Is roken ook slecht voor het milieu?Roken: Is dat ook slecht voor het milieu?

We weten allemaal dat roken slecht is voor onze gezondheid. Het wordt in verband gebracht met allerlei gezondheidsproblemen, van kanker tot hartziekten.

Maar hoe zit het met het milieu? Is roken ook slecht voor de planeet? 

Het antwoord is een volmondig ja. Roken is vreselijk voor het milieu, en hier is waarom. Laten we eerst eens naar de sigaretten zelf kijken. Sigaretten zijn gemaakt van papier, en dat papier is bedekt met een dun laagje plastic. Dat is een heleboel niet biologisch afbreekbaar materiaal. Maar daar houdt het niet op. De sigaretten zijn ook gevuld met tabak, en de tabak is behandeld met allerlei chemicaliën.

Die chemicaliën kunnen pesticiden, onkruidverdelgers en andere vervuilende stoffen zijn. En als je een sigaret rookt, verbrand je niet alleen het papier en de tabak. Je verbrandt ook de chemicaliën. Die chemicaliën komen in de lucht terecht, waar ze het milieu kunnen vervuilen en mogelijk mensen en dieren kunnen schaden.

Maar het zijn niet alleen de chemische stoffen die een probleem vormen. Sigarettenrook bevat ook koolmonoxide, lood, en andere zware metalen. Deze verontreinigende stoffen kunnen in de bodem en het water terechtkomen, waar ze allerlei problemen kunnen veroorzaken.

Dus, ja, roken is slecht voor het milieu.

Het is slecht voor de lucht die we inademen, het water dat we drinken, en de bodem waarin we ons voedsel verbouwen. Als je om de planeet geeft, is het tijd om te stoppen met roken.

Jaarlijks rookt ongeveer een miljard mensen circa 6,25 biljoen (6.250.000.000.000) sigaretten, volgens de wereldvoedselorganisatie FAO van de Verenigde Naties. Van alle tabak gaat 80 procent naar sigaretten, de rest naar sigaren, pijp en ander rookwaar.

Tabaksteelt en  de productie daarvan is volgens de FAO één van de meest milieu vernietigende landbouwactiviteiten’. Zo wordt tabak op intensieve wijze geteeld en niet geroteerd met andere gewassen.

Tabaksplanten hebben nog een ander groot nadeel: ze putten landbouwgrond sneller uit dan andere gewassen omdat ze meer stikstof, fosfor en kalium aan de grond onttrekken.

Wie een pakje sigaretten per dag rookt, jaagt er elke twee weken een boom doorheen.

De meeste vervuiling, met name in termen van broeikasgassen, plaats tijdens de productie in een van de 560 fabrieken wereldwijd en de distributie van de rookwaar naar klanten als jij en ik.

Peukenprobleem

Maar wat denk je van al die peuken die overal neer worden gegooid? Volgens het Belgische recyclebedrijf wecircular.be worden in België alleen al dagelijks 30 miljoen peuken weggegooid, kost iedere weggegooide peuk 500 liter water en duurt het 15 jaar voordat een peuk volledig verteerd is.

De tabaksproductie stoot elk jaar zo’n 84 miljoen ton CO2 uit. Dat is ongeveer 0,2 procent van de jaarlijkse totale uitstoot van de hele wereld. Klinkt weinig? Misschien niet als je bedenkt dat dat vergelijkbaar is met de jaarlijkse uitstoot van Israël of Peru.

Weer een reden om te stoppen dus. Het kost niet alleen jezelf, de gezondheidszorg heel veel geld, maar denk ook eens aan ons milieu


STOP

Voorgoed met roken!

Stop met roken en voorkom terugval

Ervaar het meest effectieve online programma en stop voor altijd!