04/12/2022

geert

koken en recepten

minuten leestijd

“Ervaar de smaken van Kroatië met deze 10 heerlijke gerechten!”

De keuken van Kroatië is een heerlijke mix van Midden-Europese, Mediterrane en Balkansmaken die samenkomen in een unieke en heerlijke culinaire ervaring.

Van stevige stoofpotten tot zeevruchtenspecialiteiten, er staat voor elk wat wils op het Kroatische menu. In dit artikel verkennen we 10 van de populairste gerechten uit Kroatië, die elk hun eigen smaak en textuur hebben.

Dus als je je culinaire horizon wilt verbreden en de fantastische keuken van Kroatië wilt verkennen, lees dan verder!

wat is kenmerkend aan de keuken van kroatië?

Kroatië is een land met een unieke culinaire cultuur die gevormd is door eeuwenlange invloeden van naburige landen en culturen. Van de eenvoudige ingrediënten en smaken van de Dalmatische keuken tot de pittige smaken van Slavonië en het zeevruchtenrijke Istrië, de Kroatische keuken is een smeltkroes van smaken en culturen.

Van traditionele gerechten tot moderne interpretaties, de Kroatische keuken is uniek en zal zelfs de meest veeleisende fijnproevers bevallen. Laten we enkele van de kenmerkende elementen van de Kroatische keuken en de plaatselijke gerechten die haar zo bijzonder maken, verkennen.

Dus, laten we de top 10 gerechten die je in Kroatië moet proberen eens nader bekijken.

Strukli

Strukli is een van de populairste gerechten in Kroatië. Het is een hartig gebakje gevuld met kaas, aardappelen en kruiden. Het wordt meestal geserveerd als voorgerecht of bijgerecht. Strukli wordt meestal bereid in Zagorje, in het noorden van Kroatië, maar kan in het hele land gevonden worden. De beste manier om Strukli te eten is om het in kleine stukjes te snijden, in zure room te dopen en te bestrooien met gehakte peterselie.

Zagorski Štrukli

Zagorski Štrukli is een ander populair gerecht in Kroatië. Het is vergelijkbaar met Strukli, maar met een iets andere vulling. Het wordt meestal gemaakt met kaas, kruiden en groenten, en wordt meestal geserveerd met een portie zure room.

Dit gerecht komt meestal voor in de regio Zagorje, maar kan ook in heel Kroatië gevonden worden. De beste manier om Zagorski Štrukli te eten is om het in kleine stukjes te snijden, in zure room te dopen en te bestrooien met gehakte peterselie.

Peka

Peka is een traditioneel Kroatisch gerecht. Het is een stoofpot van vlees en groenten, en wordt meestal geserveerd met aardappelen. Peka wordt meestal geserveerd als hoofdgerecht, en komt meestal voor in de regio Dalmatië. De beste manier om Peka te eten is om het over de aardappelen te gieten en het te serveren met wat brood.

Fuži

Istrische Fuži is een traditioneel pastagerecht uit Istrië. Het wordt meestal gemaakt met een verscheidenheid aan groenten, zoals champignons, tomaten, paprika's en uien. De pasta wordt vervolgens overgoten met een saus van olijfolie, knoflook en kruiden. Istrische Fuži wordt meestal geserveerd als bijgerecht. Om Istrische Fuži te eten giet je gewoon de saus over de pasta en geniet.

Manestra

 Manestra is een traditionele Kroatische soep. Hij wordt gemaakt met bonen, groenten en kruiden, en wordt meestal geserveerd met brood. Manestra wordt meestal gevonden in de Dalmatische regio. De beste manier om Manestra te eten is om het over het brood te gieten en ervan te genieten.

Ćevapčići

Ćevapčići is een populair Kroatisch gerecht. Het wordt gemaakt met gemalen rundvlees of varkensvlees, en wordt meestal geserveerd als voorgerecht of bijgerecht. Ćevapčići komt meestal voor in de regio's Zagorje en Dalmatië, maar kan in heel Kroatië worden gevonden.

Om Ćevapčići te eten doop je het gewoon in ajvar (een saus gemaakt van geroosterde paprika's) en geniet je.

gerechten kroatië

Pršut

Pršut is een soort gerookte ham uit Kroatië. Het wordt meestal geserveerd als snack of voorgerecht. Pršut komt vooral voor in de regio Dalmatië, maar kan in heel Kroatië worden gevonden. De beste manier om Pršut te eten is om het in dunne plakjes te snijden en er zo van te genieten.

Palačinke

Palačinke is een traditioneel Kroatisch dessert. Het is een crêpe-achtig gebakje gevuld met jam of kaas. Palačinke wordt meestal geserveerd als dessert of tussendoortje, en komt meestal voor in de regio Zagorje. De beste manier om Palačinke te eten is om het te bestrooien met poedersuiker en te genieten.

Skradinski Rizot

Skradinski Rizot is een traditioneel Kroatisch gerecht. Het is een risotto gemaakt met vis, schelpdieren, paddenstoelen en kruiden. Skradinski Rizot wordt meestal geserveerd als hoofdgerecht en komt meestal voor in de regio Dalmatië. De beste manier om Skradinski Rizot te eten is om het over wat knapperig brood te gieten en te genieten.

Pasticada

Pasticada is een traditioneel Kroatisch gerecht. Het is een stoofschotel van rundvlees, tomaten, ui, knoflook en kruiden. Pasticada wordt meestal geserveerd als hoofdgerecht en komt meestal voor in de regio Dalmatië. De beste manier om Pasticada te eten is om het over wat knapperig brood te gieten en te genieten.

Wil je leren koken als een proffesional?

Ontdek de online video cursus van cooking academy. Claim je gratis proefles

kookcursus

Conclusie Gerechten uit Kroatië

Kroatië is een diverse en rijke culinaire bestemming die voor elk wat wils biedt. Van traditionele gerechten tot moderne smaken, er is iets voor elke smaak. Met zoveel heerlijke gerechten kan het overweldigend zijn om te beslissen welke je moet proberen.

De top 10 gerechten om te proberen in Kroatië zijn een goed uitgangspunt voor het verkennen van de verbazingwekkende keuken van het land. Met een ruim aanbod aan kookboeken kun je gemakkelijk recepten vinden om de smaken van Kroatië thuis na te maken.


Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>

geert louters 24Taste

Anderen bekeken ook:

>