Het DASH Dieet: Alle voordelen, alle nadelen, en gratis recepten
17 augustus 2022 
14 min. leestijd

Het DASH Dieet: Alle voordelen, alle nadelen, en gratis recepten

Denk je erover om met het Dash dieet te beginnen? Maar ken je de voordelen en nadelen niet? Hier is wat je moet weten over het dash dieet, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wat is het Dash Dieet?

Het DASH (dietary approaches to stop hypertension) dieet is een eetplan dat helpt de bloeddruk te verlagen zodat hart- en vaatziekten zoveel mogelijk vermeden kunnen worden. Het bevat zo weinig mogelijk verzadigde vetten.  

Het DASH dieet is een aanpak van gezond eten dat is ontworpen om hoge bloeddruk (hypertensie) te helpen behandelen of voorkomen. 

Het DASH dieet moedigt je aan de hoeveelheid natrium (minder zout dus)  in je voeding te verminderen en een verscheidenheid aan voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan voedingsstoffen die de bloeddruk helpen verlagen, zoals kalium, calcium en magnesium.

Bloeddrukverlagend volgens diverse onderzoeken 

Het DASH dieet is gebaseerd op twee studies die onderzochten hoe verschillende diëten de bloeddruk zouden kunnen beïnvloeden. De eerste studie, bekend als de DASH trial, werd uitgevoerd door het National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI). Het ontdekte dat wanneer mensen een voedingspatroon volgden dat meer fruit, groenten, volle granen en magere zuivel bevatte en minder verzadigd en totaal vet, ze een lagere bloeddruk hadden dan mensen die een vergelijkbaar maar minder gezond dieet volgden.

De tweede studie, bekend als de PREMIER proef, werd uitgevoerd door onderzoekers van de Johns Hopkins Universiteit. Het vergeleek het DASH dieet met een dieet dat qua calorieën en voedingsstoffen vergelijkbaar was, maar meer verzadigd vet en minder fruit, groenten en volle granen bevatte. Uit de PREMIER proef bleek dat het DASH dieet de bloeddruk meer verlaagde dan het andere dieet.

Het DASH dieet is niet alleen voor mensen met hoge bloeddruk. Het is ook voor mensen die hypertensie of prehypertensie hebben (hoge bloeddruk die nog niet in het stadium is waarin behandeling nodig is). Het DASH dieet kan ook mensen met hartziekten en beroerte helpen.

Risico op hart-en vaatziekten

Als je hoge bloeddruk hebt, moet je misschien medicijnen nemen om die te behandelen. Ook als je geen hoge bloeddruk hebt, kan het DASH dieet je helpen je bloeddruk met een paar punten te verlagen. En het kan je helpen je risico op hartziekten en beroerte te verminderen.

Het DASH dieet is gemakkelijk te volgen. Je kunt het voedsel eten waar je van houdt en toch gewicht verliezen. En je hoeft geen zout op te geven om het DASH dieet te volgen. Minder zout is natuurlijk altijf beter)

Als je op zoek bent naar een hart-gezond dieet, is het DASH dieet een goede plek om te beginnen.

Het DASH dieet is een populair dieet waarvan is aangetoond dat het helpt de bloeddruk te verlagen en de gezondheid van het hart te verbeteren.

Wat zegt de wetenschap over het Dash Dieet?

Het DASH dieet is gebaseerd op de Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) studie. Deze studie was een grote, gerandomiseerde proef die de effecten van verschillende diëten op de bloeddruk vergeleek.

Uit de studie bleek dat het DASH dieet effectiever was dan een typisch Amerikaans dieet in het verlagen van de bloeddruk. Het DASH dieet was ook effectiever dan een dieet dat veel fruit en groenten bevatte, maar weinig vet en natrium.

De studie toonde aan dat het DASH dieet de bloeddruk met wel 14 punten kan verlagen. Dat is een aanzienlijke verlaging, en het kan een groot verschil maken voor je gezondheid.

Als je hoge bloeddruk hebt, is het DASH dieet zeker het overwegen waard. Het is een hart-gezond dieet dat je kan helpen je bloeddruk te verlagen en je algehele gezondheid te verbeteren.

Wat zijn de voordelen van het Dash Dieet?

Als je op zoek bent naar een gezond dieet dat je kan helpen afvallen, je bloeddruk verlagen, en je cholesterolgehalte verbeteren, dan is het Dash Dieet misschien iets voor jou.

Het Dash Dieet is een flexibel en goed afgerond eetplan dat aan je specifieke behoeften en doelen kan worden aangepast. En het beste van alles is dat het eenvoudig te volgen is en op de lange termijn vol te houden.

Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van het Dash Dieet:

1. Gewichtsverlies

Het Dash Dieet is een effectief middel om af te vallen, vooral als het gecombineerd wordt met regelmatige lichaamsbeweging. In een studie verloren deelnemers die acht weken lang het Dash Dieet volgden gemiddeld 8,5 pond (3,9 kilogram) meer dan degenen die een standaard Amerikaans dieet volgden (1).

2. Verlaag de bloeddruk

Het Dash Dieet kan helpen je bloeddruk te verlagen, zelfs als je geen hoge bloeddruk hebt. In een grootschalige studie van meer dan 4.000 volwassenen hadden degenen die het Dash Dieet volgden een aanzienlijk lagere bloeddruk dan degenen die dat niet deden (2).

3. Verbeterde cholesterolwaarden

Het Dash Dieet kan ook helpen je cholesterolgehalte te verbeteren. In een studie vertoonden deelnemers die het Dash Dieet 12 weken volgden aanzienlijke verbeteringen in hun cholesterolgehalte, waaronder een verlaging van LDL (slecht) cholesterol en een verhoging van HDL (goed) cholesterol 

4. Verminderd risico op diabetes

Het volgen van het Dash Dieet kan ook helpen je risico op diabetes type 2 te verminderen. In een grote studie van meer dan 3.000 volwassenen hadden degenen die het Dash Dieet volgden 58% minder kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan degenen die dat niet deden

dash dieet diabetes2

5. Verhoogd energieniveau

Het Dash Dieet is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, maar het kan ook je energieniveau verbeteren. In een studie meldden deelnemers die het Dash Dieet 12 weken volgden een verhoogd energieniveau en een verbeterde kwaliteit van leven (5).

Als je op zoek bent naar een gezond dieet dat je kan helpen afvallen, je bloeddruk verlagen, en je cholesterolgehalte verbeteren, dan is het Dash Dieet misschien iets voor jou.

Wat zijn de nadelen van het Dash Dieet?

Het Dash Dieet is niet perfect. Hier zijn enkele mogelijke nadelen die je in gedachten moet houden voordat je met dit dieet begint:

1. Het kan moeilijk te volgen zijn.

Het Dash dieet vereist dat je je inname van zout, vet en bewerkte voedingsmiddelen beperkt. Dit kan moeilijk te doen zijn als je gewend bent veel van deze voedingsmiddelen te eten.

2. Je kunt belangrijke voedingsstoffen missen.

Door bepaalde voedingsmiddelen te schrappen, mis je misschien belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Praat zeker met je arts of een geregistreerde diëtiste om zeker te zijn dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.

3. Je kunt je beroofd voelen.

Het Dash Dieet kan beperkend zijn, en je kunt het gevoel hebben dat je je lievelingseten mist. Als je je beroofd voelt, ben je eerder geneigd het dieet op te geven.

4. Het vergt inzet.

Het Dash Dieet vereist toewijding en inzet om succesvol te zijn. Als je niet bereid bent om je eetpatroon langdurig te veranderen, is dit dieet misschien niets voor jou.

Het Dash Dieet is een gezonde manier om te eten, maar het is niet perfect. Zorg dat je je bewust bent van de mogelijke nadelen voordat je met dit dieet begint. Praat met je arts of een geregistreerde diëtiste om op de juiste voet te beginnen.

dash dieet voordelen en nadelen

Kun je afvallen met het DASH Dieet?

Ja, dat kan ook. Het DASH Dieet is een geweldige manier om af te vallen. Het is een gezonde en duurzame manier van eten die je kan helpen je doelen voor gewichtsverlies te bereiken.

Het DASH Dieet is gebaseerd op de principes van het eten van gezonde, evenwichtige maaltijden. Het omvat veel fruit, groenten, volle granen, en magere zuivel.

Het DASH Dieet bevat weinig verzadigd vet, cholesterol en zout. Het is een hart-gezond dieet dat je kan helpen gewicht te verliezen en het eraf te houden.

Als je wilt afvallen, is het DASH Dieet een goede optie. Het is een gezonde en duurzame manier van eten die je kan helpen je gewichtsverlies doelen te bereiken.

Wat mag je wel eten en wat mag je niet eten bij het dash dieet?

Het Dash dieet is een populair dieet waarvan is aangetoond dat het helpt de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen. Het dieet is gebaseerd op het eten van voedingsmiddelen die weinig natrium en vet bevatten en veel fruit, groenten en vezels.

Een van de beste dingen aan het Dash  dieet is dat het betrekkelijk gemakkelijk te volgen is en dat er geen speciale voedingsmiddelen zijn die je moet kopen. Je kunt alle voedingsmiddelen die je nodig hebt in je plaatselijke kruidenier vinden.

Het Dash  dieet is geen grildieet, het is een gezonde manier van eten die je kan helpen afvallen, je bloeddruk verlagen, en je algehele gezondheid verbeteren.

Dus, wat kun je eten bij het Dash dieet?

Het dash dieet is gebaseerd op het eten van voedingsmiddelen die weinig natrium en vet bevatten en veel fruit, groenten en vezels.

Enkele van de beste voedingsmiddelen om bij het streepjes dieet te eten zijn:

Groenten en fruit: Groenten en fruit zitten boordevol voedingsstoffen en vezels. Ze bevatten weinig calorieën en vet, en helpen je te vullen.Streef ernaar elke dag minstens 4-5 porties fruit en groenten te eten.

Volle granen: Volkoren granen zijn een goede bron van vezels en ze helpen je een vol gevoel te houden. Kies volkoren broden, granen en pasta's.

Mager eiwit: Mager eiwit is een goede bron van voedingsstoffen en het helpt je een vol gevoel te houden. Kies mager vlees, gevogelte, vis, bonen, en tofu.

Magere zuivel: Magere zuivelproducten zijn een goede bron van calcium en eiwitten. Kies magere melk, yoghurt, en kaas.

Noten en zaden: Noten en zaden zijn een goede bron van vezels en gezonde vetten. Kies noten en zaden die ongezouten en ongeroosterd zijn.

samengevat: Het DASH-dieet is rijk aan:

 • groenten en fruit.
 • volkoren graanproducten.
 • magere melkproducten.
 • mager vlees, vis en gevogelte.
 • noten, zaden en dash dieet voordelen en nadelen

Wat mag je niet eten op het dash dieet?

Het Dash  dieet is gebaseerd op het eten van voedingsmiddelen die weinig natrium en vet bevatten en veel fruit, groenten en vezels.

Enkele van de voedingsmiddelen die je bij het Dash  dieet moet vermijden zijn:

Zoute voedingsmiddelen: Zout is een van de belangrijkste ingrediënten van bewerkte voedingsmiddelen. Het is belangrijk om voedingsmiddelen te vermijden die veel zout bevatten, zoals chips, crackers, en soepen in blik.

Suikerhoudende dranken: Suikerhoudende dranken, zoals frisdrank en vruchtensap, bevatten veel calorieën en kunnen bijdragen tot gewichtstoename.

Alcohol: Alcohol bevat veel calorieën en kan bijdragen tot gewichtstoename.

Rood vlees: Rood vlees bevat veel verzadigd vet en cholesterol. Kies magerder vlees, zoals kip of vis.

Boter en margarine: Boter en margarine bevatten veel verzadigd vet. Kies in plaats daarvan olijfolie of canola olie.

Mayonaise: Mayonaise bevat veel calorieën en vet. Kies een vetarme of vetvrije versie.

Het Dash dieet is een gezonde manier van eten die je kan helpen afvallen, je bloeddruk verlagen, en je algemene gezondheid verbeteren. Heb je overgewicht? Het dash dieet is in mijn ogen één van de beste dieet plannen die er bestaat

Hoe ziet een dagmenu eruit van het dash dieet?

Een typische dag van het DASH dieet kan er ongeveer zo uitzien:

Ontbijt:

 • 1 snee volkoren toast met 1 eetlepel pindakaas
 • 1 kop vetvrije melk
 • 1 middelgrote banaan

Lunch:

 • 1 kop geroosterde groenten (zoals wortels, zoete aardappelen, en rode paprika's)
 • 1 volkoren pitazakje met 2 eetlepels hummus
 • 1 kopje vetvrije yoghurt

Snack:

 • 1 kleine appel
 • 1 ons magere kaas

Avondeten:

 • 3 ons gegrilde zalm
 • 1 kop quinoa
 • 1 grote wortel, in blokjes gesneden
 • 1 kop gestoomde broccoli
 • 1/2 kopje bosbessen

Snack:

 • 1 kop luchtgepofte popcorn

Dit is maar een voorbeeld van hoe een dag van het DASH dieet eruit zou kunnen zien. Je kunt de voedingsmiddelen op de lijst mixen en matchen om je eigen gezonde maaltijden samen te stellen. Vergeet niet om voldoende fruit, groenten, volle granen en magere zuivel in je dieet op te nemen om de aanbevolen dagelijkse porties te bereiken.

Gratis Dash Dieet recepten (voorbeelden)

Ben je op zoek naar gratis recepten over het DASH dieet? Die zijn helaas lastig te vinden. Gelukkig heb ik ze wel voor je via deze link

Dit is de website waar je oom gelijk een handig E-book ku t vinden met meer dan 100 geweldige DASH dieet recepten.

Verder vind je op bol.com ook een aantal Dash Dieet boeken via deze link

dash dieet voordelen en nadelen

Veelgestelde vragen over het DASH Dieet

Is het dash dieet geschikt voor mensen met diabetes Type 2

Ik ben geen dokter maar het Dash dieet is een natriumarm, kaliumrijk dieet waarvan is aangetoond dat het effectief is bij het verlagen van de bloeddruk. Het is ook een gezond dieet voor mensen met diabetes, want het helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Wat zijn de effecten van het dash dieet op lange termijn?

Van het DASH dieet is aangetoond dat het de bloeddruk verlaagt, het cholesterolgehalte verbetert, en het risico op verschillende chronische ziekten vermindert. Deze gezondheidsvoordelen zouden te danken zijn aan de nadruk die het dieet legt op fruit, groenten, volle granen, en magere zuivel, allemaal voedzame voedingsmiddelen.

Bovendien is het DASH dieet betrekkelijk gemakkelijk te volgen en zijn er geen speciale voedingsmiddelen of supplementen voor nodig.

Waarom wordt het DASH dieet door sommige uitgeroepen tot beste dieet?

Het dash dieet wordt door sommigen om een paar redenen tot het beste dieet verklaard. Ten eerste is aangetoond dat het dash dieet effectief is in het verlagen van de bloeddruk. Bovendien is het dash dieet betrekkelijk gemakkelijk te volgen en is het rijk aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor een goede gezondheid.

Waarom verlaagt het dash dieet hoge bloeddruk?

Het DASH dieet moedigt je aan de hoeveelheid natrium in je voeding te verminderen en een verscheidenheid aan voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan voedingsstoffen die de bloeddruk helpen verlagen, zoals kalium, calcium en magnesium.

wordt de kans op kans op hart- en vaatziekten echt verlaagd met het DASH dieet?

Er is veel tegenstrijdige informatie over het DASH dieet en het risico op hart- en vaatziekten. Sommige studies tonen aan dat het DASH dieet het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten kan helpen verminderen, terwijl andere studies daar niet zo zeker van zijn. Het DASH dieet is een gezond eetplan dat veel fruit, groenten, volle granen, en magere zuivel bevat. Het wordt algemeen aanbevolen voor mensen met hoge bloeddruk. Als je je zorgen maakt over je risico op hart- en vaatziekten, bespreek dan met je arts of het DASH dieet geschikt voor je is.

Bronnen:

http://hyper.ahajournals.org/content/early/2016/07/11/HYPERTENSIONAHA.116.07664.abstract

http://www.heartandstroke.on.ca/site/c.pvI3IeNWJwE/b.4119695/k.9ECB/The_DASH_Diet_to_lower_blood_pressure.htm


Over de schrijver
Hoi!, Geert hier! Wat supertof dat je op 24Taste bent beland.Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. Ik ben stapelgek op alles wat lekker en gezond is."Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Niet de informatie gevonden waar je naar op zoek bent?

We hebben meer dan 200 verschillende artikelen op 24Taste staan!

Eerlijk en goed vlees kopen? Rechtstreeks van de boer!

Meer informatie
Nobel vlees, dat ga je zeker proeven