11/11/2022

geert

De beste tips over wijn

minuten leestijd

Een wijnproeverij organiseren? Met deze tips wordt het geweldig!

Een wijnproeverij organiseren kan een geweldige ervaring en ontzettend leuk zijn. Maat wist je wel dat er veel mensen het niet aandurven uit angst - of niet weten wat hun te wachten staat

Hoe moet je een wijnproeverij organiseren?

Eigenlijk zijn er niet veel regels waar jij je aan moet hoeden. Als het maar leuk en gezellig is toch?

Tijdens een wijnproeverij worden vrouwen altijd voor de mannen worden geserveerd. Zorg er altijd voor dat er wat karaffen water op tafel staan, dit om de smaak te neutraliseren.

Wanneer je de wijn gaat drinken moet je altijd het glas altijd bij de steel vasthouden, om te voorkomen dat je het met je handen verwarmt.

Zorg er altijd voor dat er wat crackertjes of ander niet overheersend eten op tafel staat. Dit is ook voor het neutraliseren van je smaak.

De invloed van kleur

Zoals je misschien wel weet, kun je door de kleur nogal wat over de wijn vertellen. Wanneer je voor het eerst een wijnproeverij bijwoont, ga je merken dat de glazen helder zijn.

Dit helpt je om de wijn beter te onderzoeken. Vaak is er ook een wit tafelkleed om je te helpen de kleur van de wijn duidelijker te zien.

Je moet nooit alleen op de naam van de wijn afgaan, omdat het je gemakkelijk voor de gek kan houden.

een wijnproeverij organiseren

Rondraaien van de wijn

Als je een wijn wilt beoordelen laat je de wijn ronddraaien in het glas.

Hoewel het er misschien raar uitziet, helpt het lichtjes wervelen van de wijn eigenlijk om de smaak naar voren te brengen.

De meeste wijnen rijpen al lange tijd in flessen, soms zelfs jaren. Wanneer de wijn in het glas wordt rondgedraaid, zal het wervelen de smaken in de wijn vrijgeven en naar buiten brengen wanneer de wijn wordt geproefd.

Het oog doet ook wat

Bij wijnproeverijen moet je naar de wijn kijken, ruiken en hem vervolgens in het glas ronddraaien -  en daarna pas proeven.

Geuren spelen een integraal onderdeel van het proces, omdat je veel meer uit de wijn haalt door er eerst aan te ruiken. Wijn heeft een behoorlijk intrigerend aroma, wat helpt om de smaak naar voren te brengen waar wijn zo bekend om staat.

Zodra je de wijn hebt geroken, moet je een paar momenten de tijd nemen om de geur in je op te nemen en na te denken over de wijn die je ruikt.

En als je wilt weten hoe je de wijn goed kunt proeven. Je tong heeft smaakpapillen aan de voor- en achterkant, wat helpt om smaken te detecteren.

1001 smaken

Wijn zit vol smaken en hoe je het proeft, zal de grootste impact hebben. Wanneer je de wijn in je mond stopt, moet je hem altijd een paar seconden in je mond ronddraaien en de smaken voldoende tijd geven om in je mond te dansen. Zodra uw smaakpapillen de wijn beginnen te ontdekken, kun je nadenken over wat je proeft.

Na het doorslikken van de wijn zou de nasmaak die in je mond achterblijft je nog meer een idee moeten geven van het type en de smaak van de wijn.

Zelf een wijnproeverij organiseren?

Voordat u een wijnproeverij gaat bijwonen, moet je altijd zoveel mogelijk leren over de vele verschillende smaken en variëteiten van wijn.

Op deze manier heb je een beter begrip van waar je op moet letten in zowel smaak als geur.

Hoewel je misschien nieuw bent in het wijnproeven, ga je een geweldige ervaring opdoen in de wereld van wijnproeven en leert wijnen goed kennen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord.

een wijnproeverij organiseren

Hoeveel wijnglazen voor een wijnproeverij?

Zorg voor minimaal twee wijnglazen voor elke gast.

Bied 8-10 verschillende wijnen aan en presenteer ze met twee tegelijk in rondes, zodat gasten de verschillende smaken kunnen waarderen.

Hoeveel wijn heb je nodig voor een wijnproeverij?

Voor een wijnproeverij van 12 personen is één fles per wijnsoort voldoende. Meer dan dat en je zult nog een fles moeten openen zodat elke gast een bevredigende hoeveelheid wijn krijgt bij elke schenking.

Elke fles bevat genoeg wijn voor 13 porties wijn. Het hoeft ook maar een klein beetje per ronde.

Het is belangrijk om te onthouden dat een wijnproeverij niet hetzelfde is als een drinkfeest; het is niet aan te raden voor gasten om elke druppel wijn te drinken die voor hen is ingeschonken, dus zorg ervoor dat er schenkemmers beschikbaar zijn voor onvoltooide wijnmonsters.

Rode wijnen zijn meestal populairder bij proeverijen, dus ik raad zes of zeven rode en twee of drie witte wijnen aan. Dit zorgt voor een uitgebalanceerde proeverij.

Om de presentatie interessant te houden, raad ik je aan om klassieke wijndruiven en melanges uit verschillende beroemde wijnstreken te selecteren.

Zo is er genoeg om over na te praten bij het presenteren van de wijnen en blijft het divers.

Als het mogelijk is dan is je wijn proeverij pas echt geslaagd als je een sommelier of een echte kenner inhuurt.

Zorg voor het juiste gereedschap op tafel

  1. Zorg voor voldoende wijnglazen voor twee wijnen per ronde, en wees voorbereid met een paar extra in geval van breuk.
  2. Witte wijnen moeten gekoeld worden, dus ijsemmers moeten bij de hand zijn, samen met voldoende koelkastruimte.
  3. Zorg voor schenkemmers voor het weggooien van overtollige wijn na elke proefronde.
  4. Pen en papier om de gegevens van de aanwezigen te verzamelen, zodat mensen aantekeningen kunnen maken.
  5. Zorg ervoor dat je gasten toegang hebben tot voldoende water om te drinken.

Download hier formulieren om de kenmerken van wijn bij te houden>>>>

 Sluit je wijnproeverij goed af

Aan het einde van de avond ga je uiteraard evalueren over de allerbeste wijn. Je kunt ook een glazenset cadeau geven of een mooi flesje wijn. Dat maakt de avond compleet!

Aan de hand van het wijnproef formulier weet je straks wat de beste wijn is. Verwerk het in een document en verstuur dit de volgende dag naar je gasten

Zelf je eigen wijnproeverij organiseren?

Wil je zelf een wijnproeverij organiseren? Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen. Kies eerst een datum en tijd die jou en je gasten goed uitkomen.

Kies vervolgens een locatie die voor iedereen comfortabel is. Bepaal ten slotte een thema voor je evenement. Als je al deze details hebt uitgewerkt, is het tijd om de wijnproeverij zelf te gaan plannen. Eerst moet je een aantal wijnen kiezen waarvan je denkt dat je gasten ze lekker zullen vinden.

Vervolgens moet je een menu samenstellen van kleine hapjes die goed passen bij de wijnen die je hebt gekozen. Tenslotte is het tijd om het evenement op te zetten. Zorg voor alle glazen en andere benodigdheden die je nodig hebt, en begin dan met het inschenken van de wijn!

Veel succes met je wijnproeverij!

een wijnproeverij organiseren

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>

geert louters 24Taste

Anderen bekeken ook:

>