De ultieme Pulled Porc maken op je Kamado BBQ? Zo doe je dat!
21 juli 2021 
9 min. leestijd

De ultieme Pulled Porc maken op je Kamado BBQ? Zo doe je dat!

Het is voor mij alweer enige tijd geleden dat ik voor het eerst pulled pork heb gemaakt. Destijds nog gewoon in de oven, maar sinds ik de Kamado heb aangeschaft is het recept meerdere keren aangepast en is het iedere keer weer een feest om pulled pork te gaan eten.

Dit recept is voor de Kamado maar je kunt het ook easy maken op een vergelijkbare BBQ of gewoon in de oven.

Het leuke van dit recept is dat het niet echt moeilijk is en uiterst smaakvol. Speciaal voor alle nieuwelingen die voor de eerste keer pulled pork gaan maken.

Pulled pork maken voor op je Kamado

Dit is dus een basis recept voor je Kamdo pulled pork.  Ik heb dit recept bewust teruggehaald naar de basis, zodat je het proces van pulled pork beter gaat begrijpen om het gewenste eindresultaat wel kunt gaan halen.

Zodoende krijg je snel het vertrouwen dat ook jij straks de ultieme pulled pork kunt gaan bereiden. Als je het koken van pulled pork onder de knie hebt, kun je verder gaan met het ontwikkelen van de verschillende smaakcombinaties zodat je uiteindelijk je eigen versie hebt.

Omdat je pulled pork op een lage temperatuur bereid en en het een lamgzame methode is wordt het taai worden van het vlees voorkomen. Met het eindresultaat wordt je vlees zacht en mals zodat he het op een gemakkelijke manier uit elkaar kunt trekken.

Pulled pork wordt meestal geserveerd met een zacht broodje,  koolsalade en een barbecuesaus.

Je kunt natuurlijk altijd afwijken van het recept door een andere dry-rub te gebruiken of een andere barbecuesaus.

Laat me weten welke combinaties jij hebt gemaakt en jij het lekkerste vindt door een reactie te plaatsen onder dit artikel. Z kunne we van elkaar weer leren!

Voor 2,5 kg procureur heb je ongeveer 10 tot 14 uur nodig, tot hij de gewenste temperatuur heeft bereikt. Heerlijk een dag buiten grillen of gedurende de nacht lekker ontspannen met een biertje en koffie.

Kamado pulled pork –  Dit heb je allemaal nodig!

Zorg ervoor dat je van te voren alle ingrediënten in huis hebt. Zodoende heb je minder stress en meer plezier als je straks je eigen Kamado pulled pork gaat maken

  Ingrediënten injectiemix

  • 2,5 kg nek braadstuk (procureur)
  • 125 ml appelsap
  • 125 ml appel azijn
  • 30 ml Scotch whisky
  • 1 eetlepel zeezout
  • mosterd

  Ingrediënten dry-rub

  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels zout
  • 2 eetlepel oregano
  • 2 eetlepels uienpoeder
  • 2 eetlepels knoflookpoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 2 theelepel chilipoeder
  • 2 eetlepels paprikapoeder

  Ingrediënten BBQ saus

  • 250 ml tomatenketchup
  • 25 ml Scotch Whisky
  • 1 eetlepel Pittige Franse mosterd
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gemalen komijnpoeder
  • 2 takjes tijm
  • 250 ml water

  Benodigdheden

  • barbecue (Kamado of een andere keramische BBQ)
  • barbecue tang
  • snijplank
  • mes
  • whiskey houtsnippers
  • injectiespuit
  • aluminiumfolie
  • kwast
  • plantenspuit

pulled porc kamado

Zo maak je Pulled Pork op je Kamado

Yes! je kan beginnen met je pulled pork! Je gaat merken dat het niet zo moeilijk is dan dat je denkt!

  1. Smeer de varkensnek in met mosterd
  2. Meng alle ingrediënten goed door elkaar voor de dry-rub en wrijf het vlees hiermee minimaal6 tot 8 uur van te voren in. Nog beter is om dit een dag van te voren te doen, zodat het goed kan intrekken.
  3. Meng in een kom alle ingrediënten voor de injectiemix en injecteer het vlees vlak voordat het op de barbecue gaat op diverse plaatsen.
  4. Vul een kom met water en voeg daar het rookhout aan toe en laat dit minimaal 30 minuten staan.

Heb je nog geen Kamado? Vergelijk hier de laagste prijzen met de beste service>>>

De bereiding van de Pulled Pork op de Kamado

We gaan beginnen met het proces om de ultieme pulled pork te gaan bereiden.

  1. Breng de houtskool op temperatuur en zorg voor twee temperatuur zones om indirect te kunnen grillen temperatuur tussen de 100 en 120 graden. Gezien we een hele lange grill sessie hebben leg ik zelf altijd naast het directe gedeelte een aantal vuurvaste stenen zodat de barbecue langer op temperatuur blijft.
  2. Leg het vlees op het indirecte gedeelte van de barbecue en steek er een kerntemperatuurmeter die ingesteld is op 70 graden.
  3. Stel de Kamado in op 125 graden zodat je de piek temperatuur in de gaten kan houden. Een te lage temperatuur is niet erg maar je wil niet teveel pieken hebben tijdens het maken van pullen pork.
  4. Voeg het rookhout toe, door deze op de hete kolen te leggen. Dit moet je zeker de komende drie uur een aantal keer herhalen.
  5. Na ongeveer drie uur is het vlees verzadigd en heeft het geen nut om rookhout toe te voegen.
  6. Na twee uur kun je het vlees regelmatig (iedere 30 min) inspuiten met de plantenspuit die gevuld is met de injectiemix.
  7. Waneer je de kerntemperatuur van 70 graden hebt bereid pak je het vlees in met aluminiumfolie en spray je het vlees voor de laatste keer in. Leg het hierna terug op de barbecue.
  8. Stel de kerntemperatuurmeter in op 88 graden en maak in de tussentijd de barbecuesaus.

JAAH, ik wil alles leren van de beste BBQ chefs van Nederland>>>>

Het bereiden van de Barbecuesaus

  1. Neem een pan en voeg alle ingrediënten voor de saus hieraan toe. Zet de pan op het vuur, meng alles goed door elkaar zodat er geen klontjes ontstaan.
  2. Breng de saus aan de kook. Laat de saus nu gedurende 15 minuten rustig koken tot de saus de gewenste dikte heeft.

pulled porc kamado

De volgende stap…. We zijn bijna klaar

Als het vlees de temperatuur van 88 graden heeft bereid haal je de aluminiumfolie eraf. Nu kan het vlees worden ingestreken met de barbecuesaus. Pak het vlees weer in met aluminiumfolie en leg het terug op de barbecue voor een uur.

  1. Neem een braadslee of ovenschaal en leg het vlees voorzichtig hierin en dek het af met een theedoek. Laat het vlees nu 30 minuten rusten voordat je het gaat pullen.
  2. Pak het vlees uit en verwijder het vocht.
  3. Leg het vlees terug in de schaal en trek het vlees uit elkaar  met twee vorken.
  4. Maak de barbecuesaus nog even warm en voeg deze beetje voor beetje toe aan het vlees tot er een mooie verhouding is tussen het vlees en de saus.

Nu is het vlees klaar en kun je bijvoorbeeld een heerlijk broodje pulled pork maken met coleslaw.

De tijden van dit recept voor je Kamado pulled pork kun je zelf het beste inschatten. Dat doe ik ook. De juiste kerntemperatuur is veel belangrijker.

Hoe kun je een BBQ professional worden?

Op Cooking Academy kun je de meest uitgebreide BBQ cursus volgen die er in Nederland en België bestaat. Ik heb hier uitgebreid onderzoek naar gedaan omdat ik weet dat er veel vraag en aanbod is. De BBQ cursus van cooking Academy kwam bij mij in ieder geval het beste uit de bus.

Ik heb een uitgebreide review over geschreven hoe je een barbecue expert kunt worden. Die kun je hier vinden.

Of je gaat gelijk naar de website van Cooking academy om je gratis proefles te claimen

JAAH, ik wil alles leren van de beste BBQ chefs van Nederland>>>>

Over de schrijver
Hoi!, Fijn dat je er bent! Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic is Geert Louters ook de drijvende kracht van 24Taste.nl. Stapelgek op alles wat lekker en gezond is. "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen" Wil je afvalllen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Niet de informatie gevonden waar je naar op zoek bent?

We hebben meer dan 200 verschillende artikelen op 24Taste staan!

Eerlijk en goed vlees kopen? Rechtstreeks van de boer!