arrow_drop_up arrow_drop_down
Zelf sushi maken? Leer sushi maken als een professional!
7 maart 2021 

Zelf sushi maken? Leer sushi maken als een professional!

Zelf sushi maken lijkt misschien hartstikke moeilijk. Het is gelukkig gemakkelijker dan je denkt.

Wanneer je de basis  goed begrijpt dan ga je merken dat je zelfgemaakte sushi steeds lekkerder en beter gaat worden.

Deze blog gaat dan ook over sushi. Hoe je zelf sushi kunt maken, welke soorten er allemaal zijn en allerlei wetenswaardigheden over sushi.

Je kunt sushi leren maken vanuit een boekje of video. Alles is mogelijk. Maar aan het einde van dit artikel heb ik ook nog een aanbod voor je om zelf sushi te leren maken van de allerbeste sushi chef van Nederland!

De geschiedenis van sushi

Laten we eerst even duiken in de geschiedenis van sushi. De oorsprong van sushi ligt niet in Japan maar in Zuid Oost Azië.  Ruim 2000 jaar geleden werd rijst als een conserveringsmiddel voor gezoute zoetwatervis gebruikt.

De vis werd in de gekookte rijst gelegd, Dit ging fermenteren en was door deze manier langer dan een jaar houdbaar. Destijds werd de rijst weggegooid en alleen de vis werd gegeten. Nu is het dus anders en wordt ook de rijst gegeten.

Toen deze methode uiteindelijk ook in Japan werd ontdekt en daar werd de rijst ook opgegeten. Dit was dan eigenlijk het begin van de sushi.

sushi maken

De eerste sushi was geboren!

Vanaf de 17e eeuw werd in Edo (het toenmalige Tokyo) azijn toegevoegd aan de rijst. Aangezien gefermenteerde vis behoorlijk kon stinken werd er verse vis gebruikt. Door het toevoegen van verse groente en kruiden en gedroogde ingrediënten zoals zeewier was de eerste sushi geboren!

Verspreiding in Japan

In eerste instantie werd verse sushi alleen gemaakt en gegeten in de buurt van Tokyo. Na een zware aardbeving in het begin van de 20e eeuw, verhuisden veel mensen naar andere delen van het land en zo werd het gerecht snel populair in heel Japan. Japanners begonnen nu ook sushi te verkopen in eettentjes op straat, waardoor sushi eigenlijk het fastfood van Japan werd.

Tegenwoordig staat sushi wereldwijd bekend als een typisch Japans gerecht.

Sushi veroverd de wereld!

Sushi wordt tegenwoordig bijna altijd gegeten met sojasaus. Dit werd vroeger niet gedaan. De vis werd destijds gepekeld om het te kunnen bewaren, en was dan al zout genoeg om te eten.

Door het fermentatieproces was de smaak al gelijk umami. Er werd zeewier aan de sushi toegevoegd wat de umamismaak nog eens ging versterken.

Sushi + zeewier versterkt de umamismaak: een geweldige uitvinding! 

Doordat steeds meer mensen op straat sushi gingen verkopen duurde het niet lang voordat sushi over de gehele wereld werd gegeten. Dit gebeurde voor het eerst in de Verenigde Staten doordat Japanse migranten de sushi daar gingen verkopen.

sushi zelf maken

Het duurde enige tijd voordat het in Nederland werd geïntroduceerd. In de beginjaren was het een delicatesse en kon je het alleen in de luxere Japanse restaurant krijgen.

Door de komst van de ‘all you can eat' restaurants heeft de sushi ons land snel veroverd.

Welke soorten sushi zijn er?

Er zijn verschillende vorm van sushi. De ingrediënten zijn in bijna alle gevallen rauw en supervers, zodat je de ware smaken proeft. In de meeste gevallen zit er rijst bij en zeewier.

Nigiri

Bij nigiri wordt er een stukje vis op een bedje van rijst wordt gelegd. De warmte van de rijst vult de koude vis aan. Nigiri wordt vaak met de hand gevormd tot een ovaaltje. Voordat de sushi gegeten wordt, dip je deze met de vis naar beneden lichtjes in de sojasaus.

zelf sushi makenMaki sushi

De maki sushi is het welbekende rolletje. Zeewier aan de buitenkant met een vulling van rijst in combinatie met vis, groente of vlees. Je kunt eigenlijk hier onbeperkt mee variëren en zelf uiteindelijk je eigen ultieme maki sushi ontwerpen.

zelf sushi maken

 

Sashimi

Deze soort is zonder rijst en zeewier. Het zijn dunne plakjes verse rauwe vis die vaak in setjes van 6 plakjes worden geserveerd. Washimi eet je eigenlijk altijd met stokjes.

Bekende vissoorten die als sashimi worden geserveerd, zijn tonijn, zalm, makreel, bonito, inktvis, octopus (rauw of gepocheerd), garnaal en sint-jakobsschelp. Flinterdunne plakjes rundvlees kun je ook op deze manier serveren. Noem het dan alstublieft geen sashimi!

zelf sushi maken

Temaki

De temaki heeft altijd  de vorm van een hoorn, oftewel kegelvormig. De vullingen van de temaki zijn altijd vanaf de bovenkant zichtbaar.  Deze sushi eet je met de hand in plaats van met stokjes.

zelf sushi maken

Uremaki

Dit is egenlijk de omgekeerde versie van de maki sushi. Bij de maki zit de zeewier aan de buitenkant en bij de uremaki zit de zeewier in de sushi.

Vaak vind je aan de buitenkant ook nog viskuit, sesamzaadjes of een krokant korstje van gefrituurde mihoen of gebakken uitjes.

zelf sushi maken

Is sushi gezond? Het verlossende antwoord!

Nu je weet welke soorten sushi er allemaal zijn wil je uiteraard ook weten of sushi gezond is. Vis is ontzettend gezond, zolang het maar niet gefrituurd is.

Vis bevat veel omega-3 vetzuren die goed zijn voor je lichaam én voor je geheugen.

Wanneer je de sushi gaat maken met avocado krijg je ook veel gezonde stoffen binnen.

De combinatie van vis en rijst is ying yang. In sushi zit echter wel een behoorlijke hoeveelheid witte rijst met weinig vezels. Dit kan ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel omhoog gaat.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het zeewier wat gebruikt wordt voor de sushi. Het zeewier (nori) dat om de rijst zit bevat veel voedingsstoffen zoals vitamine A, B6 en C.

Lees ook: Marine Fytoplankton superfood. Barstensvol met Omega 3 en meer!

aangezien je niet iedere dag sushi eet kun je dit dus eigenlijk wel gezond noemen.

Zorg ervoor dat je gezonde ingrediënten gebruikt en niet teveel sojasaus ( bevat behoorlijk wat zout)

De voedingswaarde van Sushi

Maki

  • Komkommer: 23 kcal (vet: 0,04 g, koolhydraten: 5,04 g, eiwit: 0,41 g)
  • Zalm: 28 kcal (vet: 0,23 g, koolhydraten: 4,92 g, eiwit: 1,12 g)
  • Avocado: 28 kcal (vet: 0,52 g, koolhydraten: 5,21 g, eiwit: 0,46 g)
  • Garnaal: 57 kcal (vet: 1,5 g, koolhydraten: 5,8 g, eiwit: 2,2 g)

Nigiri 

  • Zalm: 48 kcal (vet: 0,36 g, koolhydraten: 9,00 g, eiwit: 1,85 g)
  • Tonijn: 46 kcal (vet: 0,12 g, koolhydraten: 9,16 g, eiwit: 1,94 g)

Alles over sushi zelf maken

Wil je nog meer inspiratie over sushi? ik heb alvast wat voor je opgezocht over sushi op bol.com. De top 5 best verkochte producten die je kun t vinden over Sushi.

Top 5 best verkochte gadgets en handigheden

  1. sushi maker
  2. Sushi Bazooka
  3. Happy goodies sushi maker
  4. Sushi set met sushi kookboek
  5. Traditionele sushi bamboe roller

Top 5 best verkochte Sushi Kookboeken

  1. Sushi & sashimi
  2. 500 sushi
  3. Sushi maki
  4. Stap voor stap sushi
  5. Super sushi

Top 5 best verkochte sushi servies

  1. Sushi set leisteen 9 delig
  2. Tokyo design sushi servies
  3. Japans sushiservies ( rood) 
  4. Tokyo Design Studio Glassy Turquoise
  5. Tokyo design nippon blue

—-> Bekijk hier alle chopsticks: van luxe tot wegwerp chopsticks

Het geheim van de beste sushi maken

Als je de basis goed hebt kun je thuis heel erg goed de beste sushi maken. Ga zorgvuldig te werk en gebruik superverse ingrediënten. Dan ben je al een eind op pad! Wanneer je de kunt van het bereiden van de rijst ( is het moeilijkste) onder de knie hebt kan de rest eigenlijk niet fout gaan.

Het bereiden van de rijst is het lastigste. Deze stap wordt vaak onderschat.

tips voor de beste sushi te maken

  • Haal de rijst altijd uit een toko
  • Gebruik nishiki of itamae rijst
  • Gebruik Kome Su rijstazijn van het merk Uchibori
  • Sushirijst die je bereid hebt moet je dezelfde dag gaan gebruiken. Supervers dus
  • Gebruik een simpele brûlée-brander om stukjes vis een heel klein beetje garing mee te geven. Dit is vooral lekker bij nigiri's, maar kan ook bij maki en temaki.
  • In plaats van sojasaus kun je ook wasabimayonaise erbij presenteren Meng een paar eetlepels mayonaise met een theelepeltje Japanse rijstazijn met een klein beetje wasabi.
  • Leg altijd de kant van het norivel met de ribbeltje naar boven en verspreid hierover de rijst. Hierdoor blijft de rijst beter plakken.
  • Gebruik je beste mes die het aller scherpst is.
  • Een sushi rol je met behulp van een bamboematje, Verpak je bamboe matje in plasticfolie. Hierdoor wordt het matje niet vies en blijft de zeewier niet plakken wanneer het vochtig gaat worden.

Hoe kun je zelf de lekkerste sushi maken?

In het begin van deze blog had ik je al verteld dat je sushi kunt leren van de beste sushi chef van Nederland. Het zou toch geweldig zijn dat jij straks de koning(in) van de sushi bent van de hele buurt, je vrienden en familie?

De lekkerste sushi maken? Neem eens een kijkje bij de Cooking Academy. Hier staan verschillende online cursussen die worden gegeven door toppers die de beste zijn in hun vakgebied.

Ook heeft Cooking Academy een hele gave community waar je de kennis van anderen leert en je eigen kennis ook kunt leren. Een hele grote inspiratiebron als koken je passie is.

Cooking Academy is opgericht door Robert Verweij die naast een gepassioneerde chef ook nog een vinoloog is. Je zult hem ongetwijfeld ook wel een keer als TV kok hebben gezien.

Gelijk starten met de beste Sushi cursus van Nederland (20,- korting)

Cursus zelf sushi maken

De cursus sushi maken op Cooking Academy wordt gegeven door Arjan Siemerink. Omdat Arjan als één van de beste experts van het land wordt gezien, geeft Robert Verweij zelf deze cursus niet.

Arjan is in het dagelijkse leven culinaire chef bij Yama Food. Dit bedrijf is helemaal gespecialiseerd in alles wat met de Japanse keuken te maken heeft.

De cursus sushi maken bestaat uit 17 lessen die zijn onderverdeeld in:

  1. Rijst en ingrediënten (8 lessen)
  2. vis prepareren (15 lessen)
  3. sushi maken (17 lessen)
  4. Sashimi (7 lessen)

Aan de hand van theorie en praktijkvideo's leer je dus alle technieken van sushi maken zodat je het gehele proces begrijpt en beheerst. Hierdoor worden je eigengemaakte sushi's beter, smakelijker en je gaat het efficiënter bereiden.

Geen cursus met zomaar wat recepten. Je leert de juiste technieken.

Waarom deze cursus volgen?

Je kunt zelf gaan aanklooien met behulp van een YouTube filmpje of gelijk een goede start gaan maken met een expert als docent.

Door het volgen van deze cursus leer je gelijk alles over sushi, zowel de theorie als de praktijk. Vanuit de basis ga je gelijk de diepte in. Deze cursus is voor iedere niveau te doen.

Gratis proefles

‘Twijfel je nog? Je kunt eerst de twee gratis proeflessen gaan volgen voordat je start met de echte cursus. De cursus kost 75.- ( normaal gesproken 99,-)

cursus sushi maken

Ita dakimasu! ( Eet smakelijk in het Japans)

Over de schrijver
Hoi!, Fijn dat je er bent! Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic is Geert Louters ook de drijvende kracht van 24Taste.nl. Stapelgek op alles wat lekker en gezond is. "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen" Wil je afvalllen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Eerlijk en goed vlees kopen? Rechtstreeks van de boer!

Fijn dat je er bent!