15/01/2023

geert

koken en recepten

minuten leestijd

Ontdek de wereld van thuis fermenteren en creëer unieke smaken voor je gerechten

Fermenteren is een oude techniek die wordt gebruikt om voedsel te conserveren en te verrijken met probiotica. Het is een eenvoudig proces dat thuis gemakkelijk te doen is met slechts een paar basisbenodigdheden.

In dit artikel ga ik met je bespreken hoe je thuis kunt fermenteren, welke benodigdheden je nodig hebt en welke soorten voeding je kunt fermenteren.

thuis fermenteren

Thuis fermenteren: Wat heb je nodig?

Om te beginnen heb je een paar basisbenodigdheden nodig om te fermenteren. Dit omvat een weckpot of een glazen pot met een goede pasvorm deksel, een schone theedoek of kaasdoek, een elastiek of touw, en een gewicht of een komvormig object om te zorgen dat het voedsel onder de vloeistof blijft.

Verder is het belangrijk om te weten dat fermenteren in een koele, donkere ruimte plaats moet vinden. De beste temperatuur ligt tussen de 15-21 graden Celsius.

Als je klaar bent met je benodigdheden, kun je aan de slag met thuis fermenteren. Hier zijn een paar eenvoudige stappen die je kunt volgen:

Wat voor producten kun je fermenteren?

Er zijn veel verschillende producten die je kunt fermenteren, waaronder:

 • Groenten zoals kool, wortelen, radijs en komkommer (bijvoorbeeld voor zuurkool en kimchi)
 • Fruit zoals bessen en appels (voor fruitwijn of cider)
 • Granen zoals tarwe en gerst (voor bier of sake)
 • Melkproducten zoals yoghurt en kaas
 • Bonen en peulvruchten (voor miso en tempeh)
 • Vis (voor zure vis of viskoekjes)
 • Kombucha en kefir (gemaakt van specifieke schimmels en bacteriën)

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, er zijn veel meer producten die je kunt fermenteren.

Hoe kun je thuis fermenteren?

Doe je ingrediënten in de weckpot of glazen pot en druk het aan totdat het onder de vloeistof zit. Leg het gewicht of komvormig object op het voedsel en zorg ervoor dat het onder de vloeistof blijft.

Leg de theedoek of kaasdoek over de pot en zet deze vast met een elastiek of touw. Dit zorgt ervoor dat er geen stof of ongedierte in de pot komt, maar laat wel zuurstof binnen.

Zet de pot op een koele, donkere plek en laat het fermenteren. Het fermentatieproces duurt meestal tussen de 3-7 dagen, afhankelijk van het soort voedsel en de gewenste smaak.

Controleer regelmatig de pot om te zien of er geen schimmel op het oppervlak zit. Als dit het geval is, verwijder deze dan met  een schone lepel en maak de pot schoon.

Na het fermentatieproces, kun je het voedsel overbrengen naar een afgesloten container en in de koelkast bewaren voor langer gebruik.

Fermenteren voor beginners: de basisprincipes van het thuis fermenteren van voedsel


Thuis fermenteren: een aantal ideeën!

Er zijn vele voedingsmiddelen die je kunt fermenteren, zoals groenten, fruit, zuivel en granen. Hier zijn een paar populaire keuzes:

 • Zuurkool: Dit is waarschijnlijk een van de meest bekende gefermenteerde voedingsmiddelen. Het is gemakkelijk te maken en kan worden gemaakt met verschillende soorten groenten, zoals kool, wortelen en uien.
 • Kimchi: Dit is een populaire Koreaanse fermentatie van groenten, vaak gemaakt van Chinese kool, radijs, knoflook, gember en chili-pepers.
 • Augurken: Augurken zijn een gefermenteerde groente, vaak gemaakt van komkommer, zout en specerijen.
 • Kefir: Dit is een melk gefermenteerd drankje gemaakt met kefir granen.
 • Yoghurt: Yoghurt is een gemakkelijk te maken gefermenteerd zuivelproduct gemaakt met yoghurtculturen.

Fermenteren is een eenvoudig proces dat thuis gemakkelijk te doen is met slechts een paar basisbenodigdheden.

Het is een gezonde en smakelijke manier om voedsel te conserveren en te verrijken met probiotica.

Dus, ga aan de slag met fermenteren en experimenteer met verschillende soorten voedsel om je eigen unieke smaken te creëren!

Fermenteren voor beginners: de basisprincipes van het thuis fermenteren van voedsel

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>

geert louters 24Taste

Anderen bekeken ook:

>