Wat is de invloed van suiker op je dieet?


De invloed van suiker op je dieet

Als het over suiker gaat, laat je je gemakkelijk meeslepen door de allure van de zoetheid ervan. Wie houdt er immers niet van een beetje suiker in zijn koffie of dessert?

Suiker is echter meer dan alleen lege calorieën - het kan zelfs ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. In feite is suiker een van de gevaarlijkste stoffen die je kunt consumeren.

Niet alleen draagt het bij tot gewichtstoename, maar het kan ook leiden tot een heleboel andere gezondheidsproblemen, waaronder diabetes, hartziekten, en zelfs kanker.

Dus hoe beïnvloedt suiker je gezondheid? Laten we dat eens nader bekijken.

Gewichtstoename 

Een van de meest voor de hand liggende manieren waarop suiker je gezondheid beïnvloedt is door gewichtstoename te veroorzaken. Suiker zit boordevol calorieën, en als je te veel calorieën binnenkrijgt, slaat je lichaam ze op als vet. Na verloop van tijd kan dit leiden tot ernstige gewichtstoename en zwaarlijvigheid. 

En, zoals je kunt verwachten, brengt het ronddragen van extra gewicht je in gevaar voor een aantal andere gezondheidsproblemen, waaronder diabetes, hart- en vaatziekten, en gewrichtsproblemen.

Tot overmaat van ramp is suiker ook verslavend. Dat klopt - suiker kan echt verslavend zijn, en als je aan iets verslaafd bent, ben je eerder geneigd er te veel van te eten. Dat kan op zijn beurt tot nog meer gewichtstoename leiden.

Diabetes: Suiker kan ook tot suikerziekte leiden.

Als je suiker eet, breekt je lichaam het af tot glucose, dat dan in je bloedbaan terechtkomt. Als je te veel suiker eet, kan je lichaam de vraag naar insuline niet bijhouden, en na verloop van tijd kan dit tot type 2 diabetes leiden. Diabetes is niet alleen een ernstige gezondheidstoestand op zich, maar kan ook leiden tot een heleboel andere problemen, waaronder hartziekten, beroerte, nierziekten en blindheid.

Hartziekte 

Hartziekten zijn een ander ernstig gezondheidsprobleem dat door suiker veroorzaakt kan worden. Suiker kan je bloeddruk doen stijgen, en het kan ook leiden tot een verhoging van het "slechte" cholesterol. Na verloop van tijd kunnen deze effecten je slagaders beschadigen, en dat kan tot hartziekten leiden. Suiker is zelfs zo schadelijk voor je hart dat het door sommige deskundigen "giftig" genoemd wordt.

Kanker 

En, tenslotte, kan suiker ook tot kanker leiden. Suiker voedt kankercellen, en daardoor kunnen ze sneller groeien en zich verspreiden. Bovendien kan suiker je immuunsysteem verzwakken, waardoor het voor je lichaam moeilijker wordt kankercellen af te weren. Dus, hoe beïnvloedt suiker je gezondheid? Zoals je ziet gaat het niet alleen om lege calorieën - suiker kan daadwerkelijk een ernstige invloed op je gezondheid hebben. Als je gezond wilt blijven, is het belangrijk om je suikerinname te beperken.

Suiker zit in heel veel producten. Wist je wel een zakje cup a soup 1,5 suikerklontjes bevat?

lees ook:

Wat is de invloed van suiker bij angst of een depressie?

Natuurlijk suikervrij, ontdek hier hoe je op een gemakkelijke manier minder suiker kunt gaan eten