15/01/2023

geert

koken en recepten

minuten leestijd

18 gezondheidsvoordelen van fermenteren die je nog niet wist!

Is fermenteren eigenlijk wel gezond? Fermentatie is een van de oudste vormen van voedselbehoud en wordt al eeuwenlang gebruikt om een verscheidenheid aan voedingsmiddelen te maken, waaronder bier, wijn, kaas, augurken en yoghurt.

Fermentatie is het proces van het afbreken van koolhydraten en andere organische materialen in eenvoudigere verbindingen met behulp van bacteriën, schimmels of enzymen. 

Dit proces produceert probiotica, nuttige bacteriën die een verscheidenheid aan gunstige effecten op onze algehele gezondheid kunnen hebben. 

18 gezondheidsvoordelen van fermenteren

Hier zijn 18 gezondheidsvoordelen van fermentatie die je echt moet weten.

1. Verbeterde spijsverteringsgezondheid 

gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten probiotica, die nuttige bacteriën zijn die helpen om het darmmicrobioom in evenwicht te brengen. Door het aantal nuttige bacteriën in de darm te verhogen, kan fermentatie helpen om spijsverteringsproblemen te verminderen, de opname van voedingsstoffen te verbeteren en de algehele spijsvertering te stimuleren.

2. Verhoogde Nutriëntenopname

Door complexe koolhydraten, proteïnen, en vetten af te breken, verhoogt de gisting het aantal voedingsmiddelen die voor absorptie beschikbaar zijn. Dit kan helpen om de totale inname van voedingsstoffen van het lichaam te verhogen, wat leidt tot een betere algehele gezondheid.

3. Verhoogt het immuunsysteem

onderzoek heeft aangetoond dat probiotica die tijdens de fermentatie worden geproduceerd, het immuunsysteem kunnen stimuleren. Dit komt omdat ze helpen om het aantal nuttige bacteriën in de darm te verhogen, wat kan helpen om verschillende soorten infecties te bestrijden.

4. Verminderd risico op kanker

Studies hebben aangetoond dat bepaalde probiotica die tijdens de fermentatie worden geproduceerd, kunnen helpen het risico op bepaalde soorten kanker te verminderen. Dit wordt verondersteld te wijten te zijn aan het feit dat ze kunnen helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen, wat een risicofactor is voor vele soorten kanker.

Let op: Geen claim: bovenstaande gezondheidsvoordeel is geen genezing voor kanker

5. Verbeterde Cognitieve Functie

De Studies hebben ook aangetoond dat de probiotica tijdens gisting worden geproduceerd kunnen helpen om cognitieve functie te verbeteren die. Dit komt omdat ze kunnen helpen om ontstekingen in de hersenen te verminderen, wat kan leiden tot betere algehele cognitieve prestaties.

6. Verbeterde gezondheid van de huid

gefermenteerde voedingsmiddelen zijn rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen om de tekenen van veroudering te verminderen en de algehele gezondheid van de huid te verbeteren. Bovendien kunnen probiotica die tijdens de fermentatie worden geproduceerd, helpen om ontstekingen in de huid te verminderen, wat kan helpen om het risico op acne en andere huidaandoeningen te verminderen.

7. Verminderd risico op hartaandoeningen

Studies hebben aangetoond dat het consumeren van gefermenteerd voedsel kan helpen om het risico op hartaandoeningen te verminderen. Dit wordt verondersteld te wijten te zijn aan het feit dat ze nuttige bacteriën bevatten, die kunnen helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen.

8. Verbeterd darm microbioom

Het consumeren van gefermenteerd voedsel kan helpen om het algehele darmmicrobioom te verbeteren door het aantal nuttige bacteriën in de darm te verhogen. Dit kan helpen om de opname van voedingsstoffen te verbeteren en spijsverteringsproblemen te verminderen.

9. Verhoogde energieniveaus

gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten B-vitamines, die kunnen helpen om het energieniveau te verhogen. Bovendien kunnen probiotica die tijdens de fermentatie worden geproduceerd, helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen, wat kan leiden tot verbeterde algehele energieniveaus.

10. Verminderde Ontsteking

De studies hebben aangetoond dat het consumeren van gefermenteerd voedsel kan helpen om ontsteking in het lichaam te verminderen. Dit komt omdat ze nuttige bacteriën bevatten die kunnen helpen om ontstekingen te verminderen.

Fermenteren voor beginners: de basisprincipes van het thuis fermenteren van voedsel

11. Verbeterde levergezondheid

gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten nuttige bacteriën die kunnen helpen om ontstekingen in de lever te verminderen. Dit kan helpen om de algehele gezondheid van de lever te verbeteren en het risico op leverziekte te verminderen.

12. Verbeterde regulering van de bloedsuikerspiegel

Studies hebben aangetoond dat het consumeren van gefermenteerde voedingsmiddelen kan helpen om de regulering van de bloedsuikerspiegel te verbeteren. Dit komt omdat ze nuttige bacteriën bevatten die kunnen helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen, wat kan helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

13. Verminderd risico op bloedarmoede

Het consumeren van gefermenteerd voedsel kan helpen om het risico op bloedarmoede te verminderen. Dit komt omdat ze nuttige bacteriën bevatten die kunnen helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen, wat kan helpen om het risico op bloedarmoede te verminderen.

18 gezondheidsvoordelen van fermenteren

14. Verbeterd metabolisme

gefermenteerd voedsel kan helpen om het algehele metabolisme te verbeteren door het lichaam te voorzien van nuttige bacteriën die kunnen helpen om ontstekingen te verminderen. Dit kan helpen om de algehele metabole gezondheid te verbeteren.

15. Verbeterde opname van voedingsstoffen

gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten nuttige bacteriën die kunnen helpen om het aantal voedingsstoffen dat beschikbaar is voor absorptie te verhogen. Dit kan helpen om de algehele opname van voedingsstoffen te verbeteren en spijsverteringsproblemen te verminderen.

16. Vermindering van het risico op osteoporose

Sommige soorten fermentatie, zoals de fermentatie van zuivelproducten, kunnen het risico op osteoporose verminderen door de opname van calcium in het lichaam te verhogen.

17. Vermindering van het risico op diabetes

sommige soorten fermentatie, zoals de fermentatie van granen, kunnen het risico op diabetes verminderen door de opname van koolhydraten in het lichaam te verminderen.

18. Verbetering van de mentale gezondheid

de probiotische bacteriën die tijdens het fermentatieproces ontstaan, kunnen de mentale gezondheid verbeteren door de productie van bepaalde hormonen en neurotransmitters te stimuleren.

Conclusie

Kortom, fermentatie is een oud proces dat al eeuwenlang wordt gebruikt om een verscheidenheid aan voedingsmiddelen te produceren. Dit proces heeft een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen die de algehele gezondheid kunnen verbeteren.

Gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten nuttige bacteriën die kunnen helpen om ontstekingen te verminderen, de spijsvertering te verbeteren en de opname van voedingsstoffen te verhogen. Bovendien kunnen ze helpen om de cognitieve functie, de gezondheid van de huid te verbeteren en het risico op bepaalde ziekten te verminderen.

Om het meeste uit deze gezondheidsvoordelen te halen, is het belangrijk om gefermenteerde voedingsmiddelen in uw dieet op te nemen.

Ga snel aan de slag met dit handboek>>>

Fermenteren voor beginners: de basisprincipes van het thuis fermenteren van voedsel

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>

geert louters 24Taste

Anderen bekeken ook:

>