Stress verminderen? Gigantisch veel tips om minder stress te hebben!
14 november 2021 
in mindset
9 min. leestijd

Stress verminderen? Gigantisch veel tips om minder stress te hebben!

In ons huidige leven hebben we het vaak zo druk met de gekste dingen:

 • Je hebt misschien zorgen over je huishouding
 • Je kinderen
 • Je sociale leven
 • Je financiën
 • Je sociale leven 

Al deze kleine dingen kunnen er voor zorgen dat je teveel prikkels gaat ontvangen: STRESS!, Je vergeet dan heel erg snel dat je ook nog voor jezelf moet zorgen.  

Omdat we zo veel petten op hebben in het leven, raken we vaak gestrest en uitgeput. Maar gelukkig kun je daar iets aan doen!  

Ik merk zelf dat ik veel gelukkiger en veel minder gestrest ben als ik af en toe een meer tijd besteed aan mezelf. Ik geniet van deze "mijn tijd", maar soms probeer ik ook mijn gezin erbij te betrekken, zodat we allemaal een meer stressvrij leven kunnen leiden.   

Stress verminderen? Geef je eigen 'ik' eens wat vaker aandacht.

Onderstaande  tips kun je bij wijze gelijk morgen al mee gaan beginnen. Je gaat merken dit je dan gelijk al veel rustiger in je hoofd gaat worden

 • Probeer eens wat eenvoudiger te leven. De meeste mensen leven veel te complex
 • Maak een mooie lange wandeling langs schilderachtige en mooie landschappen, Ga naar het strand of naar het bos. Dit kun je in je eentje doen maar ook met je gezin of vrienden. Wat je op dat moment zelf het prettigste vindt.
 • Zet je favoriete muziek op, zet het lekker hard aan en doe dan eens lekker gek ( er mag gedanst worden, wat je zelf fijn vindt)
 • Steek eens wat van je favoriete geurkaarsjes aan. Dit laat je zintuigen ontspannen, waardoor je kunt ontspannen.  Kruip daarna lekker op de bank met een goed boek.
 • Ga lekker in bad aan het einde van een vermoeiende werkdag.  Steek een paar lekker geurende kaarsen aan, doe het licht uit en laat de gloed en de geur van de kaars je geest, lichaam en ziel ontspannen.
 • Geef eens wat geld uit voor een professionele massage te samen met een bezoek aan de sauna
 • Laat je eens verwennen bij een manicure of pedicure doen.  
 • Wat dacht je van je favoriete film?  Je weet wel, die ene die je deed lachen, huilen en glimlachen.
 • Heb je een beste of zeer dierbare vriend(in) die je al een tijdje niet meer gesproken hebt?  Pak de telefoon en bel haar op om weer contact te maken.  
 • De nummer één stressbestrijder:  Neem vakantie!!!

Let op: Stress coach Alfred Petrie heeft momenteel een kortingsactie met zijn cursus 'ontstressen kun je leren'. Bekijk het snel>>>

Wat is stress eigenlijk?

Stress kun je het beste omschrijven als een gevoel van emotionele of lichamelijke spanning. Het kan voortkomen uit elke gebeurtenis of gedachte waardoor jij je gefrustreerd, boos of nerveus voelt.

Stress is de reactie van je lichaam op een uitdaging of een eis. In korte perioden kan stress positief zijn, bijvoorbeeld wanneer het je helpt om gevaar te vermijden of een deadline te halen. Maar als stress lang aanhoudt, kan het te koste gaan van je gezondheid.

Welke soorten stress zijn er eigenlijk?

Je hebt meerdere soorten stress. Zoals ik net al schreef is er ook stress wat je kan beschermen. 

Acute stress. 

Dit is kortstondige stress die snel weer weggaat. U voelt het wanneer u op de rem trapt als je plotseling onverwachts moet afremmen in de auto. Maar ook als je ruzie hebt met je partner of van een steile helling af skiet. 

Het helpt je om te gaan met gevaarlijke situaties. Het komt ook voor wanneer je iets nieuws of spannends doet. Alle mensen hebben wel eens acute stress en dit hoort gewoon bij het leven. 

Chronische stress. 

Dit is stress die gedurende een langere periode aanhoudt. Je kunt chronische stress hebben als je geldproblemen hebt, een ongelukkig huwelijk, of problemen op het werk

Elke vorm van stress die weken of maanden aanhoudt is chronische stress. Je kunt zo gewend raken aan chronische stress dat je niet meer beseft dat het een probleem is. Als je geen manieren vindt om met stress om te gaan, kan dat leiden tot gezondheid problemen.

Hoe reageert je lichaam op stress?

Je lichaam reageert op stress door hormonen af te geven. Deze hormonen maken je  hersenen alerter en zorgen ervoor dat je  spieren zich aanspannen en je hartslag verhoogt. 

Op de korte termijn zijn deze reacties goed, omdat ze jou kunnen helpen de situatie die stress veroorzaakt het hoofd te bieden. Dit is de manier van je lichaam om zichzelf te beschermen.

Wanneer je dagelijks chronische stress hebt, blijft je lichaam alert. In het begin is er nog geen gevaar maar na verloop van tijd ga je onherroepelijk gezondheidsproblemen krijgen zoals:

 • Hoge bloeddruk
 • hartaandoeningen
 • Diabetes
 • Zwaarlijvigheid
 • Depressie of angst
 • Huidproblemen, zoals acne of eczeem
 • Menstruatieproblemen

Als je al gezondheidsproblemen hebt, kan chronische stress dit verergeren.

Bekijk snel de kortingspagina van de nr #1 stress reductiecursus van Nederland en België>>>

Hoe herken je dat je teveel stress hebt?

Tja. Soms heb je zelf niet eens door dat je teveel stress hebt.  Vaak door bepaalde lichamelijke klachten is er wel (teveel) stress aanwezig. Soms realiseer je misschien niet dat deze klachten door stress worden veroorzaakt. Hier zijn enkele tekenen dat stress invloed op u kan hebben:

 • Diarree of constipatie
 • Vergeetachtigheid
 • Frequente pijnen en pijn
 • Hoofdpijn
 • Gebrek aan energie of concentratie
 • Seksuele problemen
 • Stijve kaak of nek
 • Vermoeidheid
 • Moeite met slapen of te veel slapen
 • Verstoorde maag
 • Gebruik van alcohol of drugs om te ontspannen
 • Gewichtsverlies of -toename

Vaak komt stress tot uiting wanneer we de zorgen van gisteren meenemen in onze zorgen van vandaag. Een opeenhoping zal bijna altijd eindigen in een hoog stressniveau. Daarom moeten wij in staat zijn al onze zorgen van de vorige dag of dagen te "dumpen" en ons volledig te concentreren op het heden.

Wat kan er gaan gebeuren als je met minder stress kunt gaan leven?

Een leven met minder stress is geweldig. Er gebeurt iets heel bijzonder als je stress loslaat, een relatie kunt aangaan met je lichaam, geest en ziel, en gewoon jezelf kunnen zijn zonder oordeel. 

Je leven gaat gigantisch veranderen. 

Je stopt met verlangen naar het weekend. 

U stopt alleen maar uit te kijken naar speciale evenementen. 

Je begint in elk moment te leven en je begint je een mens te voelen. 

Je berijdt gewoon de golf die het leven is, met dit gevoel van tevredenheid en vreugde.

Je beweegt vloeiend, gestaag, kalm en dankbaar. 

Er wordt een sluier opgelicht en een heel nieuw perspectief wordt geboren. En zo leef je een stressvrij leven.

Dit zijn maar een paar kleine dingen die gaan gebeuren als met minder stress door het leven kunt gaan. 

Hoe heb ik minder stress in mijn leven gekregen?

Ik zal eerlijk zijn. Ik heb in het verleden behoorlijk wat stress meegemaakt. Te druk op mijn werk en in privé leven heb ik ook het nodige mee gemaakt. Uiteindelijk zat ik er finaal door heen wat uiteindelijk tot een fikse burn-out  heeft geleid. 

Ik ben er sterker uitgekomen dan voorheen. De 'kop' leeg gemaakt en heb toen een cursus mindfulness gevolgd om meer aandacht aan mezelf te geven. 

Een jaar later kwam ik de training 'Ontstressen kun je leren' tegen van Alfred Petrie. Omdat ik nooit meer in de valkuilen wil vallen heb ik destijds besloten om deze training te gaan volgen. 

Wie is Alfred Petrie?

Alfred is Stress Release therapeut & trainer/ Somatic Experiencing Practitioner, en is dus dè expert op het gebied van stress verminderen.

stress verminderen met alfred petrie

Hij werkt volgens de methode Somatic Experiencing. Deze stress reductie techniek is in het verleden ontwikkeld door Dr. Peter A Levine. De methode heeft hij ontwikkeld door dieren in het wild te observeren. 

Dieren worden regelmatig met de dood bedreigd. Toch raken zij zelden getraumatiseerd. Zij weten instinctief hoe ze de intense energie, die vrijkomt bij overlevingsgedrag, moeten reguleren en ontladen.

Wij mensen zijn uitgerust met vrijwel dezelfde symptomen als bij de dieren. Mar bij ons worden deze beperkt of geblokkeerd door het rationele deel van onze hersenen. 

Wij kunnen nadenken en oordelen over wat ons is overkomen. Dat werkt niet altijd in ons voordeel. We kunnen ons bijvoorbeeld 'groot houden' of 'doorzetten'. Hiermee staan wij een volledige ontlading in de weg.

De methode in het kort samengevat:


Zodra de balans in het zenuwstelsel is hersteld en het lichaam kan ontspannen, kunnen fysieke klachten oplossen en zul je niet meer vast zitten in angsten, beelden, gedachten en/of gedrag


Ont-stressen kun je leren. Hoe kun je hiermee starten?

Je hoeft er niet de deur voor uit! De cursus bestaat uit 6 duidelijke en eenvoudige stappen, met 7 heldere videolessen, 10 oefeningen, een cursusboek en prikkelende verdiepings vragen. 

Al na de eerste les ervaren de meeste deelnemers van deze cursus al meer rust en slapen soms na lange tijd eindelijk weer goed (volgens  de reviews). 

Ook angsten zoals angst voor spreken in het openbaar en verlatingsangst zijn issues die met de cursus gericht worden behandeld. Ook met  bizar goede resultaten (volgens de reviews).

Het leuke is dat er tijdens de cursus ook de mogelijkheid is om in persoonlijk contact te komen met een therapeut.

De training kost eenmalig 149.- (levenslange toegang) Bekijk hier de introductievideo van Afred Petrie

stressvrij leven

Normaal gesproken ben je voor een anti stress coach al snel 800,- kwijt met 10 behandelingen. Dit is absoluut niet duur om met minder stress door het leven te gaan.

   Ga gelijk naar de kortingspagina. normaal kost deze cursus 749.90 en nu (tijdelijk) 149..-   

Over de schrijver
Hoi!, Geert hier! Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. Ik ben stapelgek op alles wat lekker en gezond is. "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen" Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Niet de informatie gevonden waar je naar op zoek bent?

We hebben meer dan 200 verschillende artikelen op 24Taste staan!

Eerlijk en goed vlees kopen? Rechtstreeks van de boer!

Meer informatie
Nobel vlees, dat ga je zeker proeven