Burn-out? overwin je burn-out met yoga!
12 januari 2022 
9 min. leestijd

Burn-out? overwin je burn-out met yoga!

Een burn-out is een ernstige aandoening die veel mensen in de moderne samenleving treft:

Overwerk, stress en angsten kunnen een punt bereiken waarop het te veel voor je wordt om aan te kunnen. Als individu kan het gebrek aan productiviteit en creatieve output je mentaal en fysiek zwaar belasten.

Een burn-out gaat niet vanzelf over. Het is iets waar je actief voor moet zorgen en waken. Als het niet op de juiste manier wordt behandeld, kan dit leiden tot depressie en uiteindelijk levensbedreigende gezondheidsproblemen veroorzaken.

De beste manier om dit probleem aan te pakken is door middel van preventie, eventueel medicatie en bijvoorbeeld een fysieke activiteit zoals yoga.

Het is belangrijk om proactief te zijn bij het aanpakken van je geestelijke gezondheid. De beste manier om angst te voorkomen, is door niet te veel na te denken, te veel voor te bereiden of te overwerken.

Een fysieke activiteit zoals yoga kan bijvoorbeeld helpen de ademhaling te reguleren en natuurlijke endorfines vrij te maken die het welzijn bevorderen. Het is ook belangrijk om de oorzaak van het probleem te erkennen en soms kan medicatie nodig zijn.

Maar vergeet vooral niet: “Als je een burn-out doormaakt of iemand kent die dat heeft, schakel dan altijd professionele hulp in”.

voorddelen beginnen met yogaBekijk de korting en ga starten met yoga in je eigen veilige thuisomgeving

Mijn Burn-out die ik nooit meer hoop te krijgen


Ik heb zelf een burn-out gehad en weet wat het is en hoe vervelend het kan zijn. Ik was bang dat ik nooit meer zou herstellen. Door een combinatie van mindfulness oefeningen en yoga herstelde ik gelukkig snel en ben er beter uitgekomen dan dat ik ooit gedacht had. Het heeft me kalmer, meer relaxt en rustiger gemaakt


Wat is yoga en waarom is het goed voor de mentale (en fysieke!) gezondheid?

Yoga is een reeks houdingen die achter elkaar worden gedaan. Het is geweldig voor de mentale en fysieke gezondheid omdat het je helpt te ontspannen, focussen en in contact te komen met je lichaam.

Yoga is een beoefening die zijn oorsprong vindt in het oude India.  Yoga heeft veel voordelen voor lichaam en geest, waaronder:

 • het verbeteren van de flexibiliteit
 • het verminderen van stress
 • het versterken van spieren
 • het verlichten van rugpijn
 • en meer.

  Yoga bestaat al eeuwen, maar is pas sinds kort populair in de westerse wereld.

yoga stap voor stap 24tasteBekijk de Happy with yoga cursus

Wat is de definitie van een burn-out?

Burn-out kan worden gedefinieerd als een gevoel van fysieke of emotionele uitputting, wat vaak leidt tot een gebrek aan motivatie.

Een burn-out wordt meestal veroorzaakt door overwerk, waardoor iemand te lang en te hard heeft gewerkt. Het kan ook worden veroorzaakt door iets dat teveel mentale energie vereist, zoals constante zorgen of angst.

De symptomen van burn-out zijn vaak lichamelijke symptomen, zoals hoofdpijn en spierpijn. Maar het kan ook mentale symptomen hebben, zoals gevoelens van overweldigd zijn en gebrek aan motivatie.

yoga bij een burn-out

Wat zijn de symptomen van een burn-out?

Burn-out is een toestand van emotionele, mentale en fysieke uitputting die het gevolg kan zijn van overmatige en langdurige stress.

Burn-out gaat niet alleen over moe of humeurig voelen. Het is een toestand van emotionele, mentale en fysieke uitputting die het gevolg kan zijn van overmatige en langdurige stress. Er zijn verschillende niveaus van burn-out, waaronder emotionele uitputting, depersonalisatie (verlies van empathie) en verminderde persoonlijke bekwaamheid.

De symptomen van burn-out zijn:

 • Zich rusteloos of prikkelbaar voelen
 • Je overweldigd voelen door dingen die ooit beheersbaar waren
 • Moeite hebben met concentreren op het werk
 • Weinig energie of vermoeidheid ervaren
 • Schuld- of schaamtegevoelens ervaren

hoe herken je een burn-out eigenlijk?

Burn-out is een toestand van fysieke en mentale uitputting, die kan leiden tot een verscheidenheid aan emotionele en fysieke problemen. Het kan worden veroorzaakt door overbelasting van het werk of door te veel tijd besteed aan taken die niet goed passen bij de vaardigheden van de persoon.

Om een burn-out te herkennen, is het belangrijk om te kijken naar je huidige gemoedstoestand en lichaam. Hier zijn enkele symptomen die erop kunnen wijzen dat je een burn-out hebt:

- Je voelt je de hele tijd uitgeput of uitgeput.

- Je hebt het gevoel dat je nergens energie of motivatie voor hebt, ook niet voor hobby's en activiteiten die je leuk vindt in je vrije tijd.

- Je hebt het gevoel dat je op je werk door de bewegingen gaat zonder echt iets productiefs te doen, ook al maak je veel uren voor weinig loon.

Hoe yoga helpt bij depressie en angst - De voordelen van yoga voor depressie en angststoornissen

Yoga helpt bij depressie en angst door de stemming van de persoon te verbeteren. Het helpt hen ook te ontspannen, wat een geweldige manier is om stress te verlichten.

yoga bij een burn-out

Yoga is een praktijk die al eeuwen bestaat en het is bewezen dat het helpt bij de behandeling van depressie en angst.

Yoga kan de symptomen van depressie, angst en andere psychische problemen verminderen door:

 • het zelfvertrouwen te vergroten
 • het energieniveau te verhogen
 • het immuunsysteem te versterken
 • ontstekingen in het lichaam te verminderen
 • endorfines vrij te maken waardoor we ons gelukkig voelen
 • en meer.

De voordelen van yoga voor depressie zijn onder meer:

 • Verminderen van ontstekingen in het lichaam
 • Gemoedstoestand verbeteren
 • Verhogen van het energieniveau
 • Zelfrespect vergroten
 • Het verminderen van stress

Yoga als hulpmiddel voor stressvermindering

Yoga is een vorm van lichaamsbeweging die zijn oorsprong vindt in India en traditioneel wordt beoefend vanwege de gezondheidsvoordelen. Het is een effectieve manier gebleken om stress te verminderen en de flexibiliteit van het lichaam te verbeteren.

Het woord "yoga" komt van het Sanskrietwoord "yuj", wat "jukken of verenigen" betekent. Dit verwijst naar de vereniging van geest, lichaam en geest. Yoga omvat fysieke houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie om deze eenheid te bereiken.

Yoga kan door iedereen worden beoefend, ongeacht leeftijd, geslacht of fitnessniveau.

Er wordt echter gesuggereerd dat mensen met medische aandoeningen hun arts moeten raadplegen voordat ze met yoga beginnen.

voorddelen beginnen met yogaBestrijd je burn-out met Yoga, bekijk snel de aanbieding

Hoe yoga kan helpen met je fysieke en mentale welzijn

Yoga bestaat al eeuwen en wordt gebruikt voor lichamelijk en geestelijk welzijn.

De yogahoudingen zijn ontworpen om je lichaam uit te rekken, te versterken en in balans te brengen. Yoga helpt ook bij mindfulness, waardoor je in het moment kunt blijven.

Dit kan erg handig zijn als je een angstaanval of paniekaanval probeert te doorstaan.

Yoga als slaaphulpmiddel - werkt het?

Yoga  is een manier van leven die zich richt op de verbinding tussen geest, lichaam en adem. Yoga omvat fysieke houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie.

Het is aangetoond dat het beoefenen van yoga veel voordelen heeft, waaronder een verbeterd humeur, verminderde angst en een betere slaapkwaliteit.

Het is ook aangetoond dat yoga de symptomen van slapeloosheid vermindert

Yoga en de hersenen - Helpen voor je humeur en geheugen

Het is aangetoond dat yoga de stemming verbetert, het zelfbewustzijn vergroot en stress vermindert.

Yoga heeft een positief effect heeft op de hersenen. Het helpt de stemming te verbeteren, het zelfbewustzijn te vergroten en stress te verminderen.

Yoga is een training die door iedereen op elk moment kan worden gedaan. Het vereist geen apparatuur en je hoeft niet in goede conditie te zijn. Yoga gaat over bewust zijn van je lichaam en geest, wat je zal helpen

Conclusie: de voordelen van yoga voor burn-outs

Kortom, yoga kan een geweldige manier zijn om te ontspannen van de stress van werk en leven.

Het is een lichaamsoefening waarvan is aangetoond dat het stress en angst vermindert, de energie verhoogt, de slaapkwaliteit verbetert en de stemming verbetert. Yoga versterkt ook het immuunsysteem van het lichaam.

Yoga kan je helpen beter te slapen, spanning in je spieren los te laten en je houding te verbeteren.

Bekijk het Yoga programma van Happy with yoga. 

Thuis in je eigen veilige omgeving werken aan herstel van je burn-out!

Over de schrijver
Hoi!, Geert hier! Wat supertof dat je op 24Taste bent beland.Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. Ik ben stapelgek op alles wat lekker en gezond is."Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Niet de informatie gevonden waar je naar op zoek bent?

We hebben meer dan 200 verschillende artikelen op 24Taste staan!

Eerlijk en goed vlees kopen? Rechtstreeks van de boer!

Meer informatie
Nobel vlees, dat ga je zeker proeven