12/11/2022

geert

Wijn

minuten leestijd

Hoe moet je eigenlijk een goede wijn kopen? 5 uitgebreide tips

Voor de meeste mensen is wijn een essentieel onderdeel van hun eetervaring. Wijn is ook meestal aanwezig bij verschillende sociale functies.

Maar dan loop je tegen een probleem aan. Er zijn zoveel soorten wijn op de markt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je staat in de slijterij en je weet dan niet meer welke wijn je moet kiezen.

Als gevolg hiervan wordt het wijnselectieproces dan erg moeilijk. In dit artikel heb ik een groot aantal tips voor je hoe je een goede wijn kunt kopen.

Hoe koop je een goede wijn? Begrijp eerst de basis!

Het kiezen van een goede wijn is geheel subjectief en verschilt per persoon. Ieder persoon definieert een wijn weer anders. Hoe elke persoon een goede wijn definieert, is uniek voor hen en hun smaakpapillen.

Of je nu de voorkeur geeft aan:

  • Delicate wijn
  • Gedurfde wijn
  • Zoete wijn
  • Wijn met een pittige smaak

Al deze soorten zijn te vinden in de winkel of slijterij.

Zoetheid

wijnetiketten gebruiken vaak de termen 'zoet', 'halfzoet' of 'droog'. Een droge wijn zal helemaal niet zoet zijn.

Zuurgraad

Wijnen met een hoge zuurgraad zullen zuurder zijn, terwijl wijnen met een lage zuurgraad ronder of rijker zullen smaken.

Tannine

Tannines zijn verbindingen in de schil van druiven. Wanneer tannines van nature aanwezig zijn in het wijnbereidingsproces of worden toegevoegd door veroudering, zal de wijn een meer bittere smaak hebben.

Omdat tannines ook de neiging hebben om je mond uit te drogen, verwarren mensen het tanninegehalte vaak met de "droogheid" van een wijn, wat eigenlijk verwijst naar hoe zoet of niet zoet een wijn is.

Het rode wijnbereidingsproces bevat meer tannines, waardoor sommige rode wijnen een uitgesproken droge en bittere afdronk krijgen.

een wijnproeverij organiseren

Body

Wijnen worden gekenmerkt door een lichte body, full body of ergens daar tussenin. De "body" van de wijn verwijst naar hoe zwaar of licht het aanvoelt in je mond.

Over het algemeen hebben rode wijnen een vollere body dan witte, net als wijnen die zijn gemaakt van druiven die in warmere streken zijn geteeld in plaats van in koelere.

Alcohol

Hoe hoger het alcoholpercentage in uw glas wijn, hoe meer het uw keel en de achterkant van uw mond zal verwarmen. Gemeten in percentage alcohol per volume, bevatten de meeste wijnen 11 tot 13 procent alcohol, maar het kan variëren van 5,5 procent tot 20 procent.

Iedereen heeft verschillende voorkeuren voor elk van deze kenmerken van wijn, maar met de juiste zorg kun je een fles vinden die aan je smaakvoorkeuren voldoet.

Nog meer over wijn:

Experimenteer

Iedereen moet zelf ontdekken welke soorten wijn bij hun smaak passen. De beste manier om dit te doen is om iedere keer dat je uit eten gaat een ander soort wijn te bestellen. Op deze manier kun je uiteindelijk een idee krijgen welke wijn het beste past bij jouw smaak.

Hoe moet je eigenlijk een goede wijn kopen? 5 uitgebreide tips

Vraag vrienden om een aanbeveling

Voor degenen die geen wijnkenners zijn, is de beste manier om wat kennis over wijn op te doen, vrienden te vragen om je de namen van hun favoriete wijnen te geven.

Vraag hen naar de wijnen waar ze van houden, en welke soorten gerechten bij welke soorten wijnen zitten.

Maak een lijst van de merken wijnen die sterk worden aanbevolen door vrienden. De volgende keer dat je in een slijterij bent, haal je je lijst tevoorschijn en zoek je naar deze merken.

Koop per doos

Voor degenen die hun favoriete wijnen hebben gevonden en voorraden willen houden. De beste manier om dit te doen is om hun favoriete merken wijn per doos te kopen.

Dit zal veel goedkoper zijn dan ze afzonderlijk te kopen. Sommige wijnfabrikanten/leveranciers bieden soms wel tot 10% korting als je gelijk een hele doos koopt.

Welke wijn bij welke gerechten?

Je moet weten welke soorten wijn bij verschillende soorten gerechten passen.  Witte wijn gaat bijvoorbeeld goed samen met witte sauzen, zalm, etc.

Degenen die een feest geven en van plan zijn om een aanzienlijke hoeveelheid geld aan wijn uit te geven, moeten wat onderzoek doen naar de soorten wijnen die passen bij de gerechten die ze van plan zijn te serveren.

Wees verstandig als het gaat om het serveren van wijn. De duurdere wijnen moeten worden gereserveerd voor belangrijkere gelegenheden.

Vergeet niet dat wijnen erg duur kunnen worden. Dus je moet gaan bijhouden welke soorten wijnen er op voorraad ligt en verstandig zijn als het gaat om het beslissen wanneer ze moeten worden geserveerd!


Wil je alles leren over wijn?

Vinoloog Robert Verweij neemt je mee in waardevolle online videolessen. Ennuh, de eerste les is gratis!

Vergeet niet de Franse wijnen

Franse wijnen zijn wereldwijd beroemd! Frankrijk staat op de eerste plaats als het gaat om de export van wijnen. Enkele van de meest bekende Franse wijnen zijn: Bordeaux wijn, Bourgonje wijn en natuurlijk Champagne. Voor wie net begint aan zijn wijncollectie.

Dit zijn enkele van de essentiële wijnen die ze in hun wijnkelder moeten opslaan.

Het kiezen van wijnen kan in het begin lastig zijn, vooral iemand die geen wijnkenner is. Maar zodra je het onder de knie hebt en de wijnen begint te ontdekken zal het niet lang duren voordat jij een prachtige wijncollectie hebt.

Wil je alles leren over wijn? (gratis proefles!)

Mijn vrienden van Cooking Academy weten niet alleen alles over hoe je lekker kunt koken maar ze weten ook alles over wijn.

In een cursus die je online thuis kunt doen leert Robert Verwey je alles over wijn.

De eerste les is altijd gratis, zodoende kun je een indruk krijgen van de indrukwekkende inhoud van deze cursussen

Het aanbod over wijnen bij Cooking Academy:

  1. Online SDEN 1 (Wijnvignet) Wijncursus (-> bekijk het via deze link)
  2. Online SDEN 2 (Wijnvignet) Wijncursus (-> bekijk het via deze link)
  3. Online SDEN 2 (Wijnvignet) Wijncursus (-> bekijk het via deze link)
  4. Online cursus Italiaanse wijn (-> bekijk het via deze link)

Ik weet zeker dat je na het volgen van deze cursussen je in staat bent om altijd de juiste wijnen in huis te hebben.

Super waardevol dus!

Het sterke punt van de cursussen van Cooking Academy is dat er geen stoffige verhalen met moeilijke taal wordt gebruikt. Je krijgt dus praktische kennis waar je echt wat mee kunt.

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog meer weet over hoe je de veste wijnen in huis kunt gaan halen.

Met behulp van de cursussen van Robert Verwey van de Cooking Academy moet het helemaal een peulenschilletje worden!


Wil je alles leren over wijn?

Vinoloog Robert Verweij neemt je mee in waardevolle online videolessen. Ennuh, de eerste les is gratis!

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!