15/01/2023

geert

koken en recepten

minuten leestijd

DIY Yoghurt: Hoe kun je zelf yoghurt maken?

Thuis je eigen yoghurt maken kan een leuke en lonende ervaring zijn. Je kunt niet alleen genieten van de pittige, romige smaak, maar je kunt ook de ingrediënten beheersen en iedere keer een unieke smaak creëren.

Met een paar eenvoudige stappen kun je op weg zijn naar zelfgemaakte yoghurt die beter is dan alles wat je in de winkel kunt kopen. Dus lees verder om erachter te komen hoe je je eigen yoghurt kunt maken!

zelf yoghurt maken

Is zelf yoghurt maken gezonder?

Ja, het maken van yoghurt is een gezondere optie dan het consumeren van in de winkel gekochte yoghurt. Zelfgemaakte yoghurt is voedzamer, omdat het nuttige levende actieve culturen en probiotica bevat, evenals meer vitamines en mineralen.

Bovendien kunt u bij het thuis maken van yoghurt de ingrediënten aanpassen aan uw voedingsbehoeften - met behulp van plantaardige melk, zoals amandel of kokosnoot.

Trouwens.... het is ook nog kosteneffectief en kan het tot een week in de koelkast worden bewaard. Daarom is het maken van yoghurt een uitstekende keuze voor een gezondere levensstijl.

Waarom zou je zelf yoghurt gaan maken?

Het maken van je eigen yoghurt is verrassend eenvoudig en kan worden gedaan met slechts een paar ingrediënten. Naast het voor de hand liggende voordeel van het kunnen controleren welke ingrediënten in je yoghurt terechtkomen, zijn er verschillende grote gezondheidsvoordelen verbonden aan zelfgemaakte yoghurt.

 • zelfgemaakte yoghurt vrij van additieven of conserveringsmiddelen. Dit betekent dat u er zeker van kunt zijn dat u een gezond, natuurlijk product krijgt zonder extra chemicaliën of verwerking.
 • De yoghurt die je thuis maakt, bevat ook een aanzienlijk hogere hoeveelheid levende actieve culturen, die kunnen helpen om je darmgezondheid te ondersteunen. In feite kunnen de bacteriën in zelfgemaakte yoghurt helpen om de spijsvertering te verbeteren en je immuunsysteem te versterken.
 • Een ander groot voordeel van zelfgemaakte yoghurt is dat het aanzienlijk goedkoper is dan in de winkel gekochte yoghurt. Alles wat je nodig hebt is een goede kwaliteit melk en een starter cultuur, en je hebt alle ingrediënten die nodig zijn om je eigen yoghurt te maken. Dit betekent dat u er zeker van kunt zijn dat u een kwaliteitsproduct krijgt tegen een fractie van de kosten.
 • Tot slot is zelfgemaakte yoghurt gewoon heerlijk. Omdat je bepaalt welke ingrediënten in je yoghurt terechtkomen, kun je het zo romig, pittig of zoet maken als je wilt. Met zoveel heerlijke recepten beschikbaar, kunt u er gemakkelijk een vinden die bij uw smaakpapillen past.

Zoals je kunt zien, zijn er tal van goede redenen om je eigen yoghurt te maken. Niet alleen is het beter voor je gezondheid, maar het is ook goedkoper en lekkerder dan in de winkel gekochte yoghurt. Dus waarom zou je het vandaag niet proberen?

Zo maak je zelf Yoghurt!

Het maken van je eigen yoghurt is eenvoudig en zelfs leuk. Volg deze eenvoudige stappen om snel heerlijke yoghurt op tafel te hebben.

Ingrediënten:

 • Verse melk van de boerderij
 • 1-2 eetlepels boerderijyoghurt per liter melk

Instructies:

 • Verwarm de melk tot net onder het kookpunt en gebruik een keukenthermometer om de temperatuur te volgen.
 • Laat de melk afkoelen tot 42 graden.
 • Meng 1 eetlepel boerenyoghurt per liter melk.
 • Houd de melk warm op verschillende manieren, zoals het verpakken van de pan met een deken, gieten in een thermoskan, met behulp van een hooibak, of het plaatsen van de pan in de oven op minimum temperatuur (40 graden).
 • Wacht 8 uur en de yoghurt is klaar. Zet het daarna in de koelkast.
Eigenlijk best wel simpel toch?

Is zelf yoghurt maken fermenteren?

Het korte antwoord is ja. Fermenteren is een proces dat plaatsvindt wanneer bepaalde micro-organismen koolhydraten afbreken. In het geval van yoghurt zijn de gebruikte micro-organismen melkzuurbacteriën die de lactose van de melk omzetten in melkzuur.

Deze verzuring van de melk zorgt voor een dikkere consistentie, de karakteristieke "tang" van yoghurt, en het helpt ook om de yoghurt te bewaren, zodat deze voor een langere periode kan worden bewaard.

Het maken van je eigen yoghurt is een vorm van fermenteren omdat het de melkzuurbacteriën gebruikt om de lactose in de melk om te zetten in melkzuur. Het proces is vergelijkbaar met andere gefermenteerde producten zoals kombucha, kefir, tempeh en kimchi.

Bij het maken van je eigen yoghurt moet je een startercultuur gebruiken om de melkzuurbacteriën in de melk te introduceren.

Je kunt commerciële starterculturen kopen, of je kunt een beetje yoghurt uit een vorige batch gebruiken als je startercultuur.

Je moet ook een beetje suiker aan de melk toevoegen om de bacteriën van een voedselbron te voorzien.

Het maken van yoghurt duurt ongeveer 8-12 uur, afhankelijk van de temperatuur. Gedurende deze tijd zullen de bacteriën zich voeden met de lactose in de melk en melkzuur produceren, waardoor de melk dikker wordt en de smaak verzuurt.

Het kan ook met een machine!

Er bestaan ook zogenaamde yoghurt-maak-machines! Bekijk onderstaande maar eens die ik heb gevonden op bol.com



Conclusie

Het maken van je eigen yoghurt is een leuk en lonend proces, en het is zeker een vorm van fermenteren. Het eindresultaat is misschien niet zo dik of zo zuur als in de winkel gekochte yoghurt, maar het is nog steeds een heerlijke snack die boordevol probiotica en andere goede bacteriën zit.

En je kunt het naar eigen smaak aanpassen door verschillende smaken, fruit en noten aan de mix toe te voegen. Dus als je op zoek bent naar een gezonde, probiotisch-rijke snack, waarom zou je dan geen yoghurt maken proberen? U zult niet teleurgesteld worden!

Meer leren over fermenteren? Bekijk deze online video cursus maar eens!

Fermenteren voor beginners: de basisprincipes van het thuis fermenteren van voedsel

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>

geert louters 24Taste

Anderen bekeken ook:

>