25/10/2022

geert

acne

minuten leestijd

Puistjes op je billen. Wat is de oorzaak en hoe kom je er vanaf?

Puistjes op de billen komen vaker voor dan je denkt en kunnen op elke leeftijd voorkomen. Je kunt hier en daar wat puistjes op de billen krijgen of je hebt ruwe, rode bultjes over je hele billen. Ze kunnen pijn doen of jeuken, of je voelt ze misschien helemaal niet.

Waarschijnlijk wil je graag weten:

  • wat de oorzaak kan zijn van puistjes in je billen
  • hoe je ze moet behandelen
  • hoe je met simpele stappen je puistjes verlichting kan brengen.

Ten eerste: puistjes op je billen, wat is dat precies

Bultjes, puistjes, pukkeltjes op je billen of puistjes op je gezicht? Eruit zien doet het niet, maar het kan wel ongemakkelijk zijn. Pukkels zijn kleine ontstekingen van de huid. Meestal worden ze veroorzaakt door bacteriën of talgklieren die verstopt raken. Soms kan een allergische reactie ook bultjes op de huid veroorzaken.

Wat zijn de oorzaken van puistjes op de billen?

Puistjes worden veroorzaakt door een opeenhoping van olie, bacteriën en dode huidcellen. Meestal is de oorzaak van puistjes op je billen een bacteriële infectie.

Infecties kunnen voorkomen waar bacteriën aanwezig zijn en kunnen geïrriteerd raken door wrijving of bultjes. Folliculitis is een infectie van de haarzakjes die vaak optreedt na het scheren. Bacteriën kunnen zich ophopen in de haarzakjes en irritatie veroorzaken.

Puistjes op de billen kunnen door veel dingen worden veroorzaakt, waaronder:

  • Lange tijd strakke kleding dragen.
  • Zweterige kleding die je huid niet laat ademen.
  • Overmatig zweten door lichamelijke activiteit of warm weer.
  • Een dieet met veel suiker.
  • Een vetrijk dieet.

Hoe voorkom ik die bultjes en pukkels op mijn billen?

Pukkels op je billen kunnen erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat ze niet terugkomen. Allereerst is het belangrijk om je billen goed te scheren als je daar behaard bent.

Zorg ervoor dat je scherp en schoon scheermes gebruikt, zodat je geen bacteriën in de huid brengt.

Douchen na het sporten is ook belangrijk, omdat dit helpt om bacteriën te verwijderen die de bultjes kunnen veroorzaken. Als je deze dingen doet, zullen de bultjes minder vaak voorkomen.

Hoe zien puistjes op je billen eruit?

Puistjes op de billen zijn meestal geen acne, maar het gevolg van een ontsteking rond de haarzakjes of folliculitis, of een irritatie die ontstaat na veelvuldig wrijven over dit gebied. Dit kan komen door het dragen van strakke kleding of zelfs door waxen. .

Hoe weet je zeker of het om folliculitis gaat, een ontsteking van de haarfollikel: kijk naar hoe het puistje aanvoelt en de plaats op het lichaam. Deze bultjes zien eruit als kleine, oppervlakkige knobbeltjes die meestal jeuken of pijnlijk zijn. Eenmaal geïrriteerd, kunnen ze zich ontwikkelen tot grotere cysteachtige clusters.

Wie krijgen er puistjes op hun billen?

Puistjes op de billen zijn net zo vervelend als puistjes op het gezicht. Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van puistjes op de billen. De oorzaak van deze puistjes is nog onbekend, maar er zijn verschillende theorieën.

Sommigen denken dat ze worden veroorzaakt door een bacteriële infectie, anderen denken dat ze worden veroorzaakt door hormonale onevenwichtigheden. Wat de oorzaak ook is, het is duidelijk dat zowel mannen als vrouwen last kunnen krijgen van deze vervelende puistjes.

Hoe kan ik puistjes op billen behandelen?

Puistjes op billen kunnen erg vervelend zijn, vooral als ze je ondergoed irriteren of verergeren. Scrubben kan helpen bij het voorkomen van puisten, maar vermijd het gebruik van schurende kleding of billetjes. Hydraterende babypoeder kan ook helpen bij het voorkomen van bultjes en bulten. Als je puistjes hebt, draag dan milde, strakke kleding om wrijving en schade te voorkomen.

Hoe kom je van puistjes op je billen af?

Als je puistjes op je billen hebt, zijn er een paar dingen die je kunt doen om er vanaf te komen. Eerst is het belangrijk te begrijpen dat puistjes door bacteriën worden veroorzaakt.

Je moet je huid dus schoon en vrij van bacteriën houden. Dat kun je doen door je billen regelmatig te wassen met een milde zeep. Je moet ook strakke kleding vermijden die wrijving en irritatie kan veroorzaken. Als je last hebt van puistjes op je billen, kun je je huid ook beter hydrateren om ze gezond te houden.

Wie zijn er eigenlijk vatbaar voor puistjes op de billen?

Er is niet één definitief antwoord op deze vraag, want ieders huid is verschillend. Er zijn echter bepaalde groepen mensen die meer vatbaar zijn voor het ontstaan van puisten op hun billen.

Daartoe behoren zowel mannen als vrouwen, hoewel puistjes op de billen vaker bij mannen voorkomen.

Ze komen ook vaker voor bij mensen die aan acne lijden. Puisten zijn meestal ongevaarlijk en gaan uiteindelijk vanzelf weer weg. Als ze je echter ongemak bezorgen, kun je naar een dokter gaan om ze te laten verwijderen.

Wat zijn enkele huismiddeltjes die mensen gebruiken om acne op de billen te behandelen?

De huid op de billen is dikker dan op het gezicht, dus acnebehandelingen die werken voor acne op het gezicht zijn mogelijk niet effectief voor acne op de billen.

Sommige van deze huismiddeltjes zijn:

Breng een verzachtende gel aan op de droge huid

Doe ijsblokjes in een plastic zak en breng het aan op het getroffen gebied

Breng een antibacteriële zalf of crème aan om ontstekingen te verminderen

8 natuurlijke behandelingen om  puistjes of acne op de billen te verhelpen of verminderen.

Gelukkig is er wat aan te doen: Ik heb 8 simpele tips voor jeom puistjes op je billen te verminderen!

1. Was je regelmatig

Een van de beste manieren om acne op de billen te voorkomen, is door regelmatig te baden met een hoogwaardige antibacteriële zeep.

Als je acne op je billen hebt, is het belangrijk om deze te wassen. Je bespaart veel tijd, moeite en frustratie door deze routine minimaal één keer per dag te gaan volgen. Zo verwijder je vuil en bacteriën die zich door het zweet hebben opgehoopt.

2. Draag loszittende kleding

'Normaal zitten bacteriën op de huid, maar door strakke kleding kunnen ze weer in de poriën terechtkomen. Dit veroorzaakt de puistjes.

Het is misschien tijd om over te stappen van een legging of skinny jeans naar lossere, meer ademende stoffen. Katoen werkt hier goed voor, maar ondergoed van bamboe is ook absorberend.

3. Ga op een warm washandje zitten

Zittend op een warm washandje kan rustgevend zijn en helpen de poriën te openen, waardoor een deel van de bacteriën en pus wordt verwijderd.

Maak een washandje nat met warm maar niet te heet water. Plaats de vochtige doek voorzichtig over het gebied op je billen waar puistjes uitbreken. Je kunt ook een warm bad nemen.

4. Tea tree olie

Tea tree olie is afkomstig van de bladeren van een Australische boom. Het wordt al vele jaren gebruikt om verschillende huidinfecties en wonden te behandelen. Tea tree olie heeft dus antibacteriële eigenschappen.

Tea tree olie kan ook worden gebruikt voor de behandeling van verschillende huid gerelateerde aandoeningen, waaronder schimmels en meeldauw. Tea tree olie blijkt ook schimmelwerende eigenschappen te hebben.

5. Vermijd wasverzachters

Voor mensen met een gevoelige huid kan het moeilijk zijn om wasmiddelen en wasverzachters te vinden die comfortabel zijn en geen reactie veroorzaken. Gelukkig bieden veel merken hypoallergene versies van hun producten aan om te helpen!

Als je vermoedt dat een wasmiddel, wasverzachter problemen kan veroorzaken, kun je er baat bij hebben om over te stappen op iets zonder kleurstoffen of bepaalde soorten niet  aan te schaffen.

Een andere remedie is om geen wasdroger te gebruiken, omdat de vezels die op je ondergoed achterblijven de huid verder kunnen irriteren

6. Gebruik zinkcrème

In een onderzoek uit 2020 werd ontdekt dat mensen met acne significant lagere niveaus van zink in hun bloed hebben dan mensen zonder acne.

De onderzoekers ontdekten ook dat mensen met lage zinkniveaus die met zink werden behandeld, verbeteringen vertoonden Oraal zink is effectiever bij de behandeling van acne, Het nemen van een dagelijkse probiotica helpt ook.

Zink is een veelbelovende behandelingsoptie voor acne, en het heeft veel potentieel.

Klinische onderzoeken blijven de effectiviteit van zink onderzoeken als een mogelijke behandeling voor acne. Zink is een groot potentieel maar moet eerst nog verder worden onderzocht.

7. Douche na het sporten

Als je na het sporten zweet en vuil op je huid achterlaat, kan dit leiden tot acne, met name op de billen.

Na het sporten dus zo snel mogelijk onder de douche.

Als je een strakke broek draagt, is douchen vooral belangrijk.

Houd je sportkleding altijd schoon en was ze na elk gebruik. Als je niet meteen kunt douchen, gebruik dan een lichaams- of gezichtsreinigingsdoekje.

8. Zoutwateroplossing

Acne ontstaat vaak wanneer een ontstoken porie op je huid een infectie probeert te bestrijden. Dit kan leiden tot pijn, roodheid en ontsteking, soms verstopt de infectie de porie.

De voordelen van zout water voor je huid zijn eindeloos! Een voorbeeld is dat het gebruik van zout water op je huid de vorming van acne kan helpen verminderen.

Als je zout water wilt gebruiken, meng dan ongeveer 1 theelepel tafelzout met 2 kopjes water en breng het mengsel op je huid aan met een nat en schoon washandje.

Wat niet te doen voor puistjes op de billen

Het is belangrijk om puistjes te voorkomen. Uitpuilende puistjes kunnen leiden tot littekens, dus het is belangrijk dat je ze snel verhelpt. Het kan ook bacteriën toelaten, waardoor je het risico loopt een infectie te krijgen.

Als je de huid van je billen graag scrubt stop daar dan gelijk mee. Hoe meer je scrubt, hoe geïrriteerder het kan worden!

Wat ook belangrijk is om geen medicijnen te nemen die zijn ontworpen om acne op je gezicht te behandelen, tenzij de arts je wat anders vertelt.

Veel medicijnen voor acne in het gezicht zijn niet effectief bij het behandelen van puistjes op je billen omdat ze verschillende onderliggende oorzaken hebben.

Conclusie

Af en toe een puistje hebben is normaal. Het is niet erg, zolang het maar geen pijn doet, veel jeukt of steeds groter wordt.

Als je een puistje hebt dat erg groot wordt (een dubbeltje of groter), als je een puistje hebt dat pijn doet, of als je veel ontstoken puistjes op je billen hebt, ga er dan mee naar de huisarts

Mogelijk heb je dan een voorgeschreven behandeling of medische interventie nodig. Nadat het onder controle is, zullen slechts een paar veranderingen in je lichaams-verzorgings-routine je helpen puistjes op uw billen te voorkomen.

Dit is Fleur van het E-book: 'Leven zonder acne"

Puistjes door pindakaas: een fabel of de trieste realiteit?

Fleur weet als geen ander hoe het is om met acne of puistjes te leven. Aan de hand van haar eigen ervaringen heeft ze een uitgebreid e-book geschreven waar gigantisch veel tips in staan om van acne af te komen.


Toen ik 15 jaar was heb ik ook verschrikkelijk veel last van acne gehad en weet dan ook precies wat anderen nu meemaken. Ondanks dat ik geen acne meer heb is dit E-Book wel door mij aangeschaft. Super nuttige tips en ik begrijp heel erg goed dat iedereen wat aan dit E-book heeft.

Hoe kun je puistjes bestrijden met een belachelijk simpele 4 stappen methode?

Fleur heeft in haar e-book een 4 stappen methode ontwikkeld hoe je snel, veilig en simpel van je puistjes af kunt komen

Klik hier voor uitgebreide informatie over het e-book. Mocht nu blijken dat je er niets aan hebt? ( kan ik me moeilijk voorstellen) dan is er altijd nog een 30 dagen neit goed geld terug garantie.

Veel succes en ik hoop dat jij straks ook een puistenvrij leven hebt! Het gaat je lukken.

Meer informatie over het E-book van Fleur? Lees de uitgebreide review

Een leven zonder Acne ?

Bestel het E-book van Fleur. Voor maar 17,- Ga jij de strijd winnen van je acné!

leven zonder acne ebook

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!