12/11/2022

geert

Gezond

minuten leestijd

Wat iedereen moet weten over de invloed van suiker op eczeem

Na een lange werkdag kan het lekker zijn om thuis op de bank neer te ploffen met een bak koffie, een scheutje suiker en een koek.

Je eczeemgevoelige huid zal je echter minder dankbaar zijn na het binnenkrijgen van suiker of andere voedingsmiddelen met een hoge glycemische lading.  Suiker en eczeem lijken dan ook een sterk verband te hebben.

Het kan vervelend zijn om last te hebben van eczeem door suiker. Misschien wil je namelijk gewoon graag suiker blijven eten, maar word je helemaal gek van de jeuk die gepaard gaat met eczeem.

In verschillende onderzoeken is aangetoond dat suikerrijke voeding de symptomen van eczeem zeer waarschijnlijk kan verergeren.

Er wordt soms wel eens gedacht dat eczeem het gevolg is van een allergische reactie op suiker, maar dit is onzin! Suiker kan namelijk geen allergische reactie veroorzaken.

In dit artikel ga je alles te weten komen over de échte relatie tussen suiker en eczeem. Je zult er dus achter komen waarom er een verband is en wat je er tegen kunt doen.

Wat iedereen moet weten over de invloed van suiker op eczeem

Suiker en het verband met eczeem

Heb je de beste zalf tegen eczeem geprobeerd, maar heb je geen, nauwelijks of slechts een tijdelijk resultaat gezien? Dan kan de eczeem te maken hebben met iets anders.

Suiker kan bijvoorbeeld op verschillende manieren een invloed hebben op eczeem.

De bekendste reden waardoor eczeem kan ontstaan door suiker is insuline.

Insuline is eigenlijk een gunstig hormoon in je lichaam, omdat insuline het overtollig glucose uit je bloed haalt en het omzet in energie. Insuline heeft dan ook als functie het laag houden van je bloedsuikerspiegel.

Wanneer insuline zijn werk niet meer goed doet, kan dit ervoor zorgen dat je last krijgt van één of meerdere huidproblemen, waaronder eczeem.

Andere redenen voor een verband tussen suiker en eczeem zijn:

  1. Je immuunsysteem kan verslechteren door veel suiker. Hierdoor ontstaan ontstekingen in de vorm van eczeem, als reactie van je lichaam op suiker.
  2. Ook heeft suiker een nadelig effect op je bloedsomloop. Het bloed en de voedingstoffen in je lichaam kunnen namelijk moeilijker naar de juiste delen van je lichaam stromen.
  3. Door het slechte immuunsysteem en de slechte bloedsomloop wordt je huid vatbaarder voor ontstekingen van de eczeem veroorzakende staphylococcus aureus bacterie, omdat je lichaam zichzelf minder goed kan beschermen.
  4. Door geraffineerde suikers te eten verdwijnen goede mineralen uit je lichaam.
Wat iedereen moet weten over de invloed van suiker op eczeem

Suiker, insuline en eczeem

Koolhydraten en geraffineerde suikers in voedingsmiddelen, zoals witte rijst en vruchtensap verteren in je lichaam waarna ze in je bloedbaan terecht komen als glucose.

Wanneer echter te veel suiker wordt gegeten, kan er teveel insuline worden aangemaakt en zal de glucose niet meer goed kunnen worden opgenomen in de juiste cellen.

Het gevolg is dat de glucose in het lichaam wordt opgeslagen als vet en de cellen niet meer genoeg energie krijgen.

Bij eczeem patiënten kan er dan ook sprake zijn van een insulinesysteem dat niet goed werkt.

Wanneer eczeem patiënten met een slecht insulinesysteem suikers binnenkrijgen, blijft de bloedsuikerspiegel hoog en is het lichaam niet meer in staat de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Leestip:

Hoe kun je het gerelateerde suikerprobleem aan eczeem oplossen?

Je dient de hoeveelheid suikers die je binnenkrijgt voor een tijdje te verlagen als je wilt voorkomen dat er eczeem ontstaat na het eten van suiker.

Het kan natuurlijk lastig zijn om helemaal geen suikers meer binnen te krijgen. Suiker is immers enorm verslavend en het zit in ontzettend veel voedingsmiddelen.

Denk bijvoorbeeld aan brood, vruchtensap, ontbijtgranen, chinees eten, gebakjes, snoepjes, koekjes, zuivelproducten, energydranken en zo kan ik nog wel even doorgaan met producten die een grote lading suiker bevatten.

Je kunt nog wel wat natuurlijke suikers binnenkrijgen. Immers je huid en lichaam hebben wat glucose nodig om goed te functioneren.

Door je insulinespiegel en bloedsuikerspiegel terug op peil te brengen kun je uiteindelijk wel weer met mate suiker eten of voedingsmiddelen met een hoog glycemische lading zonder het ontstaan van eczeem. Dit kun je bereiken met een aantal aanpassingen in je voedingspatroon en levensstijl.

Wat iedereen moet weten over de invloed van suiker op eczeem

Tips voor eczeem door suiker

Hieronder heb ik een aantal tips voor je als je merkt dat je eczeem krijgt door suiker:

  1. Zorg dat je meer mineralen zoals zink binnenkrijgt, minder gifstoffen binnenkrijgt en je lichaam de kans geeft om de bestaande gifstoffen uit je lichaam te zuiveren.
  2. Zink kan bijdragen aan het produceren van insuline van hogere kwaliteit. Veel eczeem patiënten hebben zelfs een tekort aan dit mineraal.
  3. Chroom en magnesium helpen je bloedsuikerspiegel op peil te houden.
  4. Licht sporten en voldoende slapen kunnen helpen bij het verlagen van je bloedsuikerspiegel.
  5. Vezels helpen je darmen gezond te houden, wat gunstig is voor je insulinegevoeligheid.

Weet dat andere voedingsmiddelen ook kunnen verteren tot suiker in je lichaam. Door de glycemische index van voedingsmiddelen in de gaten te houden, kun je bepalen hoe snel je bloedsuiker stijgt.

De meeste soorten groente, fruit peulvruchten en noten hebben bijvoorbeeld een lage GI, wat gunstig is voor eczeem.

Conclusie

Vermijd eens een tijdje toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten uit je voedingspatroon, zodat de huid zichzelf op natuurlijke wijze kan genezen.

Weet dat andere voedingsmiddelen ook kunnen verteren tot suiker in je lichaam. Daarom is het belangrijk om te letten op de glycemische index van voeding.

Het kan zeker het overwegen waard zijn om een tijd suiker te vermijden. Onthoud hierbij wel dat er veel meer oorzaken kunnen zijn voor het ontstaan van eczeem.

Wat iedereen moet weten over de invloed van suiker op eczeem

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>

geert louters 24Taste

Anderen bekeken ook:

>