Kijk je er ook naar uit om je favoriete eten te combineren met een goede kwaliteit wijn? Je moet er dan wel voor zorgen dat je een uitgebreide kennis hebben over het combineren van de wijn en het eten.
Ook is de juiste volgorde van belang.
Heb je hier onvoldoende kennis van dan bederf je de hele pret. In feite zou je de smaak van de beste kwaliteit wijn en het beste eten wat op tafel staat verzieken
Na het lezen van deze blog weet je (hopelijk) alles over de juiste wijn-spijs combinatie. Welke wijn bij welk eten?
Welke wijn-spijs combinatie is niet juist?
De slechte eigenschappen die je kunt hebben met een wijn-spijs combinatie zijn:
- Te zoet
- Bitterheid
- alcoholische eigenschappen
- niet-wenselijke metaalachtige smaken.
Waar moet je om denken met de juiste wijn spijs combinatie?
Je kunt verschillende waterdichte methoden gebruiken om eten en wijn in de juiste vorm te combineren.
Ten eerste moet je onthouden dat het eten en de wijn die je wilt combineren vergelijkbare kenmerken moeten hebben.
Het begint al bij de kleur: rode wijn of witte wijn.
De reden is dat beide soorten wijn verschillende sterke smaken hebben. Je moet geen eten en wijn mengen en combineren die bestaan uit kenmerken die van elkaar verschillen.
De meeste mensen proberen zoete wijn te combineren met biefstuk en krijgen uiteindelijk ongewenste resultaten.
Ga met je wijnkeuze gaan rare capriolen uithalen!
Het combineren van wijn en eten met verschillende kenmerken zal een zeer slechte ervaring voor jou en je tafelgenoten zijn.
Een goede combinatie zal werken aan het bieden van een duidelijk en aangenaam element aan je algehele wining- en eetervaring.
Experts zijn van mening dat wijn met citrussmaak goed past bij kip waarbij veel knoflook is gebruikt.
Let op het alcoholpercentage bij je wijn spijs combinatie
Je moet bepaalde regels volgen voordat je begint met het bereiden van nieuwe gerechten voor wijnen met een hoge alcoholsmaak.
Wijnen met een hoge alcoholsmaak moeten worden gecombineerd met gegrilde gerechten zoals vlees van de Barbecue.
Als je toevallig je favoriete wijn combineert met een gerecht met een lichte smaak, dan is de kans groot dat wijn het gerecht overweldigt.
Als je van wijnen houdt die uit veel tannine bestaan, dan moet je ze combineren met gerechten die rijk zijn aan zout- of eiwitgehalte.
Je kunt ook genieten van dessert wijn door zoete wijn te mengen met je favoriete dessert dat in gematigde hoeveelheid zoet is.
lees ook:
Vertrouw op je instinct
Je moet ook vertrouwen op je eigen instincten voordat je eten en wijn gaat combineren. Probeer erachter te komen wat je wilt drinken en eten.
Daarna schuif je wat wijn en neem je een hap van het eten dat je hebt bereid om erachter te komen wat bij je smaakpapillen past.
Je moet niet gaan voor wijn die je niet lekker vindt of een gerecht dat je nog nooit eerder hebt geprobeerd.
Experimenteren is goed, maar probeer niet te gaan voor iets dat je een slechte smaak kan geven.
De beste combinaties van eten en wijn zijn het resultaat van veel onderzoek en experiment.
Je moet veel leren over wijn, verschillende soorten keukens en de resultaten die deze bieden in combinatie.
Je zou zeker in staat zijn om geweldige combinaties te maken als je wat inspanningen levert voor je onderzoekswerk.
Basisprincipes van wijn-spijs combinaties
Nu ga ik je nog meer op weg helpen. Met onderstaande tips moet het helemaal goed komen! Dankzij onderstaande tips ontdek je in één oogopslag veel klassieke wijn-spijscombinaties.
Lees verder om meer te weten te komen over elk van de wijncategorieën die worden behandeld in mijn spiekbriefje voor je wijn spijs combinatie
Droog wit
Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Albariño
Voedselcombinaties:
- Groenten
- geroosterde groenten
- zetmeel
Het aanbod van droge witte wijnen is enorm en gevarieerd. Witte wijnen zijn over het algemeen licht, helder en zuur en passen ze goed bij soortgelijke georiënteerde voedingsmiddelen.
Denk aan: lentegroenten, lichtere vis, gegrilde kip en citrus achtige, kruidige gerechten.
Zoet wit
Gewürztraminer, Malvasia, Moscato
Voedselcombinaties:
- zachte kaas
- harde kaas
- gezouten vlees
- zoete gerechten
Zoete witte wijnen kunnen goed samen met zoute voorgerechten en rijke desserts, maar ook (verrassend) met pittige Aziatische gerechten. Waarom? Het zoetje kan helpen de hitte te temmen.
Rijk wit
Chardonnay, Viognier, Roussanne, Marsanne
Voedselcombinaties:
- zachte kaas
- zetmeel
- vis
- rijke vis
Grotere, romigere witte wijnen hebben de body om grotere, romigere smaken te doorstaan. Daarom zijn Chardonnay wijnen en zalm zo'n klassieke combinatie.
Over het algemeen zijn rijke witte wijnen minder zuur en passen ze goed bij een verscheidenheid aan mager vlees, zoals varkenslende of kip.
Sprankelend
Champagne, Prosecco, Sparkling Wine, Cava
Voedselcombinaties:
- Groenten
- zachte kaas
- harde kaas
- zetmeel
- vis
Sprankelend wit is leuk en feestelijk, maar past ook heel erg goed bij de meest snacks zoals zoutjes, en frietjes.
Licht rood
St. Laurent, Gamay, Pinot Noir, Zweigelt
Voedselcombinaties:
- geroosterde groenten
- zetmeel
- rijke vis
- wit vlees
- gezouten vlees
Lichtere roodtinten zijn vormveranderaars, afhankelijk van het gerecht en de variëteit. Ze hebben de neiging om goed samen te werken met mager rood vlees, vettere vis of wit vlees en aardse groentesmaken zoals paddenstoelen.
Gemiddeld rood
Rode tafelwijn, Zinfandel, Merlot
Voedselcombinaties:
- geroosterde groenten
- harde kaas
- zetmeel
- wit vlees
- rood vlees
- gezouten vlees
gemiddelde rode wijnen zijn behoorlijk veelzijdig, hoewel er veel verschillen zijn. Ze zijn een flexibele keuze bij het eten. Het past zelfs bij een kaasplankje of een salade
Gewaagd rood
Cabernet Sauvignon, Malbec, Anglianico
Voedselcombinaties:
- harde kaas
- zetmeel
- rood vlees
- gezouten vlees
Grote, gewaagde rode wijnen zijn de klassieke biefstukwijnen. Ze zijn rijk aan tannine die goed passen bij vet vlees Ook bij kip van de BBQ of een gekruid voorgerecht.
Dessert
Late oogst wijn, port, eiswijn, sherry
Voedselcombinaties:
- zachte kaas
- zetmeel
- gezouten vlees
- zoete gerechten
Dessertwijnen passen bij - je raadt het al - dessert, dat bestaat uit snoep, chocolade, kaas en zoute noten, de kleine hapjes die je helpen een maaltijd af te ronden.
Rosé
Witte Zinfandel, Garnacha Rosé, Provence Rosé
Voedselcombinaties:
- Groenten
- geroosterde groenten
- zetmeel
- zachte kaas
- harde kaas
- vis
- rijke vis
- wit vlees
- gezouten vlees
Bij twijfel neem altijd rosé. Roséwijnen hebben de frisse zuurgraad van een witte wijn met de fruitigheid van een rode wijn. Dit geeft houvast bij een verscheidenheid aan gerechten en smaken.
De wijnvergelijker van 24Taste
Ben je op zoek naar de lekkerste en beste wijnen? In onderstaande wijnvergelijker kun je gemakkelijk je keuze maken. Afhankelijk van je keuze wordt je gelijk doorgestuurd naar de beste wijn leveranciers van Nederland.
Binnen drie dagen wordt de bestelling keurig netjes bij je thuisbezorgd. Lekker gemakkelijk en je hebt altijd de beste (Franse) wijn in huis.
Je kunt zelf selecteren:
- alcoholpercentage
- smaak
- land
- druif
- jaartal
- prijs
Heb je dit ingevuld dan komt automatisch de lekkerste wijnen naar voren. Gemakkelijk toch?