12/10/2022

geert

Gezond, Mindset

minuten leestijd

Ben je altijd moe en futloos? 55 geweldige tips voor meer energie!

Heb jij dat ook weleens dat je de hele dag hartstikke moe bent en niet vooruit te branden bent? In dit artikel heb ik 55 (!) tips voor je om ervoor te zorgen dat je meer energie gaat krijgen.

Herken je één of meerdere van onderstaande punten?

We hebben allemaal wel eens een dagje wat minder energie, of hebben een nachtje wat minder geslapen. Ook flink uiteten gaan om daarna op de bank te willen ploffen kan een keertje voorkomen.

herken je het volgende:

 • Je wordt wakker en hebt het idee dat je nauwelijks hebt geslapen.
 • Na de lunch moet je jezelf echt vooruit slepen.
 • Je loopt regelmatig te gapen en eind van de middag zou je het liefst een dutje doen.
 • Je voelt je zo slap als een vaatdoek.
 • Eigenlijk zou je gaan sporten maar je kan nauwelijks je ogen open houden.
 • s ‘Avonds plof je op de bank om weg te zakken tijdens je favoriete serie.
 • In het weekend wordt je gevraagd voor een dagje weg of een uitje. Je wilt graag gezellig mee maar waar haal je de energie vandaan. Het liefst slaap je nog een paar uur extra uit en hang je de rest van de dag op de bank. Maar ook van dat extra slapen en bankhangen knap je niet meer op. Het voelt als dweilen met de kraan open.

Je fitter voelen en het krijgen van meer energie gaat niet om het nemen van een driedubbele espresso, een dagje langer uitslapen of wat extra vitamine c.

Maar wat kun je dan wel doen voor een fitter leven? Bekijk onderstaande tips maar eens. Ik weet haast wel zeker dat je herkenningspunten tegen gaat komen. Pas de tips toe en je gaat merken dat je veel fitter gaat worden.

1. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen

De eerste tip kan al gelijk een groot verschil maken. Stop met kant en klare producten! We g met de pakjes en zakjes dus. Het eten van sterk bewerkte voeding kost het lichaam extra energie om deze voedingsmiddelen te verwerken.

tips voor meer energie

Denk hierbij aan gefrituurde producten, voorverpakte maaltijden en producten uit pakjes en zakjes. Deze producten hebben vaak een lange lijst aan ingrediënten wat echt niet goed is voor je energie.

2. Voorkom een overdaad aan suiker en toevoegingen

In veel producten zit gigantisch veel suiker en andere toevoegingen verwerkt ten behoeve van de houdbaarheid en smaak. Tegenwoordig zit in zoveel producten suiker verwerkt dat je daar veel teveel van binnenkrijgt.

Een teveel aan suiker haalt het lichaam uit balans en vormt de basis van diverse klachten, Beginnend bij een laag energieniveau.

Bekijk altijd goed de verpakkingen die je koopt en vermijd zoveel mogelijk de producten met toegevoegde suiker en andere onnodige toevoegingen. Kies zoveel mogelijk voor onbewerkte producten of met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst.

Cup a soup (tomaten crème) bevat maar liefst 17 ingrediënten. Per portie zit er 7 gram suiker in, dat zijn bijna 2 suikerklontjes (=8 gram). Dat zit ‘m niet alleen in suiker, maar ook in de maltodextrine en melksuikers

lees ook: Wat is de invloed van suiker bij angst of depressie?

3. Starten met ochtendgymnastiek

Wanneer je wakker wordt begin dan eens met 5 minuten met ochtendgymnastiek. Dit gaat uiteindelijk zorgen voor meer energie én dat je gedurende de dag twee keer zo veel calorieën verbrandt.

En je hoeft daar echt geen topprestaties voor te leveren. Druk je een paar keer op of doe ‘jumping jacks’ om je hartslag te verhogen. Een leuk alternatief is een bokswedstrijd tegen jezelf in de spiegel. Stoot minstens 100 keer om het echt te voelen. Sla alleen niet raak…

4. Drink veel water

Van te weinig drinken droog je uit en daar word je weer sloom en moe van. Drink een glas water bij het opstaan en drink gedurende de dag minstens één tot anderhalf liter. Bovendien beperkt het ook nog eens  je calorie-inname. Vaak als je denkt dat je honger hebt, is het eigenlijk dorst.

Wedden dat je ook nog wat kilo’s gaat kwijtraken?

Lees ook: Water drinken. Waarom? ontdek het in dit artikel.

5.  Kies de juiste brandstof

Koolhydraten (suikers) leveren het lichaam snel energie. Deze energie is beperkt en raakt aardig snel op. Hierdoor ontstaat er een dip in je energielevel en
vraagt het lichaam opnieuw om suiker.

Beperk je koolhydraat en suiker inname voor een stabieler energieniveau. Naast koolhydraten zijn vetten de  energiebronnen van het lichaam. Vetten geven langer energie dan koolhydraten.

Daarnaast zijn goede vetzuren essentieel voor een optimale werking van je lichaam. Vetten kan je o.a. halen uit vette vis, noten, zaden, ei, volle kwark en avocado.

Op zoek naar koolhydraatarme recepten? Bekijk snel deze aanbieding

6. Groenten & Fruit

Tegenwoordig bevat onze voeding veel minder vitamines en mineralen dan dat het 100 jaar geleden deed. Best wel jammer eigenlijk toch? Met name vanwege de kwaliteit van de landbouwgrond, de rijpheid op moment van oogsten en het gebruik van pesticiden en bestrijdingsmiddelen.

Het advies van 2 stuks fruit en 200 gram groenten is daarmee te algemeen en achterhaald. Kies eerder voor minimaal 500 gram groenten. En eet zo gevarieerd mogelijk. Kies voor 2 – 4 stuks fruit per dag en kies ook hier bewust.

tips voor meer energie

We weten allemaal wel dat het belangrijk is om groenten en fruit te eten. Maar wat en hoeveel kan een groot verschil maken. Zowel groenten als fruit bevatten veel goede stoffen zoals vitamines, mineralen en vezels.

Het ene fruit bevat namelijk meer calorieën en suikers dan het andere. Kies bij voorkeur voor fruit met een lage impact op je bloedsuikerspiegel. Eet je fruit niet los tussendoor maar neem dit bij je maaltijden.

Dus voor meer energie haal je je koolhydraten voornamelijk uit groenten en fruit, kies je gevarieerd, biologisch en vul je dit verder aan met een goede multivitaminen.

7. Zorg voor een goed ontbijt

Zelfs na een goed ontbijt heb je rond 10.30 uur weer nieuwe energie nodig. Je lichaam heeft dan de meeste brandstoffen (glycogeen) van de avond ervoor weer verbrand. Trakteer jezelf op een handvol nootjes of een banaantje om je motor goed te laten lopen.

Bovendien voorkom je hiermee dat je je tijdens de lunch volpropt met (vet) eten.

8. Skip je kopje koffie in de ochtend

Cafeïneverslaafd? Probeer te minderen en pas na de lunch je eerste kop koffie te nemen. Na de lunch maakt je lichaam adenosinen aan, een soort natuurlijke slaappillen. Cafeïne is dan veel effectiever, vooral als je regelmatig kleine kopjes koffie drinkt.

Voor een goede nachtrust is het verstandig om espresso’s vier uur voor het slapen te laten staan.

9. Bouwstof

Eiwitten worden gezien als onze bouwstof en zijn erg belangrijk voor ons lichaam. Niet alleen voor het opbouwen van spieren, maar ook voor behoud van onze haren, nagels en de werking van onze stofwisseling.

Bij te weinig eiwitten kan het lichaam niet herstellen, worden diverse processen verstoord en werkt ook onze stofwisseling een stuk minder efficiënt. Een hoop kostbare energie gaat dan verloren. Eiwitten kan je o.a. halen uit vis, vlees, zuivel, eieren, noten, peulvruchten en groenten.

lees ook: 7 simpele hacks om meer eiwitten binnen te krijgen. Afvallen en spieropbouw!

Eiwitrijke recepten?

Het Eiwitrijke Recepten Kookpakket is een serie receptenboeken speciaal gemaakt voor mensen die aan krachttraining en fitness doen

10. Macro verhouding

Zoals hierboven gelezen hebben de verschillende brand- en bouwstoffen verschillende functies en impact op het energieniveau. Kies daarom voor volwaardige maaltijden met zowel vetten, eiwitten als koolhydraten. Vermijd maaltijden met maar 1 type voedingsstof zoals bijvoorbeeld een havermoutje met fruit.

Zorg dus voor voldoende variatie in je voedingspatroon

11. Word dikke maten met je collega’s

Volgens een studie van de universiteit van Tilburg zijn introverte types eerder moe op hun werk dan hun extraverte collega’s. Mensen die graag alleen zijn en niet van drukte houden voelen zich minder prettig op hun werk en zijn sneller lusteloos. Zorg er dus voor dat je plezier hebt op je werk en met je collega’s .

12. Ga rechtop zitten

Als je slenterend en met afhangende schouders door het leven gaat, kan dat een teken zijn dat je energie tekort komt. Volgens Robert Cooper, schrijver van High Energy Living, kun je door een goede houding juist een energieboost opwekken.

Pas voor een goede houding de volgende truc eens toe:

 • laat je schouders losjes hangen en breng je kin naar je borst.
 • Het is de bedoeling dat je hierbij een lichte spanning in je nek voelt.
 • Dan knik je zachtjes je hoofd een paar keer, alsof je “ja” knikt, maar buig je hoofd niet te ver voorover.

13. Stop met drankjes met veel calorieën en suikers

Wanneer je drankjes calorieën en of suikers bevatten krijg je hierdoor niet alleen extra calorieën en suikers binnen. Maar deze drankjes hebben ook invloed op je bloedsuikerspiegel en daarmee energieniveau. Zoals eerder uitgelegd wil je dit soort producten niet tussendoor of los nemen.

tips voor meer energie

Kies je toch voor drankjes met calorieën en of suikers neem die dan bij een maaltijd. Alle beetjes helpen. Drink voortaan je koffie/ thee zonder suiker of honing. Vermijd verder producten als “drinkontbijt”, frisdrank, sapjes en beperk ook je fruit smoothies.

Het drinken van fruit smoothies is niet zo gezond voor je als het lijkt. Eet liever die sinaasappel dan dat je hem drinkt!

14. Cafeïne

Koffie en energiedrankjes zijn verleidelijk als je kampt met een laag energieniveau. Maar eigenlijk maken dit soort drankjes het alleen maar erger. Cafeïne verstoord de natuurlijke signalen van het lichaam, heeft invloed op je slaap en verstoord ook verschillende lichaamsfuncties. Hierdoor kom je in een neerwaartse spiraal terecht.

tips voor meer energie

Niet alleen koffie en energiedrankjes bevatten cafeïne maar ook frisdranken zoals cola. En dan niet alleen de gewone variant maar ook light of zero variant. Deze bevatten weliswaar geen calorieën of suikers maar dus wel zoetstoffen en cafeïne. Probeer cafeïne houdende dranken zoveel mogelijk
te vermijden. Kan je niet helemaal zonder? Beperkt dit dat tot 2-3 per dag en niet later dan 14:00 uur.

15. Pauze

Als iets moeilijk is, is het vast niet de moeite waard. 

Deze intelligente uitspraak komt van de altijd bierdrinkende filosoof Homer Simpson. Toch schuilt er een waarheid in. Soms helpt het om een pauze te nemen als je merkt dat je aandacht aan het verslappen is.

Ga een blokje om, zet een muziekje op of doe de volgende ademhalingsoefening voor nieuwe energie: Adem diep in terwijl je tot drie telt, en adem uit terwijl je tot zes telt.

16. Staand bellen

Moet je veel bellen voor je werk? Blijf dan voortaan wat vaker staan terwijl je belt. Je rekt hierbij je spieren en je ademhaling wordt dieper zodat zuurstofrijk bloed in je hersenen stroomt. Deze energie heb je hard nodig voor als je weer eens in de wacht wordt gezet.

17. Daglicht zorgt voor extra vitamine D

Voor ongeveer 25-30% kunnen we vitamine D uit voeding halen zoals uit vette vis en eieren. De rest moet het lichaam zelf aanmaken onder invloed van daglicht op de huid Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden, draagt bij aan een goede werking van de spieren en helpt bij het op peil houden van je weerstand en energieniveau.

Te weinig vitamine D in ons lichaam heeft naast depressieve klachten ook een link met veel chronische ziektes zoals autoimmuunziekten,  Botontkalking, artritis, hart- en vaatziektes, hoge bloeddruk en vormen van kanker.

Door o.a. de temperaturen in Nederland zijn wij op veel momenten te “bedekt”. Op koudere dagen is veelal alleen het gezicht en met mazzel ook de handen ontbloot. Daarnaast remt zonnebrandcrème ook nog eens de vitamine D productie.

Het gaat niet zozeer om alleen maar in de zon te paraderen maar om het buiten zijn. Want ook op een bewolkte dag zal je zonlicht opdoen als je buiten bent.

Ga dus regelmatig naar buiten, wacht de eerste +- 10-20 minuten met het aanbrengen van zonnebrand en supplementeer extra met vitamine D.

18. Vitamines/ Mineralen

Zoals eerder genoemd bevatten de voedingsmiddelen die we eten minder vitamines en mineralen dan 100 jaar geleden. Tekorten hiervan kunnen op lange termijn zorgen voor diverse problemen met als eerste indicatie lage energie en een futloos gevoel.

Belangrijke stoffen die veelal over het hoofd worden gezien maar wel essentieel zijn voor je energieproductie zijn onder andere Vitamine B12, D3, ijzer en Magnesium. Tekorten van eerder genoemde stoffen zijn te voorkomen door een gezond en gevarieerd voedingspatroon met o.a. voldoende groenten, noten en zaden.

19. Zingen onder de douche

Zingen is een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat je lichaam endorfine aanmaakt. Je voelt je hierdoor energieker, blijer en minder gestresst.

tips voor meer energie


Het mooie is dat het bijna overal kan en dat het niet uitmaakt hoe vals je zingt. Al zal je omgeving er niet echt blijer van worden.

20. Zoek vrolijke vrienden op

Optimistische, energieke vrienden zorgen ervoor dat jij dat ook wordt. Omring jezelf dus met mensen die niet alleen slim en getalenteerd zijn, maar ook enthousiast en overal voor te porren zijn. Dertig minuten met een negatieve zeikerd zuigt alle energie uit je weg.

21. Maaltijd frequentie

Zoals hierboven al benoemd kost eten energie. Je lichaam heeft energie nodig om voedsel te verteren. Geeft je stofwisseling de rust zodat deze energie naar iets anders kan gaan. Eet tot je verzadigd raakt en ga jezelf niet overeten.

Wanneer je meer eet dan je stofwisseling kan verwerken kost je lichaam dit onnodig energie. Houd als richtingslijn 80% verzadiging aan. Naast de hoeveelheid op je bord heeft dit ook te maken met de hoeveelheid maaltijden.

Kies voor maximaal 3 hoofdmaaltijden per dag. Ontbijt, lunch en diner en neem geen tussendoortjes. Ook een stuk fruit als een appel of even een banaan telt als tussendoortje

22. Intolerantie

Wanneer je lichaam voeding niet goed op kan nemen of niet goed kan verwerken kan dit veel energie kosten. Ben je ergens allergisch voor dan weet je dat over het algemeen wel. Maar je kan ook in meer of mindere maten gevoelig zijn voor bepaalde producten. In veel gevallen heb je hier geenidee van.

Veel voorkomende stoffen zijn bijvoorbeeld koemelk, lactose en gluten. Intolerant of sensitief zijn voor dit soort stoffen kunnen vage klachten met zich meebrengen zoals buikklachten of een laag energieniveau.

Vermijd dit soort producten voor een tijdje om te kijken wat het voor je doet. Een andere optie is om een intolerantietest te doen d.m.v. een bloedonderzoek

23. Verdeel grote projecten

Probeer niet in een ruk door te stomen tot je omvalt. Even afstand nemen maakt je minder moe en productiever. Uiteindelijk ben je daardoor sneller klaar met grote klussen dan wanneer je het in een keer doet.

24. Versterk je rug

Hoe kon Pieter van den Hoogenband het opbrengen om na zijn gouden medaille nog door het hele land te toeren, enthousiast honderden journalisten te woord te staan en in bijna elk tv-programma te verschijnen? Omdat hij net als andere zwemmers een sterke rug heeft. Een sterke rug geeft je letterlijk meer ruggengraat om dingen aan te pakken en zorgt ervoor dat je minder snel moe bent.


Voor sterke rugspieren kun je bijvoorbeeld de roeimachine gebruiken. Zorg hierbij voor een goede houding, met de voeten plat op het plankje, de knieën licht gebogen, de rug recht en de buik in.

25. Darmflora

De darmen en je energieniveau zijn onlosmakend met elkaar verbonden. Als je darmflora gezond is zijn de ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in je darmen in balans. Obstipatie, diarree en een verminderd energieniveau zijn signalen dat de darmen niet optimaal werken.

Een darmflora die uit balans is leidt onder andere tot een verzwakt immuunsysteem. Daarnaast zijn je darmen minder goed in staat om voedingstoffen op te nemen die verantwoordelijke zijn voor je energiestofwisseling. Belangrijk is dan ook om je darmflora te optimaliseren.

26. Thermoregulatie

Thermoregulatie is het vermogen van je lichaam om de temperatuur te reguleren zowel in een koude als warme omgeving. Het lichaam wil altijd de kerntemperatuur in balans houden. Spelen met externe temperatuur heeft een positief effect op je immuunsysteem.

meer energie tips

Het geeft je immuunsysteem een boost en daarmee ook je weerstand en energieniveau. Start je dag met een koude douche en je begint je dag met meer energie, alertheid en een betere bloedcirculatie.

27. Een hippie-momentje

Misschien vind je het belachelijk, maar probeer het toch maar eens. Mediteren wordt niet voor niets al eeuwen gebruikt voor het leegmaken van het hoofd en het verkrijgen van nieuwe energie.

 • Ga rechtop zitten en sluit je ogen.
 • Adem dan snel in en uit door je neus.
 • Je borst moet hierbij als een soort blaasbalg snel en mechanisch op en neer bewegen.

MINDFULNESS VOOR HET DAGELIJKSE LEVEN is een 8-weekse Mindfulness cursus inclusief audiobestanden, video’s en dagelijkse emails. De cursus is een dagelijks stappenplan voor mensen die aan de slag willen met Mindfulness en meer rust willen ervaren en minder stress.

28. Beweeg elke dag

Door een stevige sessie in de sportschool of een stuk fietsen of joggen kun je jezelf een heerlijk gevoel cadeau doen. Tijdens het sporten maakt je lichaam endorfine aan, waardoor je je positief en energiek voelt.

Lees ook: Afvallen met wandelen. Effectiever dan afvallen met hardlopen?

Bovendien wakkert endorfine de werking van je immuunsysteem aan, zodat je minder snel een griepje oploopt.

29. Zorg voor een goede kwaliteit van je slaap

Misschien een schot op open doel, maar de kwaliteit en kwantiteit van je slaap heeft direct als indirect invloed op je energieniveau. Vanzelfsprekend voel je je minder energiek na “te weinig slaap”. Maar indirect levert te weinig slaap ook andere nadelige effecten op je lichaam.

Denk hierbij aan het afvoeren van afvalstoffen, hormoonhuishouding en het verwerken van prikkels. Bij een te korte slaap komt het lichaam niet aan het herstel toe om een dag weer sterk te beginnen.

Leestip: Helemaal niet kunnen slapen? Ultieme tips voor je nachtrust!

Het advies om 8 uur per nacht te slapen is dus belangrijker dan je wellicht denkt. Focus je op het verbeteren van je slaap en je verbeterd je energieniveau!

30. Ritueel

Het ritueel voor je bedtijd is belangrijk om jezelf de kans te geven om de bovenstaande 8 uur kwalitatief goede nachtrust te halen. Beperkt voor het slapen gaan de hoeveelheid prikkels en stimulansen die je bezig kunnen houden zodra je hoofd het kussen raakt.

Orden je gedachtes, beperkt schermtijd en doe niks mentaal intensiefs vlak voor het slapen gaan. Ritme is hierbij belangrijk, volg een vast ritueel voordat je je bed in stapt.

31. Een powernap

Een tukje van twintig minuten is een perfecte manier om weer op te laden. Uit onderzoeken is zelfs gebleken dat mensen die op hun werk een uiltje mochten knappen, productiever werden en minder fouten maakten.

tips meer energie

Je moet echter niet te lang slapen want dan wordt je mogelijk nog vermoeider wakker dan je al was. Of je ligt ’s nachts in je bed schaapjes te tellen.

32. zorg ervoor dat je geen ijzergebrek hebt

Een ijzergebrek put je uit. Je lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine aan te maken, een rode kleurstof in de rode bloedcellen. Hemoglobine regelt het transport van zuurstof uit de longen naar de organen en weefsels. Een ijzertekort verstoort dit logistieke proces en zorgt voor grote vermoeidheid. Een goede, natuurlijke bron van ijzer is rundvlees.

lees ook eens: Hoe herken je een ijzertekort en wat is de oorzaak?

33. Hoe staat het ervoor met je ademhaling

Ademhaling is vaak een onderschatte factor. Je kan door een juiste ademhaling veel invloed uitoefenen op verschillende lichamelijke klachten zoals bv. hoofdpijn, slaap en je energieniveau. Je ademhaling heeft invloed op de mate van inspanning of ontspanning waarin je lichaam verkeerd.

Een verkeerde ademhaling; te snel en of te hoog zorgt voor een fysieke stressreactie. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen sporten of een te snelle ademhaling. 

Dagelijks een te snelle ademhaling voelt dus hetzelfde als dat je de hele dag zou hardlopen. En dat kost dus enorm veel energie. 

Wees bewust van hoe je ademt. Met een efficiënte ademhaling kan je veel lichamelijk klachten verminderen.

34. Rust in je hoofd

Wanneer je met te veel dingen tegelijk bezig bent en in je  hoofd zit ben je de hele dag mentale gymnastiek aan het doen. Mentale activiteit kost ook energie. Vind dus voor jezelf een manier om je hoofd leeg te krijgen en je gedachten te verzetten

35. Eet je wakker in de auto

Laat die lange autorit je niet uitputten en koop een zak studentenhaver om wakker te blijven. Rozijnen zitten vol kalium, een mineraal dat je lichaam gebruikt om de glucose in je bloed in energie om te zetten.

Noten zijn een rijke bron van magnesium. Net als kalium is magnesium nodig voor de omzetting van glucose in energie. Bij een magnesiumtekort maakt je lichaam melkzuren aan, dezelfde stof die de spieren laat verzuren bij zware inspanning.

Noten horen ook thuis op het lijstje van gezond powerfood

36.  Ruik de energie

Spuit een fris luchtje op, ruik aan bloemen of ga een stuk wandelen. Frisse geuren geven je energielevel een snelle boost.

37. Breng humor in je leven

Lachen is niet alleen een prima manier om je problemen te relativeren, je wordt er ook gezonder en scherper van. Tijdens een lachbui worden -naast endorfinen- killercellen aangemaakt. Oftewel afweercellen die bijvoorbeeld virussen uitschakelen.

meer energie met humor

Verder wordt de hoeveelheid stresshormonen in je bloed verlaagt en krijgen je buik en gezicht een volledige workout.

Daarom voel je je na een lachbui soms net zo voldaan als na een uurtje sporten. Als je chagrijnig uit je werkt komt, is het kijken naar een grappige serie dé manier om weer op te laden.

38. Doe veel dingen die je energie geven

Dingen of personen in je leven kunnen je energie geven of energie onttrekken. Sta je op met zin in je dag en wat er te doen is of kijk je er als een berg tegenop. Door regelmatig in situaties te komen die energie zuigen merk je dit terug in je energieniveau de rest van de dag.

Focus je op dingen, situaties en personen waarvan je energie krijgt en laat zaken die energie zuigen los

39. Kom in beweging

Tegenstrijdig met wat je misschien denkt kost bewegen niet alleen energie, het levert het ook op! Dus zelfs als je moe en kapot op de bank eindigt kan je door te bewegen de boel weer op gang brengen.

Door te bewegen maakt je lichaam allerlei hormonen aan waardoor je geluksgevoel en energieniveau weer op een hoger niveau komen.

40. Zoek de zon op

De zon geeft energie, maakt je gelukkig en verhoogt je zin in sex. Dit komt omdat je lichaam door zonlicht serotonine aanmaakt. Een tekort aan serotonine maakt je lusteloos en moe, daarom voel je je in de zomer waarschijnlijk fitter dan in de herfst en de winter.

meer energie door de zon

Dus nergens meer zin in? Uitgeblust? Boek een chartervakantie naar een of ander zonnig oord en kom weer stralend terug.

41. Sla je afzakkertje over

Van alcohol word je moe en ontspannen, maar vlak voor bedtijd kan het de kwaliteit van je nachtrust verminderen. Alcohol verstoort de REM-fase van je slaap, de fase waarin de slaap het diepst is en waarin Victoria’s Secret angels in je dromen verschijnen.

De REM-fase is dus juist de fase waarvan je het meest uitrust. Dus drink gerust een of twee drankjes bij het eten, maar probeer de laatste twee uur voor het slapen gaan niets te drinken.

42. Start de dag actief

Wanneer je ‘s ochtends als eerste werk in beweging komt zal je daar de rest van de dag profijt van hebben. Van het bed naar je bureaustoel en de bank bewegen is niet de manier om je lichaam te kickstarten en energierijk je dag door te komen.

Begin dus je dag bijvoorbeeld met yoga, een workout of loop een lekker stuk met je hond.

Yoga Nidra:  Beginnende Yogi’s leren in deze stap voor stap cursus alle basishoudingen van de Yoga aan en kunnen op deze manier lekker thuis, wanneer zij het willen en op hun eigen tempo aan de slag met Yoga. Bekijk het hier

43. Nuchter sporten

Ga 1-2 x per week nuchter sporten. Dit betekend zonder eerst te eten. Door nuchter te sporten, met name krachttraining zal je energieproductie efficiënter verlopen. Dit doordat het lichaam beter in staat is vetten als energiebron te gebruiken. Vetten leveren meer en langer energie dan koolhydraten.

nuchter sporten- meer energie

Daarnaast verbeterd nuchter sporten de insuline gevoeligheid waardoor je ook beter in staat bent om bloedsuiker op te kunnen nemen voor extra energie

44. Duik er vroeg in

Een uur extra slaap geeft net zoveel energie als twee koppen koffie. Dit principe werkt echter alleen maar als je vroeger gaat slapen, niet door nóg langer in je bed te blijven liggen op zondagochtend. Lang uitslapen maakt je slomer en verstoort je dag-en-nachtritme.

45. Sporten en slapen

Uit Japans onderzoek is gebleken dat als je ’s avonds traint, je de dag erna minder snel moe bent. En volgens Amerikaans onderzoek verhoogt een late training de hoeveelheid testosteron wat weer belangrijk is voor je energievoorraad.

46. Op de bank slapen

Na jullie slaande ruzie verwijst ze je naar de bank om de nacht door te brengen. Toch hoef je dit niet als straf te zien. Een nachtje in een andere omgeving slapen kan wonderen doen als je last hebt van slapeloosheid. Veel mensen associëren de slaapkamer met hun slaapproblemen.

Ze stellen zich er als het ware op in dat ze niet kunnen slapen, wat dan uiteraard ook gebeurt. Een nacht in een andere omgeving slapen kan deze cirkel doorbreken.

47.  stoppen met roken

Iedereen weet dat roken de gezondheid bedreigt. Maar je weet misschien niet dat roken je energie daadwerkelijk wegzuigt door slapeloosheid te veroorzaken. De nicotine in tabak is een stimulerend middel:

 • Het versnelt de hartslag 
 • Het verhoogt de bloeddruk 
 • Het stimuleert de hersengolfactiviteit die gepaard gaat met waakzaamheid, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. 

En als je eenmaal in slaap valt, kan de verslavende kracht ervan inwerken en je wakker maken met een onbedwingbare trek.

48. Stop met snoozen

We houden allemaal van de sluimerknop, maar hij houdt niet van ons. Marlie Cohen, gediplomeerd personal trainer, holistische gezondheidscoach en blogger , zegt dat elke dag op hetzelfde tijdstip opstaan - zonder snooze te raken – de sleutel is tot fris wakker worden.

Als je je wekker uitzet om nog een paar keer te horen, “sluit je gewoon je ogen en dwaal je af, en schrik je dan weer als je wakker wordt”, zegt Cohen. Je lichaam profiteert dus niet echt van die extra slaapknipogen.

Om zichzelf te dwingen wakker te worden bij het eerste geluid van het alarm, houdt Cohen het ver genoeg van bed vandaan zodat ze moet opstaan om het uit te zetten.

Schaf een philips wake up light aan, zodoende wordt je veel meer ontspannen wakker

49. Probeer eens Siberische ginseng

Dit kruidengeneesmiddel stimuleert je zenuwstelsel en helpt je lichaam te beschermen tegen de gevolgen van stress . Zoek naar een supplement dat minstens vier procent ginsenosiden bevat en neem dagelijks twee capsules van 100 milligram. Waarschuwing: neem geen ginseng als u een hoge bloeddruk heeft.

50. Ga eens anders met ontspanning om

Als Netflix uw favoriete manier is om ’s avonds en in het weekend te ontspannen, is het misschien tijd om het door elkaar te halen. Hoewel het lijkt alsof roerloos op de bank liggen een goede manier is om op te laden, ga je merken dat je je moe voelt als je jezelf van de bank pelt.

Doe het eens totaal anders. In plaats van naar je favoriete programma te kijken, kun je ook een keer een wandeling maken, Alleen al het inademen van de geuren van de bomen langs een pad kan een fysiologisch effect hebben op je lichaam.

Onderzoek heeft aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur gepaard gaat met een lagere bloeddruk en een betere geestelijke gezondheid. Het stimuleert serotine.

51. Ga iedere dag 15 minuten eerder naar bed

Ga elke week nog eens 15 minuten eerder naar bed totdat u de juiste hoeveelheid slaap voor uw lichaam heeft gevonden. Dit is een van de meest effectieve manieren om energie te stimuleren.

52. Loop dankbaar

Concentreer je tijdens het lopen op datgene waarvoor jij je het meest dankbaar voelt . Deze eenvoudige techniek combineert de kracht van dankbaarheid met de positieve effecten van wandelen en lichaamsbeweging. Je hersenen worden overspoeld  met gelukkige neurotransmitters en endorfines  Dit is een heel eenvoudige maar krachtige oefening die je lichaam en geest energie geeft

53. Adem energie in

Een hele eenvoudige oefening:

 • Plaats je handen op de knieën of op uw buik en adem in je buik zodat je handen met je ademhaling omhoog en omlaag gaat
 • Stel je voor dat je een wit licht inademt dat je lichaam vult met vitale energie. Doe dit gedurende vijf volledige ademhalingen.
 • Trek vervolgens, terwijl je inademt, de spieren aan die je schouders en nek verbinden en trek je schouders naar je oren. 
 • Als je schouders goed om je oren zitten, hou je adem dan even in
 • Adem dan uit terwijl je de spanning loslaat en je adem in één grote woesj – alsof je het gewicht van de wereld van je schouders loslaat. Herhaal dit totdat jij je verfrist voelt. “

54. Vervang je kussen

Een meer rustgevende, verkwikkende slaap kan binnen je  bereik liggen – als u een keer een nieuw kussen koopt . ‘S morgens wakker worden met een zere nek? Kies voor een zacht, dunner kussen of een speciaal nekkussen. Deze kussens zijn er in verschillende vormen: sommige zijn rollen, andere zijn rechthoekig met een uitsparing in het midden.

55. Roofbouw, verkeerd trainingsschema

Als aanvulling op punt 39:  kom in beweging. Sporten en bewegen zijn niet hetzelfde.

Te veel, te intensief en te lang sporten kan averechts werken op je lichaam. Prestatiegericht sporten is altijd een vorm van stress, als je dit gematigd toebrengt kan het vooruitgang opleveren, bij een teveel levert het een te veel aan stress op. Houd hier rekening mee in je trainingsschema

Nabrander:

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Je bent nu aan het einde van dit artikel en ik vindt het hartstikke tof dat je de moeite hebt genomen om alle tips te lezen. Ik ben heel benieuwd wat voor jou de ultieme tip is.

Laat je een reactie achter onder dit artikel?

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!