21/08/2022

geert

Gezond

minuten leestijd

Gezond powerfood! De top 10 waar je van schrikt!

Wat is nu eigenlijk gezond powerfood?? Powerfood is eigenlijk hetzelfde als de benaming superfood. Je komt het tegenwoordig overal in de schappen van de winkel tegen. TV reclames, kookboeken, je kan er eigenlijk niet meer omheen.

Een gezondheidsblog zoals 24Taste kan er eigenlijk dan ook niet meer omheen, vandaar dat ik jullie deze keer alles ga uitleggen over powerfood. Waarom is powerfood eigenlijk zo gezond?

Na het lezen van dit artikel weet je straks alles over:

  • Bestaat er powerfood van Hollandse bodem?
  • Wat doen algen met de lichaam?
  • Waarom is powerfood zo gezond?

Wat is powerfood

Powerfood is eigenlijk alleen maar een term voor producten die uitblinken in hun hoge voedingswaarde.

Sommige soorten kunnen een extreem hoge waarde hebben van een specifiek ingrediënt of een combinatie hiervan. Maar ook wanneer het product heel erg veel goede voedingsstoffen hebben mag deze titel dragen.

gezond powerfood

Is powerfood een hype?

Veel mensen denken dat powerfood iets is van de laatste jaren. iemand heeft deze term ooit eens bedacht en dat hebben we massaal overgenomen.  Sommige powerfood soorten, oftewel gewone voedingsmiddelen, worden eigenlijk al jaren gebruikt.

Macrobioten eten al jaren linzen, quinoa en boerenkool. Hebben jullie misschien ooit eens gehoord van Dr. Gillian McKeith? Ze kwam rond 2004 ineens in de schijnwerpers te staan. Ik heb me verdiept in haar boeken en ben toen anders naar zeewier en quinoa gaan kijken.

Bekijk hier de boeken van Dr. Gillian McKeith

Gezonde Powerfood van Hollandse bodem

Boerenkool is een hele bekende powerfood, maar niemand weet dit. Het is zelfs één van de gezondste groenten ter wereld. Het wordt al zo’n 2000 jaar verbouwd en gegeten. Boerenkool was toen vooral populair in Griekenland en Rome. Boerenkool bevat zoveel voedingsstoffen dat het, wanneer je het regelmatig eet, je lichaam tegen veel kwalen kan beschermen.

Gezonde powerfood producten. De waanzinnige top 10

Ik heb een leuk lijstje voor je  met ultieme producten die barstensvol zitten met gezonde voedingsstoffen. Varieer in je voeding en voeg eens wat vaker  gezonde powerfood toe.

#1 Alles uit de zee

De zee zit (ondanks al het plastic) nog steeds vol met gezond powerfood. Ik heb een aantal voor je op een rijtje gezet.

Kelp

Kelp is eigenlijk gewoon zeewier. Kelp kan zo hard groeien dat er in de zee gigantische kelpbossen kunnen groeien in de zee. Het is steeds moeilijker in ons leven om genoeg jodium binnen te krijgen. Kelp zit hartstikke vol met jodium, dus dit is ontzettend goed voor je.

gezond powerfood

Jodium is ontzettend belangrijk  voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.

Kelp is ook één van de beste filters is voor alle giftige stoffen, chemische bestanddelen en zware metalen die in de oceanen en zeeën rondwaren. Met dank aan de Kelp worden deze stoffen voor een groot deel gefilterd, en afgebroken tot onschuldige stoffen.

Kelp kan dit ook doen voor jouw lichaam: Als jij dit zeewier toevoegt aan je dagelijkse voedingspatroon dan kan kelp de chemische stoffen, gifstoffen en zware metalen uit jouw lichaam halen. Een prima manier om te detoxen!

Spirulina

Spirulina is ook eigenijk een soort alg. Dit powerfood heeft zijn naam te danken omdat het eruit ziet als een soort spiraaltje. Spirulina is bijna net zo oud als de aarde.

Het is rijk aan hoogwaardige en makkelijk opneembare en verteerbare eiwitten. De eiwitconcentratie is ongeveer 70% en daarmee de hoogste van alle voedingsmiddelen. Hoger dan vlees of soja.

Phytoplankton

Ik kan me voorstellen dat je er nog nooit van hebt gehoord. Pfytoplankton, ook wel fytoplankton of oceaanplankton genoemd, behoort net als spirulina tot een algensoort. Het bijzondere van pfytoplankton is dat de samenstelling ervan exact gelijk is aan wat onze menselijke cellen nodig hebben om hun stofwisselingsproces goed uit te voeren.

Je krijgt er heel veel energie van en het is ook goed voor je hersenen. Daarbij helpt het mee bij het ontgiften van bijvoorbeeld zware metalen in je lichaam. Zeker als je een detox- of vastenkuur volgt kan het gebruik ervan je lichaam ondersteunen. Ook wordt je spijsvertering ondersteund door de hoge hoeveelheid mineralen en chlorofyl.

#2 Bessen en zuidvruchten

Cranberries

Cranberries zijn in een hele korte tijd razend populair geworden. En waarom? Ze zitten barstensvol met vitaminen. Ze zijn rijk aan vitamine C, E, vitamine B1, B2, B5, B6, B11 en vitamine K. Dit alles zorgt voor groei, herstel en een betere weerstand. Naast de vitamines bevatten cranberries ook veel mineralen.

gezond powerfood


Zo zit er in het kleine besje bijvoorbeeld koper, mangaan, ijzer, kalium, calcium, fosfor, magnesium en zink. Dit hebben we nodig om goed te kunnen functioneren want mineralen transporteren zuurstof en energie. Mineralen zijn verder goed voor onze hersenen, botten en ons zenuwstelsel.

Acai bessen

De acaibes (er hoort nog zo’n kriebeltje onder de C, maar ik krijg dit echt niet voor elkaar) is een blauw besje oorspronkelijk afkomstig uit het Amazonegebied van Brazilië. Ze bevatten net als de olijf een pit. ze zijn dus technisch gezien geen bes, maar eerder een steenvrucht. Toch worden ze meestal aangeduid als bessen.

Acaibessen zijn ontzettend voedingsrijk. Acai bessen hebben een uniek voedingsprofiel voor een vrucht, omdat ze een beetje vet en weinig suiker bevatten. Acai-bessen bevatten ongelooflijk veel antioxidanten echt vele malen hoger dan andere antioxidantrijke vruchten zoals bosbessen en cranberries.

De bessen zijn ook nog eens goed voor je cholesterolpeil. Kopen dus!

Goji bessen

De uit Azië afkomstige goji bes wordt al meer dan 2.000 jaar gebruikt als medicijn vanwege zijn geneeskrachtige werking. In de traditionele Chinese geneeskunde worden goji bessen voor allerlei toepassingen gebruikt.

Goji bessen bevatten weinig calorieën en veel antioxidanten. Ze zijn rijk aan aminozuren; ze bevatten er wel 18, waarvan 11 zogenaamde essentiële aminozuren. Deze kan het lichaam niet zelf aanmaken en moeten dus uit voeding worden gehaald.

De antioxidanten in goji bessen helpen je om je immuunsysteem te versterken en gaan ontstekingen tegen. Net als andere bessen bevatten goji bessen veel vitamine C en A. Verder zijn Goji bessen ook nog eens goed voor je huid.

Cacaonib’s

Bij cacaonibs denk je aan chocolade. Eigenlijk best wel logisch toch? Cacao Nibs zijn kleine stukjes rauwe chocolade. Ze zijn gemaakt van geplette cacaobonen en zijn knappperig. Cacao nibs zijn een bron van vitamines, essentiële vetzuren en vezels. Bovendien vind je bijna geen andere voedingsmiddelen met een hogere dosering anti-oxidanten.

Cacao stimuleert het zenuwstelsel op eenzelfde manier als cafeïne dit doet. Ze bevatten unieke fytonutriënten (plantenstoffen die een geneeskrachtige werking hebben). Zo zitten ze boordevol zwavel, magnesium en fenylethylamine. Deze stofjes zorgen onder andere voor meer alertheid en focus

#3 Bijenproducten

manukahoning

Manuka honing is een hele donkere honing afkomstig van de manukaboom. De honing heeft een antibacteriële werking en bestrijdt ontstekingen van binnen uit je lichaam.

gezond powerfood

Het gaat schadelijke bacteriën tegen en stimuleert de groei van een gezonde darmflora. Wat trouwens ook nog een groot voordeel is. Je kunt er heerlijk van slapen
Lees meer over een goede nachtrust  

bijenpollen

Het woord pollen is Engels voor stuifmeel. Bijenpollen bestaan uit stuifmeel en nectar en worden gemaakt door de werkbijen. Bijenpollen zijn donkergele korreltjes en worden ook wel het bijenbrood genoemd.

Bijenpolen geven je verlichting als je last hebt van hooikoorts. Pollen worden door natuurtherapeuten ook vaak ingezet bij onder meer huidklachten, reumatische aandoeningen en voor een algehele betere weerstand. Volgens sommige onderzoeken kunnen de pollen tegen een vergrote prostaat werken.

Verder kunnen ze osteoporose tegengaan, blijken ze een sterke antioxidant te zijn, ontstekingsremmend, antibacterieel en kunnen ze het verouderingsproces vertragen.

……terecht een powerfood dus!

#4 Zaden en pitten

Last but not least: zaden en pitten. Hier ben ik zelf helemaal lyrisch over, en heb dan ook meerdere artikelen over dit powerfood op deze website staan.

Wat niemand weet over granen, zaden en pitten

Zijn zonnebloempitten nu echt zo gezond?

Mijn advies is om iedere dag een aantal soorten superfood in je dagelijkse voedingspatroon in te passen. Bovenstaande producten kun je als supplement gaan gebruiken of verwerk het in je ontbijt, lunch of diner. Ook lekker als gezond tussendoortje

"Eten is een noodzaak, maar bewust eten is een kunst"

Gezond powerfood kopen?

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!