Roken en zwanger zijn. Zijn er alleen maar nadelen?Roken en zwanger: Waarom is dit niet aan te raden?

Roken is slecht voor je gezondheid. Daar kun je niet omheen. Maar roken tijdens je zwangerschap is nog erger. Je brengt niet alleen je eigen gezondheid in gevaar, maar ook die van je baby.

Roken tijdens de zwangerschap kan een heleboel problemen veroorzaken voor zowel jou als je baby. Het kan bijvoorbeeld je risico op een miskraam of op een baby met een laag geboortegewicht verhogen. Het kan ook problemen veroorzaken met de gezondheid van je baby later in het leven, zoals een verhoogd risico op astma, SIDS, en andere ademhalingsproblemen.

Dus als je zwanger bent, of er zelfs maar aan denkt zwanger te worden, is het beste wat je voor je gezondheid en die van je baby kunt doen, te stoppen met roken. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar het is zeker de moeite waard. Als je moeite hebt om te stoppen met roken, zijn er veel middelen om je te helpen.

Je arts of verloskundige kan je helpen bij het bedenken van een plan om te stoppen, en er zijn ook veel stoppen-met-roken programma's beschikbaar. Aarzel dus niet om hulp te zoeken.

Stoppen met roken is een van de beste dingen die je kunt doen voor je gezondheid, en voor de gezondheid van je baby. Dus, als je erover denkt om te stoppen, wacht dan niet - begin vandaag nog.

Maar wat doet roken nu met het lichaam en de toekomstige baby?

  • Roken geeft meer risico op complicaties, zoals een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, waarbij de eicel zich ergens anders nestelt dan in de baarmoeder.
  • Rokende vrouwen lopen waarschijnlijk 43 procent meer risico op een miskraam
  • Via het bloed komt nicotine in de moedermelk terecht. Dat irriteert de darmen van de baby en wekt het stress op.
  • Kinderen van rokers raken zelf sneller verslaafd. Dat komt omdat de nicotine receptoren stimuleert in de hersenen van de foetus.
  • Een rokerskind weegt bij de geboorte gemiddeld 150 tot 200 gram minder dan andere baby’s.
  • Als de moeder rookt, loopt haar kind 28 procent meer kans op een open gehemelte of een klompvoet.
  • Wanneer je blijft roken tijdens de zwangerschap is er een kans dat je kind later onvruchtbaar wordt.
  • Een rokerskind kan worden opgezadeld met een verhoogde kans op overgewicht en diabetes. 

Schrik je hier van? dan wordt het tijd om te stoppen. Een nieuwe revolutionaire techniek uit  kan je hiermee wellicht ondersteunen.


STOP

Voorgoed met roken!

Stop met roken en voorkom terugval

Ervaar het meest effectieve online programma en stop voor altijd!