14/10/2022

geert

Afvallen

minuten leestijd

Vet verbranden met het Keto-dieet? 10 onthullingen over Keto ontrafeld!

Vet verbranden met het Keto dieet? Waarom kiezen er steeds meer mensen voor een keto dieet? Werkt het echt zo goed en waarom werkt het niet zo goed  bij sommige andere mensen?

Na het lezen van dit artikel heb je straks antwoord op heel veel vragen je antwoord wat te maken heeft met het Keto dieet.

Wat is een Keto Dieet?

Een ketogeen dieet, of kortweg keto, is een koolhydraatarm, vetrijk dieet dat naast gewichtsverlies en vet verbranden ook een aantal andere gezondheidsvoordelen kan bieden. 

Het verandert je lichaam effectief in een effectieve vet verbrandende machine, terwijl het je tegelijkertijd helpt om af te vallen en ervoor zorgt dat je energieniveau verhoogt wordt.

Een ketogeen dieet is vetrijk en bestaat uit 70 – 95% gezonde vetten, 5 – 10% koolhydraten en de rest eiwitten. Ons lichaam bevat ongeveer 20 gram glycogeen, wat een vorm van koolhydraten is, en ook ongeveer 20 gram eiwit, wat ook te vinden is in eiwitrijk voedsel.

Hoe zorgt het Keto dieet voor gewichtsverlies en vetverbranding?

Keto heeft een groot aantal eigenschappen wat overeenkomsten heeft met het Atkins dieet en andere koolhydraatarme diëten.

Het keto-dieet houdt in dat je je koolhydraatconsumptie drastisch vermindert en daar komt vette voedingsstoffen voor in de plaats.

Deze verandering in het voedingspatroon gaat ervoor zorgen dat je lichaam in een metabolische toestand komt.

Deze toestand wordt ook we Ketose genoemd.

Vet verbranden met het Keto-dieet? 10 onthullingen over Keto ontrafeld!

Wat is Ketose?

Ketose is een volkomen normale metabolische functie. In wezen, wanneer uw lichaam niet genoeg glucose voor energie heeft, zal het in plaats daarvan opgeslagen vet verbranden.

Glucose ontstaat wanneer koolhydraten in uw lichaam worden afgebroken.

Koolhydraten uit je voedingspatroon schrappen betekent dat je lichaam minder glucose kan verbranden.

Voedsel is de belangrijkste energiebron van ons lichaam. Onze voeding bevat  als het goed is) drie belangrijke voedingsstoffen. De drie belangrijkste voedingsstoffen zijn koolhydraten, vetten en eiwitten.

Na het eten van een maaltijd, Gaat ons lichaam eerst de koolhydraten afbreken. Daarna pas het vet en de eiwitten.

Ketose treedt op wanneer de inname van koolhydraten laag is. Terwijl je lichaam vet afbreekt, produceert het een stofje wat je ketonen of ketonenlichamen noemt.

Dit is op dat moment de belangrijkste energiebron van het lichaam en hersenen.

Ketose zorgt voor snellere vetverbranding

Omdat ketose je metabolisme verschuift en je energie afhankelijk is van het vet in je lichaam ga je sneller vet verbranden.

Door koolhydraten te vervangen door vetten gaan de ketonen zich in je lichaam opstapelen. Het keto dieet gaat nu vet verbranden!

Ons lichaam is gedwongen om brandstof uit vet te halen in plaats van uit koolhydraten.

Terwijl je lichaam in ketose verkeert, wordt het extreem efficiënt in het verbranden van vet.

Ketogene diëten kunnen ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel en insulinespiegels worden verlaagd, wat extra gezondheidsvoordelen oplevert.

Vet verbranden met het Keto-dieet? 10 onthullingen over Keto ontrafeld!

Hoe kun je de bijwerkingen van Ketose verminderen?

Ondanks dat een Keto dieet veilig is voor de meeste mensen kun je bij het ketose proces wel enkele bijwerkingen ervaren. Je lichaam moet zich aanpassen aan het nieuwe eetpatroon.

Deze aanpassingsperiode wordt de ‘keto-griep’ genoemd en duurt niet langer dan een paar dagen.

Keto-griep kan weinig energie, honger, slaapstoornissen of spijsverteringsproblemen veroorzaken. Sommige mensen ervaren ook dat ze zich de eerste dagen van ketose misselijk zijn.

Gelukkig kun je er wat aan doen! Je kunt voordat je start een paar weken een koolhydraatarm dieet gaan volgen voordat je start met het keto dieet.

Tijdens dit proces kun je jouw lichaam trainen om meer vet te verbranden voordat je de koolhydraten volledig uit je eetpatroon verwijdert.

Een keto dieet kan ook je vochtbalans en mineralenbalans veranderen. Dit kun je aanpassen door wat extra zout aan het eten toe te voegen of om te overwegen mineraal supplementen in te nemen om de normale vochtbalans in uw lichaam te herstellen.

Probeer 3.000 milligram natrium, samen met 1.000 mg kalium en 300 mg magnesium aan uw dagelijkse inname toe te voegen om bijwerkingen te minimaliseren en de mineralenbalans te herstellen.

Het is van vitaal belang om te eten totdat je vol zit en u niet te veel calorieën binnen te krijgen, vooral aan het begin van het keto dieet. Keto leidt meestal tot gewichtsverlies zonder doelbewuste caloriebeperking.

Met de juiste supplementen en goede voedingsgewoonten kunnen de bijwerkingen van een keto dieet worden beperkt.

Wil je weten of je lichaam in Ketose is? Bestel hier Keto testrips!

Geen calorieën bij houden met het Keto Dieet

Het keto dieet is niet alleen effectief voor vetverbranding maar het kan ook ingezet worden om risico’s voor bepaalde ziekten te verlagen. Een ander groot voordeel is dat je met het Keto dieet geen hongergevoel hebt. Eigenlijk is Keto een bevredigende manier van afvallen. Je kunt zelfs afvallen zonder calorieën bij te houden – iets dat veel mensen ervan weerhoudt zich aan andere diëten te houden.

Er zijn verschillende redenen waarom keto efficiënter is dan een vetarm dieet, waaronder een verhoogde eiwitinname. Een hogere eiwitinname is gunstig voor gewichtsvermindering en een gezonde stofwisseling.

Is een Keto dieet gezond?

Een ketogeen dieet kan voor spectaculaire resultaten zorgen voor mensen met overgewicht en/of diabetes. Het is ook heel erg goed voor mensen die hun meatabolisme willen verbeteren.

Zoals met ieder ander dieet, werkt keto alleen als je consequent bent en je aan je plan houdt. De krachtige gezondheids-, voedings- en gewichtsverliesvoordelen van een ketogeen dieet zijn bewezen door uitgebreid onderzoek.

Vet verbranden met het Keto-dieet? 10 onthullingen over Keto ontrafeld!

Keto kan ook je HDL-cholesterol ( het goede cholesterol) verbeteren. Dit doet het Keto dieet beter dan andere diëten met minder koolhydraten. Het verlies van extra gewicht en het toevoegen van gezondere voeding is ook een drijvende kracht achter een betere gezondheid.

Keto Facts

 •  Ketose treedt op wanneer het lichaam de toegang tot glucose, de belangrijkste brandstofbron, wordt ontzegd.
 •  Bij ketose wordt opgeslagen vet afgebroken voor energie, waardoor ketonen worden geproduceerd.
 •  Veel mensen gebruiken een ketogeen dieet om af te vallen door hun lichaam te dwingen overtollige vetreserves te verbranden.
 • Het keto dieet werd oorspronkelijk ontwikkeld rond 1920 om epilepsie te behandelen, maar werd onbedoeld ontdekt dat het vele andere gezondheidsvoordelen bood.
 • Er zijn meerdere variaties op het keto dieet.

Nog meer gezondheidvoordelen over Keto

Het keto dieet is dus oorspronkelijk ontwikkeld om epilepsie te behandelen. In de afgelopen eeuw zijn er talloze onderzoeken uitgevoerd om de andere gezondheidsvoordelen van Keto te onderzoeken.

Van Keto is aangetoond dat het voordelen biedt voor een groot aantal gezondheidsproblemen:

 • Hartaandoeningen: het Keto dieet kan het cholesterolgehalte verbeteren en het lichaamsvet en de bloedsuikerspiegel verlagen – allemaal risicofactoren voor hartaandoeningen.
 • Kanker: Keto wordt momenteel gebruikt om kankers te behandelen en de groei van tumoren te vertragen. (let op: no claims! keto kan kanker niet genezen!)
 • Ziekte van Alzheimer: Keto kan de symptomen van de ziekte van Alzheimer verminderen of de voortgang ervan vertragen. Er is onderzoek gaande. 
 • Epilepsie: Onderzoek heeft aangetoond dat het keto dieet een aanzienlijke vermindering van het aantal aanvallen van epileptische kinderen kan veroorzaken.
 • Ziekte van Parkinson: Eén onderzoek leverde bewijs dat het dieet hielp bij het verbeteren van de symptomen van de ziekte van Parkinson, hoewel er meer onderzoek nodig is (bron)
 • Hersenletsel: een onderzoek bij dieren wees uit dat keto kan helpen bij herstel van hersenschudding en herstel na hersenletsel.
 • Acne: minder suiker en bewerkte voedingsmiddelen eten (lagere insulinespiegels) helpt acne te verbeteren en de frequentie van puistjes te verminderen.
 • Diabetes: Keto kan de insulinegevoeligheid en vetverlies verhogen, wat aanzienlijke voordelen zijn voor mensen met diabetes type 2 (of prediabetes).

De onderzoeken van verschillende van deze gezondheidsvoordelen zijn nog niet overtuigend genoeg. Er is meer bewijs voor nodig om de vele andere gezondheidsvoordelen van Keto te ondersteunen.

Het is blijft verwonderlijk dat een voedingspatroon wat oorspronkelijk is ontwikkeld om neurologische aandoeningen te behandelen, is aangepast voor gewichtsverlies en mogelijk verder kan worden ontwikkeld om een groot aantal gezondheidsklachten te behandelen.

Welke voedingstoffen moet je vermijden bij het Keto Dieet?

Alle voeding dat rijk is aan koolhydraten, moet worden beperkt of verwijderd tijdens het proberen om de staat van Ketose te bereiken. 

Vet verbranden met het Keto-dieet? 10 onthullingen over Keto ontrafeld!

Onderstaande voedingsmiddelen moet je dan ook zoveel mogelijk gaan vermijden:

 • Suikerhoudend voeding: cake, ijs, snoep, frisdrank, vruchtensap
 • Granen en zetmeel: granen, pasta, rijst, voedingsmiddelen op basis van tarwe
 • Fruit: Al het fruit moet worden verwijderd, met uitzondering van kleine porties bessen.
 • Bonen: erwten, bruine bonen, peulvruchten, kikkererwten, linzen
 • Wortelgroenten: aardappelen, wortelen, zoete aardappelen
 • Verpakte producten met een laag vetgehalte: Deze “dieet” -producten worden in hoge mate verwerkt en bevatten meestal veel koolhydraten.
 • Specerijen en sauzen: Veel specerijen en sauzen bevatten suiker of ongezonde vetten. Controleer de labels!
 • Ongezonde vetten: beperk dingen zoals plantaardige olie en mayonaise.
 • Alcohol: Alcoholische dranken bevatten veel koolhydraten, waardoor uw lichaam uit ketose kan komen.

 Wat mag je dan eigenlijk nog wel eten bij een Keto Dieet?

Niet gelijk schrikken dat je bijna niets meer mag eten. Er is gelukkig nog genoeg wat je wel mag eten bij een Keto dieet: Met het Keto dieet kun je het eetpatroon gaan bouwen met onderstaande voeding:

 • Vlees: biefstuk, ham, kip, worst, spek, kalkoen
 • Vette vis: Forel, tonijn, makreel, zalm
 • Eieren: eieren in weidegronden en omega-3-eieren
 • Boter en room: Producten van met gras gevoede dieren, indien mogelijk.
 • Kaas: onbewerkte cheddar, room, geit, blauw of mozzarella
 • Noten en zaden: amandelen, lijnzaad, walnoten, chia en pompoenpitten
 • Gezonde oliën: voornamelijk extra vierge olijfolie, maar kokos- en avocado-olie zijn ook oké.
 • Avocado’s: hele avocado of verse guacamole
 • Koolhydraatarme groenten: groenten, tomaten, paprika’s, uien
 • Specerijen: zout, peper, gezonde kruiden

Probeer altijd je groenten en vlees af te wisselen om het wat spannender te maken.

Gezonde en keto-vriendelijke snacks

Zoals bij elk voedingsplan, kunt u tussen de maaltijden door honger krijgen. Als die trek in tussendoortjes toeslaat, zorg er dan voor dat je naar iets grijpt dat keto-vriendelijk is, om de staat van ketose te behouden die je bereikt door je normale maaltijden.

 • Vet vlees
 • Dikke vis
 • Een klein handje zaden of noten
 • Een of twee hardgekookte eieren
 • Pure chocolade (90%)
 • Een koolhydraatarme milkshake (voeg amandelmelk, notenboter en cacaopoeder toe)
 • Volle yoghurt met notenboter of cacaopoeder
 • Aardbeien met room van gras gevoerde dierlijke bronnen
 • Selderij gedoopt in salsa of guacamole
 • Kleine porties van je diner wat overblijft

Als je uit eten gaat hoeft het ook niet echt een probleem te zijn. De meeste restaurants serveren vlees- of visgerechten. Vervang bepaalde groenten met koolhydraatrijke bijgerechten.

Maaltijden op basis van eieren, zoals omeletten of eieren en spek, zijn altijd een goede keuze. Ze zijn niet alleen goed voor het ontbijt, maar ook voor het avondeten!

Een andere Keto-favoriet is de hamburger zonder  het broodje. Ruil de frites in voor groente en voeg avocado, spek of extra kaas toe aan je hamburger.

Bij Mexicaanse restaurants kun je elk soort vlees op het menu eten. Je kunt ook extra kaas, salsa, guacamole of zure room toevoegen.

Als dessert neem je dan gewoon een kaasplankje.

Vet verbranden met het Keto-dieet? 10 onthullingen over Keto ontrafeld!

Keto-supplementen

Hoewel supplementen niet nodig zijn voor een ketogeen dieet, kunnen ze nuttig zijn om bijwerkingen te verminderen en een natuurlijk evenwicht in uw lichaam te behouden. Enkele nuttige supplementen voor keto zijn:

 • MCT-olie: voeg MCT-olie toe aan dranken of yoghurt voor een energie boost en verhoogde ketonwaarden.
 • Mineralen: Zout en andere mineralen zijn belangrijk bij het starten van keto vanwege schommelingen in het waterpeil en de mineralenbalans.
 • Cafeïne: geweldig voor energie, verbeterde atletische prestaties en vetverlies.
 • Exogene ketonen: een supplement dat kan helpen bij het verhogen van ketonen .
 • Creatineje hebt misschien wel eens van dit supplement gehoord, het wordt veel gebruikt in de fitness- en prestatiegerichte sectoren. Als je keto combineert met lichaamsbeweging, kan creatine een zeer nuttige aanvulling zijn.
 • Wei: een halve lepel wei-eiwit toegevoegd aan shakes of yoghurt verhoogt uw dagelijkse eiwitaantallen.
Vet verbranden met het Keto-dieet? 10 onthullingen over Keto ontrafeld!

10 mythes over Keto ontrafeld!

In de titel van deze blog staat dat ik 10 mythes over Keto heb ontrafeld. Nou!…. Hier komen ze!

Er zijn nog steeds heel veel misverstanden over het keto-dieet en er worden veel praatjes verspreid over de kernprincipes van het dieet wat vaak niet goed wordt begrepen door vele.

In sommige gevallen wordt het opzettelijk gedaan, en in andere gevallen wordt het simpelweg gedaan omdat het niet goed onderzocht is.

50 dagen Keto Challenge

Nu starten betekend gegarandeerd afvallen. Zelfs vet verliezen op de meest lastige plekken!

Mythe 1- Het Keto-dieet bevat veel eiwitten

Veel mensen gaan ervan uit dat, omdat een dieet weinig koolhydraten bevat, het automatisch eiwitrijk moet zijn. 

In feite zou je bij het keto-dieet niet meer dan 20% van je calorieën uit eiwitten moeten halen. 

Voorbeeld: Bij koolhydraatarme eiwitrijke diëten moet 30-35% van uw dagelijkse calorieën uit eiwitten bestaan.

Als je dieet te veel eiwitten bevat, zal uw lichaam een deel ervan in glucose omzetten. Dit is niet goed voor je  keto dieet wanneer je probeert de glucosespiegel laag te houden

Mythe 2- Keto is alleen een dieet om af te vallen.

Het keto dieet is zonder twijfel een fantastische manier om overtollig gewicht te verliezen. Dit dieet houdt echter veel meer in dan alleen gewichtsverlies. In feite had het keto dieet, toen het ontwikkeld werd niets te maken met gewichtsverlies.

Er zijn veel andere voordelen aan het volgen van een keto-dieet waardoor het een geweldige voedingspatroon is, ongeacht je gezondheids- en gewichtsdoelen.

Meer focus, meer energie, betere slaap, stabiliserende hormonen en een groter uithoudingsvermogen zijn slechts enkele van de vele voordelen die u kunt ervaren wanneer je gaat starten.

Het is ook aangetoond dat het helpt bij het bestrijden van diabetes type II, het verhogen van het HDL-cholesterol en het verlagen van de bloeddruk.

Als je niet wilt of hoeft al te vallen kun je gewoon starten met het keto-dieet. Zorg er alleen voor dat je voldoende calorieën binnenkrijgt om op gewicht te blijven of eventueel aan te komen.

Mythe 3: Het keto-dieet heeft een onvolledige voedingswaarde.

Een goed samengesteld keto-dieet bevat een scala aan groenten, eiwitten en gezonde vetten.

Natuurlijk kun je elke dag steaks en vette vis gaan eten en in ketose zijn, maar dat betekent niet dat het gezond is! door deze manier van eten krijg je echt een gebrek aan voedingsstroffen en kan het zelfs gevaarlijk zijn.

Je dieet zal qua voedingswaarde compleet zijn als u ervoor kiest om kwaliteitsvlees, de juiste zuivel, noten en veel koolhydraatarme vezelgroenten en bladgroenten toe te voegen aan je eetpatroon.

Zorg ervoor dat je met een goed plan start, en ga niet zelf het wiel uitvinden

Mythe 4: Een keto-dieet verhoogt je cholesterolgehalte en verhoogt de kans op hartaandoeningen.

Jarenlang werd gedacht dat het eten van voedingsmiddelen met cholesterol het LDL (‘slechte’) cholesterol in je lichaam zou verhogen. Hier is absoluut niets van waar!

Keto beïnvloed niet je cholesterolgehalte maar het heeft wel invloed op de triglycerideniveaus. Wanneer je triglycerideniveau te hoog is kun je wel last van je hart krijgen.

Triglycerideniveaus zijn verbonden met de hoeveelheid enkelvoudige koolhydraten in je keto eetpatroon. Je eet koolhydraatarm… Dus deze mythe is ook alweer opgelost!.

Mythe 5: Het keto-dieet bevat geen (te weinig) vezels.

Als je de hele dag vette producten en kaas gaat eten, dan bevat je dieet inderdaad te weinig vezels. Je gaat dan darmproblemen krijgen  en gaat last krijgen van verstoppingen.

Voor veel mensen betekent het overschakelen op een keto dieet dat hun inname van groenten en vezels toe gaat nemen. Koolhydraatarme groenten bevatten ook weinig calorieën, dus je moet behoorlijk veel eten om aan je percentage koolhydraat-calorieën te voldoen.

Door voldoende koolhydraatarme groenten te eten, blijft je innerlijke systeem goed werken.

Mythe 6: Sporten en Keto gaan niet samen. 

Er wordt vaak gesuggereerd dan sporten en keto niet samen gaat. Onzin! Je kunt gewoon lekker gaan sporten.

Voldoende lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl.  Als je een fanatieke sporter bent pas dan gewoon je keto dieet aan met iets meer koolhydraten dan de aanbevolen hoeveelheid.

Mythe 7 : Je kunt zoveel vet eten als je wilt.

Keto betekent niet dat je de vrije hand hebt om zoveel vet te eten als je wilt. Ongeveer 75% van je dagelijkse calorieën moet bij een keto dieet uit vetbronnen komen.

Dit betekent absoluut niet dat je alle verzadigde vetten kunt eten die je nodig hebt om je vetten binnen te krijgen.

Onverzadigde vetten hebben nog steeds de voorkeur in het keto-dieet, en veel van hen. Olijfolie, noten, zaden, vis, rood vlees, eieren, kalkoen en avocado zijn slechts enkele voorbeelden van gezonde vetten die bij een keto dieet horen.

Mythe 8: Keto is gevaarlijk.

Keto is niet gevaarlijk als jij je aan de voorschriften houd. Uiteraard zijn er nadalen van een keto dieet, net als bij alle andere dieten.

Wanneer je zomaar lukraak begint met een Keto dieet, zonder de juiste begeleiding kunnen er klachten ontstaan zoals:

 • Nierstenen
 • Vitamine- en mineralentekorten
 • Verminderde botmineraaldichtheid,
 • Een verhoogd risico op een hoger cholesterolgehalte en hartaandoeningen.

Let op: Deze klachten ga je niet krijgen als je een goede begeleiding hebt. Aan het einde van deze blog heb ik de oplossing voor je!

Blijf hydrateren en zorg ervoor dat je weet wat je eet. Dan is er niets aan de hand.

Mythe 9: Geen alcohol drinken bij het Keto dieet

Bier en wijn zijn over het algemeen koolhydraatrijk, maar er zijn nog steeds opties als je ervoor kiest om alcohol te blijven drinken terwijl je keto gebruikt.

De meeste likeuren, sommige lichte bieren en droge wijnen bevatten weinig tot geen koolhydraten, wat keto-vriendelijk is.

Alcohol is niet helemaal uitgesloten, maar je moet wel wat meer bewust zijn van wat je kiest. Houd er rekening mee dat je wat minder goed tegen alcohol kunt wanneer je met een keto dieet begint

Mythe 10: Bij het Keto dieet moet je vasten

Het is geen vereiste om te moeten vasten. Sterker nog, het wordt ook helemaal niet aangeraden en is ook niet nodig. Wil je echter wel een flitsende start maken? Dan kun je het Keto dieet wel beginnen met vasten. De ontgifting gaat dan sneller en je zult eerder in ketose raken.

Yes… Starten met het keto dieet en beginnen met vet verbranden!

Ik heb je nu ontzettend veel verteld over het Keto dieet. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad en misschien wil je nu wel starten met het Keto dieet. Wanneer je wilt starten met een Keto dieet dan raad ik je aan om goede begeleiding te gaan nemen om je doel te bereiken: vet verbranden met Keto!


Vet Verbranden Met KETO?

Doe mee met de 50 dagen Keto Challenge en verbrand lichaamsvet op de meest moeilijke plaatsen. Geen honger en val minimaal 2 kilo per week af!

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!