Zelf Pesto maken?  7 geweldige recepten om je vingers bij af te likken!
13 mei 2021 

Zelf Pesto maken? 7 geweldige recepten om je vingers bij af te likken!

Koop jij nog altijd van die supermarkt pesto? Gelijk mee stoppen want eigengemaakte pesto is veel lekkerder en gezonder!

In deze blog deel ik 7 recepten met je om zelf pesto te maken.

Is zelf pesto maken moeilijk?

Zelf pesto maken is gemakkelijker dan je denkt. Heel veel mensen kiezen voor het gemak om een potje te kopen in de supermarkt. Echter deze potjes staan stijf van de emulgatoren en E-nummers.

Wanneer je het juiste materiaal in huis hebt is het maken van je eigengemaakte pesto gemakkelijker dan je denkt. Om pesto te maken heb je een staafmixer nodig of een keukenmachine. 

Lees ook: Beste staafmixer kopen? Ontdek hier de 5 beste staafmixers van 2020.

Heb je geen staafmixer of een keukenmachine? Dan kun je het ook met een traditionele vijzel gaan doen.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar pesto zelf maken met een vijzel. Het duurt allemaal wel wat langer maar je gaat ervaren dat je geduld meer dan de meotie waard is.

zelf pesto maken vijzel

Vooral bij het fijnstampen van de basilicum of andere kruiden word je geduld op de proef gesteld.

Wanneer je zelf pesto gaat maken met een vijzel pesto ga je merken dat het veel smeuïger, grover van structuur en een stuk aromatischer gaat worden.

Neem zelf eens de proef op de som om te ervaren dat zelf pesto maken lekkerder is met een vijzel dan met een keukenmachine

Is Pesto gezond?

Hoewel pesto vrij veel calorieën en vet bevat, biedt het een schat aan voedingsstoffen. Als je er met mate van geniet, kan pesto je gezondheid en de opname van voedingsstoffen verbeteren.

Een aantal ingrediënten van pesto uitgelicht:

  • Basilicum. Dit bevat krachtige verbindingen die de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Ook kunnen de antioxidanten in verse basilicumbladeren je cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen.
  • Knoflook. Dit staat bekend om zijn beschermende eigenschappen. Knoflook bevat antibacteriële, antivirale, schimmelwerende en antioxiderende eigenschappen
  • Olijfolie. Je cholesterolgehalte in het bloed kan worden verlaagt met olijfolie. Het bevat ook veel ontstekingsremmende stoffen en antioxidanten (tocoferol) die je hart gezond houden.
  • Pijnboompitten zijn een goede bron van eiwitten en bevatten gezonde vetten die goed zijn voor de gezondheid van je hart. Ze bevatten ook essentiële mineralen zoals kalium en magnesium die helpen bij het verlagen van uw bloedsuikerspiegel.
  • Parmezaanse kaas geeft niet alleen een fantastische smaak aan de pestosaus, maar bevat ook minder verzadigd vet dan veel andere kaassoorten. Het is dus prima om het met mate te consumeren.

zelf pesto maken

Hoe lang is zelfgemaakte pesto houdbaar?

Wanneer je pesto koopt in de winkel dan is het een hele tijd houdbaar. Dat is helemaal niet gek met al die conserveringsmiddelen. Je zelf gemaakte pesto is in de koelkast maximaal 4 dagen houdbaar.

Niet lang dus, maar ik weet bijna zeker dat je eigen pesto die vier dagen helemaal niet haalt. Tegen de tijd dat de vier dagen voorbij zijn is het ook al op.

Je kunt pesto invriezen, maar dat raad ik je niet aan. De heerlijke smaak gaat gegarandeerd achteruit en dat is zonde toch?

Traditionele groene pesto

Wat heb je nodig:

  • 2 basilicumplantjes
  • 50 gram grana pardano
  • olijfolie van goede kwaliteit
  • 2 tenen knoflook
  • 20 gram pijnboompitten
  • zeezout

Zo maak je het!

  • was de basilicumblaadjes en laat dit goed uitlekken
  • rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan
  • Snij de grana pardano in grove stukken
  • meng alle ingrediënten en maak er met behulp van een vijzel, staafmixer of vijzel een emulsie van
  • Voeg net zoveel olijfolie toe totdat het een smeuïg mengsel wordt.

Munt pistache pesto

Je zou het niet verwachten maar munt en pistache zijn twee smaken die perfect bij elkaar passen. Deze zelfgemaakte pistache is net even wat anders dan anders!

Dit heb je nodig

  • 60 gram pistachenoten (even roosteren in een pan)
  • 6 blaadjes munt
  • 40 gram Grana pardano
  • Klein tentje knoflook
  • 100 ml Olijfolie (desgewenst meer om het smeuïger te maken)
  • Peper
  • Zout

Zo maak je het!

Eigenlijk maak je het net zo als de traditionele pesto. Gewoon alles mengen en dan fijnmalen met de keukenmachine, staafmixer of vijzel. Voilà! 🙂

Pesto van rode biet

zelf pesto maken van rode biet

Dit heb je nodig:

  • 3 grote rode bieten (gegaard)
  • Half kopje pistache nootjes
  • sap van grote citroen
  • 4 tenen knoflook
  • Parmezaanse kaas (veel)
  • zeezout
  • olijfolie

Zo maak je het!

  • snij de rode biet in grove stukken
  • maal de biet fijn in de keukenmachine, staafmixer of vijzel samen met de knoflook
  • voeg het citroensap, zeezout en Parmezaanse kaas toe
  • maak het smeuïg met de olijfolie en voeg naar behoefte zeezout toe

Pittige rode pesto

Pittige rode pesto is bijzonder lekker bij pasta maar je kunt het natuurlijk ook als basis voor allerlei andere lekkere dingen gebruiken, op brood, door de soep, of in sauzen

Dit heb je nodig:

  • 100 gr zongedroogde tomaat op olie
  • 70 gr groene olijven, ontpit
  • paar takjes verse rozemarijn
  • 3 knoflooktenen
  • 1 chipotle in adobo saus ( of een rode peper)
  • 30 gr walnoten
  • handje basilicum
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1/2 kopje goede olijfolie

Zo maak je het!

  • Gebruik je keukenmachine, staafmixer of vijzel en doe daar alle ingrediënten in.
  • Snij de knoflook wel even wat fijner voor het gemak en hak de rozemarijn grof in stukjes (neem niet de harde steeltjes, alleen de naalden)
  • Draai het geheel tot een pasta en proef nog even of je nog extra zout moet toevoegen of iets anders.

Eigengemaakte tapenade

Tapenade is eigenlijk ook een soort pesto. Het verschil is eigenlijk dat pesto vaak wat gladder is en pesto kun je herkennen aan een grovere structuur. Deze grove structuur is wel weer smeuïg vanwege de olijfolie.

Dit heb je nodig:

  • 150 gram olijven zonder pit
  • 2 bosui fijn gesneden
  • 60 gram kappertjes
  • 60 gram zongedroogde tomaten
  • 60 gram gegrilde paprika
  • peterselie
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het!

  • Hak alles grof met een staafmixer of keukenmachine niet te fijn dus!
  • voeg naar behoefte de olijfolie toe
  • Maak je tapenade op smaak met peper en zout.

Verse kruiden salsa

Een salsa zit eigenlijk tussen pesto en tapenade in. Smeuïg, niet te grof maar toch met herkenbare elementen erin. De kruiden in deze verse kruiden salsa zijn heerlijk in balans. Het smaakt nog lekkerder als je het een paar uur van te voren maakt

Dit heb je nodig:

  • één bakje verse munt (alleen de blaadjes)
  • 2 eetlepels gepelde pistachenootjes
  • 1 theelepel kappertjes
  • 5 ansjovis, fijngesneden
  • sap van ene halve citroen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepl dyon mosterd

Zo maak je het!

  • Hak de verse kruiden en de nootjes grof. Doe vervolgens alle ingrediënten van de salsa in de staafmixer, keukenmachine of vijzel en maal het tot een gladde saus.

Verse tuinkruidenpesto

Zelf heb ik in mijn achtertuin een grote plantenbak waar ik mijn kruidentuin in heb gemaakt. Er is niets lekkerder dan met verse kruiden te werken. Me tal je verse kruiden die je hebt kun je ook een overheerlijke tuinkruidenpesto zelf maken.

Dit heb je nodig:

  • 40 gram verse basilicumblaadjes
  • 40 gram verse peterselie
  • 5 blaadjes verse salie
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1 takje verse tijm
  • 1 grote teen knoflook
  • handjevol verse bieslook
  • versgemalen peper
  • 50 gram pijnboompitten
  • 25 gram geraspte oude kaas
  • minimaal 100 gram goede olijfolie extra vierge

Zo maak je het!

  • Was alle kruiden en droog ze goed.
  • Rooster de pijnboompitten in een hete koekenpan zonder olie. Ze moeten niet te donker worden! Laat ze afkoelen.
  • Meng alle ingrediënten in de keukenmachine tot een smeuïge massa.
  • Wanneer je de pesto iets dunner wilt hebben, kun je meer olie toevoegen.
  • Breng op smaak en zout.

Waar kun je pesto overal voor gebruiken?

Nu je zelf pesto hebt gemaakt heb ik nog een aantal tips voor je waar je eigengemaakte pesto over voor kunt gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

zelf pesto maken

Nog meer smaakcombinaties voor als je zelf pesto gaat maken

Ik heb nu een aantal smaakvariaties voor je op een rijtje gezet. Eigenlijk zijn de combinaties eindeloos. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet

  • spinazie, walnoot Old Amsterdam kaas
  • Broccoli, Basilicum pecorino, pijnboompitten
  • Koriander pompoenzaad
  • Bacon basilicum
  • Zeewier, basilicum
  • Rucola, doperwten, parmezaanse kaas, pijnboompitten

Deze smaken passen goed bij elkaar. Je kunt altijd nog zelf gaan variëren met een andere olijfolie, andere kaas of kruiden. Zelf lekker goochelen dus en spelen met de ingrediënten!

Zorg er in eider geval voor dat je altijd een goede kwaliteit olijfolie hebt. De nootjes lekker roosterd zodat de smaken vrijkomen en super verse kruiden gaat gebruiken.

Nog meer lekkere recepten:

Beter leren koken? Leer koken als een pro!

Ben jezelf niet z'on keukenprin(es)? Op 24Taste staan een groot aantal kookcursussen van zeer hoge kwaliteit. Het leuke is dat je deze cursussen in je eigen omgeving en in je eigen keuken kunt doen.

Ik heb ze allemaal voor je gesorteerd op één pagina, zodat je zelf kunt kiezen welke cursus het beste bij je past.

Neem een kijkje bij alle kookcursussen

Over de schrijver
Hoi!, Fijn dat je er bent! Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic is Geert Louters ook de drijvende kracht van 24Taste.nl. Stapelgek op alles wat lekker en gezond is. "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen" Wil je afvalllen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Eerlijk en goed vlees kopen? Rechtstreeks van de boer!

Fijn dat je er bent!