Wat doet roken allemaal met je lichaam?Wat doet roken eigenlijk in en met je lichaam?

Heb je je ooit afgevraagd wat roken met je lichaam doet? Als je een roker bent, ben je je waarschijnlijk bewust van enkele van de meer directe effecten die roken op je gezondheid heeft, zoals een verhoogd risico op kanker en andere ziekten. Maar wist je dat roken ook een heleboel andere, minder voor de hand liggende effecten op je lichaam heeft?

In dit artikel bekijken we enkele van de manieren waarop roken je lichaam beïnvloedt, zowel op korte als op lange termijn. We bespreken ook enkele van de manieren waarop je de negatieve effecten van roken kunt verminderen, en uiteindelijk helemaal kunt stoppen. Dus, wat doet roken met je lichaam? Laten we eens een kijkje nemen.

Roken en je hart 

Een van de bekendste effecten van roken is het verhoogde risico op hart- en vaatziekten. Dat komt doordat roken je hart en je bloedvaten beschadigt, waardoor je hart het bloed moeilijker rond kan pompen in je lichaam. Dit kan tot een hele reeks problemen leiden, waaronder hartaanvallen en beroertes. Roken verhoogt ook je bloeddruk en maakt de kans op stolling van je bloed groter. Dit verhoogt je risico op het ontstaan van een hartaandoening die atherosclerose heet, waarbij de slagaders verstopt en vernauwd raken. Op korte termijn versnelt roken ook je hartslag en vernauwt het je bloedvaten, waardoor je je duizelig en licht in het hoofd kunt voelen.

Roken en je longen 

Roken is ook slecht voor je longen. De rook van sigaretten bevat een reeks schadelijke chemicaliën, waaronder koolmonoxide, dat de plaats inneemt van zuurstof in je bloed. Dit kan tot een hele reeks problemen leiden.

Emfyseem 

Dit is een aandoening waarbij de luchtzakjes in je longen beschadigd zijn, waardoor het moeilijker wordt om te ademen.

Chronische bronchitis 

Hierbij raakt het slijmvlies van je bronchiën ontstoken en produceert slijm. - Longkanker - Dit is de meest voorkomende vorm van kanker bij rokers. Op korte termijn kan roken je ook kortademig maken en je een hoest bezorgen.

Roken en je spijsverteringsstelsel 

Roken kan ook invloed hebben op je spijsverteringsstelsel. Het verhoogt je risico op het ontstaan van peptische zweren (zweren in de bekleding van je maag of twaalfvingerige darm), en het kan ook bijdragen tot galstenen en alvleesklierontsteking.

Roken kan het ook moeilijker maken voor je lichaam om bepaalde vitaminen en mineralen op te nemen, waaronder vitamine C en foliumzuur. Dit kan leiden tot een reeks problemen, waaronder een verhoogd risico op het ontstaan van infecties en bloedarmoede. Op korte termijn kan roken je ook een slechte adem, indigestie en brandend maagzuur bezorgen.

Roken en je botten 

Roken kan ook je botten aantasten. Het verhoogt je risico op het ontwikkelen van osteoporose, een aandoening waarbij je botten zwak en broos worden. Dit komt doordat roken invloed heeft op de manier waarop je lichaam calcium gebruikt, en het vermindert ook de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam (oestrogeen helpt de botten gezond te houden).

Roken en je voortplantingssysteem 

Roken kan ook invloed hebben op je voortplantingsstelsel. Bij mannen kan het impotentie en onvruchtbaarheid veroorzaken. Bij vrouwen kan het onregelmatige menstruaties en een verhoogde kans op een miskraam veroorzaken. Roken tijdens de zwangerschap kan ook leiden tot een reeks problemen voor zowel de moeder als de baby, waaronder een laag geboortegewicht, vroeggeboorte, en een verhoogd risico op wiegendood.

Roken en je huid 

Roken kan ook invloed hebben op je huid. Je huid krijgt er eerder rimpels door en je kunt er een "rokers teint" van krijgen, waarbij je huid geel en dof wordt. Roken kan ook je reuk- en smaakzin aantasten. Dat komt doordat de chemicaliën in sigarettenrook de minuscule haartjes in je neus (trilhaartjes) beschadigen, die helpen stof en andere deeltjes uit te filteren.

Op korte termijn kan roken ook je ogen rood en bloeddoorlopen maken, en je lippen en vingers geel. Dus, daar heb je het - een opsomming van enkele manieren waarop roken je lichaam kan beïnvloeden.

Hoofd en nek 

Roken kan je risico verhogen op het ontstaan van een aantal vormen van hoofd-halskanker, waaronder mond-, keel-, strottenhoofd-, en slokdarmkanker. 

En verder:

 • Het is ook verantwoordelijk voor andere soorten longziekten, zoals: - bronchitis - emfyseem - chronisch obstructieve longziekte (COPD)
 • Roken kan een aantal hart-gerelateerde problemen veroorzaken, waaronder: - coronaire hartziekten - hartaanval - beroerte - aneurysma's - perifeer vaatlijden
 • Roken kan een aantal negatieve effecten op je bloed hebben, waaronder: - een verhoogd risico op bloedstolsels - verlaagde niveaus van HDL (goed) cholesterol - beschadigde bloedvaten
 • Behalve longkanker kan roken ook je risico op het ontstaan van andere soorten kanker verhogen, waaronder: - blaaskanker - nierkanker - alvleesklierkanker - maagkanker
 • Roken is ook in verband gebracht met een verhoogd risico op leukemie.
 • Roken kan een aantal problemen in het maag-darmkanaal veroorzaken, waaronder: - peptische zweren - pancreatitis - gastritis - ziekte van Crohn - colorectale kanker
 • Roken kan een aantal negatieve effecten hebben op het voortplantingssysteem, waaronder: - erectiestoornissen - onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen - voortijdige menopauze - laag geboortegewicht bij baby's  
 • Roken kan een aantal problemen met botten en gewrichten veroorzaken, waaronder: - osteoporose - reumatoïde artritis - verhoogd risico op breuken
 • Roken kan rimpels veroorzaken en je huid ouder doen lijken. Het kan ook andere huidproblemen veroorzaken, zoals: - psoriasis - eczeem - vergeling van de huid Roken kan ook de genezing van wonden bemoeilijken.
 • Roken kan je risico op het ontstaan van staar en macula degeneratie verhogen.
 • Slechte conditie
 • Gele tanden
 • Grauwe huid
 • Wondjes genezen langzamer
 • Minder weerstand
 • Gele vingers
 • Wallen onder de ogen
 • Vroegtijdige veroudering van de huid
 • Dunner haar
 • Striea
 • Altijd hoesten
 • Slecht slapen
 • Potentieproblemen
 • en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan

Schokkend hè?

Zoals je ziet zijn de effecten van roken verstrekkend, en kunnen ze zowel op korte als op lange termijn een grote invloed op je gezondheid hebben. Als je een roker bent, is het nooit te laat om te stoppen. Er zijn allerlei middelen en steungroepen beschikbaar om je te helpen stoppen, en hoe eerder je stopt, hoe beter. Als je geen roker bent, zorg er dan voor dat je van sigaretten afblijft. De beste manier om de negatieve effecten van roken te vermijden is om er in de eerste plaats nooit aan te beginnen.

Beste methode om te stoppen met roken

Wil je graag ook weer lekker fanatiek sporten met resultaat? overweeg dan ook om te stoppen. Ik heb een revolutionaire techniek gevonden  om succesvol te stoppen: Bekijk het snel>>>


STOP

Voorgoed met roken!

Stop met roken en voorkom terugval

Ervaar het meest effectieve online programma en stop voor altijd!