Welke soorten acne zijn er allemaal?


Acne: Welke soorten zijn er allemaal?

Er zijn verschillende soorten acne. We hebben ze allemaal even voor je op een rijtje gezet:

Acne vulgaris

Acne vulgaris is een andere naam voor gewone acne. Dit is de vorm van acne die vooral bij de transformatie plaatsvind tussen kind naar volwassen voorkomt, maar die kan blijven bestaan en ernstiger kan worden naarmate men volwassener wordt.

Milde tot matige acne vulgaris wordt gekenmerkt door:

Mee-eters met een witte kop

Mee-eters ontstaan wanneer een porie volledig verstopt is, waardoor talg, bacteriën en dode huidcellen worden ingesloten en er een witte vlek op het oppervlak ontstaat. Witte mee-eters hebben een kortere levensduur dan mee-eters.

Mee-eters met een donkere kop

Mee-eters ontstaan wanneer een porie slechts gedeeltelijk is verstopt, waardoor een deel van de opgesloten talg, bacteriën en dode huidcellen langzaam naar de oppervlakte kan afvloeien. De donkere kleur wordt niet veroorzaakt door vuil. Het is eerder een reactie van het huideigen pigment, melanine, dat reageert met de zuurstof in de lucht. 

Aangezien een mee-eter een korte levenscyclus heeft, is een mee-eter een vastere structuur, en kan het vaak lang duren voordat deze verdwijnt.

Papules

Papules zijn ontstoken, rode, tere bultjes zonder kop.

Puistjes

Een puistje is vergelijkbaar met een mee-eter, maar is ontstoken en ziet eruit als een rode cirkel met een wit of geel centrum. 

Ernstige acne vulgaris kan worden onderscheiden door de aanwezigheid van knobbeltjes en cysten:

Nodules

In tegenstelling tot de hierboven genoemde soorten, bestaat nodulaire acne uit acneplekken die veel groter zijn.  Deze kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en soms maandenlang aanhouden. 

Nodules zijn grote, harde bulten onder het huidoppervlak. Littekenvorming komt vaak voor. Probeer zo'n puist absoluut niet uit te knijpen. Je kunt de huid ernstig beschadigen en het kan maanden langer aanhouden dan normaal het geval zou zijn geweest.

Cysten

Een acnecyste lijkt vaak op een knobbeltje, maar is gevuld met pus, heeft een doorsnede van 5 cm of meer en is vaak erg pijnlijk. 

Ook hier komt littekenvorming vaak voor bij deze vorm van acne. Het uitknijpen van een acne-cyste kan een diepere infectie en een pijnlijkere ontsteking veroorzaken, die veel langer zal duren dan wanneer je hem met rust had gelaten.

Het Ebook "Nooit meer acne" kan je ondersteunen tegen je strijd! Bekijk het snel op deze website!

meer over acne: