12/11/2022

geert

Wijn

minuten leestijd

Wijnproeven – Alles wat je moet weten over de wijnen uit Frankrijk!

Sta je er wel eens bij stil wat de enorme verscheidenheid van Franse wijnen is? Het is echt enorm en als je een niet wijn-kenner bent dan zie je door de bomen het bos niet meer.

Stel je voor.......

Je Bent op zoek naar een lekkere Franse wijn, Hoe ga je dan beslissen welke Franse wijn je moet nemen? Welke Franse wijn past het beste bij je behoefte?

Elk van de acht wijn producerende regio's van Frankrijk is gespecialiseerd in het produceren van wijn van een bepaald type en smaak en onderstaand eenvoudige overzicht zal hopelijk het kiezen van Franse wijnen een beetje gemakkelijker  voor je gaan maken.

Bourgogne

Bourgondische wijnen worden geproduceerd van de zwarte Pinot Noir en Gamay druiven en van de witte Chardonnay druif.

De Pinot Noir is is waarschijnlijk een van 's werelds oudste druivensoorten en is notoir moeilijk te kweken.

Het produceert echter enkele van onze beste wijnen die vol en rijk zijn en tegelijkertijd licht, zacht en fluweelachtig kunnen zijn.

Pinot noir wijnen hebben vaak een aroma van kersen vergezeld van een kruidigheid die doet denken aan kaneel of munt.

De Chardonnay druif is een zeer populaire druif die lichte, delicate droge wijnen produceert met een onderscheidend maar vaak moeilijk te beschrijven aroma dat een visie op appels, perziken of citroenen oproept.


Wil je alles leren over wijn?

Vinoloog Robert Verweij neemt je mee in waardevolle online videolessen. Ennuh, de eerste les is gratis!

Bordeaux

De wijnen van Bordeaux zijn gebaseerd op de verwante zwarte Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon druiven, met name te vinden in de Medoc district van Bordeaux, en de zwarte Merlot druif.

Cabernet Sauvignon wijnen verbeteren sterk met de leeftijd en behoren vaak tot 's werelds echt grote wijnen.

Met de leeftijd ontwikkelt het kenmerkende zwarte bessenaroma van wijnen van deze druif boventonen van ceder, viooltjes en leer en de wijnen, die kenmerkend diep van smaak zijn, worden vaak glad en zacht.

Wijnen gemaakt van de Merlot druif lijken erg op die geproduceerd van de Cabernet Sauvignon druif, maar hebben een minder onderscheidend aroma en smaak.

Als het vreemd lijkt dat witte wijnen moeten worden geproduceerd van zwarte druiven, houd er dan rekening mee dat druivensap, of het nu van zwarte of witte druiven is, in wezen kleurloos is en het is de schil van de zwarte druif die de wijn zijn kleur geeft.

Wijnproeven – Alles wat je moet weten over de wijnen uit Frankrijk!

Rhône

De druivensoorten die het vaakst worden gezien in het Rhônedal zijn de zwarte Cabernet Sauvignon en Syrah druiven en de witte Muscat druif.

Syrah-druiven produceren intens rijke wijnen die bijna zwart van kleur zijn en die een aroma hebben dat kruidig van aard is.

De Rhône Syrah druif vormt de basis voor vele blended wijnen waaronder de bekende Chateauneuf du Pape

De Muscat druif geeft aanleiding tot intense, zoete wijnen met een sterk en gemakkelijk te herkennen aroma. Bovendien, en ongebruikelijk voor een wijn, smaken wijnen uit de Muscat echt naar druiven.

Leestip:

Loire

De druiven van de Loire zijn de zwarte Pinot Noir en de witte Sauvignon Blanc en Pinot Gris druiven.

De Sauvignon Blanc druif wordt tegenwoordig over de hele wereld geteeld en wordt zeer veel gebruikt voor het mengen.

In het geval van de Loire wordt het echter gebruikt om een kenmerkende ongebleekte droge witte wijn te maken met een karakteristieke scherpe en agressieve geur.

Pinot Gris-wijnen vertonen vaak een licht bloemige en licht citroensmaak en, afhankelijk van de rijpheid van de druif bij het oogsten, wijnen die licht en pittig of rijk, rond en vol zijn. Pinot Gris maakt een van de weinige witte wijnen waarvan gezegd kan worden dat ze goed rijpen.

Wijnproeven – Alles wat je moet weten over de wijnen uit Frankrijk!


Elzas

Hoewel de druiven van de Elzas vergelijkbaar zijn met die van de Loire, hebben de groeiomstandigheden in deze regio de neiging om wijnen te produceren die de kenmerken van veel Duitse wijnen dragen in plaats van Franse wijnen.

De wijnen in deze regio zijn vergelijkbaar met Riesling en de zoetere Duitse wijnen. Sommige roséwijnen worden ook in de Elzas geproduceerd.

Champagne

De belangrijkste druiven van de Champagnestreek zijn de zwarte Pinot Noir en Pinot Meunier en de witte Chardonnay.

De wijnen van de Champagnestreek kunnen het best worden omschreven als dun en scherp en bieden de perfecte basis voor wat volgens velen 's werelds beste mousserende wijn is.

Beaujolais

Beaujolais wijnen worden gemaakt van de zwarte Gamay en witte Chardonnay druiven.

De wijnen van deze regio zijn vaak licht van aard, fris van smaak en met een wat fruitige smaak. Veel Beaujolais wijnen zijn ook licht bruisend van aard.

een wijnproeverij organiseren

De wijnvergelijker met voornamelijk Franse wijnen

Ben je op zoek naar de lekkerste en beste wijnen? In onderstaande wijnvergelijker kun je gemakkelijk je keuze maken. Afhankelijk van je keuze wordt je gelijk doorgestuurd naar de beste wijn leveranciers van Nederland.

Binnen drie dagen wordt de bestelling keurig netjes bij je thuisbezorgd. Lekker gemakkelijk en je hebt altijd de beste (Franse) wijn in huis.

Je kunt zelf selecteren:

  • alcoholpercentage
  • smaak
  • land
  • druif
  • jaartal
  • prijs

Heb je dit ingevuld dan komt automatisch de lekkerste wijnen naar voren. Gemakkelijk toch?

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!