25/09/2022

geert

Gezond

minuten leestijd

Hoe kom je van je suikerverslaving af? Deze hacks gaan je helpen!

Hebben we tegenwoordig allemaal last van een suikerverslaving? Het zit tegenwoordig bijna overal in: koekjes, tussendoortjes, drankjes en toetjes. Hoe kom je die suikerverslaving af?

Zonder dat je het door hebt ben je verslaafd aan suiker. In dit artikel weet je straks alles over de voordelen van minder suiker eten. Ook heb ik een oplossing voor je hoe je van je (verborgen) suikerverslaving af kunt komen.

Gezondheidsdeskundigen zijn van mening dat suiker één van de belangrijkste redenen is waarom het zo moeilijk kan zijn om gezond te eten.

Hunkeren wordt gedreven door de behoefte van je hersenen aan een “beloning” – niet de behoefte van uw lichaam aan voedsel.

Als je echt kunt stoppen na één zoetigheid is het prima om een beetje te genieten als je trek krijgt.

Maar als je de neiging hebt om eetbuien te hebben en te veel te eten zodra je de smaak van suikerhoudend voedsel proeft, is toegeven aan de onbedwingbare trek het ergste dat je kunt doen.

Waarom is suiker verslavend?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat een volwassene die een standaard eetpatroon volgt met 2000 calorieën, moet streven naar ongeveer 25 gram suiker per dag.

Een blikje cola bevat al 44 gram suiker!

Suiker is technisch gezien geen drugs maar heeft wel dezelfde verslavende werking als verdovende middelen. Suiker -en vooral bewerkte suikers, is de meest beschikbare vorm van glucose die we uit ons voedsel halen. 

Als we iets met veel suiker eten, gaat die glucose effectief rechtstreeks in onze bloedbaan en naar onze hersenen, die ons belonen voor het lever en van glucose door dopamine vrij te maken. 

Hoe meer we dit doen, hoe meer dit gedrag wordt versterkt. Als dat bekend in je oren klinkt, geeft dit hetzelfde effect wat verdovende middelen of bepaalde medicijnen en met je doet: belonen en versterken.

Hoe kom je van je suikerverslaving af? Deze hacks gaan je helpen!

Hoe kom je van je suikerverslaving af? Deze hacks gaan je helpen!

Is suikerverslaving aangeboren?

Die trek naar kan ook aangeboren zijn. Zoet is de eerste smaak waar mensen vanaf hun geboorte de voorkeur aan geven. Koolhydraten stimuleren de afgifte van serotonine die de hersenen een goed gevoel geeft.

Suiker is een koolhydraat, maar koolhydraten zijn er ook in andere vormen, zoals volle granen, fruit en groenten.

De smaak van suiker maakt ook endorfine vrij die ons kalmeren en ontspannen.

Snoepjes zijn ook gewoon lekker. En die voorkeur wordt versterkt door onszelf te belonen met zoete lekkernijen, waardoor je nog meer verlangen krijgt naar suiker.

Een suikerverslaving ontstaat niet als we ons af en toe te buiten gaan aan zoetigheid. Dit ontstaat pas als we teveel suiker binnen krijgen.

Hoe kom je van je suikerverslaving af? Deze hacks gaan je helpen!

Er wordt gewoon ongelofelijk veel suiker toegevoegd aan ons dagelijkse eten zoals de bewerkte voedingsmiddelen: brood, yoghurt, sappen en sauzen. Alles uit pakjes en zakjes dus.

Waarom is suiker slecht voor je

We weten allemaal dat suiker slecht voor ons is. Maat och,  kunnen we er niet van afblijven. Ik heb 11 punten voor je waarom suiker slecht voor je is (Er ijn er vast nog wel veel meer)

 1. Suiker zorgt voor gewichtstoename – Het percentage ‘dikke mensen’ stijgt wereldwijd en toegevoegde suikers, vooral uit met suiker gezoete dranken, wordt beschouwd als een van de belangrijkste boosdoeners.
 2. Suiker zorgt voor meer risico op hartfalen – Uit een onderzoek van 30.000 mensen bleek dat degenen die 17-21% van de calorieën uit toegevoegde suiker consumeerden een 38% hoger risico hadden om te overlijden aan een hartaandoening, vergeleken met degenen die slechts 8% calorieën uit toegevoegde suiker consumeerden. (bron)
 3. Meer kans op Acne – Een eetpatroon met veel suiker kunnen ervoor zorgen dat er eerder ontstekingen optreden wat de kans op acne kan verhogen of verergeren.
 4. meer kans op diabetes type 2 – een langdurig hoge suikerconsumptie stimuleert de weerstand tegen insuline, een hormoon geproduceerd door de alvleesklier dat de bloedsuikerspiegel reguleert.
 5. Met te veel suiker heb je een hogere kans op kanker – Uit een  onderzoek van meer dan 430.000 mensen is gebleken dat teveel suiker een verhoogd risico geeft op slokdarmkanker, pleurale kanker en kanker van de dunne darm (bron)
 6. Meer kans op een depressie – Suiker veroorzaakt schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Dit kan van grote invloed zijn op je geestelijke gezondheid.
 7. Je gaat er ouder uitzien – Teveel suiker heeft invloed op collageen en elastine. Dit gaat uiteindelijk beschadigd raken zodat het zijn stevigheid gaat verliezen.
 8. Teveel suiker zorgt voor minder energie  – huh? suiker zorgt toch voor meer energie? Niet dus! Producten die boordevol suiker zitten maar weinig proteïne, vezels of vet bevatten, leiden tot een korte energieboost die snel wordt gevolgd door een scherpe daling van de bloedsuikerspiegel, vaak aangeduid als een energiedip.
 9. Suiker kan voor vervetting van je lever zorgen – Een groot onderzoek onder 5.900 volwassenen toonde aan dat mensen die dagelijks met suiker gezoete dranken dronken een 56% hoger risico hadden om een vervette lever te ontwikkelen. (bron)
 10. een verhoogde kans op jicht – Teveel suiker zorgt voor een verhoogde urinezuurspiegel
 11. Suiker versnelt je cognitieve achteruitgang – Wanneer je teveel suiker in je voedingspatroon opneemt dan is de kans op dementie of een cognitieve achteruitgang vele malen groter
 12. En zo kunnen we nog wel even doorgaan: een verhoogde kans op nieraandoeningen, slecht voor je tanden, maar dat weten we allemaal wel.

Ontdek hier de manier om van je suikerverslaving af te komen. 30.000+ mensen zijn je al voorgegaan

Hoe kom je van je suikerverslaving af?

100% suikervrij gaan leven is een hele grote stap. Dat is ontzettend lastig om voor elkaar te krijgen. Ga in ieder geval minderen met suiker. Beloon je goede gedrag af en toe een keer met een koekje of een reep.

Kortom, genieten van een “klein beetje” van wat je lekker vindt. Probeer een limiet van 150 calorieën aan te houden.

hoe kom je van je suikerverslaving af

Wat ook heel erg goed helpt is om hunker voeding zoals suiker te gaan combineren met gezonde voeding.

voorbeeld:

 • een banaan met chocoladesaus
 • een handvol amandelen met pure chocolade schilfers

Op deze manier krijg je toch nog gezonde voedingsmiddelen binnen naast de zoetigheid.

Cold Turkey methode om van je suikerverslaving af te komen

Je kunt ook in één keer afkicken. Je gaat dan wel merken dat de eerste 48 tot 72 uur zeer zwaar zal zijn. Sommige mensen merken dat ze na een paar dagen minder hunkeren naar suiker; anderen merken dat ze nog steeds hunkeren naar suiker, maar dat ze na verloop van tijd in staat zijn om hun smaakpapillen te trainen om tevreden te zijn met minder.

Andere tips om van je suikerverslaving af te komen:

 • Gebruik (suikervrije) kauwgum
 • Ga meer fruit eten als je trek hebt in suiker.
 • Trek in suiker? ga noten, zaden en gedroogd fruit eten.
 • Ga wandelen.
 • Kies kwaliteit boven kwantiteit – één super lekkere en dure truffel. hou het wel bij eentje. Doe dit in plaats van een Snickers of een Mars.
 • Hou het bij je favoriete zoetigheden maar beloon jezelf steeds met een klein beetje
 • eet vaker op een dag kleinere porties. Zo heb je nooit een hongergevoel en zin in zoetigheden.
 • Kies eiwitrijke, vezelrijke voeding zoals volle granen en groenten.

Wat zijn de voordelen van stoppen met suiker?

Er zijn meer dan genoeg voordelen te vinden als je stopt met suiker. Scroll even terug naar het stukje waarom suiker slecht voor je is. Ik weet bijna 100% zeker dat jij je veel fitter gaat voelen als je minder suiker gaat innemen.

Wedden….?

40 dagen suikervrij met Eva van Zeeland

Heb je hulp nodig om suikervrij te gaan leven? Eva van Zeeland is dè persoon die jou kan helpen. Ze heeft een heel mooi programma gemaakt, 40 dagen suikervrij,  waar vele mensen je al in zijn voorgegaan.

Eva van Zeeland is de oprichter van Miss Natural Lifestyle. Ze bestaan dit jaar (2021) alweer 10 jaar. Miss Natural lifestyle is  hét grootste platform van Nederland die gericht is op natuurlijk leven en biologisch eten. 

Eva heeft een achtergrond in orthomoleculaire geneeskunde en past deze kennis toe voor haar zelf, haar gezin en uiteraard iedereen die er belangstelling in heeft.

Natuurlijk suikervrij in 40 dagen

Niet voor niets zijn er inmiddels al meer dan 30.000 mensen die dit programma hebben doorlopen. Het is een online cursus die ervoor gaan zorgen dat jij weer Fit, slank en gezond gaat worden.

Wil je weten wat het programma allemaal te bieden heeft?

 • Uiteraard de complete cursus bestaande uit 10 onderdelen ( Bekijk het hier maar eens, Het is te uitgebreid om hier allemaal te benoemen)
 • BONUS 1 – E-book ‘Natuurlijk Suikervrij’ t.w.v. €17,95
 • BONUS 2 – E-book ‘Travel Survival Guide’ t.w.v. €17,95
 • BONUS 3 – E-book ‘Suiker EHBO’ t.w.v. €7,95
 • EXTRA – Toegang tot de besloten Facebook groep van Miss Natural
 • Toegang tot ruim 300 natuurlijke en suikervrije recepten
 • 10 dagen niet goed geld terug garantie. Je loopt dus geen enkel risico.

Wat kost het programma 40 dagen suikervrij?

Het complete programma is momenteel in prijs verlaagd en kost je in plaats van 67.- nu maar 47.-. ik weet niet of dit tijdelijk is in verband met het 10 jarig bestaan van Miss Natural Lifestyle

Na betaling gebeurd het volgende:

 1. Het programma is een online cursus met lessen die je per e-mail worden toegestuurd.
 2. Je kunt nieuwe kennis tot je nemen vanaf elke plek die jij maar wilt. Je hebt alleen een computer of tablet nodig.
 3. Per e-mail ontvang je een bericht dat je nieuwe programma onderdeel klaar staat. Zo blijft je aandacht er bij!
 4. Het programma is na bestelling direct te volgen en je krijgt toegang tot de online ledenomgeving.
 5. Bespaart tijd! Je hoeft nergens naar toe te gaan en volgt de cursus vanuit je eigen vertrouwde omgeving.

Wil je graag met minder suiker door het leven?

Suikervrij leven is gemakkelijker dan je denkt. Miss Natural kan je hiermee helpen. Bekijk snel het uitgebreide programma 

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!