Wagyu vlees. Wat is Wagyu vlees, en waar kun je het kopen?
27 december 2020 
8 min. leestijd

Wagyu vlees. Wat is Wagyu vlees, en waar kun je het kopen?

Deze blog gaat over het meest fantastische rundvlees wat er bestaat, Wagyu vlees! Ik ga je in details uitleggen wat het is en waar je het kunt kopen. De liefhebber van een goed stuk vlees heeft dit waarschijnlijk vast al een keer gegeten of het staat nog op zijn wish-list.

Wat is Wagyu vlees

Wanneer je Wagyu vertaald dan kom je uit op Japanse koe. WA betekend Japans en GYU betekend koe. Het is dus een rundvleesras die afkomstig is uit Japan. Dit rundvleesras is van oorsprong afkomstig van van inheems Aziatisch vee. 

Wagyu koeien waren oorspronkelijk trekdieren die in de landbouw werden gebruikt en werden geselecteerd op hun fysieke uithoudingsvermogen. Deze koeien hebben meer intramusculaire vetcellen, wat je kunt zien aan het gemarmerd vlees. Dit zorgt voor een direct beschikbare energiebron.

Wagyu is een gehoornd ras en het vee is zwart of rood van kleur.

Wat is wagyu vlees

Waar komt Wagyu vlees oorspronkelijk vandaan

Oorspronkelijk kwam het Wagyu ras alleen maar voor in Japan. Andere werelddelen hadden dit bijzondere ras ontdekt en gingen de Wagyu koeien exporteren naar hun land.

In 1976 werden de eerste Wagyu runderen geexporteerd naar Europa en werd er  mee gefokt. De Japanse regering realiseerde zich de waarde van hun unieke product en verbood eind jaren negentig de export van Wagyu en riep ze uit tot een nationale levende schat.

wat is wagyu vlees

Enkele jaren na het  exportverbod van de Wagyu koeien werd er  ironisch genoeg vanaf toen de Wagyu Koeien weer ge-exporteerd naar Japan. Net andersom dus!

Hoe spreek je Wagyu uit?

Altijd lastig om bepaalde woorden uit te spreken. Iets waar ik vaak last van heb. Heel veel mensen spreken Quinoa ook vaak verkeerd uit. Ik heb dit zelf ook jaren lang verkeerd uitgesproken.

Maar in ieder geval: Wagyu spreek je uit als WAGJOE.

Hoe duur is wagyu vlees

Je weet inmiddels wel dat Wagyu niet te vergelijken is met normaal rundvlees. Je betaald behoorlijk wat meer dan een kogelbiefstukje die je bij de supermarkt koopt of bij de slager.

Toch zijn er nog grote onderlinge verschillen in wagyu-vlees. Dit heeft te maken met de  scores van de Japanese Meat Grading Association. Ze gebruiken classificaties van A1 tot A5, waarbij A5 het hoogste, beste en meest exclusieve is. Er wordt daarbij gelet op:

  • De marmering van het vet
  • De kleur en helderheid,
  • De textuur en de glans

Er zijn restaurants die een Wagyu burger serveren. Dit is  in de meeste gevallen een A1 classificatie. Niks mis mee hoor. Ook heb je dan waarschijnlijk te maken met vlees dat afkomstig is van kruisingen en dus niet honderd procent volbloed is.

Je betaald gemiddeld 5 a 6,- meer per kilo dan gewoon rundvlees

Waarom is wagyu vlees zo duur

Wanneer je een goede fles wijn koopt betaal je meer dan een mindere wijn. Zo is het ook met vlees. Het begint eigenlijk al bij de aanschaf van een Wagyu koe. De boer betaald hier gigantisch veel geld voor.

Een  Wagyu koe krijgt ook een andere behandeling en voeding dan een gewone koe. Het is de kwaliteit waar je voor betaald. Heb je ooit een keer Wagyu vlees gehad, pas dan besef je waarom dit duurder is dan een gewoon ras.

Goedkoop Wagyu vlees bestaat niet. Kom je het wel tegen in de winkel dan is er mee gesjoemeld en klopt er iets niet.

Hoe bak je Wagyu biefstuk

Wagyu vlees

Om de ultieme Wagyu biefstuk te bakken heb ik een aantal tips voor je. Omdat Wagyu van zichzelf al bewhoorlijk wat vet bevatr raad ik je aan om zo weinig mogelijk boter of olie te gaan gebruiken:

  1. Haal de Wagyu biefstuk een uur van te voren uit je koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Hierdoor kan het vlees gelijkmatiger en sneller gaar worden.
  2.  Eenmaal op kamertemperatuur breng je je Wagyu op smaak met peper en zout.
  3. Schroei je Wagyu 1,5 tot 2 minuten in een goed voorverwarmde pan aan.
  4. Zijn beide kanten goed dichtgeschroeid? Zet daarna pas het vuur op half om het verder te garen.
  5. Ben je niet echt handig in een biefstuk bakken? Gebruik dan een vleesthermometer om te testen op gaarheid. 
  6. Heb je de juiste temperatuur bereikt? haal het uit de pan en laat het enkele minuten rusten in aluminiumfolie. Laat wel een kleine opening zitten zodat de ventuele stoom kan ontsnappen. De sappen worden nu goed verspreid en jij hebt de  ultieme biefstuk

Hoe wil jij je Wagyu biefstuk? Rare, medium of well done.

Hou onderstaande richtlijnen aan wanneer je een vleesthermometer gebruikt wanneer je een (Wagyu) biefstuk gaat bakken

Rood (‘rare’ of ‘saignant’) 45-50°C
Licht doorbakken (‘medium-rare’) –  57-60°C
Half doorbakken (‘medium’ of ‘à point’) – 60-65,5°C
Doorbakken (‘well done’ of ‘bien cuit’) – 70°C

Wat is wagyu vlees

Wat eten Wagyu koeien

De voeding van het Wagyu rund bestaat uit alleen maar hoogwaardige voeding. De hoogwaardige voeding bestaat onder andere uit geplette mais, sojameel, haver, granen en zout.

Een Wagyurund krijgt geen:

Jonge Wagyu-kalveren krijgen met de hand een melkvervanger en krijgen in sommige gevallen zelfs jassen aan als het te koud is.

wagyu koe

Een Wagyu koe mag tot ongeveer 700 kg groeien, wat ongeveer drie jaar duurt. Bij normale koeien is dit ongeveer 15 maanden.

Elke koe heeft een geboorte akte, die de bloedlijn identificeert, zodat iedere Wagyu-biefstuk kan worden getraceerd.

Het is een mythe dat Wagyu in Japan dagelijks met bier wordt gevoerd en gemasseerd, een grote fabel! Ze worden in sommige gevallen wel met een harde borstel geborsteld om de bloedcirculatie te verbeteren en stress te verminderen.

Welke wijn past het beste bij Wagyu vlees?

Bij een goed stuk vlees hoort ook een goede wijn. Zo wordt het helemaal genieten toch? Een Merlot wijn past in dit geval uitstekend bij een stuk Wagyu vlees.

Een Merlot wijn is elegant, rijp en soepel. Aangezien een Merlot een laag zuurgehalte heeft en een mooi mondgevoel past dit uitstekend bij je Wagyu vlees

–> Bekijk hier alle Merlot wijnen op wijnbeurs.nl

Waar koop je Wagyu vlees?

Ik heb het ooit een keer bij de Lidl zien liggen. Dit zag er wel wat anders uit dan Wagyu vlees eruit hoort te zien. Het is online verkrijgbaar bij een paar bedrijven. Het bedrijf Grutto (koop een koe) werkt samen met een aantal boeren in Nederland. Over Grutto heb ik al meerdere blogs overgeschreven.

–> Bekijk hier de beschikbaarheid van Wagyuvlees op Grutto.com

De tweede optie is via de website Smaakgenot.nl . Smaakgenot is een verzamelwebsite  waar meerdere bedrijven opstaan, waar de familie Nijhof hun Wagyu vlees aanbied.

–> Klik hier om naar de website van smaakgenot te gaan

Je weet nu wat Wagyuvlees is en waar je het kunt kopen. Heb je ervaring met Wagyuvlees? Heb je het al een keer gegeten? Ik ben heel erg benieuwd wat je er van vond. Laat dan een reactie achter.

Eet smakelijk alvast!

Over de schrijver
Hoi!, Geert hier! Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. Ik ben stapelgek op alles wat lekker en gezond is. "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen" Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Niet de informatie gevonden waar je naar op zoek bent?

We hebben meer dan 200 verschillende artikelen op 24Taste staan!

Eerlijk en goed vlees kopen? Rechtstreeks van de boer!

Meer informatie
Nobel vlees, dat ga je zeker proeven