16/10/2022

geert

Afvallen

minuten leestijd

Pindakaas kan je helpen met afvallen, tenzij je deze 4 fouten maakt!

Knapperig of glad, in een boterham of in een smoothie. Hoe jij  je pindakaas ook eet, ga lekker ermee door als je van plan bent om af te vallen. Maar doe het wel op de juiste manier die ik je in deze blog ga vertellen!

Eigenlijk is het toevoegen van pindakaas aan je voedingspatroon niet erg als je wilt afvallen. Ik heb een onderzoek gezien uit  2018 waarbij is onderzocht bij 375.000 mensen die regelmatig pinda’s (of andere noten) hebben gegeten, in een periode van vijf jaar minder gewicht hadden dan mensen die geen pinda’s hebben gegeten (BRON).

Voor kinderen is het vergelijkbaar. Kinderen die pinda’s en pindakaas eten wegen minder en hebben een meer volwaardig eetpatroon dan andere kinderen. (BRON) .

Pindakaas en afvallen

Pinda-eters hebben de neiging om meer vezels te krijgen in hun dieet, Pinda’s zitten ook vol met gezonde vetten en eiwitten, twee andere voedingsstoffen die je een vol gevoel geven en je een vol gevoel moeten geven bij je volgende maaltijd (tot ziens, onbedwingbare trek).

Teveel is nooit goed. Ondanks dat pindakaas lekker en gezond is moet je er ook weer niet teveel van nemen. Als je gewicht wilt verliezen, houd dan rekening met deze vier fouten die je dan ook simpel kunt voorkomen.

Pindaaas en afvallen: pindakaas is geen product waar je prima mee kunt afvallen. Het past wel in het eetpatroon als je een aantal kilo’s wilt gaan afvallen.

Lees ook:

Fout 1: je koopt pindakaas met toegevoegd zout

Het grootste deel van het zout dat we binnenkrijgen komt van voeding die verwerkt en voorverpakt is  Hoewel het nauwelijks wordt verwerkt, valt pindakaas wel in de categorie voorverpakte levensmiddelen.

Controleer altijd de ingrediëntenlijst op de potten met pindakaas – sommige zijn gemaakt zonder toegevoegd zout, terwijl een groot aantal soorten die behoorlijk wat zout kunnen bevatten.

Heb je wel een keer op de website gekeken van de pindakaaswinkel? Bekijk snel de vele soorten gezonde pindakaas.

Omdat zout geen calorieën toevoegt aan je maaltijd, lijkt het van nature geen voedingsstof om je zorgen over te maken als je probeert af te vallen. Maar als je te veel zout binnenkrijgt eet, houdt je lichaam extra vocht vast wat kan zorgen voor:

 • wallen onder je ogen
 • een opgeblazen gevoel en
 • gewichtstoename veroorzaken.

Je beste keuze is een pindakaas – grof of glad – die is gemaakt met alleen pinda’s.

Fout 2: je kiest voor pindakaas met verlaagd vetgehalte

“Verlaagd vet” klinkt misschien als een gezondere keuze als je denkt dat vet slecht is voor gewichtsverlies, maar dit is hier niet het geval. Pindakaas alleen kan geen lichaamsvet verbranden, maar pinda’s zitten boordevol gezonde onverzadigde vetten, die vullend, goed voor je hart zijn, gezond en ontstekingsremmend zijn.

pindakaas afvallen

Een ander probleem met pindakaas met een verlaagd vetgehalte is dat het je dan waarschijnlijk meer gaat eten omdat je gevoel zegt dat het minder vet is.

En als je een portie magere pindakaas vergelijkt met gewone pindakaas, is er qua calorieën geen groot verschil. Pindakaas met een verlaagd vetgehalte heeft slechts vier calorieën minder in 2 eetlepels gezonde pindakaas.

Fout 3: je eet teveel pindakaas

Een klein beetje pindakaas geeft je gelijk al de smaak die je graag wilt hebben. Daarom hoef je echt niet heel veel pindakaas te gebruiken.

een eetlepel bevat ongeveer 100 calorieën. portie is ongeveer 3 gram pindakaas en dit heeft ongeveer 188 calorieën.

Dus: Niet teveel pindakaas want overdaad schaad!

Fout 4: je eet altijd pindakaas met hagelslag

Pindakaas met hagelslag is hartikke lekker! Maar afvallen en hagelslag is weer geen goede combinatie. In hagelslag zitten weer vele toegevoegde suikers die weer  iet goed voor je zijn.

Eet je teveel toegevoegde suikers dan kan het leiden tot ongewenste gewichtstoename en het risico op obesitas verhogen, 

Wil je wel graag een lekkere combinatie maken met pindakaas? Probeer dan eens één (of meerdere) van onderstaande combinaties:

 • Mix pindakaas met sojasaus, limoensap en verse gember tot een lekkere saladedressing
 • Klop pindakaas met yoghurt voor een dipsaus voor fruit
 • Voeg pindakaas  toe aan granola en maak er balletjes van
 • Smeer pindakaas op toast en garneer met gemalen rode peper en gemalen pinda’s
 • Voeg een veeg pindakaas toe bovenop je favoriet mueslireep ( die wel suikervrij is)

Lekker op een rijstwafel! Pindakaas met:

 • banaan
 • komkommer
 • sambal
 • appel
 • peer
 • honing
 • zaden
pindakaas afvallen


Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!