23/11/2022

geert

acne

minuten leestijd

Van puistjes of acne afkomen? 7 mythes ontrafeld!

Wil je graag van puistjes of acne afkomen. Het internet staat vol met tips, maar 9 van de 10 keer is dit een mythe. In deze blog heb ik 7 mythes van leugens die je tegenkomt op internet om van je puistjes of acne af te komen.

Wat is acne?

De meesten van ons weten wel wat het is, gewoon omdat we er ooit in ons leven mee te maken hebben gehad. Maar voor het geval er een definitie nodig is, ga ik er nog even wat dieper op in.

Acne is een dermatologische term die verstopte poriën, puistjes en bultjes of cystes in het gezicht, op de hals, borst, rug, schouders en bovenarmen omvat.

Acne komt het meest voor bij tieners, maar is niet beperkt tot een leeftijdsgroep, zelfs volwassenen van in de veertig hebben er last van.

Dit probleem kent vele varianten, en hoewel geen van alle levensbedreigend is, kunnen de ernstigste gevallen van acne ontsierend zijn en blijvende littekens achterlaten op de getroffen gebieden.

Wat is de oplossing om van puistjes en acne af te komen?

De fysieke veranderingen in het lichaamsweefsel  – die acne veroorzaakt, worden op vijf manieren beschreven ( het zijn lastige termen die je snel weer mag vergeten hoor :):

  • comedos
  • papule
  • pustule
  • nodule
  • cyste.

Zoals ik eerder al zei komt acne het meest voor bij tieners, en wel bij tieners tussen de 12 en 17 jaar.

Meestal zijn dit milde gevallen die je met een simpele behandelingen kunt bestrijden en de acne verdwijnt dan vanzelf wel weer.

Hoewel jongens en meisjes in dezelfde mate last hebben van acne, zijn er wel enkele verschillen. Jonge mannen hebben meer kans op ernstige, langdurige acne, terwijl vrouwen door hormonale veranderingen en cosmetica tot ver in de volwassenheid last kunnen hebben van terugkerende of intermitterende acne.

Nu we hebben samengevat wat acne precies is, kunnen we overgaan tot het onderwerp van dit artikel: alles wat je moet weten over hoe je van puistjes en acne moet afkomen:

  • welke soorten zijn er
  • hoe kan je het behandelen
  • De huidige mythes, oftewel leugens die erover de ronde doen.

Het is de bedoeling dat je hierna een beter inzicht krijgt in de verschillende vormen van acne en in de manier waarop deze kan worden bestreden en wat je impact is op je leven als jij of anderen last hebben van acne of puistjes.

 7 mythes om van puistjes en acne af te komen

Veel van de problemen waar mensen die met acne te maken hebben mee te maken hebben, zijn de vele bronnen van verkeerde informatie over de oorzaken van acne.

Ondanks de vele goede informatiebronnen die er tegenwoordig over acne te vinden zijn, blijven deze mythen bestaan en worden ze mondeling doorgegeven aan degenen die de pech hebben dat ze last hebben van puistjes en acne.

In plaats van oplossingen en behandelingen te vinden om de symptomen te verlichten, worden de problemen vaak verergerd. De 7 mythes die ik met je ga bespreken kunnen je klachten dus verergeren en meer schade aanrichten.

Na deze 7 mythes kunnen we verder gaan met de graag wat nu eigenlijk de oorzaak kan zijn als je last hebt van acne of puistjes.

Mythe #1: Acne wordt veroorzaakt door slechte hygiëne.

Het maakt niet uit hoe vaak jij je gezicht en andere door acne aangetaste gebieden wast,  dit heeft geen invloed op de status van je acne of puistjes.

Sterker nog, een rigoureuze regime van wassen en schrobben kunnen je huid juist irriteren en de acne verergeren.

Ook al heb je dat misschien gehoord van goedbedoelende ouders toen je opgroeide of van een ander verkeerd ingelicht persoon.

acne wordt niet veroorzaakt door slechte hygiëne.

Dit betekent niet dat hygiëne niet belangrijk is. Sterker nog, een goede hygiëne kan de gevolgen van acne helpen verminderen, mits gebruikt in combinatie met een goede strategie. Die strategie kun je lezen in het Ebook: Leven zonder acne.

In plaats van je gezicht vaak en hard te wassen, wordt over het algemeen aangeraden om je gezicht twee tot drie keer per dag te wassen met milde zeep en het daarna droog te deppen – niet droogschrobben.

van puistjes of acne afkomen

Mythe #2: Acne wordt veroorzaakt door voeding.

“Eet geen chocolade, daar krijg je puistjes van!”

“Ze zeggen dat je van vet eten puistjes krijgt.”

De meesten van jullie hebben deze en andere soortgelijke uitspraken wel eens gehoord, toch? Wat ze zeggen, in feite, is dat wat je eet kan acne kan veroorzaken.

Maar, wat ze zeggen is niet waar. Het is een mythe, een van de populairste zelfs, over de oorzaken van acne en puistjes.

Er is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mogelijke verbanden tussen iemands voeding en een mogelijke oorzaak van acne, en men heeft niets afdoend kunnen vinden.

Ieder van ons is echter anders. Sommige mensen merken dat hun puistjes erger worden na het eten van bepaald voedsel – en het soort voedsel verschilt per persoon. Sommige mensen merken bijvoorbeeld dat ze last krijgen van puistjes na het eten van chocolade, terwijl anderen geen last hebben van chocolade.

In plaats daarvan merken ze dat puistjes ontstaan na het drinken van te veel koffie of cafeïne. Dit zijn slechts voorbeelden, maar ze kunnen de moeite waard zijn.

Als er iets is dat invloed heeft op je acne, verminder het dan en kijk of het helpt.

Mythe #3: Acne wordt veroorzaakt door stress.

Stress is geen directe oorzaak van acne, maar het is wel zo dat sommige vormen van stress ervoor kunnen zorgen dat het lichaam een hormoon aanmaakt dat cortisol heet. Dit kan je bestaande acne of puistjes irriteren.

Indirect kunnen sommige medicijnen die we nemen om extreme stress of emotionele problemen zoals depressie te verlichten of onder controle te houden, factoren zijn bij de productie van acne. Bij sommige medicijnen wordt acne zelfs als een mogelijke bijwerking genoemd.

Mythe #4: Acne gaat vanzelf over.

Dit is meestal ook niet waar. Acne moet behandeld worden om te genezen. Met het huidige aanbod aan behandelingsproducten voor acne is er geen reden om niet op onderzoek uit te gaan en uit te zoeken wat voor de betrokkenen de beste resultaten oplevert.

In sommige gevallen moet een dermatoloog worden geraadpleegd en kunnen andere vormen van behandeling worden gevolgd.

Een leven zonder Acne ?

Bestel het E-book van Fleur. Voor maar 17,- Ga jij de strijd winnen van je acné!

leven zonder acne ebookMythe #5: Door de zon wordt je huid zuiverder

Wanneer je dit veelvuldig gaat doen krijg je een omgekeerde effect. In eerste instantie lijkt het misschien dat een zonnebankkuurtje of  zonnebaden je teint heeft verbeterd, maar in feite kan de bruine kleur de acne alleen maar hebben gemaskeerd of bedekt.

van puistjes of acne afkomen

In werkelijkheid kan de zon de huid droog en geïrriteerd maken en dat kan leiden tot meer puistjes.

Een andere tip: als je bruin wordt, zorg er dan voor dat je een zonnebrandcrème gebruikt die geen olie en andere chemicaliën bevat die je poriën kunnen verstoppen en acne kunnen verergeren. (Zoek op het etiket naar niet-comedogeen of niet-acnegeen).

Mythe #6: Door puistjes en acne uit te drukken ben je er sneller vanaf

Ondanks dat dit geen mythe lijkt omdat iedereen dit doet is het wel een mythe. In plaats van het genezingsproces te versnellen, zorgt deze actie er juist voor dat de situatie langer aanhoudt, aangezien het uitdrukken van de puistjes ervoor zorgt dat de bacteriën binnenin dieper in de huid worden geduwd. Hierdoor komen er meer infecties en komen er uiteindelijk littekens.

Mythe #7: Alleen tieners krijgen acne.

De waarheid is dat ongeveer 25% tot 30% van alle mensen tussen de 25 en 44 jaar actieve acne hebben. Dus het idee dat acne alleen een probleem is voor tieners is nog zo’n mythe.

Zonder puistjes of acne door het leven?

Nu we deze mythes hebben behandeld, weet je ietsje meer wat er nu wel klopt en wat niet . Internet staat vol met vervuilde bronnen en daar wil ik je graag voor beschermen. 24Taste werkt nauw samen met de expert op het gebied van puistjes en acne. Dit is Fleur van de website puistenverwijderen.nl

Fleur weet precies wat wel de goede informatie is en wat niet. Ze heeft ook voor jou misschien wel de oplossing: Haar Ebook: “Leven zonder Acne”.

Je kunt het via deze link bestellen>>>

Van puistjes en acne afkomen? Nog meer tips op deze website:

Een leven zonder Acne ?

Bestel het E-book van Fleur. Voor maar 17,- Ga jij de strijd winnen van je acné!

leven zonder acne ebook

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!