Brandnetel thee: de 15 gezondheidsvoordelen waar je op hebt gewacht
23 januari 2022 
in Gezond
14 min. leestijd

Brandnetel thee: de 15 gezondheidsvoordelen waar je op hebt gewacht

Vaak worden brandnetels geassocieerd met van die rottige vervelende planten die prikken en steken. Iedereen heeft wel eens die vervelende prikkels gevoeld!

Maar….

Weet je wel dat brandnetels ontzettend veel gezondheidsvoordelen hebben?

Niet voor niets wordt brandnetelthee al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. 

Brandnetelthee is een geweldige natuurlijke remedie die je kan helpen ondersteunen tegen verschillende problemen en je algehele gezondheid verbeteren. Begin vandaag nog met het drinken van brandnetelthee om alle voordelen te plukken!

brandnetelthee bestellenbestel via deze link brandnetelthee

Wat is brandnetelthee?

Brandnetelthee wordt gemaakt van de bladeren van de brandnetelplant. Het wordt al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijke remedie om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen, waaronder artritis, urineweginfecties en hooikoorts.

Brandnetelthee wordt gemaakt door de gedroogde bladeren ongeveer vijf minuten in kokend water te laten trekken. De thee kan desgewenst gezoet worden met honing of suiker. Het smaakt ook heerlijk als er citroen- of limoensap aan wordt toegevoegd.

gezondheidsvoordelen brandnetelthee

Wat is de smaak van brandnetelthee?

Brandnetelthee heeft een sterke smaak en een klein beetje bitterheid, afhankelijk van de hoeveelheid wat je toevoegt.

Brandnetelthee wordt meestal warm of koud geserveerd en kan als ijsdrank of als warme drank worden gedronken. Het wordt traditioneel geserveerd met melk, suiker, honing of citroensap.

Op welk tijdstip kun je het beste brandnetelthee drinken voor de maximale gezondheidsvoordelen?

Brandnetelthee kan op elk moment van de dag worden gedronken. 

Het is echter het beste om het 's ochtends of' s avonds te drinken, omdat dit het moment is waarop je lichaam het het meest nodig heeft. 

Door 's avonds voor het slapengaan brandnetelthee te drinken, slaap je beter en heb je 's ochtends meer energie

Zijn er ook bijwerkingen als je brandnetelthee gaat drinken?

Drink niet de hele dag brandnetelthee alsof het water is. Teveel is ook weer niet goed ondanks de vele gezondheidsvoordelen. 

Brandnetels kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid, braken en diarree bij sommige mensen die te veel van het drinken. Het drinken van te veel brandnetelsap kan bij sommige mensen ook een allergische reactie veroorzaken.

Dus, niet teveel, beperk het tot maximaal 5 kopjes per dag

Zelf brandnetelthee maken

Brandnetelthee zelf maken is natuurlijk ook een mogelijkheid. Je kunt brandnetelbladeren, het sap of de wortels gebruiken om er je thee van te maken. .Je kunt brandnetelthee maken van zowel de grote als de kleine brandnetel. Zowel verse als gedroogde brandnetels zijn geschikt om kruidenthee van te maken.

Wat heb je nodig?

Geniet van je zelfgemaakte brandnetelthee! 

Jonge brandnetels zijn een uitstekende bron van voedingsstoffen die je kunt gebruiken voor natuurlijke behandelingen, huismiddeltjes en in zelfgemaakte schoonheidsproducten. De meeste mensen vinden dat jongere brandnetels meer geneeskrachtige eigenschappen hebben dan oudere brandnetels.. 

Pluk de brandnetels op een veilige en rustige plek waar je hun natuurlijke schoonheid kunt waarderen.

Ze groeien in grote aantallen langs snelwegen, waar mensen worden blootgesteld aan luchtvervuiling.. Dit heeft een negatieve invloed op de smaak van je kruidenthee, maar dat begrijp je denk ik wel. Kies ongeveer 30 gram brandneteltopjes per kopje thee.

brandnetelthee bestellenBestel via deze link de beste brandnetelthee

Brandnetelthee zetten

  • Strooi de brandneteltoppen in een voorverwarmde theepot. 
  • Giet hier circa 600 ml kokend water op en doe een deksel op de theepot. 
  • Laat de brandnetel thee ongeveer 10 minuten trekken. 
  • Giet het theewater door een zeef en geniet van je zelfgemaakte brandnetelthee

1- Brandnetelthee bevat een hoog gehalte aan vitamine K.

Brandnetelthee is een goede bron van vitamine K, wat belangrijk is voor de vorming van botten en bloedstolling.

Vitamine K is een voedingsstof die verschillende gezondheidsvoordelen heeft. Het is belangrijk voor de gezondheid van de botten, de gezondheid van het hart en de bloedstolling.

Vitamine K staat ook bekend als de "gelukkige vitamine" omdat het kan helpen om de stemming te verbeteren en depressie te verminderen. Vitamine K kan ook helpen bij sommige vormen van kanker.

Vitamine K is in verband gebracht met het voorkomen van de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer bij oudere volwassenen met een hoger vitaminegehalte in hun lichaam.

gezondheidsvoordelen brandnetelthee

2- Brandnetelthee bij astma

Brandnetelthee wordt traditioneel dagelijks geconsumeerd door mensen met astma, omdat het helpt om ontstekingen in hun luchtwegen te verminderen.

Het helpt ook om te beschermen tegen de verspreiding van longontsteking door ontstekingen in de longen te verminderen.

3- Brandnetelthee en eczeem

Brandnetelthee kan helpen om ontstekingen te verzachten en symptomen van eczeem te verlichten. 

Brandnetel heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen om de roodheid en irritatie van de huid te verminderen. 

Het heeft ook antioxiderende eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van schade door vrije radicalen in het lichaam, wat een onderliggende oorzaak van eczeem kan zijn.

4-Brandnetelthee en hooikoorts

Het is gebleken dat brandnetelthee de symptomen van hooikoorts in sommige gevallen tot wel 75% kan verminderen

De bladeren van de brandnetelplant bevatten een stof genaamd histamine, de stof die allergische reacties veroorzaakt. 

Door brandnetelthee te drinken, kunt u de hoeveelheid histamine in uw lichaam verminderen, waardoor uw symptomen en allergieën effectief worden verlicht. 

Er zijn veel voordelen aan het drinken van brandnetelthee, zoals het verminderen van ontstekingen in gewrichten en het voorkomen van kanker.

5- Brandnetelthee en je spijsvertering

Brandnetelthee wordt al eeuwenlang gebruikt om de spijsvertering te bevorderen. De thee zorgt er namelijk voor dat je darmflora gezond en gebalanceerd blijft.

Heb je geregeld last van constipatie, diarree of een lastige stoelgang? Ga brandnetelthee drinken!

6-  haargroei met brandnetelthee

Brandnetelthee is een populair kruid dat wordt gebruikt voor de haargroei. Het is gebruikt als een natuurlijke remedie om het haar sneller, sterker en gezonder te laten groeien.

Brandnetelthee is een van de beste kruidenthee die je kunt drinken om je haar sneller, sterker en gezonder te laten groeien. Het bevat veel vitamines en mineralen die essentieel zijn voor een gezonde haargroei.

7- Brandnetelthee is vocht afdrijvend

Brandnetelthee is geen diureticum in de zin dat je er meer van moet plassen dan normaal, maar het kan helpen bij het vasthouden van water en een opgeblazen gevoel.

Het kan ook helpen bij een opgeblazen gevoel en ontsteking, waardoor het een geweldige aanvulling op uw dieet is.

gezondheidsvoordelen brandnetelthee

8 - Brandnetelthee en een hoge bloeddruk

De belangrijkste ingrediënten in brandnetelwortel zijn antioxidanten, flavonoïden en stikstofmonoxide - die allemaal in verband zijn gebracht met het verlagen van de bloeddruk.

Het is wel belangrijk om te weten dat brandnetelwortel nog niet is bewezen effectief te zijn bij het verlagen van de bloeddruk.

9- Brandnetelthee bij zwangerschap

Brandnetelthee wordt ook al eeuwenlang gebruikt om de gezondheid van zwangere vrouwen te ondersteunen. De voordelen van zijn niet beperkt tot alleen tijdens de zwangerschap, maar het wordt ook aanbevolen tijdens borstvoeding en tijdens de bevalling.

Het is rijk aan vitamines, mineralen, antioxidanten en andere voedingsstoffen die gunstig zijn voor zowel moeder als kind.

Voordelen van brandnetelthee tijdens de zwangerschap:

- Helpt bij bevallingspijn

- Vermindert het risico op infectie tijdens de zwangerschap

- Helpt bij misselijkheid, constipatie en brandend maagzuur

- Bevordert de slaap

Romeinse soldaten zouden de soort Urtica pilulifera mee naar het noorden hebben genomen. Ze wreven zich ermee in tegen de kou. De plant komt nog altijd voor bij Romeinse ruïnes in Noord-Europa.

10- Brandnetelthee bij jicht

Brandnetelthee om jicht te behandelen? Dat is ook mogelijk! Jicht is een pijnlijke en ongemakkelijke vorm van artritis die meestal de grote teen aantast. Jicht kan ernstige pijn, zwelling, ontsteking en roodheid van het gewricht veroorzaken.

Brandnetelthee bevat het actieve ingrediënt ursulinezuur. Het ursoline zuur helpt bij het ontstekingsproces en vermindert pijn.

brandnetelthee bestellenBestel via deze link de beste brandnetelthee

11 - Brandnetelthee en afvallen

Doordat brandnetelthee je eetlust onderdrukt en je stofwisseling stimuleert kun je het gebruiken ter ondersteuning tijdens het afvallen.

Het staat ook bekend om zijn vermogen om lichaamsvet te verminderen. Het is niet zo dat als je de hele dag brandnetelthee gaat drinken je gelijk gaat afvallen, het is alleen ter ondersteuning van je dieet!

12 - Brandnetelthee voor honden

Honden met gewrichts- en artritisproblemen kunnen veel baat hebben met brandnetelthee.

Brandnetelthee kan worden gebruikt als aanvulling op de voeding van je hond. Het mag echter niet worden gegeven aan honden die drachtig of zogend zijn, of een nierziekte of toevallen hebben.

Brandnetelthee is dus ook een geweldige manier om uw hond gezond te houden. 

gezondheidsvoordelen brandnetelthee

13 - Brandnetelthee en diabetes

Diabetes is een aandoening die de afgelopen decennia steeds vaker voorkomt. Vroeger moesten mensen met diabetes zich houden aan een streng dieet dat bestond uit caloriearme voedingsmiddelen zoals groenten en fruit

Met behulp van brandnetelthee kunnen ze nu vaker genieten van alle voordelen van een gezond dieet zonder in te boeten aan smaak.

Brandnetelthee is een populaire drank voor mensen met diabetes omdat het weinig suiker bevat en veel antioxidanten bevat

14 - Brandnetelthee bij een ijzertekort

Het staat ook bekend om zijn vermogen om te helpen bij een ijzertekort.  De bladeren van de brandnetelplant zijn rijk aan ijzer en andere mineralen zoals calcium, magnesium en kalium - die allemaal essentieel zijn voor een goede gezondheid. 

De brandnetel barst van de vitamine C, ijzer en calcium. 

Versgeperst, in plaats van thee is het een bom aan ijzer en is vooral voor vrouwen die aan ijzergebrek lijden het perfecte huismiddeltje.

15- Brandnetelthee voor als je verkouden bent

Deze bijzondere thee kan echter ook als verkoudheidsmiddel worden gebruikt vanwege het hoge vitamine C-gehalte.

Vitamine C is een in water oplosbare vitamine die het lichaam van nature aanmaakt. Het is in kleine hoeveelheden nodig en wordt aangetroffen in citrusvruchten, groene groenten, rode pepers en ook in brandnetelthee dus!

Vitamine C helpt het immuunsysteem van het lichaam om ziektes te bestrijden en verbetert het gezichtsvermogen.

Conclusie: Gezondheidsvoordelen van brandnetelthee

Het drinken van brandnetelthee heeft veel gezondheidsvoordelen. Pas het toe in je voedingspatroon en begin vandaag nog met het drinken van deze heilzame thee. 

- Brandnetelthee is een goede manier om je lichaam te ontgiften en ontstekingen te verminderen

- Het bevat voedingsstoffen zoals vitamine C, ijzer, kalium, calcium en magnesium

- Brandnetelthee drinken geeft je energie

- Het drinken van brandnetelthee helpt bij het afvallen

- Het heeft geen bijwerkingen of negatieve uitkomsten

brandnetelthee bestellenBestel NU je brandnetel thee

Over de schrijver
Hoi!, Geert hier! Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. Ik ben stapelgek op alles wat lekker en gezond is. "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen" Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Niet de informatie gevonden waar je naar op zoek bent?

We hebben meer dan 200 verschillende artikelen op 24Taste staan!

Eerlijk en goed vlees kopen? Rechtstreeks van de boer!

Meer informatie
Nobel vlees, dat ga je zeker proeven