Omega 3: Wat is dat eigenlijk?

Omega-3 vetzuren zijn een soort meervoudig onverzadigde vetten en worden beschouwd als een van de "goede" vetten. Ze worden gevonden in vis, bepaalde plantaardige oliën, en noten.

Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor veel functies in het lichaam, waaronder:

- Gezondheid van de hersenen

- Gezondheid van het hart

- Ontsteking

Het lichaam maakt zelf geen omega-3 vetzuren aan, dus moeten ze via de voeding of supplementen verkregen worden. Vis is de beste bron van omega-3 vetzuren.

De meest voorkomende soorten omega-3 vetzuren die in vis voorkomen zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Plantaardige bronnen van omega-3 vetzuren zijn onder andere:

  • lijnzaadolie
  • sojaolie
  • canola olie 

Deze plantaardige omega-3 vetzuren worden door het lichaam niet zo gemakkelijk gebruikt als EPA en DHA uit vis. Omega-3 supplementen zijn verkrijgbaar in capsules of in vloeibare vorm.

Visolie is de meest voorkomende soort omega-3 supplement. De meeste mensen hoeven geen omega-3 supplementen te nemen. Als je gevarieerd vis eet, krijg je waarschijnlijk voldoende omega-3 vetzuren binnen.

Als je omega-3 supplementen neemt, is het belangrijk een product van hoge kwaliteit te kiezen. Zoek een product dat gezuiverd is om kwik en andere giftige stoffen te verwijderen.

Omega-3 supplementen zijn over het algemeen veilig. De meest voorkomende bijwerking is een visachtige adem of een visachtige smaak in de mond. Het innemen van omega-3 supplementen met voedsel kan deze bijwerking helpen verminderen. Hoge doses omega-3 supplementen kunnen het bloedingsrisico verhogen.

Als je bloedverdunners neemt, zoals warfarine (Coumadin), overleg dan met je arts voordat je omega-3 supplementen neemt.

Wanneer jij je cholesterolgehalte op peil wilt houden adviseer ik je minimaal 2 gram omega 3 per dag te nuttigen. Omega 3 is ook belangrijk voor je gezondheid en je energiehuishouding.

Denk je dat je te weinig Omega 3 binnenkrijgt? Op deze website kun je heel voordelig Omega 3 aanschaffen.