Is rosacea hetzelfde als acne?


Rosacea: Is dit hetzelde als acne?

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en de neus. 

Roodheid

Rosacea betekent letterlijk 'rood als een roos'. De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels)

Rossacea wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd als acne. Sterker nog: het heeft niets met elkaar te maken.  

Rosacea komt veelal voor bij mensen boven de 30.  

Het verschijnt meestal als een rode uitslag die zich beperkt tot de wangen, neus, voorhoofd en kin. Deze roodheid gaat vaak gepaard met bultjes, puistjes en huidvlekken - de reden waarom het zo vaak voor acne wordt aangezien. 

Bloedvaatjes

Verder heeft deze roodheid ook te maken met het feit dat bloedvaatjes zichtbaarder worden op de huid. 

Rosacea komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar als het bij mannen wordt aangetroffen, is het vaak ernstiger. 

Als u een behandeling zoekt en u denkt dat het misschien rosacea is, moet u weten dat de behandelingen nogal verschillen van die voor acne vulgaris.

Acne en rosacea zijn twee veel voorkomende huidaandoeningen die roodheid, ontsteking, en bultjes op de huid kunnen veroorzaken.

Hoewel ze enige overeenkomsten vertonen, zijn het toch twee verschillende aandoeningen. Acne is een aandoening die veroorzaakt wordt door overmatige olieproductie en verstopte poriën.

Rosacea, daarentegen, is een chronische aandoening waarvan men denkt dat ze veroorzaakt wordt door een combinatie van factoren, waaronder genetica, ontsteking, en zonbeschadiging. Acne komt het meest voor bij tieners en jonge volwassenen, terwijl rosacea meer voorkomt bij volwassenen boven de 30 jaar.

Acne komt ook vaker voor in het gezicht, terwijl rosacea op het gezicht, de hals, de borst en de rug kan voorkomen. Hoewel er geen genezing voor rosacea bestaat, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen helpen bestrijden.

 Acne kan behandeld worden met vrij verkrijgbare of voorgeschreven medicijnen. Als je denkt dat je misschien acne of rosacea hebt, is het belangrijk een arts of dermatoloog te bezoeken voor een nauwkeurige diagnose.

Heb je wel last van acne? Bekijk dan dit E-Book maar eens. Een grote kans dat je daarna kunt leven zonder acne!

Alle blogs over acne op deze website: