07/11/2022

geert

Gezond

minuten leestijd

10 gezondheids voordelen van groene thee | Waarom je het iedere dag zou moeten drinken!

Groene thee hoort absoluut thuis in het rijtje van superfood. Er is een enorme hype rondom dit antioxidantrijke drankje, en terecht.

In deze blog ga je de gezondheidsvoordelen van groene thee ontdekken en waarom je het elke dag zou moeten drinken.

Gezondheidsvoordelen van groene thee: Wat is groene thee eigenlijk?

Om groene thee het beste te begrijpen, moeten we eerst even naar thee in het algemeen kijken. De meeste mensen drinken zwarte thee of de vele varianten daarvan.

Anderen drinken graag olong-thee en sommige geven de voorkeur aan de witte thee. Wat zijn de verschillen en wat maakt groene thee nu eigenlijk zo gezond?

Thee komt van de bladeren van de struik Camellia Sinensis. De plant is er in twee varianten. Het groeitonder andere in China en wordt gebruikt voor groene en witte thee. Het tweede type struik wordt gevonden in India en wordt gebruikt voor zowel oolong als zwarte thee.

Van de vier soorten thee bevat  groene thee de meeste flavonoïden , dit zijn plantaardige antioxidanten. Groene thee wordt het minst geoxideerd wanneer het wordt verwerkt, en daarom wordt het aangeprezen als het meest heilzaam.

10 gezondheids voordelen van groene thee | Waarom je het iedere dag zou moeten drinken!

Wie heeft eigenlijk  groene thee uitgevonden?

Volgens de legenden werd thee zo'n 5.000 jaar geleden ontdekt door een Chinese keizer. Deze Chinese keizer was water aan het koken in de overtuiging dat het drinkbaarder en veiliger kon worden om te drinken.

Toen plotseling een grote windvlaag het overnam en de bladeren in het kokende water blies. Door de combinatie van water en bladeren ontstond een bruin mengsel. Met tegenzin ontdekte de keizer dat het mengsel een zeer geurig aroma had.

Op het moment dat hij het proefde, beschreef hij het als aangenaam. Vanaf dat moment was de groene thee geboren.

Tja, het is een legende, ik was er zelf niet bij mar wat belangrijk is, is dat groene thee een van de meest populaire dranken in China is geworden.

Door het drinken van groene thee zijn verschillende ontdekkingen gedaan op het gebied van gezondheidsvoordelen. Groene thee is niet alleen een antioxidant, er wordt ook beweerd dat het kan helpen bij kankerpreventie, bescherming van het hart, preventie van artritis en bescherming van de lever (bron)

Hoeveel groene thee moet je eigenlijk per dag drinken om de gezondheidsvoordelen te ontdekken?

Studies hebben geen uitsluitsel gegeven over hoeveel groene thee je per dag moet drinken om het maximale voordeel te behalen. Het hangt echt af van de persoon en hun eigen persoonlijke gezondheid. Elke dag verschillende hoeveelheden groene thee zullen je op verschillende manieren ten goede komen.

In gecontroleerde onderzoeken hadden degenen die elke dag één tot drie kopjes  dronken bijvoorbeeld een lager risico op een beroerte en hartaandoeningen dan proefpersonen die minder dan één kopje dronken.

Maagkanker ontwikkelde zich minder vaak bij vrouwen die meer dan 5 kopjes per dag consumeerden. Maar we moeten het op deze manier bekijken - hoeveel je consumeert hangt af van hoeveel je kunt verdragen.

Niet iedereen wil 5 kopjes groene thee  in 24 uur drinken. Groene thee toevoegen aan je eetpatroon is gunstig, maar zolang je één kopje groene thee of meer per dag drinkt, is dat al super gezond!

Hoeveel cafeïne zit er in groene thee?

De hoeveelheid cafeïne in een kopje groene thee hangt af van hoe het is verbouwd en verwerkt en hoe je het zet. Maar volgens de onderzoek van de Mayo Clinic bevat een kopje groene thee van ongeveer  28 mg cafeïne . Dit is ongeveer de helft van wat je zou vinden in een kopje zwarte thee.

Kun je groene thee drinken op een lege maag?

Ondanks de vele gezondheids voordelen van groene thee, kun je het beter niet op een lege maag drinken. Wanneer je dit wel doet is de kans groot dat je misselijk gaat worden.

Dit komt door de tannine in de thee die deze problemen veroorzaken. Tannine kunnen het maagzuur verhogen, waardoor jij je  misselijk kunt gaan voelen en zelfs buikpijn kunt krijgen.

Het is het beste om groene thee tussen de maaltijden door te drinken. Drink geen groene thee bij de maaltijd, omdat dit de ijzerinname kan verstoren.

10 gezondheids voordelen van groene thee | Waarom je het iedere dag zou moeten drinken!

Groene thee; Zijn er ook bijwerkingen?

Mensen die (te) veel groene thee drinken, kunnen bijwerkingen krijgen. Als dit gebeurt, is het een goed idee om minder groene thee te gaan drinken.

Denk eraan, verhoog geleidelijk de hoeveelheid die u per dag drinkt. Ga de eerste dag niet helemaal vol uit.

Eventuele bijwerkingen als je teveel groene thee gaat drinken:

  • Zoals bij elke cafeïne, kan te veel je zenuwachtig maken
  • Overmatige cafeïne kan de slaap beïnvloeden
  • Uitdroging kan optreden als u te veel drinkt omdat thee een diureticum is
  • Te veel groene thee kan hoofdpijn veroorzaken
  • Sommige mensen kunnen maagklachten krijgen
  • Mensen met een ijzertekort moeten een uur na de maaltijd of tussen de maaltijden groene thee drinken, omdat dit de ijzeropname kan beïnvloeden

Hoe drink je groene thee?

Wist je dat groene thee na water de meest gedronken drank is?

Geniet van groene thee, warm of koud, maar als je het zet, giet dan niet direct na het koken kokend water over de bladeren gieten.

 Dit heeft invloed op de krachtige catechinen die al het werk doen. Laat het kokende water ongeveer 10 minuten rusten en giet het dan langzaam over de groen thee bladeren. Laat het 1 tot 5 minuten trekken, afhankelijk van uw smaak.

De 10 gezondheidsvoordelen van groene thee die ik je heb beloofd!

Hier zijn ze dan => de 10 gezondheidsvoordelen van groene thee. Ik hoop dat er een gezondheidsvoordeel bij zit waar JIJ iets aan kunt hebben. Al deze gezondheid voordelen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en bij de meeste gezondheidsvoordelen heb ik een link geplaatst naar het onderzoek.

1. Groene thee heeft vetverbrandende eigenschappen

Het versnellen van je stofwisseling is een onfeilbare manier om je over het algemeen beter te voelen. Wanneer je lichaamssystemen op topniveau werken, is dat een bonus voor de algehele gezondheid.

En het feit dat  groene thee de vetverbranding verhoogt,  betekent dit dat je bloed beter gaat stromen,  je hart pompt met een snelheid zoals het hoort te zijn, en je spijsverteringsstelsel gaat super!

2. Groene thee kan bepaalde kanker afremmen

Onderzoeken tonen het wel aan, maar met deze uitspraak heb ik zelf persoonlijk wel een beetje moeite. Ik ben hier dan ook heel voorzichtig mee.

We kennen tenslotte allemaal wel iemand die door kanker is getroffen en er misschien zelf ook mee te maken heeft gehad.

Dus, om te weten dat  groene thee kanker kan bestrijden,  is een behoorlijk grote stimulans om het aan je dag toe te voegen. De soorten kanker die kunnen worden voorkomen, zijn ook behoorlijk talrijk, waaronder mond-, nier-, pancreas-, maag- en borstklieren.

Ik heb deze informatie gehaald uit dit onderzoek.

3. Groene thee kan helpen bij gewichtverlies

Veel mensen die problemen hebben met hun gewicht, merken dat het vaak een opeenhoping van kilo's rond de heupen en de buik ontstaat.

Groene thee kan je helpen  gewicht te verliezen  en op zijn beurt vet kwijt te raken.

In een onderzoek bij proefpersonen met overgewicht waren de bevindingen dat het gewicht en de middelomtrek afnamen bij degenen die groene thee dronken.

4. Groene thee kan je helpen met hartproblemen

Hart- en vaatziekten staan hoog in het vaandel als het gaat om de doodsoorzaak.

Groene thee kan het cholesterolgehalte beïnvloeden dat een rol speelt bij aandoeningen zoals een beroerte en een hartaanval. Drink daarom groene thee om het LDL (slechte) cholesterol  in het bloed te  verlagen.

5. Groene thee kan diabetes type 2 verminderen

Diabetes type 2 neemt toe. Het kan te wijten zijn aan je eetpatroon en het feit dat we vaak minder bewegen dan we zouden moeten doen.

De insulinegevoeligheid wordt verminderd  dankzij de consumptie van groene thee, en ook de bloedsuikerspiegel, een boosdoener van diabetes, wordt verlaagd.

10 gezondheids voordelen van groene thee | Waarom je het iedere dag zou moeten drinken!

6. Groene thee bied voordelen voor de mondgezondheid

Je mondgezondheid is ook erg belangrijk. Sommige ziekten en aandoeningen kunnen zelfs het gevolg zijn van een minder goed verzorgd gebit en tandvlees. De catechinen in groene thee bestrijden orale bacteriën.

7. Groene thee beschermd de hersenen

De catechinen in groene thee zijn echt de ster van de show. Ze bieden veel voordelen en het is ook bewezen dat ze de neuronen van de hersenen beschermen. Cognitieve stoornissen worden verminderd en het  risico op neurodegeneratieve ziekten wordt verlaagd .

8. Groene thee zorgt voor een verbeterende hersenfunctie

De cafeïne in groene thee werkt stimulerend. We voelen ons niet alleen energieker na het drinken van koffie of thee, maar het is bekend dat groene thee de functie van de hersenen verbetert, inclusief  reactietijd , humeur en productiviteit.

9. Groene thee bestrijd ontstekingen

Het is bewezen dat de flavonoïden in groene thee ontstekingen in het lichaam bestrijden. Er zit een bestandsdeel (moeilijke naam) in groene thee die ontstekingsremmende effecten heeft  en beschermt het cel-DNA

Er zijn ook antivirale, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen in groene thee die ook werken tegen ontstekingen.

10. Groene thee beschermd tegen botverkalking

Studies tonen aan dat het drinken van groene thee de mineralisatie kan stimuleren die botvorming genereert. Botverkalking kan worden verbeterd en er kan extra bescherming tegen osteoporose zijn vanwege de  versterking van de botten .

Meer over thee!

Je hebt nu de 10 gezondheidsvoordelen ontdekt over groene thee. Ben je een thee liefhebber? Bekijk dan ook eens de blogs die ik heb geschreven over Matcha Thee


Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>

geert louters 24Taste

Anderen bekeken ook:

>