Waarom roken laag opgeleide mensen veel meer?

+Roken laag opgeleide mensen meer?

We horen vaak dat roken meer voorkomt bij laag opgeleiden. Maar waarom is dat zo? Het is eigenlijk heel vreemd als je erover nadenkt.

Roken is immers schadelijk voor je gezondheid en kost veel geld. Je zou dus denken dat hoogopgeleiden, die meestal meer gezondheidsbewust zijn en meer besteedbaar inkomen hebben, meer geneigd zouden zijn te roken dan laagopgeleiden.

Maar de gegevens vertellen een ander verhaal. In de meeste landen wordt meer gerookt door laag opgeleiden dan door hoog opgeleiden.

In Nederland bijvoorbeeld rookt 36% van de laag opgeleiden, tegen slechts 12% van de hoog opgeleiden. 

Waarom roken laagopgeleiden dan meer? 

Er zijn een paar mogelijke verklaringen. Een mogelijkheid is dat laag opgeleiden meer kans hebben om in armoede te leven. Armoede is een belangrijke stressfactor, en roken is een van de manieren waarop mensen met stress omgaan.

Een andere mogelijkheid is dat laagopgeleiden meer kans hebben op banen die lichamelijk zwaar en/of gevaarlijk zijn. Deze banen gaan vaak gepaard met veel stress, en roken is weer een manier om met die stress om te gaan.

Het is ook mogelijk dat laag opgeleiden meer kans hebben op sociale netwerken die roken aanmoedigen. Als al je vrienden en familieleden roken, zal het moeilijker zijn om te stoppen dan wanneer je omringd bent door niet-rokers.

Wat de redenen ook zijn, het is duidelijk dat roken een ernstig probleem is onder laag opgeleiden. En vanwege de gezondheidsrisico's en de hoge kosten van roken is het een probleem dat aangepakt moet worden.

Hoe kan het dat laagopgeleiden mensen meer roken?

De groep mensen  die tot z'n zestiende naar school ging, rookt 35 procent. In de groep die minimaal tot z'n twintigste een opleiding volgde, rookt 15 procent."
Dit komt door het feit dat  laagopgeleiden gezondheid niet op de eerste plaats staat.

Hun situatie van "nu" vinden ze veel belangrijker dan hun situatie over dertig jaar. laagopgeleiden denken vaak dat de je de gevolgen van roken pas gaat merken op een lagere leeftijd.

Je gaat dit ook terugzien bij andere slechte gewoonten. Laagopgeleide mensen eten ongezonde en sporten veel minder.

"Daarnaast is roken de norm bij laagopgeleiden. Op het vmbo wordt meer gerookt dan op het gymnasium. Zien roken, doet roken."

Wat trouwens wel heel vreemd is dat in Portugal juist de hoogopgeleide mensen meer roken. Best wel vreemd he? Weet jij misschien waarom het daar juist andersom is?

Beste methode om te stoppen met roken

Wil je graag ook weer lekker fanatiek sporten met resultaat? overweeg dan ook om te stoppen. Ik heb een revolutionaire techniek gevonden  om succesvol te stoppen: Bekijk het snel>>>


STOP

Voorgoed met roken!

Stop met roken en voorkom terugval

Ervaar het meest effectieve online programma en stop voor altijd!