Hoe bereid je een stressvrij kerstdiner? 6 tips voor een kerst zonder stress!
25 oktober 2020 
9 min. leestijd

Hoe bereid je een stressvrij kerstdiner? 6 tips voor een kerst zonder stress!

Kerst is een periode die je vaak doorbrengt met je familie en vrienden. Op dit moment van schrijven van dit artikel is het 24 oktober. De hele wereld is in de ban van Corona.  Niemand weet hoe kerst er dit jaar uit zal zien.

Laten we er maar vanuit gaan dat er dit jaar geen kerstdiners zijn in je favoriete restaurants. Ik hoop dat het mee gaat vallen, maar laten we uitgaan van het worst-case scenario. Thuis kerst vieren, met je gezin, laten we daar dan ook gelijk maar iets geweldigs van gaan maken. een kerst zonder stress uiteraard.

Is een stressvrij kerstdiner echt een haalbare kaart?

Je moet cadeautjes kopen, eventueel een lekkere taart bakken voor bij de koffie. En dan komt er ook nog die angst en stress dat je ook nog eens een kerstdiner moet koken!

Je gaat inspiratie opdoen uit kookboeken en magazines zoals de allerhande van Albert Heijn. Je kijkt wat vaker naar 24Kitchen op TV en je verbaasd je dan dat het allemaal zo gemakkelijk lijkt om te koken.

kerst zonder stress

Heel erg vaak wordt je door de Tv-koks verleid met leuke minitaartjes en gerookte zalmblini’s die in een paar minuten  kunnen worden bereid en  ‘een vleugje verfijning’ toevoegen aan je feestelijke kookkunsten.

Bijna iedere supermarkt heeft straks weer zijn eigen glossy magazine vol met kook- en decoratie-ideeën en kan voorbereide minitaartjes en blini’s leveren (maar met een flink prijskaartje) die je alleen maar ‘in de oven hoeft te doen’.

Door het vele aanbod wordt het bereiden van een kerstdiner alleen maar lastiger. Wat heb je nu aan een kerst met stress?

Wagyuvlees van Hollandse bodem? Bestel het via deze link

Tip 1: Maak het jezelf gemakkelijk (KISS)

KISS staat voor keep it simple stupid. Stel je voor, je gaat een kerstdiner bereiden voor 6 personen. Een beetje leuk kerstdiner  bestaat uit 4 of 5 gangen. Vergeet dan niet dat je in het totaal 30 borden nodig hebt.

De magazines van de supermarkt bevatten allemaal weer die minitaartjes, minipasteitjes en ander minispul. Serveer in plaats daarvan alles op een mooie schaal of op meerdere kommen en schalen. Deze aanpak heeft veel voordelen:

 • Het is veel sneller en gemakkelijker om een schaal of kom te bereiden dan meerdere individuele porties.
 • Je kunt meerdere gerechten van tevoren bereiden omdat het opbergen van één grote schaal of kom gemakkelijker is dan het opbergen van allemaal losse borden.
 • Maak eens vijf warme voorgerechten apart op borden Is het dan nog warm als het op tafel komt?
 • Het bespaart je een hoop troep in de keuken.
 • Je komt je gasten tegemoet. Als er iemand niet van spruitjes houden, en het gerecht wordt op bord geserveerd, dan hoef je het niet te laten staan.
 • Het is gezellig – het delen van borden zet mensen aan het praten en helpt voorkomen dat de maaltijd al te formeel aanvoelt.

Kerstkalkoen van Hollandse bodem? Bestel het bij boer Anton Jacobs

Tip 2: Serveer maximaal twee warme gerechten.

De meeste mensen die een kerstdiner gaan bereiden zijn vaak bang dat de gasten na afloop nog steeds honger hebben. Probeer dit uit je hoofd te zetten. Hoeveel gram eet je per persoon op? Laten we het bij 500 gram houden. Dan hebben de meeste wel een lekker vol gevoel.

Wanneer je meerdere gangen gaat bereiden zorg er dan voor dat je maximaal twee warme gerechten gaat verwerken. Naast het hoofdgerecht kan dat een warm voorgerecht zijn of een soepje. Een soepje of bouillon is vaak het gemakkelijkste, ook omdat je dit van te voren kunt klaarmaken en koud dessert.

Je hebt dan ook geen stressvrije kerst omdat je een soepje of bouillon vaak wel warm op tafel krijgt.

Gevulde kip met Tuttifrutti of truffel? Boer Johan Leenders heeft de beste kip van Nederland

Tip 3: Een sharing dinner

Ga je kerstdiner eens totaal anders maken. Ieder aan tafel bereid een gang. Ga van te voren lootjes trekken. Uiteindelijk komt daar dan uit wie het voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht of nagerecht gaat maken.

Op deze manier heb je een leuk interactief diner, en heb je geen stress meer in de keuken.

geen stress met kerst

Tip 4: Organisatie

Een restaurant moet ook een goede organisatie hebben om alles vlekkeloos te laten verlopen. Dit geld ook voor jouw kerstdiner.  Eigenlijk is dit de belangrijkste tip van allemaal. Zorg ervoor dat je in de dagen voorafgaand aan Kerstmis echt alles hebt wat je nodig hebt in huis hebt.

Ook de kleine dingetjes zoals peper en zout of kruiden die je niet vaak nodig hebt. Zorg ervoor dat je voor de 22e alles in huis hebt of eventueel besteld hebt.

Tip 5: Bereid alles een dag in het voren

Denk je dat een restaurant alles a la minute maakt? No way. Toen ik zelf nog in de horeca werkte was kerst iedere jaar een feest om te mogen werken. Onze ‘mise en place’ stond altijd een dag van te voren klaar. Een stressvrije kerst dus!

kerst zonder tsress kalkoen bereiden

Bereid alles een dag voor kerst:  Schil de aardappelen, wortels, pastinaak en andere groenten die je serveert en laat ze eventueel in  koud water staan. Dit bespaart je op kerstochtend veel stress  en extra rommel. Als je veel ruimte in je koelkast hebt (onwaarschijnlijk), kun je je aardappelen en pastinaak zelfs op kerstavond voorkoken om nog meer tijd te besparen.

Ditzelfde geld voor sauzen die je wilt maken. Waarom niet een dag van te voren en even opwarmen ion de magnetron?

Damhert van Hollandse bodem? Bestel het hier

Tip 6: Serveer gerechten met een verhaal

Hoe zou het zijn als je een grandioos hoofdgerecht gaat serveren met een verhaal? Je gasten zullen verrukt zijn dat dit mogelijk is en het zal hun nog beter gaan smaken.

Een hoofdgerecht met een verhaal? Ik ga het je uitleggen! In een andere blog heb ik je al eens uitgelegd dat ik een groot fan ben van Grutto.com.

kwaliteitsvlees. Hoe kun je online goede kwaliteit vlees kopen?

Bij dit bedrijf kun je Oer-Hollands vlees kopen. Eerlijk vlees, rechtstreeks bij een lokale boer die goed voor zijn beesten zorgt. Wanneer je via deze website vlees gaat kopen dan weet je dat het goed is. Of je moet een grot fan zijn van supermarktvlees.

Ieder jaar zorgt grutto.com ervoor dat ze een geweldig kerst assortiment hebben:

 • Gevulde kalkoen
 • Kerst kalkoen
 • Gevulde kip
 • Wagyu pakket
 • Damhert pakket

kerst zonder stress overzicht

Kalkoen van boer Anton Jacobs

Dat is nu weer het leuke van Grutto.com. Je weet precies waar alles vandaan komt! Boer Anton heeft zijn. Zijn kalkoenen krijgen eerlijk voer en worden goed behandeld.

Boer Anton:” De dieren staan ’s avonds (en overdag met slecht weer) in een oude koeienstal. Hier lopen de kalkoenen tussen het strooisel, op de strobalen en op de zijluchting wanneer ze “op stok” willen.

Overdag gaan de dieren lekker naar buiten, wanneer het weer dit toelaat. Zowel in de stal als buiten heeft iedere kalkoen gemiddeld een vierkante meter voor zichzelf. Dit is drie keer zoveel als wat nodig is volgens de biologische eisen.

Bekijk de video

Wagyu vlees van boer Geert en Jitze Peenstra

Wist je wel dat een Wagyu embryo meer dan 1000.- kost?

Wagyu is dan ook een heel bijzonder ras.  Wagyu vlees vertoont een sterk gemarmerde textuur en onderscheidt zich door een ongeëvenaarde smaak en malsheid. Het bevat een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en past perfect in een cholesterolverlagend dieet.

De familie Peenstra geeft niet alleen ontzettend veel om het welzijn van hun koeien, maar ook om het bevorderen van de natuur en het leven om de boerderij heen. Uitstekende boeren zoals wij ze graag zien!

Bekijk de video

Damhert uit de Amsterdamse Waterleidingduinen

Het damhert pakket wat je kunt bestellen bij Grutto.com komt uit de Amsterdamse Waterleidingduinen. De afgelopen jaren is het aantal damherten echter te groot geworden. Dat zorgt voor schade aan andere natuurwaarden (dieren, planten) en voor overlast in het verkeer en de omgeving.

Daarom heeft de gemeente Amsterdam na uitgebreid onderzoek en overleg besloten om het aantal damherten door actief beheer te verminderen.

Meer informatie

Gevulde kip van boer Johan Leenders

In Swifterbant woont boer Johan Leenders. . Met meer dan 22 jaar ervaring als kippenboeren vonden Johan en zijn moeder dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging, en komen zij met de Oranjehoen; de Vijf Sterren Kip!

otanjehoen grutto

De Oranjehoenkippen leven met minder dieren per vierkante meter dan biologische kippen en krijgen naast hun voer, waar geen soja in is verwerkt, groente- en kruidenpoeder. Door het ras en de kleurstoffen in de kurkuma, rode biet en wortel, is het vlees oranje gekleurd en zijn de kippen vitaler en smakelijker.

je kunt zelfs nog kiezen tussen verschillende vullingen:

 • Truffelvulling ingrediënten:

Biologisch kippengehakt, basilicum, bladpeterselie, truffelsalsa, zout, peper, shiitake paddenstoel & champignons, verse truffel, sjalot, eieren, room, truffelolie

 • Tutti fruttivulling ingrediënten:

Biologisch kippengehakt, gedroogd fruit (pruimen, abrikozen, peren, appel), knoflook, sjalot, bladpeterselie, kerrie, zout, peper.

Bekijk de video

Klik hier om een kijkje te nemen op grutto.com, Ik weet bijna zeker dat je dan een stressvrije kerst gaat beleven. Wedden dat jij na één bestelling ook een groot fan gaat worden van grutto.com

Over de schrijver
Hoi!, Geert hier! Wat supertof dat je op 24Taste bent beland.Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. Ik ben stapelgek op alles wat lekker en gezond is."Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Niet de informatie gevonden waar je naar op zoek bent?

We hebben meer dan 200 verschillende artikelen op 24Taste staan!

Eerlijk en goed vlees kopen? Rechtstreeks van de boer!

Meer informatie
Nobel vlees, dat ga je zeker proeven