Wat is het Keto dieet? Er mee gaan starten of nooit aan beginnen.
13 juni 2021 
14 min. leestijd

Wat is het Keto dieet? Er mee gaan starten of nooit aan beginnen.

Niet voor niets is het keto dieet wereldwijd één van de meest populaire manieren om gewicht te verliezen. Maar wat is Keto nu precies?

Waar is Keto op gebaseerd en wat gebeurd er met je lichaam? Je gaat in dit artikel antwoord krijgen op je vragen.

Wat is het Keto dieet ook alweer?

Keto is de roepnaam voor alles wat met ketose te maken heeft, een staat van het lichaam waarin ketonen en vetzuren worden gebruikt worden als brandstof.

In Nederland worden de termen “keto”, “ketogeen dieet”, “ketonisch dieet”  of “ketodieet” door elkaar heeb gebruikt. In principe komt alles op hetzelfde neer met uitzondering van de term “ketoacidose”. Dit laatste is een levensgevaarlijke aandoening die diabetes type 1 patiënten ervaren als ze geen insuline meer kunnen aanmaken.

Wat je wellicht online zult gaan lezen zijn artikelen over keto waarin gewaarschuwd wordt hoe gevaarlijk het is om in ketose te zijn, maar hierin worden de termen dus met elkaar verward.


wat is het ket dieet

De definitie van ketose is het verkrijgen van een staat waarbij jouw lichaam meer ketonen in het bloed verzamelt dan dat er verbrand worden. Ketonen vormen een bron van energie in het lichaam die gebruikt wordt door je hersenen, hart en spieren op een vergelijkbare wijze zoals glucose (suiker) gebruikt wordt als brandstof.

Deze ketonen worden aangemaakt in de lever wanneer je uitsluitend vet gebruikt als brandstof – door de restrictie van koolhydraten – en het niveau  van insuline, bloedsuiker en glycogeen in de lever erg laag is.

Lees straks ook eens:

Keto zorgt voor een transformatieproces in het lichaam

Wanneer je het keto dieet gaat volgen, dan start je een transformatieproces in je lichaam waarbij je overschakelt van koolhydraten (glucose) naar vet als belangrijkste energiebron.
In een normale metabolische toestand verbrandt je lichaam glucose als  brandstof.

Dit proces wordt glycolyse genoemd. Je eet bijvoorbeeld een bord spaghetti bolognese en je lichaam zet de koolhydraten uit de pasta om in glucose zodat het kan worden gebruikt als energiebron.

Tijdens het ketogeen dieet ontzie je je lichaam van koolhydraten, wat de  belangrijkste bron van glucose is. Het gevolg hiervan is dat je lichaam niet genoeg glucose beschikbaar heeft om het lichaam van energie te voorzien. Vervolgens schakelt het over op het verbranden van vetzuren als brandstof. Wanneer je vast of jezelf houdt aan een keto voedingspatroon schakelt jouw lichaam over op het gebruik vet en ketonen als brandstof.

LET OP: Mitchel van Duuren heeft de Keto Challenge ontwikkeld. Mitchel maakt gebruik van een speciale kortingspagina. Je betaalt hier minder dan op de normale aankoop pagina. Deze link stuurt je direct naar de speciale kortingspagina zodat je veel goedkoper uit bent: Keto Challenge >>>>

Efficiënte vetverbranding bij het Keto Dieet

Vet en ketonen verbranden efficiënt en genieten al ruim 2.5 miljoen jaar de voorkeur als brandstof in ons lichaam sinds we als jager-verzamelaars deze wereld bewonen.
De reden dat je lichaam kan overschakelen naar een ketogene stofwisseling is om ervoor te zorgen dat het kan blijven functioneren terwijl het geen toegang heeft tot koolhydraten.

Ongeveer 10.000 jaar geleden zijn we onder invloed van agrarische ontwikkelingen geswitcht van het verbranden van hoofdzakelijk vet naar het gebruiken van glucose als onze voornaamste brandstof.

En nu, in 2021, leven we in een maatschappij waarin een standaard Westers dieet voor ongeveer de helft (50%) uit koolhydraten bestaat, 35% bestaat uit vet en 15% bestaat uit eiwitten . We zijn gewend om als suikerverbranders door het leven te gaan, inclusief de bijbehorende energiedips en vermoeidheid die gepaard gaat met de pieken en dalen in bloedsuiker- en insulinespiegels.

Waarom is vet beter dan glucose bij het Keto dieet?

Glucose (suiker) verbrandt snel maar het is ook een minder efficiënte energiebron dan vet. Er komt minder energie vrij bij de verbranding van glucose. De verbranding van glucose stimuleert daarnaast ook de aanmaak van schadelijke vrije radicalen in ons lichaam.

Vrije radicalen zijn de belangrijkste veroorzakers van ontstekingen in het lichaam, ze zijn belangrijke veroorzakers van moderne ziektes zoals kanker en zorgen voor snelle veroudering van het lichaam.

Het produceren van vrije radicalen is niet te voorkomen want het is een natuurlijk bijproduct van leven – zoals het verbranden van calorieën, ademen en absorberen van zonlicht – maar wanneer het overmatig is wordt het een probleem.


wat is het keto dieet


Vrije radicalen

De reden dat glucose meer vrije radicalen produceert wanneer het als brandstof wordt gebruikt is dat het geen zuurstof nodig heeft om te branden. Vet en ketonen hebben dit wel nodig. 

Wanneer je glucose verbrandt zonder zuurstof dan omzeil je de beschermende voordelen van mitochondria.

Mitochondria worden ook wel de energiecentrales van de cellen genoemd en bevinden zich in elke cel van het lichaam. Des te meer van deze energiecentrales je hebt en des te beter ze werken, des te meer bescherming ze bieden tegen de vrije radicalen wanneer je calorieën verbrandt. 

Dit kan zijn wanneer je ligt te slapen of aan het vasten bent. Of wanneer je dus het ketogeen dieet aan het volgen bent.

LET OP: Ken je de Keto Challenge al? Er bestaat een speciale kortingspagina. Je betaalt hier minder dan op de normale aankoop pagina. Deze link stuurt je direct naar de speciale kortingspagina zodat je veel goedkoper uit bent: Keto Challenge >>>>

Het geweldige aanpassingsvermogen van jouw lichaam zorgt er dus voor dat je als mens niet afhankelijk bent van één energiebron. Een indrukwekkend staaltje ingenieurswerk van moeder  natuur! Met name voor onze hersenen is dit goed nieuws.

Ketonen worden gemaakt van vet

Het is namelijk zo dat  ketonen worden gemaakt van vet dat in de lever wordt afgebroken tot vetzuurmoleculen en glycerol. Vetzuren en glycerol kunnen door veel cellen
in ons lichaam worden gebruikt als brandstof, maar niet door onze hersenen.

Ketonen daarentegen kunnen wel door onze hersenen worden gebruikt als energiebron. Als dit niet het geval was geweest, dan zouden onze hersenen tijdens een tekort aan glucose het lichaam aanzetten tot het proces van gluconeogenese.

Tijdens dit proces zouden onze spieren in rap tempo worden afgebroken om van de afgebroken eiwitten glucose te kunnen vormen. Zonder ketonen hadden onze voorouders in tijdens van voedselschaarste nooit kunnen overleven.

Zij moesten zich namelijk voortplanten en overleven in een omgeving die veel minder zekerheid bood op het gebied van voedsel. In de prehistorie waren er immers geen 24-uurs benzinepompen waar je in gevallen van acuut voedseltekort en wanhoop een bus Pringles kon scoren.

Keto in de prehistorie

Het kwam dus wel eens voor dat zij zonder voedsel kwamen te zitten, gedurende een langere tijd. En op zulke momenten zorgde het mechanisme van ketose ervoor dat onze prehistorische voorouders niet hun waardevolle spieren verteerden, maar dat eerst de vetreserves werden aangesproken, om op deze manier langer zonder voedsel te kunnen overleven.

Dit overlevingsmechanisme waarbij het lichaam vetreserves aanspreekt is zo effectief, dat mensen met ernstig overgewicht enorm lang kunnen overleven zonder daadwerkelijk te eten, mits onder medische supervisie.


wat is het keto dieet


126 kilo afgevallen met het Keto dieet!

Het bekendste voorbeeld hiervan is Angus Barbieri, een 27-jarige Schot, die  ongeveer 205 kilo woog. Nadat hij maar liefst 382 (!) dagen gevast had, onder medisch toezicht, was hij maar liefst 126 kilo afgevallen. Je leest het goed, hij had meer dan een jaar niet gegeten! Hoe anders is het tegenwoordig gesteld met de beschikbaarheid van voedsel in onze maatschappij.

Je bent in plaats daarvan gebonden als een slaaf aan de volgende snack of maaltijd voor een nieuwe energieboost en bent volledig afhankelijk van de koolhydraten.
Bij een koolhydraatrijk dieet is je bloedsuikerspiegel en energiepeil dus veelal zo constant als een ritje in Python in de Efteling.

Je kunt door middel van ketogeen dieet de vicieuze suikercirkel doorbreken en uit de suikerachtbaan stappen door ervoor zorgen dat je daadwerkelijk een constante energiestroom creëert voor jouw lichaam.

LET OP: Wees geen dief van je eigen portemonnee. Bestel HIER de Keto Challenge met korting

Het verschil tussen glucose en vet

Wanneer je kijkt naar het verschil tussen glucose en vet (in samenwerking met ketonen) en het soort brandstof dat dit is voor je lichaam, dan is de meest simpele manier om dit uit te leggen door het te vergelijken met het aansteken van een vuur. Vet en ketonen zijn de grote haardblokken in een vuur.

Wanneer je deze zorgvuldig aansteekt blijf je uren warm. Daarnaast brand dit heel efficiënt en schoon, er komt weinig rook vrij bij het branden van grote haardblokken.

Glucose kun je zien als de kleine takjes, proppen papier en aanmaakblokjes die je gebruikt om het vuur aan te steken. Het vliegt makkelijk in brand, zorgt voor veel rook, maar als je de grote haardblokken niet hebt (omdat je constant veel koolhydraten blijft eten) dan zit je vast aan het constant opnieuw blijven opgooien van nieuw takjes en proppen papier.

Dit zijn de snacks en koolhydraatrijke maaltijden om je bloedsuikerspiegel weer  omhoog te krijgen. Dit zorgt er niet alleen voor dat we gaan overeten en te dik worden, wat op zijn beurt weer zorgt voor snellere veroudering en grote kans op ziektes, maar ook dat ons lichaam niet effectief omgaat met cellen die het heeft.


wat is het keto dieet


Waarom is glucose een smerige brandstof?

Waarom zou je lichaam zich druk maken om oude cellen te herstellen als het elk uur van de dag nieuwe calorieën binnenkrijgt die helpen om nieuwe cellen te maken? Snellere celdeling is geweldig voor baby’s en kinderen in de groei, maar voor de rest van de mensen zorgt het voor snellere veroudering en dus niet wenselijk.

Glucose is dus een “smerige brandstof” en was ook nooit bedoeld als de primaire brandstof voor ons mensen. Het is een wetenschappelijk feit dat koolhydraten niet essentieel zijn voor ons als mens om te overleven, en dat we in het verleden lange periodes overbrugden met heel weinig tot geen toegang tot koolhydraten.

Dat wil niet zeggen dat er geen prachtige voordelen zitten aan het eten van bronnen met koolhydraten vol voedingsstoffen zoals seizoens groenten, een handje fruit boordevol antioxidanten, noten en zaden of een stukje chocolade met een hoog cacaogehalte.

De Keto Chgallenge is hét meest complete Nederlandse plan om van start te gaan met het KETO Dieet

Weet alleen dat voor onze voorouders deze koolhydraatrijke voeding niet in de hoeveelheid aanwezig was als dat het voor ons nu beschikbaar is op elke hoek van de straat. Wellicht komt het volgende stukje als herhaling voor je, maar het is belangrijk dat je dit goed opslaat in je systeem.

Het eten van een overmatige hoeveelheid koolhydraten, in het bijzonder graan en (kunstmatige) suikers die je vindt in ons Westerse dieet, zorgt voor een piek in bloedsuiker en een tijdelijke boost van energie.

Vervolgens zorgt een overdosis van glucose in het bloed voor het aanmaken van insuline om de toxische hoeveelheid glucose uit de bloedbaan te halen en slaat deze op als glycogeen (in de lever en het spierweefsel) of in onze vetcellen als triglyceride (de opgeslagen vorm van vet).

Energiedip

Wanneer insuline de glucose uit je bloedbaan haalt om het te transporteren voor opslag merk je dit in de vorm van de dip in energie en de zin in snelle koolhydraten. Weet dat je genoeg energie hebt in (vet)opslag maar door het Westerse  voedingspatroon dat voortdurend insuline laat aanmaken kun je hier niet aankomen. Als een kluis waar je de sleutel niet van hebt.

Helaas lijkt het niet meer dan normaal dat we 80 tot 90 jaar oud worden (waarvan de laatste 30 jaar van ons leven boordevol met klachten) terwijl onze organen makkelijk de 140 kunnen halen.

Dit alles heeft voornamelijk te maken met de snelle celdeling, de grote hoeveelheden insuline die er aangemaakt wordt en de nadelige gevolgen voor ons lichaam.
We kunnen hier iets tegen doen en in dit boek lees je er alles over.

Hoewel ouder worden een prachtig doel is wat je met het strategisch toepassen van een keto dieet kunt ervaren zijn er nog meer voordelen te bedenken welke ik in het volgende hoofdstuk zal bespreken.

Gelijk starten met De Keto Challenge en kun je het niet alleen? Mitchel van Duuren kan je helpen!


Over de schrijver
Hoi!, Geert hier! Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. Ik ben stapelgek op alles wat lekker en gezond is. "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen" Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Niet de informatie gevonden waar je naar op zoek bent?

We hebben meer dan 200 verschillende artikelen op 24Taste staan!

Eerlijk en goed vlees kopen? Rechtstreeks van de boer!

Meer informatie
Nobel vlees, dat ga je zeker proeven