19/08/2022

geert

Afvallen

minuten leestijd

Kun je afvallen in de sauna?

Na het lezen van dit artikel weet je straks of je nu echt kunt afvallen in de sauna. Er is een hoop verkeerde informatie te vinden  in de gezondheidsbranche.  Er is vooral een hoop verkeerde informatie over een saunabezoek.

Laten we eerlijk zijn, een saunabezoek voelt geweldig en biedt heel veel gezondheidsvoordelen. Sommige influencers en sauna’s beweren dat je kunt afvallen in de sauna. Er wordt zelfs beweert dat je tussen de 300 en 1000 calorieën verbrand in een saunasessie van 30 minuten.

Klinkt dat niet geweldig? Je kunt 30 minuten lang op je achterste in een warme kamer trappelen en gemiddeld 10 tot 33 calorieën per minuut verbranden! Dat zou gemakkelijk afvallen zijn toch?

Als je eens op een loopband hebt gelopen of jezelf door een zware training hebt gepusht, dan weet je dat het verbranden van 14 calorien per minuut extreem hoog is en moeilijk vol te houden is. Dus waarom denken mensen dat je zoveel calorieën verbrandt door in een sauna te zitten?

Ze beweren dat je lichaam moeite heeft om zijn voorkeurstemperatuur te behouden, waardoor het metabolisme in overdrive raakt en dus calorieën gebruikt. Er is waarheid, maar dat zou je nooit meer dan het dubbele van de calorieën laten gebruiken om precies te doen wat je doet in een sauna of stoombad; zitten.

Na het lezen va dit artikel weet je straks alles over:

  • Kun je afvallen in de sauna?
  • Is een sauna goed voor je hart?
  • Waar vind ik de beste en goedkoopste sauna?

Hoeveel calorieën worden er in een sauna verbrand?

Hier is een vergelijking die je kunt gebruiken om in te schatten hoeveel u verbrandt:
aantal verbrande calorieën in 30 minuten wanner je zit (specifiek voor uw lichaamsgewicht) x 1,5 (mogelijk x 2) = verbrande calorieën

Stel je eens voor dat je 80 kilo weegt. Dan verbrand je  42 calorieën in 30 minuten bij gewoon zitten op een stoel. Wanneer je nu in de sauna zit vermenigvuldig je de calorieën met 1,5 en 2 om een globale schatting te krijgen. In dit geval zou je ongeveer 63 tot 84 calorieën verbranden. Dat is een enorm verschil met de schatting van 300 tot 1000 wat op internet te vinden is!

Kan je afvallen in de sauna of Turks stoombad?

Ja. Maar je bouwt geen spieren op, je verbrandt geen verhoogde hoeveelheid calorieën en je verliest echt alleen maar vocht. Als je het water dat je zweet niet vervangt, kan het bovendien je lichaam zwaarder maken om af te vallen.

Het gewicht  dat je verliest terwijl je in een snikhete kamer zit, is puur water, water dat je zo snel moet vervangen als je dat verliest, anders ben je gewoon je lichaam aan het uitdrogen. Waneer je niet goed zorgt voor een goede vochtbalans bij een saunabezoek is het zelfs ongezond en maakt het zelfs zwaarder voor je lichaam om kilo’s permanent te verliezen, omdat hydratatie een essentieel onderdeel is bij het gewicht verliezen.

De waarheid is …

Je bent veel beter af met  gezonde voeding en regelmatig sporten. Tijdens het sporten wordt je metabolisme opgestookt en het probeert je lichaamstemperatuur te reguleren, Al je spieren worden opgeroepen om samen te werken en je hartslag  wordt verhoogd.

Dat verbrandt calorieën! Veel meer dan zitten in een hete stoomkamer of sauna. Intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) en krachttraining zijn uitstekende, wetenschappelijk onderbouwde methoden om je metabolisme te verhogen – zij het langzaam en marginaal. Dus eigenlijk kunt je afvallen in de sauna een mythe noemen

afvallen in de sauna

Wat zijn dan de andere gezondheidsvoordelen?

#1 in de sauna raak je gifstoffen kwijt

Een van de manieren waarop het menselijk lichaam gifstoffen uit het lichaam verwijdert, is door zweet. Diepgaand zweten is een zeer effectieve manier om giftige stoffen te verwijderen die het lichaam op verschillende manieren heeft opgenomen. In de intense hittesessies in de sauna, ga je veel zweten, wat helpt om gifstoffen op een geweldige manier uit het lichaam te spoelen.

lees ook: detox je lichaam

#2 Sauna’s maken je immuunsysteem sterker.

Een andere groot voordeel van een saunabezoek is dat het helpt om een sterker immuunsysteem te creëren.  Sauna-sessies helpen bij het produceren van witte bloedcellen. De witte bloedcellen van het lichaam zijn het perfecte middel om een gevecht aan te gaan tegen infecties en andere kwalen.

Omdat regelmatige gebruikers van sauna’s een hoger aantal witte bloedcellen hebben, blijven ze gezonder en als er wel ziekten optreden, genezen ze sneller.

#3 Sauna’s verbeteren de prestaties tijdens duursporten.

Ons lichaam heeft een bepaald niveau voor hittetolerantie. Regelmatig gebruik van sauna’s verhoogt de hittetolerantiedrempel. Dit leidt tot merkbare verbeteringen in duursporten. Regelmatige saunagebruikers hebben een hoger warmtetolerantieniveau en zijn dus minder vermoeid. Ze kunnen hun energieniveau over een langere periode behouden, waardoor de prestaties verbeteren.

#4 Een saunabezoek is goed voor je haar.

Een saunabezoek is ontzettend goed voor je haar, wist je dit al? We hebben een speciale klier, de talgklier op onze hoofdhuid, die stoffen vrijmaakt die helpen bij het conditioneren en hydrateren van ons haar. Als je wat tijd in de sauna doorbrengt, activeer je deze klier, die dan deze nuttige bestanddelen vrijgeeft en helpt het haar er fantastisch uit te laten zien.

Het is niet meer nodig om een fortuin uit te geven aan risicovolle haarverzorgingsproducten.

#5  Sauna’s helpen bij het herstellen van  je workout

Tegenwoordig hebben veel sportscholen een sauna en daar zijn veel goede redenen voor. Sauna’s zijn zeer effectieve manieren om te herstellen van trainingen. De metabolische afvalstoffen worden geëlimineerd tijdens het zweten in een sauna. De bloedtoevoer naar vermoeide en gespannen spieren neemt toe door de sauna, waardoor ze snel herstellen en zich veel sneller ontspannen voelen.

#6 een sauna kan helpen tegen chronische pijn

Vooral een infrarood sauna kan heel er goed helpen tegen chronische pijn. Wanner je last hebt van chronische pijn, overleg dan eerst met je huisarts of een sauna dan goed voor je is.

LADY GAGA heeft thuis een sauna laten bouwen die haar enorm helpt om haar chronische pijn te verlichten.

afvallen in  de sauna

#7 Je cholesterol wordt verlaagd in de sauna

Een Pools onderzoeksteam heeft aangetoond dat het regelmatig gebruiken van een sauna helpt bij het verlagen van uw cholesterolgehalte. De deelnemers werd gevraagd om niets te veranderen aan hun eetgewoonten, om geen voedingssupplementen te nemen en geen alcohol te drinken in de loop van de studie. De resultaten toonden aan dat regelmatig in de sauna gaan leidt tot een aanzienlijke verlaging van cholesterolgehalte.

#8 een saunabezoek is goed voor je hart

Een sauna verbetert de bloedsomloop en door de hoge temperatuur in de sauna worden de bloedvaten wijder, met name de bloedvaatjes in de huid. Het bloed heeft dus niet alleen minder weerstand in de bloedvaten maar ook een veel groter stroomgebied. Het gevolg hiervan is dat de bloeddruk daalt.

#9 Sauna’s zijn goed voor je humeur

Hoewel veel mensen sauna’s gebruiken om stress te verminderen, is aangetoond dat de productie van onze feel-good hormonen zoals endorfines toeneemt.  Je hebt minder kans op een depressie wanneer je regelmatig naar de sauna gaat.

#10 Je komt er herboren uit.

Maak er een gezellig dagje van samen met je partner, vriend of vriendin. Bovenstaande punten kunnen een reden zijn om eens een lekker dag je te gaan genieten!

Waar vind ik een sauna in de buurt?

Op onderstaande kaart vindt u een overzicht van alle sauna’s die bij Spa-online zijn aangesloten.  Spa online is een onafhankelijk boekingsbedrijf waar 95% van alle welnesscentra’s in Nederland zijn aangesloten. Klik simpel op een sauna bij u in de buurt, of welke u graag wilt bezoeken en je wordt automatisch doorverwezen.

in sommige gevallen zelfs 50% korting!

Kijk goed! In sommige gevallen zijn er zelfs kortingen te verkrijgen van 50%. Of leuke arrangementen compleet met een lunch, diner of massage behandeling.

Ga genieten! ik wens je alvast een geweldige ontspannen dag. als je straks lekker in de sauna zit denk dan eens aan alle gezondheidsvoordelen wat ik je hierboven heb verteld.

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!