Cortisol: Wat is dat eigenlijk?

Cortisol is een hormoon dat geproduceerd wordt door de bijnieren. Het is betrokken bij allerlei verschillende processen in het lichaam, waaronder de stressrespons, de stofwisseling, en de immuunfunctie.

De stressrespons is de manier van het lichaam om zich voor te bereiden op een stressvolle gebeurtenis. Als het lichaam stress ervaart, komt er cortisol in de bloedbaan vrij.

Bloedsuikerspiegel

Deze toename van de cortisolspiegel kan helpen de bloedsuikerspiegel te verhogen, wat het lichaam energie kan geven om met de stressor om te gaan. Cortisol speelt ook een rol bij de stofwisseling. Het helpt het gebruik door het lichaam van koolhydraten, vetten en eiwitten te regelen.

Cortisol kan helpen de bloedsuikerspiegel te verhogen als die laag is, en het kan ook helpen opgeslagen vetten af te breken om voor energie te gebruiken. Cortisol speelt ook een rol in het immuunsysteem. Het kan helpen om de ontstekingsreactie van het lichaam te reguleren. Als het lichaam onder stress staat, kan cortisol helpen het immuunsysteem te onderdrukken om te voorkomen dat het lichaam overreageert op de stressor.

Chronische stress

Hoewel cortisol nodig is om het lichaam goed te laten functioneren, kan te veel cortisol schadelijk zijn. Chronische stress kan leiden tot hoge niveaus van cortisol, wat een negatieve invloed op de gezondheid kan hebben.

Enkele van de mogelijke gezondheidseffecten van chronische stress zijn gewichtstoename, hoge bloeddruk, angstgevoelens en depressie. Als je chronische stress ervaart, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je cortisolspiegels te helpen verlagen. Lichaamsbeweging, meditatie, en ontspanningstechnieken kunnen allemaal helpen om stress te verminderen en de cortisolspiegel te verlagen.