09/10/2022

geert

Afvallen

minuten leestijd

is intermittent fasting gezond? Ontdek het antwoord voordat je gaat starten!

Intermittend fasting, is dat nu eigenlijk wel gezond? In dit artikel kom je achter het antwoord of Intermittend fasting nu echt zo gezond is. Moet je gelijk starten of er nooit aan beginnen?

Intermittend fasting is een dieethype van de laatste jaren. Er wordt beweerd dat het afvallen supersnel gaat. Er zijn heel veel tegenstanders maar ook heel veel voorstanders van deze methode.

Wat is Intermittend fasting?

Een voorbeeld van Intermittend fasting is dat je een periode van 16 uur per dag vasten moet afwisselen met een periode van 8 uur waarbinnen je alles mag eten. Ook bestaan er  varianten, waarbij de periodes van vasten langer duren. Vasten zou naast gewichtsverlies tot de nodige gezondheidsvoordelen leiden. 

Recente studies suggereren inderdaad dat intermittent fasting kan helpen een paar kilo’s kwijt te raken en sommige chronische ziekten te voorkomen, waaronder hartaandoeningen, diabetes en de ziekte van Alzheimer

Is Intermittend fasting gezond?

Er zijn voordelen te vinden over intermitting fasting maar ook behoorlijk wat nadelen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Intermittend fasting is niet voor iedereen

Het is niet voor iedereen geschikt. Begin er niet aan als je:

  • Zwange bent
  • Je geeft borstvoeding
  • Je hebt een eetstoornis of je hebt een eetstoornis gehad
  • Bij chronische stress
  • medicijngebruik
  • bij diabetes
  • niet toepassen bij een lage bloeddruk

Raadpleeg altijd eerst  je huisarts, een diëtist of een voedingsdeskundige voordat je op eigen houtje gaat vasten.

Je valt niet sneller af dan bij een traditioneel dieet

Je valt af door minder te eten dan je nodig hebt, dat is de basis van het afvallen. In het kort dus: een negatieve energiebalans leidt tot gewichtsverlies. Je kunt dus door periodiek te vasten aankomen én afvallen. Als je meer calorieën eet dan je nodig hebt, kom je aan. En omgekeerd hetzelfde eigenlijk.

Of het je lukt om af te vallen met Intermitting fasting hangt voornamelijk af van je mindset.

Geen doorzettingsvermogen? geen slagingskans

Het Intermittend fasting dieet kost vrij veel doorzettingsvermogen. Ben jij honger bestendig de gehele dag? Uit de praktijk blijkt dat niet iedereen dit kan opbrengen. En dit is ook logisch, want je moet bijna de hele dag allerlei verleidingen weerstaan.

Kans op volproppen

Uit een recent onderzoek blijkt dat vasten de niveaus van het stresshormoon cortisol aanzienlijk verhoogd, wat kan leiden tot onbedwingbare trek. Als je gewend bent aan drie maaltijden en wellicht wat tussendoortjes, is intermittent fasting een flinke verandering in je gedrag.

Je mag dan na het vasten weer eten, wat ga je dan eten?

Kans op vermoeidheid

Je lichaam draait op minder energie dan normaal, en omdat vasten de stressniveaus kan verhogen, kan het ook je slaappatroon verstoren. Heel veel mensen zijn behoorlijk moe tijdens het intermitting fasting.

Wat ga jij doen? Intermittend fasting of niet?

Ik zie weinig voordelen over Intermittend fasting. In mijn ogen is Intermittend fasting niet gezond. Er zijn nog genoeg andere alternatieven om gezond af te vallen.

Het enige voordeel is dat je celafval wordt opgeruimd en periodiek vasten kan er ook voor kunnen zorgen dat je cholesterol, bloedsuiker en insulineniveau worden verlaagd.

De nadelen van intermittend vasten 

Er zijn ook een paar potentiële nadelen van intermittent fasting, waaronder:

Honger: 

Intermittent fasting kan honger veroorzaken. Dit kan het moeilijk maken om het op lange termijn vol te houden.

Lage bloedsuiker: 

Intermittent fasting kan een lage bloedsuiker veroorzaken. Dit kan licht in het hoofd, duizeligheid en vermoeidheid veroorzaken.

Uitdroging

Intermittent fasting kan uitdroging veroorzaken. Dit kan hoofdpijn, spierkrampen en constipatie veroorzaken.

Conclusie 

De jury is er nog niet uit of intermittent fasting nu wel of niet gezond is. Sommige deskundigen zeggen dat het kan leiden tot gewichtsverlies en een betere gezondheid, terwijl anderen vrezen dat het negatieve gevolgen kan hebben. Dus, wat is het oordeel? Is intermittent fasting gezond? Als je intermittent fasting overweegt, praat dan zeker eerst met je arts. Die kan je helpen beslissen of het goed voor je is.

Afvallen zonder dieet is toch veel gemakkelijk?

Wat eigenlijk beter is iets wat je veel minder moeite gaat kosten. Heb je al een keer gehoord over afvallen zonder een dieet? Yvonne Thuijs van Brein-power is de expert hoe je met behulp van hypnose een virtuele maagband kunt krijgen.

meer informatie:

Wil je ook een slank en gezond lichaam?

Maak gebruik van de kortingscode Koopnu150YT om je korting van 150,- te claimen

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!