14/10/2022

geert

Afvallen

minuten leestijd

Wat is het Keto dieet? Er mee gaan starten of nooit aan beginnen.

Hoewel  worden een prachtig doel is wat je met het strategisch toepassen van een keto dieet kunt ervaren zijn er nog meer voordelen te bedenken welke ik in het volgende hoofdstuk zal bespreken.
Wat is het Keto dieet? Er mee gaan starten of nooit aan beginnen.

De definitie van ketose is het verkrijgen van een staat waarbij jouw lichaam meer ketonen in het bloed verzamelt dan dat er verbrand worden. Ketonen vormen een bron van energie in het lichaam die gebruikt wordt door je hersenen, hart en spieren op een vergelijkbare wijze zoals glucose (suiker.) gebruikt wordt als brandstof.

Deze ketonen worden aangemaakt in de lever wanneer je uitsluitend vet gebruikt als brandstof – door de restrictie van koolhydraten – en het niveau  van insuline, bloedsuiker en glycogeen in de lever erg laag is.

Lees straks ook eens:

Keto zorgt voor een transformatieproces in het lichaam

Wanneer je het keto dieet gaat volgen, dan start je een transformatieproces in je lichaam waarbij je overschakelt van koolhydraten (glucose) naar vet als belangrijkste energiebron.

In een normale metabolische toestand verbrandt je lichaam glucose als  brandstof.

Dit proces wordt glycolyse genoemd. Je eet bijvoorbeeld een bord spaghetti bolognese en je lichaam zet de koolhydraten uit de pasta om in glucose zodat het kan worden gebruikt als energiebron.

Tijdens het ketogeen dieet ontzie je je lichaam van koolhydraten, wat de  belangrijkste bron van glucose is. Het gevolg hiervan is dat je lichaam niet genoeg glucose beschikbaar heeft om het lichaam van energie te voorzien. Vervolgens schakelt het over op het verbranden van vetzuren als brandstof. Wanneer je vast of jezelf houdt aan een keto voedingspatroon schakelt jouw lichaam over op het gebruik vet en ketonen als brandstof.


Vet Verbranden Met KETO?

Doe mee met de 50 dagen Keto Challenge en verbrand lichaamsvet op de meest moeilijke plaatsen. Geen honger en val minimaal 2 kilo per week af! 24Taste stuurt je gelijk door naar de speciale kortingspagina 

Efficiënte vetverbranding bij het Keto Dieet

Vet en ketonen verbranden efficiënt en genieten al ruim 2.5 miljoen jaar de voorkeur als brandstof in ons lichaam sinds we als jager-verzamelaars deze wereld bewonen.

De reden dat je lichaam kan overschakelen naar een ketogene stofwisseling is om ervoor te zorgen dat het kan blijven functioneren terwijl het geen toegang heeft tot koolhydraten.

Ongeveer 10.000 jaar geleden zijn we onder invloed van agrarische ontwikkelingen geswitcht van het verbranden van hoofdzakelijk vet naar het gebruiken van glucose als onze voornaamste brandstof.

Vrije radicalen zijn de belangrijkste veroorzakers van ontstekingen in het lichaam, ze zijn belangrijke veroorzakers van moderne ziektes zoals kanker en zorgen voor snelle veroudering van het lichaam.

Het produceren van vrije radicalen is niet te voorkomen want het is een natuurlijk bijproduct van leven – zoals het verbranden van calorieën, ademen en absorberen van zonlicht – maar wanneer het overmatig is wordt het een probleem.

Wat is het Keto dieet? Er mee gaan starten of nooit aan beginnen.

Ketonen worden gemaakt van vet

Het is namelijk zo dat  ketonen worden gemaakt van vet dat in de lever wordt afgebroken tot vetzuurmoleculen en glycerol. Vetzuren en glycerol kunnen door veel cellen

in ons lichaam worden gebruikt als brandstof, maar niet door onze hersenen.

Ketonen daarentegen kunnen wel door onze hersenen worden gebruikt als energiebron. Als dit niet het geval was geweest, dan zouden onze hersenen tijdens een tekort aan glucose het lichaam aanzetten tot het proces van gluconeogenese.

Tijdens dit proces zouden onze spieren in rap tempo worden afgebroken om van de afgebroken eiwitten glucose te kunnen vormen. Zonder ketonen hadden onze voorouders in tijdens van voedselschaarste nooit kunnen overleven.

Zij moesten zich namelijk voortplanten en overleven in een omgeving die veel minder zekerheid bood op het gebied van voedsel. In de prehistorie waren er immers geen 24-uurs benzinepompen waar je in gevallen van acuut voedseltekort en wanhoop een bus Pringles kon scoren.


Vet Verbranden Met KETO?

Doe mee met de 50 dagen Keto Challenge en verbrand lichaamsvet op de meest moeilijke plaatsen. Geen honger en val minimaal 2 kilo per week af! 24Taste stuurt je gelijk door naar de speciale kortingspagina 

Keto in de prehistorie

Het kwam dus wel eens voor dat zij zonder voedsel kwamen te zitten, gedurende een langere tijd. En op zulke momenten zorgde het mechanisme van ketose ervoor dat onze prehistorische voorouders niet hun waardevolle spieren verteerden, maar dat eerst de vetreserves werden aangesproken, om op deze manier langer zonder voedsel te kunnen overleven.

Dit overlevingsmechanisme waarbij het lichaam vetreserves aanspreekt is zo effectief, dat mensen met ernstig overgewicht enorm lang kunnen overleven zonder daadwerkelijk te eten, mits onder medische supervisie.

Wat is het Keto dieet? Er mee gaan starten of nooit aan beginnen.

Dit zijn de snacks en koolhydraatrijke maaltijden om je bloedsuikerspiegel weer  omhoog te krijgen. Dit zorgt er niet alleen voor dat we gaan overeten en te dik worden, wat op zijn beurt weer zorgt voor snellere veroudering en grote kans op ziektes, maar ook dat ons lichaam niet effectief omgaat met cellen die het heeft.

Wat is het Keto dieet? Er mee gaan starten of nooit aan beginnen.

Waarom is glucose een smerige brandstof?

Waarom zou je lichaam zich druk maken om oude cellen te herstellen als het elk uur van de dag nieuwe calorieën binnenkrijgt die helpen om nieuwe cellen te maken? Snellere celdeling is geweldig voor baby’s en kinderen in de groei, maar voor de rest van de mensen zorgt het voor snellere veroudering en dus niet wenselijk.

Glucose is dus een “smerige brandstof” en was ook nooit bedoeld als de primaire brandstof voor ons mensen. Het is een wetenschappelijk feit dat koolhydraten niet essentieel zijn voor ons als mens om te overleven, en dat we in het verleden lange periodes overbrugden met heel weinig tot geen toegang tot koolhydraten.

De Keto Challenge is hét meest complete Nederlandse plan om van start te gaan met het KETO Dieet

Weet alleen dat voor onze voorouders deze koolhydraatrijke voeding niet in de hoeveelheid aanwezig was als dat het voor ons nu beschikbaar is op elke hoek van de straat. Wellicht komt het volgende stukje als herhaling voor je, maar het is belangrijk dat je dit goed opslaat in je systeem.

Het eten van een overmatige hoeveelheid koolhydraten, in het bijzonder graan en (kunstmatige) suikers die je vindt in ons Westerse dieet, zorgt voor een piek in bloedsuiker en een tijdelijke boost van energie.

Vervolgens zorgt een overdosis van glucose in het bloed voor het aanmaken van insuline om de toxische hoeveelheid glucose uit de bloedbaan te halen en slaat deze op als glycogeen (in de lever en het spierweefsel) of in onze vetcellen als triglyceride (de opgeslagen vorm van vet).

Energiedip


Dit alles heeft voornamelijk te maken met de snelle celdeling, de grote hoeveelheden insuline die er aangemaakt wordt en de nadelige gevolgen voor ons lichaam.

We kunnen hier iets tegen doen en in dit boek lees je er alles over.

Helaas lijkt het niet meer dan normaal dat we 80 tot 90 jaar oud worden (waarvan de laatste 30 jaar van ons leven boordevol met klachten) terwijl onze organen makkelijk de 140 kunnen halen.Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!