21/08/2022

geert

Gezond

minuten leestijd

Alle gezondheidsvoordelen van MATCHA THEE

Ben je ook benieuwd wat de gezondheidsvoordelen zijn van matcha thee? In dit artikel ga ik je dit uitleggen! Ik had er al vaak van gehoord: Matcha thee. En waarschijnlijk net als jij wist ik totaal niet wat het was.

Ik ben me er in gaan verdiepen (#goedvanmijhè) en ben er achter gekomen dat deze thee één van de gezondste dranken is die er bestaat. Ontdek dan ook de gezondheidsvoordelen van Matcha thee in dit artikel.

Na het lezen van dit artikel weet je straks:

  • Waar koop je een goede kwaliteit Matcha thee?
  • Wat zijn de vele gezondheidsvoordelen van Matcha thee?
  • Alle nadelen (gelukkig niet zo veel) van Matcha thee

Mijn eerste ervaring met Matcha thee.

Enkele weken terug heb ik Matcha thee besteld op Joyofmatcha.com. Gewoon uit nieuwsgierigheid, omdat ik er zoveel over gehoord had. Ik verwachte een doosje thee met theezakjes maar tot mijn verbazing was het een soort groene poeder. Ik had ergens gelezen dat je als westerling heel erg moet wennen aan de bittere smaak. ik heb de bittere smaak eigenlijk nooit ervaren.

Volgens de gebruiksaanwijzing moest ik 1 a 2 theelepels in een kom doen en dan een klein beetje warm water (niet kokend, ongeveer 75 graden) toevoegen. Met een traditionele bamboeklopper (die ik niet had, dus ik heb het met een vork gedaan) moest ik het goed roeren. Daarna de rest van het warme water erbij en in een “M” vorm stevig opkloppen.

Wat me gelijk opviel was dat toen ik de thee dronk het niet helemaal oplost. Na het drinken van de thee kon ik erg goed gefocust werken. De thee is ook zacht van smaak en eigenlijk hartstikke lekker. Ondanks dat ik helemaal geen theeleut ben.

Ik merk ook dat ik een energieboost krijg van matcha thee, die wel 5 uur blijft hangen. Zou dit echt door de matcha thee komen? Ik heb het getest, maar ik kwam er al snel achter dat de matcha thee hier wel aan mee draagt.

Matcha thee is even wennen, ben je eenmaal gewend dan wil je niets anders meer.

Wat is Matcha thee?

Matcha is een speciale, krachtige vorm van groene thee. Het komt van dezelfde plant, maar het wordt anders verbouwd en bewerkt.

De productie van matcha is heel arbeidsintensief. Drie weken voor de pluk worden de theestruiken overschaduwd, met doeken of stro. In de schaduw maken de planten namelijk extra bladgroen aan, zodat de blaadjes hun felle kleur krijgen. De mooiste blaadjes worden geplukt, dan gestoomd en gedroogd.

De nerven en steeltjes worden gescheiden van de rest van het blad en dan wordt het blad tussen twee stenen heel langzaam gemalen. Dit is de dure, arbeidsintensieve, variant die eigenlijk momenteel onbetaalbaar is.

Matcha is momenteel zo populair dat het in het groot in de voedingsindustrie geproduceerd: de blaadjes gaan dan in z’n geheel in silo’s en worden daar vermalen.

Zen monniken

De eerste mensen die groene thee van China naar Japan brachten waar Zen monniken. Hoewel Japanse groene thee door Chinezen al was geïntroduceerd in Japan rond de 8e eeuw, kwam de verpoederde variant die we Matcha noemen pas rond de 12e eeuw naar Japan. Matcha wordt en werd gebruikt bij de traditionele Japanse theeceremonie.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van matcha thee?

Normaal gesproken als je een kopje thee zet wordt de thee getrokken uit de vermalen bladeren. Bij matcha thee is dit anders, hier drink je de theebladeren op. Je drinkt dus geen extract van theebladeren maar pure thee.

gezondheidsvoordelen matcha thee

Stoffen waar matcha rijk aan is zijn onder andere antioxidanten, aminozuren, vitaminenmineralen, catechinen en het aminozuur L-theanine. Deze combinatie zou zorgen voor een ontspannender, opgewekter, fitter en gezonder gevoel.

Lees hier meer over Detox je lichaam en ga succesvol afvallen

Er is niet veel onderzoek gedaan naar het effect van matcha op mensen, maar onderzoeken op dieren suggereren dat het risico op nier- en leverschade kan verminderen

Wat is ‘goede’ matcha?’

Matcha maak je uiteraard met een potje goede matchapoeder. Maar wanneer is dit het geval? Simpele eerste controle: check eerst de kleur. De kwaliteit is goed als de matcha felgroen is, fris ruikt en een beetje ‘vetachtig’ aanvoelt, dus niet te droog.

Het verschil tussen Japanse en Westerse matcha, is dat het hier vaak dof van kleur is, ruikt naar een muffe jutezak, en zelfs gezoet wordt. Voor de goede orde: dit is echt troep, en mag eigenlijk geen matcha heten.

Maar zijn er dan helemaal geen nadelen?’

Nee. Of nou ja, bijna niet. Zo is het door de cafeïne wellicht een minder goed plan om matcha de hele dag door te drinken of te geven aan jonge kinderen.

Daarnaast is het in Nederland vrij prijzig (als het van goede kwaliteit is, tenminste) en is het hier lastiger verkrijgbaar dan bijvoorbeeld in Japan.

Laat je echter niet verleiden door de goedkope, slappe aftreksels in sommige foute toko’s en foute webshops kunt vinden. De kwaliteit is slecht, er is vaak suiker aan toegevoegd.

Heel vaak koop je gewoon gebakken lucht en is er eigenlijk niet eens meer sprake van matcha.

Waarom moet Matcha thee geklopt worden?

Geen vreemde vraag, want dat vroeg ik me ook af toen ik het voor de eerste keer dronk.

Het kloppen van Matcha thee moet je even onder de knie krijgen, heb je het door, dan is er niets meer aan de hand. Je kunt dit het beste doen met een matchaklopper.

Het ritme en de klopbeweging hangt af van de hoeveelheid water die gebruikt wordt, hoe groot je kom is, en welke vorm je kom heeft (hoe steiler de wanden van de kom, hoe moeilijker de Matcha thee er overheen klotst, en dus hoe steviger je kunt kloppen).

Het kloppen eenmaal onder de knie hebbende, dan wil je eigenlijk nooit meer zonder. Wanneer je dan die prachtig verkregen schuimkraag ziet dan vind je het al helemaal geweldig!

Door het kloppen van de Matcha thee ontstaat er een emulsie waarin de deeltjes langer blijven zweven in het water voordat het naar de bodem zweeft, waardoor de thee redelijk egaal gedronken kan worden.

De schuimkraag

Door de Matcha te kloppen – en er dus lucht doorheen te slaan – wordt tevens de smaak verhoogd en ontstaat de niet weg te denken schuimkraag.

De schuimkraag houd meer zwevende deeltjes vast zodat deze dus minder snel naar de bodem zweven.Maar eigenlijk veel belangrijker is dat een goede schuimlaag een enorm effect heeft op de smaak van de Matcha thee.

Hoe kan dat? Heb je ooit een biertje gedronken waarvan de schuimkraag is verdwenen? Dat is een stuk minder lekker!

Ook belangrijk om te vermelden: met je Matcha klopper kun je nadat je de Matcha in de kom hebt gedaan maar vóórdat je het water erbij giet het poeder met de klopper zachtjes fijn drukken. Hierdoor verwijder je alle mogelijke korreltjes en bereik je al het bovenstaande veel beter, doordat het poeder minder gaat klonteren als je er water bij gooit.

De gezondheidsvoordelen ervaren van Matcha Thee?

Je zult versteld staan van Matcha thee, 100%!

Matcha is niet oplosbaar!

Om te beginnen wil Matcha thee nog wel eens verward worden met (groene) thee poeder. Dit laatste is een oplosbaar fabrieksmatig vervaardigd (synthetisch) poeder met een smaakje dat volledig oplost in water. Zie het als soort limonade in poedervorm met theesmaak. Chemisch!

Goede Matcha bestaat uit daadwerkelijke fijngemalen theebladeren van de camellia sinensis thee plant. Deze theebladeren zijn zó fijn gemalen dat ze uiteindelijk verworden tot een zacht poeder dat we kennen als Matcha.

Het allerbelangrijkste is  dat er in het hele proces geen ander stoffen aan de Matcha worden toegevoegd. Het bestaat dus voor 100% uit natuurlijke theebladeren. En dat Matcha dus niet oplosbaar is in water. Het zijn immers miniscule stukjes echt theeblad, dat langzaam naar de bodem zweven.

Waar koop je een goede kwaliteit Matcha thee?

Zoals ik al eerder heb vermeld is er een hoop rotzooi te koop op internet. Een goede kwaliteit Macha thee koop je op Joy of Matcha.

gezondheidsvoordelen matcha thee
gezondheidsvoordelen matcha thee

Op Joy of Matcha kun je niet alleen de originele Matcha kopen maar ook de accessoires die erbij horen. Mijn tip: probeer de Matcha thee eerst eens uit, en breid dan je thee ceremonie uit met de accessoires van Joy of Matcha.

Lovende recensies over de Matcha thee

Dat de klanten van Joy of Matcha thee super tevreden zijn kun je lezen in de geweldige recensies die te vinden zijn op hun website. Ik heb er een aantal voor je opgezocht

Gewoonweg super kwaliteit.Dit is een van de beste matcha’s die ik al gedronken heb. Super zacht van smaak en geeft mij voldoende energie om de dag door te komen. Daarnaast heb je ook de vele gezondheidsvoordelen van matcha dus win-win. Dank u, echt een aanrader.

Super product Sinds ik Matcha thee gebruik voel ik mijzelf fitter, voorheen was het werken, huishouding, eten koken

 en een klein dutje doen om de avond vol te kunnen houden, ik zeg een hele goeie energie boost.

Super! De eerste keren moet je toch echt gewoon worden aan de smaak. Maar vanaf de eerste keer voel je wel het effect al: het middagdipje is er niet en de concentratie blijft tot ’s avonds laat. Na de thee nu een paar weken elke dag gedronken te hebben, vind ik hem echt lekker!

Je weet nu alle gezondheidsvoordelen over Matcha thee waar je nog niet eerder achter bent gekomen. Lijkt het je wat? Nieuwsgierig? Gewoon een keertje proberen dan.

Maar kies dan wel voor een goede kwaliteit om teleurstellingen te voorkomen. Ik hoop dat dit wederom een waardevol artikel voor je is. Je zou me een groot plezier doen op deze blog te delen op Facebook, Pinterest, Twitter of Instagram. Zodoende kunnen we de hele wereld laten weten wat voor super product Matcha thee nu eigenlijk is.

De gezondheidsvoordelen ervaren van Matcha Thee?

Je zult versteld staan van Matcha thee, 100%!

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!