12/11/2022

geert

sport en fitness

minuten leestijd

7 goede redenen om met yoga te gaan starten

Weet je wel dat er in Nederland een half miljoen yoga beoefenaars zijn?  Yoga wordt steeds populairder. Tijd om ook met Yoga te gaan starten dus.

Yoga is de laatste tijd steeds populairder geworden. Niet alleen omdat het je soepeler en sterker maakt, maar ook vanwege het weldadige, rustgevende gevoel erna.

Ook de wetenschap toont steeds meer interesse in yoga. Dat yoga goed is voor je lichaam en geest is algemeen bekend. Maar wat doet het nou allemaal precies met je lichaam?

In deze blog leggen we je het uit zodat je straks een hele goede reden hebt om met yoga te gaan starten.

Wat is yoga precies?

Yoga is een zachte manier om je houding, balans en coördinatie te verbeteren. Zie het als een systematische beoefening van lichaamsbeweging , adembeheersing, ontspanning, dieetbeheersing en positief denken.

Doordat het meditatie gericht is wordt je lichaam, geest en omgeving in harmonie gebracht. .

Meer energie? 7 goede redenen om met yoga te gaan starten

Wat zijn de voordelen van yoga?

Er zijn ontzettend veel voordelen van yoga. Eigenlijk teveel om op te noemen. Yoga heeft als hoofddoel eigenlijk om je lichaam en geest met elkaar in verbinding te brengen.

Je bent dan optimaal in balans en je voelt je daardoor erg goed. Door middel van Yoga word je in staat gesteld aanwezig te zijn in het hier en nu.

Vanuit deze setting handel je dus ook.  Op gezondheidsgebied worden yogatechnieken toegepast in programma's voor:

 • gezondheidsbevordering
 • behandelingsprogramma's
 • aanvullende behandeling voor ziekten zoals angststoornissen , depressie , hartproblemen , kanker en hiv/aids .

Wat is de geschiedenis van yoga?

We moeten dan even heeeeel erg ver terug in de tijd. Het was ongeveer 200 jaar na christus. De Indiase filosoof Patanjali is de eerste Yogi die het eigenlijk heeft uitgevonden. Hij schreef de richtlijnen voor het leven op in de zogenaamde Yoga sutra's.

De 8 belangrijkste pijlers van yoga heeft deze filosoof destijds al beschreven.

Oorspronkelijk is Yoga namelijk geen sport, maar een levenswijze waarnaast lichamelijke oefeningen ook filosofische en spirituele normen belangrijk zijn.

Yogi zijn betekent algemeen dat je aanhanger bent van een filosofie die gericht is op innerlijke rust en acceptatie van lichaam, geest en alles om je heen. Maar in de praktijk is dat wat je Yogi maakt een stuk algemener te definiëren.

Yoga werd steeds meer aangepast naar de tijd van nu. Maar pas in 1980 werd ingezien dat het beoefenen van yoga ontzettend veel voordelen voor de lichamelijke fitheid kan hebben. Artsen begonnen yoga dan ook aan te raden voor mensen die meer beweging nodig hadden.

Meer energie? 7 goede redenen om met yoga te gaan starten

Dit brengt ons naar de yoga van vandaag, yoga is  niet langer meer iets ‘zweverigs’ en vaags voor geiten-wollen-sokken types. Nee, yoga is op dit moment super hip en er zijn ondertussen in bijna iedere woonplaats verschillende yoga scholen te vinden waar je yoga kan beoefenen.

Vooral onder vrouwen is yoga een populaire vorm om de conditie op peil te houden, vet te verbranden en even lekker te ontspannen.

Leestip: Wat is mindfulness? Hoe pas je het toe?

7 goede redenen om yoga te gaan beoefenen

Wil je starten met yoga of twijfel je nog?Misschien haal je inspiratie uit de 7 redenen waarom yoga ontzettend goed voor je kan zijn.

Je hoeft trouwens voor yoga niet de deur uit.

1. Door yoga voel jij je veel beter en fitter

Zo simpel is het en daarom raken zoveel mensen verslaafd aan yoga. Na een yogales voel je je altijd beter. Natuurlijk, als je begint met een gevorderde klas terwijl je nog een beginner bent, kun je je uiteindelijk gefrustreerd voelen.

Maar kies een geschikte les voor jouw niveau en ga er met een open geest in en je zult je anders, beter, opener, aanweziger en gelukkiger voelen. Als je me niet gelooft, probeer het dan maar eens.

2. Yoga maakt je lichaam sterk, soepel en gezond

Natuurlijk moet je het een kans geven, maar de meeste mensen beginnen tijdens hun eerste les enkele van de fysieke voordelen van yoga te voelen.

Na verloop van tijd (misschien korter dan je denkt!) zal je flexibiliteit toenemen, je conditie verbeteren, je spieren sterker worden en je wordt soepeler.

De hoeveelheid is afhankelijk van de stijl die je kiest. Als je lichaam sterker wordt, zal je geest dat ook doen. Je voelt je zelfverzekerder en sterker in jezelf.

3. Yoga helpt je om je geest tot rust te brengen, zorgt ervoor dat je je kalm voelt

Na een yogales merken de meeste mensen dat hun gemoedstoestand is veranderd. Het is alsof er een choonmaak in je hoofd heeft plaatsgevonden.

Sommige dingen vallen op hun plaats, sommige dingen zijn er gewoon helemaal niet meer, of je hebt een heel andere kijk op dingen.

Meer energie? 7 goede redenen om met yoga te gaan starten

4. Yoga helpt je om gefocust te blijven

Omdat je geest rustiger en opgeruimder zal zijn, is het gemakkelijker om de energie te richten op waar je het wilt hebben. Yoga brengt je meestal van 'het overal zijn'.

Je kunt je weer op één ding kunnen concentreren. Met yoga zeggen ze dat je concentratie op één punt ontwikkelt door te oefenen.

Je traint de geest om bewust te worden en aanwezig te zijn. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat je na een yogales over het algemeen beter in staat bent om:

 • Je mentale bronnen te concentreren
 • informatie nauwkeuriger te verwerken
 • informatie effectiever te leren, vast te houden en bij te werken.

5. Yoga helpt je om alles te accepteren wat het leven je op tafel brengt

Levenservaringen zijn niet altijd positief. Moeilijke dingen overkomen ons allemaal en soms hebben we pijn.

Met yoga leer je dat alles verandert. Zowel de positieve als de pijnlijke dingen in het leven komen en gaan.

Dit weten en dit op een dieper niveau begrijpen, maakt het gemakkelijker om aanwezig en positiviteit te accepteren en te blijven, ook in de moeilijke tijden.

6. Yoga helpt je om betere keuzes te maken

Door gezonder te worden en alle voordelen van yoga te ervaren, word je bewuster en kun je dingen in het leven kiezen die deze positieve reis ondersteunen.

Je wordt je langzaam bewuster van hoe dingen je beïnvloeden. Je gaat merken dat je natuurlijk veranderingen in je dieet wilt aanbrengen en voedingsmiddelen wilt kiezen die je gezondheid en yogabeoefening ondersteunen.

Je ziet dit misschien ook in je vriendschapsgroepen, meer tijd doorbrengen met vrienden die een positieve invloed hebben, meer kracht hebben om uit negatieve situaties te komen.

7. Yoga maakt je bewuster

Echt!  Bewuster worden is de kern van yoga!.

 • Je wordt je meer bewust van alles, wie je werkelijk bent,
 • je neigingen
 • het leven
 • wat goed voor je is en niet zo goed voor je
 • wat je echt wilt en wat belangrijk voor je is.

Naarmate je zelfbewustzijn ontwikkelt, ben je in staat om gedachten en interpretaties die je in je geest maakt te veranderen. Door de interpretaties in je geest te veranderen, kun je je emoties veranderen.

Zelfbewustzijn is een van de kenmerken van emotionele intelligentie en een belangrijke factor bij het behalen van succes op verschillende gebieden van je leven.

Dus als je nog niet met yoga bent begonnen, laat ons je dan helpen!

Je kunt yoga heel erg gemakkelijk thuis beoefenen. Rolf en Melanie van Happy with Yoga hebben een zeer uitgebreide step-by step Training ontwikkeld voor beginners.

Dit is een Online Yoga Cursus voor beginners en licht gevorderden, waarin je alle basishoudingen en technieken van Yoga leert.

Door aan de slag te gaan met Yoga Stap voor Stap kan je alle basishoudingen en oefeningen rustig thuis op je eigen tempo aanleren.

>>>>>> Neem maar eens een kijkje om te beoordelen of het iets voor je is!

Meer energie? 7 goede redenen om met yoga te gaan starten

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!