Puistjes door pindakaas: een fabel of de trieste realiteit?
15 augustus 2021 
in Gezond
4 min. leestijd

Puistjes door pindakaas: een fabel of de trieste realiteit?

Vrijwel iedere tiener krijgt met puistjes te maken en hiervan blijven sommigen er tientallen jaren last van houden. Ook houden veel personen er littekens aan over.

Veel mensen hun zelfbeeld is verslechterd en zijn onzekerder geworden door acne. Acne is dan ook een vervelende huidaandoening onder jongeren en volwassenen, die zo snel mogelijk moet worden aangepakt.

Puistjes kunnen door tal van redenen ontstaan. Voorheen ontkenden artsen en dermatologen dat voeding een rol speelde bij de ontwikkeling van acne. De laatste jaren komt in steeds meer wetenschappelijk onderzoeken naar voren dat bepaalde voedingsmiddelen wel degelijk kunnen bijdragen aan een onzuivere huid.

Hoewel pindakaas één van de favoriete voedingsmiddelen is van mensen over de hele wereld, geven veel mensen aan er puistjes door te krijgen. In dit artikel vertel ik je dan ook over de vraag of puistjes kunnen ontstaan door pindakaas.

Speelt pindakaas een rol bij de ontwikkeling van acne?

Ten eerste wil ik aangeven dat er geen specifieke wetenschappelijke onderzoeken zijn gedaan naar de relatie tussen puistjes en pindakaas. Ook dien je te onthouden dat de gevoeligheid voor acne en voeding per persoon kan verschillen. Het is wel bekend welke stoffen pindakaas bevat en welke effecten zij hebben op je lichaam.

Sommigen eigenschappen van pindakaas zouden dan ook puistjes kunnen veroorzaken.

Pindakaas zou acne kunnen laten ontstaan en verergeren wegens de vele suikers die het bevat. Pindakaas is dan ook een voedingsmiddel met een hoge glycemische lading. De suikers kunnen je bloedsuikerspiegel laten stijgen waardoor er meer insuline in je lichaam wordt aangemaakt.

Dit hormoon kan de talgproductie laten stijgen en acne veroorzaken.

Een andere reden waarom je puistjes kunt krijgen door pindakaas is, omdat het veel omega-6 vetzuren bevat die ontstekingen veroorzaken. In de voeding van tegenwoordig zitten een stuk meer omega-6- dan omega-3 vetzuren.

We krijgen dus veel omega-6, maar weinig omega-3 binnen. Deze onbalans wordt in verband gebracht met puistjes.

Ook dien je te letten op de producten die je consumeert bij de pindakaas. Pindakaas smaakt bijvoorbeeld lekker in combinatie met wit brood of jam.

Het trieste is dat deze voedingsmiddelen ook gluten en suikers bevatten. Je krijgt dan in één keer veel verschillende slechte stoffen in je lichaam, en dit zou dus acne kunnen verergeren.

Bovendien kunnen mensen last krijgen van huiduitslag als zij allergisch zijn voor pindakaas. In dat geval is het verstandig geen pindakaas meer te eten en naar een vervanger te zoeken. Je zou dit eventueel door een arts kunnen laten nakijken door een allergietest te doen.

Leestip: De pindakaaswinkel review en mijn eigen ervaring

Wat kun je doen als je puistjes krijgt door pindakaas?

Als je erg van pindakaas houdt (pindakaas is immers verslavend), kan ik begrijpen dat je het ontzettend vervelend vindt helemaal geen pindakaas meer te eten.

Het beste kun je dan ook zelf even controleren of je huid gevoelig is voor pindakaas door een aantal weken geen pindakaas meer te eten en het daarna weer eens te proberen, om te zien of de acne is verdwenen en/of weer ontstaat als je weer pindakaas eet.

In de tijd dat je geen pindakaas eet, kun je bijvoorbeeld gezonde crackers met amandelboter, smeerkaas, avocado of hummus eten.

Daarnaast kun je op zoek gaan naar een gezondere pindakaas variant. Dit dient dus een pindakaas te zijn die vrijwel geen suikers en geen toegevoegde transvetten bevat. Het beste is om te kiezen voor een pindakaas die volledig bestaat uit pinda’s.

Onthoud ook dat er nog super veel andere voedingsmiddelen dan pindakaas zijn die puistjes kunnen veroorzaken. Sommigen producten bevatten zelfs hormonen, en die wil je liever vermijden als je al last hebt van acne.

Nog meer tips om van je acne af te komen?

nooit geen acne methode

24taste werkt samen met Fleur van de website puistenverwijderen.nl. Dit artikel kwam dan ook met medewerking van Fleur tot stand. Fleur weet als geen ander wat het is om acne te hebben. Fleur heeft vroeger (net als ik) een zware periode meegemaakt met acne. We weten allebei van elkaar wat dit geestelijk met je doet.

. Ze heeft een geweldig mooi e-book geschreven waar gigantisch veel tips instaan. Het is de  “Nooit geen acne methode” die je voor maar 17,– kunt aanschaffen. Normaal gesproken kost dit boek 37,-

acne pindakaas

Meer over acne op deze website:

Over de schrijver
Hoi!, Geert hier! Wat supertof dat je op 24Taste bent beland.Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. Ik ben stapelgek op alles wat lekker en gezond is."Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Niet de informatie gevonden waar je naar op zoek bent?

We hebben meer dan 200 verschillende artikelen op 24Taste staan!

Eerlijk en goed vlees kopen? Rechtstreeks van de boer!

Meer informatie
Nobel vlees, dat ga je zeker proeven