12/11/2022

geert

acne

minuten leestijd

Help! Ik heb acne gekregen door sporten. Wat nu?

Ben je net lekker wezen sporten, merk je vervolgens dat er acne en puistjes zijn ontstaan op je huid. Ontzettend vervelend natuurlijk, die acne.

Acne en sport lijken dan ook een sterk verband te hebben.

Wat veel mensen niet weten is dat lichaamsbeweging zowel een gunstige als negatieve invloed kan opleveren bij acne. Sporten heeft namelijk fysieke gevolgen en speelt ook een rol in het psychologische welzijn.

Het is dus van belang dat je op de juiste manier sport als je acne wilt bestrijden.

In dit artikel ga je erachter komen hoe je sporten in je voordeel kunt laten als je acne hebt. Niet meer sporten is dan ook een no-go als we kijken naar alle gezondheidsvoordelen.

Lees het artikel van begin tot eind, zodat je gewoon kunt blijven sporten met acne!

Leestip: Huidtips.nl is een zeer complete website over verschillende huidaandoeningen waaronder acne, rosacea en eczeem. Aangezien zij zich focussen op de onderliggende oorzaken van huidproblemen is het een zeer interessante website!

Waarom klagen personen over acne door sporten?

De bekendste reden voor het ontstaan van acne na het sporten is zweet.

Zweet kan namelijk in je poriën terecht komen. Samen met het talg en de dode huidresten zal dit leiden tot verstopte poriën. Vervolgens ontstaan er ontstekingen door de op de huid levende Staphylococcus aureus bacterie.

Een andere reden voor het ontstaan van acne door sporten is wrijving. Door bijvoorbeeld de strakke sportkleding kan er dan ook een druk op de huid en wrijving ontstaan. In combinatie met zweet is dit een belangrijke trigger van puistjes.

Denk bijvoorbeeld ook aan wielrenners met hun strakke kleding en wrijving door de zadels. Zij krijgen dan ook vaak last van puistjes op hun billen en rug.

Bodybuilders krijgen vaak last van puistjes op hun schouders en rug. Dit geldt ook voor personen die flink gaan zweten. Echter, zweet kan ook op je gezicht zitten wat het een vatbare plek maakt voor acne.

Tevens kunnen puistjes te maken hebben met de voedingsmiddelen die sporters eten. Bedenk maar eens dat een sporter vaak een grote beker met eiwitten opdrinkt voor of na het sporten.

Hoewel dit gezond is voor je spierherstel is je huid er minder blij mee. Dit komt namelijk door een stijging van het hormoon IGF-1 in je lichaam.

Anderen nemen bijvoorbeeld anabolen, doping of testosteron boosters. Het gevolg is dat de hormonen uit balans raken en de huid een reactie geeft door meer talg te produceren.

Help! Ik heb acne gekregen door sporten. Wat nu?

Hoe kun je sporten zonder last te krijgen van acne?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om acne door het sporten te voorkomen.

Ten eerste is het van belang dat je direct gaat douchen na elke training. Waarschijnlijk zijn er douches aanwezig in jouw sportschool, dus maak hier zeker gebruik van. Hierdoor voorkom je namelijk dat zweet op je gezicht, rug en borst achterblijft.

Na het douchen is het belangrijk om de huid weeg droog te deppen met een handdoek in plaats van te wrijven en schone kleding aan te trekken in plaats van weer je bezwete kleding te pakken. Stop de kledingstukken in de was als je thuis komt.

Overige tips voor het sporten:

  1. Mocht jouw sportschool een sauna hebben, dan kun je hier ook gebruik van maken. Dit is namelijk gunstig voor je immuunsysteem en stofwisseling.
  2. Voor vrouwen is het belangrijk dat zij hun make-up van hun gezicht wassen om te voorkomen dat dit tijdens het sporten in de poriën gaat ophopen.
  3. Maak je gebruik van een apparaat in de sportschool? Maak deze dan eerst schoon. Er kunnen namelijk bacteriën en ander viezigheid op zitten.

Sporten en lichaamsbeweging in de strijd tegen acne

Door te sporten gaat je hart sneller kloppen en stroomt je bloed sneller. Sporten is dan ook goed voor acne, omdat je een betere weerstand krijgt en gaat zweten. Immers, hierdoor kunnen de gifstoffen worden verwijderd en ontstekingen worden verminderd.

Ook is sporten een geweldige stress verlager. Dit betekent niet dat je uur op de loopband moet joggen. Dit veroorzaakt namelijk een langdurige stressreactie in je lichaam.

Dit komt doordat het lichaam denkt dat het moet wegrennen, omdat er een gevaar is. Sprinten heeft dan ook door evolutionaire redenen invloed op stress.

Het kan verstandiger zijn een paar keer week te week te sprinten voor slechts 10 tot 20 minuten. Andere voordelen van een intervaltraining met hoge intensiteit zijn het verbeteren van de insulinefunctie en het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. In makkelijke taal worden er minder acne-veroorzakende hormonen aangemaakt.

Naast joggen zijn er meer sporten die je kunt doen om stress te verlagen, namelijk:

Vechtsporten, zoals judo en kickboksen, en dan met name de wedstrijden, kunnen psychologische stress opleveren voor je lichaam. Deze sporten zijn dan ook minder geschikt voor personen met acne. Als je hier juist blij en zelfverzekerd van wordt, dan moet je je natuurlijk niet laten weerhouden door je acne.

Conclusie

De meeste oorzaken van puistjes liggen dus bij hygiënische redenen tijdens het sporten. Denk bijvoorbeeld ook aan een bezweet shirt, wrijving door een sportuitrusting, een eiwitshake of testosteronbooster.

Een aantal simpele veranderingen in je levensstijl kunnen flink bijdragen aan het voorkomen van puistjes door sporten.

Binnen zeer korte tijd van je acne af?

Bestel het E-book van Fleur. Voor maar 17,- Ga jij de strijd winnen van je acné!

leven zonder acne ebook

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>

geert louters 24Taste

Anderen bekeken ook:

>