25/10/2022

geert

Gezond

minuten leestijd

Opgeblazen buik? 12 effectieve tips om er supersnel vanaf te komen!

Heb je wel eens last van een opgeblazen buik en wil je er graag vanaf komen? Dan is dit de ultieme blog voor je!

Een opgeblazen buik kan vele oorzaken hebben. Ik weet zeker dat je een aantal zult herkennen in dit artikel en hopelijk kun je dan van je opgeblazen buik afkomen.

Wat is een opgeblazen buik?

Een opgeblazen buik is een aandoening waarbij de maag zich vult met gas en vergroot wordt. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals te snel eten, moeilijk verteerbaar voedsel of te veel drinken.

Symptomen van een opgeblazen gevoel in de buik zijn winderigheid, maagzwelling en krampen. Het ongemak kan worden verlicht door gas uit de maag te laten ontsnappen, te boeren of gas te laten ontsnappen.

Opgeblazen buik? 12 effectieve tips om er supersnel vanaf te komen!

Wat veroorzaakt de opgeblazen buik?

Oorzaken van een opgeblazen gevoel in je buik kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën:

 • Darmgas: gas dat ontstaat door de fermentatie van voedingsvezels door bacteriën in de dikke darm.
 • Buikvloeistof: vloeistof die uit de maag of dunne darm in de buik is gelekt, die kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen, waaronder refluxziekte, pancreatitis en bepaalde vormen van kanker.

Als je last hebt van een opgeblazen buik, is het belangrijk om te weten wat de oorzaak kan zijn, zodat je stappen kunt ondernemen om de symptomen te verlichten.

Iberogast kan je in korte tijd van een opgeblazen gevoel afhalen. Bekijk de laagste prijs via deze link

Opgeblazen buik na het eten? Een opgeblazen gevoel kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, van stress tot het eten van bepaald voedsel.Het is een natuurlijke reactie die sommige mensen hebben op bepaalde voedingsmiddelen. Het kan ook worden veroorzaakt door een intolerantie voor bepaalde soorten voedsel.

Sommige mensen kunnen ook een opgeblazen gevoel krijgen omdat ze lactose-intolerant zijn, wat betekent dat hun lichaam de suiker
 in zuivelproducten niet kan afbreken en gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaakt.

Een opgeblazen gevoel is niet perse gevaarlijk, maar het kan je een ongemakkelijk gevoel geven en moet worden behandeld als het te ernstig wordt.

Er zijn veel manieren om de symptomen van een opgeblazen gevoel te verlichten, zoals het nemen van maagzuurremmers of pruimensap, het eten van kleinere maaltijden gedurende de dag en het vermijden van voedsel dat een opgeblazen gevoel veroorzaakt, zoals bonen of kool.

Opgeblazen buik als je zwanger bent

Een opgeblazen buik is een veelvoorkomend symptoom tijdens de zwangerschap. Het wordt veroorzaakt doordat de baarmoeder uitzet en op de maag, darmen en andere organen drukt.

Opgeblazen buik? 12 effectieve tips om er supersnel vanaf te komen!

De baarmoeder zet uit naarmate deze groter wordt om de groeiende baby erin op te nemen. Hierdoor ontstaat er druk op uw buik, waardoor je een vol gevoel of een opgeblazen buik kunt krijgen. In sommige gevallen kan de maag meer dan normaal uitsteken om plaats te bieden aan de groeiende baby.

Waarom krijg je een benauwd gevoel bij een opgeblazen buik?

Dit gevoel hebben we allemaal wel eens eerder ervaren. Je voelt je kortademig en je buik voelt opgeblazen. Je begint misselijk te worden en krijgt een benauwd gevoel in je borst. Dit is een veel voorkomend symptoom van zure reflux, ook bekend als GERD.

Zure reflux treedt op wanneer de slokdarm geïrriteerd raakt door maagzuur dat de slokdarm binnendringt. Het zuur irriteert het slijmvlies van de slokdarm, waardoor het spastisch wordt en strakker wordt.

Dit maakt het moeilijk voor voedsel of vloeistoffen om door en in uw maag te gaan, wat kan leiden tot brandend maagzuur.

Opgeblazen buik bij menstruatie

Een opgeblazen buik tijdens de menstruatie is een veelvoorkomend probleem voor veel vrouwen. Het kan in verschillende stadia van de menstruatiecyclus voorkomen en kan door verschillende factoren worden veroorzaakt.

Een opgeblazen buik tijdens de menstruatie wordt vaak veroorzaakt door een verandering in de hormoonspiegels, waardoor vocht kan worden vastgehouden. Deze vochtretentie gebeurt vaak in het bekkengebied en rond de buik, wat een opgeblazen gevoel veroorzaakt.

Het opgeblazen gevoel kan ook optreden door te veel zout te eten of te veel alcohol te drinken, waardoor het vasthouden van water toeneemt.

Een opgeblazen gevoel tijdens de menstruatie wordt ook veroorzaakt door hormonale veranderingen, zoals wanneer de progesteronspiegels hoog zijn vóór de eisprong en de oestrogeenspiegels laag zijn na de eisprong.

Deze hormonale onbalans zorgt ervoor dat vocht in het lichaam wordt vastgehouden, ook rond uw buik en onderrug.

Hoe kom je van een opgeblazen buik af?

Met een opgeblazen buik is het moeilijk om te bewegen. Bovendien is het erg onaangenaam om zoveel lucht in je buik te voelen. Om van een opgeblazen buik af te komen, zijn er verschillende oplossingen.

De 12 beste oplossingen om van een opgeblazen buik af te komen zijn:

1. Drink veel vloeistoffen

Water is de beste keuze voor hydratatie, maar andere dranken zijn ook goed. Vermijd cafeïne houdende dranken zoals koffie en thee, omdat deze uitdroging kunnen veroorzaken. Als je dorst hebt, drink dan een glas water voordat je een cafeïne houdende drank drinkt.

Een klein beetje suiker in je drankje is oké, maar probeer je inname te beperken tot één of twee theelepels per dag (6-12 calorieën).

Bouillon is ook een goede keuze voor hydratatie omdat dit zout en andere mineralen bevat die het lichaam kan helpen water vast te houden. Als je een opgeblazen buik hebt, probeer dan wat zoute bouillon of warme thee met citroen te drinken om er vanaf te komen.

2. Eet vezelarm voedsel

De maag moet leeg zijn om het voedsel te laten passeren, en de vezels in het voedsel kunnen dit proces vertragen. Dus als je van een opgeblazen buik af wilt, eet dan vezelarm voedsel.Een vezelarm dieet is een dieet dat de hoeveelheid vezels uit het gegeten voedsel beperkt.

Het wordt vaak gebruikt als een behandeling voor constipatie of andere spijsverteringsproblemen zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS). Een vezelarm dieet kan ook worden aanbevolen voor mensen bij wie de galblaas is verwijderd.

3. Vermijd het drinken van alcohol of cafeïne

Alcohol en cafeïne zijn beide diuretica, wat betekent dat je vocht verliest.Het beste is om meer water te drinken. Dit helpt tegen een opgeblazen gevoel en helpt je ook om uitdroging te voorkomen.

4. Eet meer vezelrijk voedsel

Het gemiddeld voedingspatroon bevat slechts ongeveer 15 gram vezels per dag. De aanbevolen hoeveelheid vezels is echter 25 tot 38 gram per dag. Een vezelrijk dieetplan zal je helpen een vol en voldaan gevoel te krijgen en tegelijkertijd het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes en kanker te verminderen.

Hoewel veel mensen zich hier misschien niet van bewust zijn, kan een vezelrijk dieetplan ook helpen bij het afvallen door uw eetlust te verminderen en u een langer vol gevoel te geven. Vezels zijn essentieel voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel, het verlagen van het cholesterolgehalte en het beheersen van de bloeddruk.

5. Probeer probiotica en prebiotica

Probiotica zijn levende bacteriën die in veel voedingsmiddelen en supplementen voorkomen. Ze kunnen een geweldige manier zijn om te helpen bij spijsverteringsproblemen, waaronder een opgeblazen gevoel.

Prebiotica zijn koolhydraten die nuttig kunnen zijn voor de spijsvertering. Ze bevorderen de groei van gezonde bacteriën in de darm.

6. Probeer gemberthee of gemberwortelextracten

Gember is een plant met anti-emetische eigenschappen, wat betekent dat het misselijkheid en braken kan helpen verlichten.

Het belangrijkste actieve ingrediënt van gember is gingerol, waarvan is aangetoond dat het effectief is bij het verminderen van misselijkheid en braken.

Het doet dit door de afgifte van serotonine, dat misselijkheid veroorzaakt, te voorkomen en door de werking van histamine, dat braken veroorzaakt, te blokkeren. Gember bevat ook gingerols die de maaglediging bevorderen, wat kan helpen een opgeblazen gevoel in de maag te verminderen.

7. minder suiker en bewerkte voedingsmiddelen

Het elimineren van suiker en bewerkte voedingsmiddelen is een goede manier om een opgeblazen gevoel te verminderen. Hoe meer suiker je eet, hoe meer je maag uitzet en een opgeblazen gevoel krijgt.

De beste manier om een opgeblazen gevoel te verminderen, is door het eten van bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken te vermijden.

8. Train regelmatig

Lichaamsbeweging is essentieel voor een gezonde levensstijl. Het helpt bij het afvallen, vermindert het risico op hartaandoeningen, diabetes en kanker. Het helpt ook bij depressie, slaapproblemen en angst.

Veel mensen zeggen dat ze geen tijd hebben om te sporten. Maar we hebben allemaal tijd voor 30 minuten lichaamsbeweging per dag.

En als je merkt dat je geen tijd hebt voor 30 minuten lichaamsbeweging op één dag, deel het dan op in delen gedurende de dag.

Het gaat er niet om hoeveel je traint, maar wat je tijdens je training doet om er het meeste uit te halen.

Als je doel bijvoorbeeld gewichtsverlies is, concentreer je dan op cardio-oefeningen zoals hardlopen of fietsen in plaats van alleen gewichten op te heffen in de sportschool, omdat cardio meer calorieën zal verbranden dan krachttraining.

9. Vermijd zoveel mogelijk stressvolle situaties

Stress is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Het beïnvloedt onze fysieke gezondheid
, mentaal welzijn en relaties met anderen. Stress kan ook leiden tot maagproblemen zoals een opgeblazen gevoel en het prikkelbare darm syndroom.

Er zijn veel manieren om stress te vermijden, maar ze vereisen allemaal hetzelfde: bewustzijn. We moeten ons bewust zijn van wat ons stress veroorzaakt om het zoveel mogelijk te vermijden.

Als je bijvoorbeeld weet dat het verkeer een grote bron van angst is, moet u proberen autorijden zoveel mogelijk te vermijden.

10. Beoefen yoga of meditatie om je zenuwen te kalmeren en spanning in het lichaam los te laten

Yoga en meditatie zijn geweldig voor het verlichten van stress.

Yoga is een geweldige manier om stress te verlichten, omdat het je dwingt om bewust te zijn van je lichaam en geest. Het helpt je ook om spanning in het lichaam los te laten door te rekken. Yoga is ook goed voor je mentale gezondheid omdat het je leert los te laten wat niet in je macht ligt.

Meditatie is ook gunstig voor mensen met angst of depressie, omdat het hen helpt kalm te blijven en zich op het huidige moment te concentreren.

Van stress krijg je ook een opgeblazen gevoel en dit kun je heel erg goed met yoga of meditatie bestrijden.

Opgeblazen buik? 12 effectieve tips om er supersnel vanaf te komen!

11. Zorg ervoor dat je eetpatroon evenwichtig is tussen eiwitten en koolhydraten

Het eten van een uitgebalanceerd dieet is belangrijk om je lichaam gezond te houden.

Een dieet met de juiste balans van eiwitten en koolhydraten zal je energie geven en je een voldaan gevoel geven. Een dieet met veel eiwitten maar weinig koolhydraten zal je hongerig en moe maken, terwijl een dieet met veel koolhydraten maar weinig eiwitten het voor je lichaam moeilijk maakt om te herstellen van inspanning.

Eiwitten zijn nodig voor groei, herstel en onderhoud van spiermassa. Koolhydraten zijn nodig om het glycogeengehalte na het sporten aan te vullen, om energie te leveren tijdens het sporten en om de bloedsuikerspiegel op peil te houden.

12. Niet te snel eten en goed kauwen

Als je te snel eet en drinkt, consumeer je meestal meer lucht die de buik vult. Dit is meestal niet het geval bij langzaam eten. Maaltijden overslaan is niet aan te raden. Als je lange tijd niet eet, komt er meer gas in je lichaam.

Hoe een opgeblazen maag te voorkomen?

Er zijn veel manieren om een opgeblazen buik te voorkomen, en u moet weten dat een opgeblazen gevoel niet alleen wordt veroorzaakt door wat je eet.

Enkele manieren om een opgeblazen buik te voorkomen zijn:

- Langzaam eten

- Drink veel water

- Verminder koolzuurhoudende dranken of andere vloeistoffen die gas kunnen veroorzaken

- Zorg voor voldoende slaap en vermijd stress

Moet ik me zorgen maken als je een opgeblazen buik hebt?

Als je soms een opgeblazen gevoel krijgt, is dat niet erg. Als dit een voortdurend iets is, kan het een mogelijk teken zijn om door je huisarts te worden gecontroleerd.

Dit is het geval bij:

 • Koorts
 • Hevige buikpijn
 • Slaapproblemen (vanwege een opgezwollen buik)
 • Overgeven of diarree
 • Maagzuur (dat verergert)
 • Plotseling gewichtsverlies
 • Bloed bij de ontlasting
 • Bloedarmoede

Je kunt ook met je huisarts praten als jij je zorgen maakt of als de symptomen te lang aanhouden.

Conclusie

Na het lezen van deze blog zou je voldoende kennis moeten hebben om binnen de kortste keren van een opgeblazen buik af te komen. Ik hoop dat dit je zal kunnen helpen om snel van een opgeblazen buik af te komen.

Top tips van 24Taste om sneller van een opgeblazen gevoel af te komen

Alles begint natuurlijk met goede voeding wat ervoor zorgt dat je minder kans hebt om een opgeblazen gevoel te krijgen. Dit heb je zelf in hand en kun je eigenlijk vandaag al mee beginnen.Wat raden wij je aan?

 • iberogast kan je in korte tijd van een opgeblazen gevoel afhalen. Bekijk de laagste prijs via de deze link
 • Als je overgevoelig bent voor lactose zijn producten met lactase, zoals Intoleran  aan te raden.
 • Om je darmflora weer op peil te krijgen kan je een kuur met probiotica volgen. Dit product is ook voor veganisten en komt goed uit de recensies

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!