15/10/2022

geert

Barbecue

minuten leestijd

Kamado review. Wat kun je allemaal met een Kamado barbecue doen??

Sinds de komst van de keramische barbecue’s zijn we in een nieuw tijdperk aangekomen. Het is niet meer alleen een worst, speklapje of shaslick grillen.

..Nee, de mogelijkheden zijn hedendaags onuitputtelijk. In dit uitgebreide artikel laat ik je kennismaken met de Kamado barbecue. Oftewel een complete gids wat je allemaal kunt doen met de Kamado barbecue!

 • Waar kun je het kopen?
 • Hoe werkt de Kamado?
 • Nuttige tips
 • Hoe stel je de Kamado in?
 • Hoe haal je alles uit je Kamado barbecue!
De bekendste merken zijn Monolighter (van Monolith) en Looftlighter.
Kamado review. Wat kun je allemaal met een Kamado barbecue doen??

Waarom een Kamado review?

Er zijn meerdere keramische barbecues op de markt. Hele goede en hele slechte. Aangezien ik jaren een trouwe fan ben van Kamado kan ik hier het beste een review overschrijven. Dit ook omdat ik nog nooit met een andere keramische BBQ heb gewerkt.

Het grote voordeel van een Kamado is dat de mogelijkheden onbeperkt zijn:

 • grillen
 • roken
 • bakken
 • ovenfunctie
 • slow cooking
 • tandoori
 • pizza en brood

Als je wilt kun je de Kamado iedere dag wel ergens voor gebruiken!

Andere keramische barbecues die op de markt zijn:

 • Big green egg
 • The bastard
 • Grizzley
 • Inferno

Er zijn ook nog wel goedkopere modellen op de markt. Om eerlijk te zijn is de prijs wat je betaald ook gelijk terug te vinden in de kwaliteit.

Oftewel, je krijgt waar voor je geld als je iets meer betaald. Het is even een fikse uitgave maar ik ben er 100% van overtuigd dat je nog jaren lang kunt gaan genieten van een duurder model.

Mijn Kamado is al 7 jaar oud en is nog lang niet versleten. Ik denk dat een Kamado zeker wel 15 jaar ( of meer) mee kan gaan. En ik doe er alles mee! Hij staat meerdere keren per week aan.

Wees geen dief van je eigen portemonnee

Via onderstaande button betaal je de laagste prijs voor je Kamado

Wat is een Kamado?

De Kamado  barbecue  is een eivormige BBQ waarvan de buitenwand vervaardigd is uit hoogwaardig keramiek. De keramische buitenwand fungeert als een  soort super isolatie wat inhoud dat je temperatuur heel erg gemakkelijk kan worden gehandhaafd.

Ongeacht de weersomstandigheden, je temperatuur blijft onder controle, zelfs bij temperaturen onder nul.

De isolerende eigenschap van het keramiek betekend dan ook dat je maar een heel klein beetje houtskool of briketten nodig hebt. Low en slow koken kun je dan doen met een kleine vulling van het houtskoolmandje.

Door de keramische buitenkant kun je dan ook weer extra hoge temperaturen instellen om te grillen of een medium temperatuur als je zelf brood wilt bakken

Eigenlijk is het idee van de Kamado al jaren oud. Een Kamado komt van oorsprong uit China. Deze manier van bereiden is al meer dan 3000 jaar oud.

Waarom is koken op een Kamado zo bijzonder?

 1. Het resultaat van je eindproduct.  Zelfs wanneer je gaat experimenteren met  nieuwe recepten is het niet lastig om ervoor te zorgen dat je een super eindresultaat hebt.
 2. Veiligheid. Het oppervlak wordt niet zo heet als een traditionele barbecue en het vuur is in een klein gebied.
 3. Duurzaamheid. De buitenkant wordt behandeld met een speciaal glazuur, zodat je Kamado eeuwig mee moet gaan.
 4. Gezonder dan een gewone BBQ. De hitte zorgt ervoor dat het vet verbrandt zodat je niet zoveel schadelijke stoffen binnenkrijgt.
 5. Steenoven effect.  Tijdens het bakken krijg je die “steenoven” smaak en korst aan het eten wat iets speciaals gaat geven aan je pizza.

De speciale luchtstroom in je Kamado zorgt ervoor dat je producten minder snel zullen uitdrogen. Vergelijk het maar eens met de was die je buiten hangt. Waait het een beetje en de zon schijnt dan is je was  in een mum van tijd droog.

Wanneer ik pulled porc ga maken in de Kamado zet ik er altijd een bakje water in. Zo creëer je een sauna effect in je Kamado BBQ en dit zorgt ervoor dat het nog lekkerder gaat worden.

Eén van de belangrijkste voordelen van een Kamado is dat het ontzettend snel op temperatuur is. Je hoeft je absoluut geen zorgen te maken dat je (alweer) houtskool moet toevoegen.

Een Kamado is dus ontzettend zuinig qua houtskool. Dit maakt ook het onderscheid met alle andere keramische BBQ’s

De fabrikant claimt trouwens ook dat je maar 10 minuten de tijd nodig hebt om het op temperatuur te brengen. Persoonlijk vindt ik dit iets te optimistisch. Ga maar uit van 20 minuten.

Dan is de temperatuur perfect en kun je urenlang genieten.

De belangrijke kenmerken

Kwaliteit van de keramische binnenlaag

Alle keramiek is niet hetzelfde en dat geldt zowel voor de samenstelling als voor de ontwerpvorm. Het komt erop neer dat je krijgt waar je voor betaalt, maar er zijn een paar kenmerken waar je op moet letten.

 1. Gesegmenteerde vuurhaard -Dit ontwerp  minimaliseert de mogelijkheid van het ontstaan van scheuren tijdens het verhitten.
 2. Kuiltjes / Craquelure – Het uitwendige glazuur heeft een andere uitzettingscoëfficiënt dan het keramiek. De kuiltjesschaal en craquelure (netwerk van fijne scheuren in het glazuur) moeten worden ontworpen om barsten of een scheur in het keramiek te voorkomen.

Deflectorstenen

De warmte deflector stenen  bevinden zich aan de onderkant van je Kamado. Dit is een set van 2 keramische stenen platen voor het flexibel kooksysteem en biedt de mogelijkheid om verschillende gerechten op verschillende temperaturen te bereiden, dus zowel direct als indirect.

Sommige versies van de Kamado worden niet  geleverd met warmte deflectorstenen. Wanneer deze er niet bij zitten heb je zeker een kwart minder functies voor je Kamado.

TIP: Zorg er voor dat je deflector stenen schoon blijven door het in folie te wikkelen.
Kamado review. Wat kun je allemaal met een Kamado barbecue doen??

Variabele hoogte instellen

Het gaat  bij deze manier van BBQen niet alleen om directe en indirecte warmtezones. Je kunt ook met de hoogte van je rooster variëren om subtiele verschillen in temperatuur binnen de Kamado te creëren.

Dichter bij het vuur zal heter zijn dan verder weg (hoger in de Kamado).

Garantie

Een keramische BBQ is relatief duur en moet eigenlijk een aankoop voor het leven zijn. Ze zijn weersbestendig en van robuuste kwaliteit.

Bijna alle goede merken hebben dan ook een levenslange garantie. Kies je voor een goedkope keramische BBQ, dan is de kans klein. Zelf heb ik gelukkig nog geen klachten gehad met mijn Kamado, maar wat ik hoor van medegebruikers doen ze nergens moeilijk over als er iets aan de hand is

Het enige wat af en toe vervangen worden is de pakking. Maar gelukkig is dit geen helse en dure klus.

Kamado review. Wat kun je allemaal met een Kamado barbecue doen??

Accessoires 

Kamado’s zijn er in verschillende vormen en maten. Een belangrijke tip: Koop je Kamado niet te klein. In een goede BBQ webshop zijn verschillende accessoires te verkrijgen.

Als je echt de volledige veelzijdigheid van een Kamado wilt benutten, overweeg dan welke accessoires je in de toekomst wilt kopen voordat je je Kamado merk kiest.

Hoe steek je een Kamado aan?

Koken op een Kamado doe je op houtskool.  dus het eerste wat je moet doen is je vuurhaard vullen met houtskool.

Kamado review. Wat kun je allemaal met een Kamado barbecue doen??

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit om je Kamado aan te steken met een elektrische starter Om het meeste rendement en temperatuurstabiliteit uit je kamado te halen, draait alles om de luchtstroom.

houtskool voor je Kamado

Gebruik altijd een goede kwaliteit houtskool. Goedkope houtskool is gemaakt van zacht hout en zal niet branden op zo’n hoge temperatuur. Goedkope houtskool is ook gemaakt van oude meubels (vernis en alles) die de smaak van je producten gaan verpesten.

Briketten zijn gemaakt van houtskoolstof dat een sediment achterlaat terwijl het brandt en dit kan de luchtstroom door de kamado belemmeren.

Kamado heeft ook zijn eigen merk houtskool. Gezien de prijs ( behoorlijk duur) dacht ik eerst  dat dit oplichterij was. . . Maar dat is het niet.

De kwaliteit van de houtskool is zonder twijfel superieur en gezien het feit dat koken met de  Kamado koken zo ontzettendzuinig is op houtskool denk ik dat het logisch is om de merken van de fabrikant te gebruiken en dat beetje extra te betalen.

Zoek ook naar FSC-certificering voor duurzaam geproduceerde houtskool.

Een houtskoolmand gebruiken voor je Kamado

Je kunt ook een roestvrijstalen houtskoolmand gaan gebruiken.

Een mandje biedt twee voordelen:

 1. Het scheidt de houtskool van de zijkanten van de keramische vuurhaard en helpt zo de luchtstroom. Een betere luchtstroom zorgt voor een consistentere temperatuurregeling en minder tijd om de hogere temperaturen te bereiken
 2. sommige mandjes zijn ook voorzien van een scheidingswand die helpt bij het creëren van 2 verschillende kookzones die meer veelzijdigheid geven aan het Kamado koken

Wanneer je low en slow gaat koken zou ik persoonlijk geen mandje gaan gebruiken.

De beste manier om het op temperatuur te krijgen is een elektrische vuurstarter te gebruiken, het is alsof je een haardroger op steroïden hebt en het beste van alles is dat ze nooit zonder gas komen te zitten. Bekijk deze korte video om te zien hoe ze werken.

Er zijn  altijd goedkopere producten, maar ik heb er alleen maar slechte dingen over gehoord, zoals het smelten van de geperforeerde metalen mantel. Blijf bij een van de twee die ik heb genoemd en je kunt niet ver fout gaan.

Temperatuurregeling voor je Kamado

Een van de belangrijkste pluspunten van Kamado koken is dat zodra de temperatuur is ingesteld, je Kamado op de gewenste temperatuur blijft  zonder je zorgen te maken.

Nadat je je Kamado hebt aangestoken en de bovenste en onderste ventilatieopeningen volledig open zijn, blijft de temperatuurmeter elke minuut 10 graden klimmen.

Tips:

 • Temperatuurstabiliteit wordt niet alleen geregeld door de intensiteit van het vuur, het gaat ook om de warmte van het keramiek, dus neem de tijd om ervoor te zorgen dat de Kamado tijd heeft om warmte te absorberen.
 • Verwarm de Kamado leeg (geen accessoires erin) zodat er warmte in de keramische wanden komt.
 • Boven- en onderkant ventilatieopeningen volledig open en de temperatuurraketten.
 • Wanneer u de gewenste temperatuur bereikt, sluit u de onderste ventilatieopening af tot ongeveer 1/2 inch om te stabiliseren (een miniatuur als u laag en langzaam rookt).
 • Gebruik de onderste ventilatieopening voor grote temperatuurveranderingen, maar wanneer u zich in het “gebied” bevindt, gebruikt u het bovenste daisy-wiel voor fijnafstelling (+/- 25°)
 • Verander alleen de instelling aan de onderkant of de bovenkant, nooit beide tegelijk.
 • Als je de kleine bovenste ventilatieopeningen open hebt en halverwege sluit, ga je merken dat de temperatuur met ongeveer 10 °C  wordt verminderd.
 • Als je gaat grillen, ergens tussen 150 – 180 ° C,  dan is de eenvoudigste manier om de onderste ventilatieopening volledig te openen.

Hoe moet je de Kamado weer laten afkoelen?

Af en toe wil je  met je Kamado koken op hoge temperatuur werken en daarna weer op een lage tmepratuur.

Sommige Keramische BBQ fanaten gaan je dan waarschijnlijk vertellen dat het onmogelijk is om de temperatuur te verlagen.

Om eerlijk te zijn hebben ze een punt, hoewel er trouwens wel een heel eenvoudige oplossing is.

De warmte die in de keramische wanden wordt opgeslagen, maakt een Kamado langzaam maar niet onmogelijk om weer af te koelen. De gemakkelijkste manier om dit te doen is door een grote pan koud water op het rooster te plaatsen, het deksel te sluiten en zowel de bovenste als de onderste ventilatieopeningen 10-15 minuten te sluiten.

Het gebrek aan lucht zal het vuur dempen (maar niet doven) en de pan water zal warmte absorberen uit alle delen van de kamado. Eenvoudig en effectief.

Hoe kun je het beste je Kamado onderhouden?

Wees er zuinig op. Beschouw de Kamado als je grootste bezit. Gebruik voor de buitenkant altijd water met een mild reinigingsmiddel.  Gebruik nooit water om de binnenkant van een kamado schoon te maken.

Borstel het rooster altijd af en laat het schoonbranden. Nooit geen agressieve grillreiniger gaan gebruiken. Je rooster kan hierdoor voor altijd beschadigd worden.

Hoe berg je de Kamado op?

Waarschijnlijk gebruik je de Kamado niet het hele jaar. Als je een barbecue lange tijd buiten laat staan zonder deze te gebruiken, krijg je onvermijdelijk een ophoping van schimmel aan de binnenkant omdat er vocht gaat onststaan.

Schraap de schimmel weg met een spatel of grillborstel, verbrand de rest door de temperatuur op te trekken tot 400°C en laat dit 10 minuten staan. De hitte zal alle resterende schimmel verbranden.

Tip: Als je van plan bent om langere tijd geen gebruik te maken van je Kamdo, kun je  de schimmelvorming minimaliseren door ongebruikte houtskool uit je Kkamado te verwijderen, omdat houtskool vocht aantrekt.

Een beschermhoes beschermt je Kamado tegen de elementen. Als je een beschermhoes gebruikt, zorg er dan voor dat de bovenste en onderste ventilatieopeningen open blijven staan terwijl het deksel aan is, zodat er nog lucht kan stromen.

Conclusie van deze Kamado review

Een Kamado koop je voor het leven. De Kamado is een geweldig veelzijdig kooktoestel dat je kan gebruiken als Grill, Pizza-oven, Rookoven en voor Slow Cooking. Het meest lastige ibij de aanschaf is om de keuze te maken voor jezelf hoe groot het moet zijn.

Koop het nooit te klein. Je komt dan gelijk al in de problemen als je een keer vrienden op bezoek hebt of een lekkere pizza wilt bereiden.

Om de Kamado aan te schaffen kun je het beste naar een bedrijf gaan die kennis heeft van zaken en gespecialiseerd zijn in dit type BBQ’s.

Je eerste Kamado aanschaffen?

Wees geen dief van je eigen portemonnee! Via onderstaande button betaal je de laagste prijs voor je Kamado.


 


Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>

geert louters 24Taste

Anderen bekeken ook:

>