20 geweldige feiten die je nog niet wist over pindakaas.
1 november 2020 

20 geweldige feiten die je nog niet wist over pindakaas.

Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden. Een reclameleus wat bij veel mensen altijd bij blijft. Sommige mensen gruwelen van pindakaas. Maar het grootste gedeelte vindt pindakaas hartstikke lekker.

Zoals Petje Pitamientje altijd zegt: “Stom he… Ik vindt het gewoon lekker!”

Hoe is pindakaas eigenlijk ontstaan?

We gaan heel wat jaren terug in de tijd. Pindakaas bestaat namelijk al heel erg lang.

De geschiedenis van pindakaas begint natuurlijk met pinda's. Wat heel veel mensen niet weten is dat pinda's geen noten zijn, maar peulvruchten, zoals erwten en bonen.

De pinda's zelf zijn ontstaan ​​in Bolivia en groeiden later ook in Peru en Brazilië en in het Caribisch gebied. Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers namen ze uiteindelijk mee naar Europa, Azië en Afrika.

slavenvoer

Pinda's werden in die tijd gegeten door slaven op de schepen die ze naar Noord-Amerika brachten. Ze planten ze in hun kleine tuinen rondom hun verblijf.

Meestal werden pinda's gebruikt als voedsel voor varkens, koeien en ander vee, maar de slaven aten ook rauwe, geroosterde of gekookte pinda's.

Slaven moesten in die tijd koken voor de plantage-eigenaren, en ze voegden pinda's toe aan de maaltijden die ze gingen bereiden. Dat maakte pinda's tot een populair ingrediënt.

Destijds werden pinda's ook geconsumeerd om uithongering te voorkomen. Uiteindelijk werden de pinda's gegeten als een populaire snack.

De uitvinding van pindakaas

uitvinder van de pindakaasDe eerste persoon die pindakaas populair maakte, was John Harvey Kellogg. Hij was vegetariër en eind 1800 vond hij een manier uit om noten tussen twee walsen te verpletteren om notenboter te maken als vervanging voor koeienboter en room.

Kellogg was directeur van een sanatorium en gaf zijn pindakaas aan enkele van de rijke patiënten.

Officieel werd pindakaas op de Wereldtentoonstelling van 1904 aan het publiek voorgesteld. Hij verkocht  voor $ 705,11 aan pindakaas tijdens de wereld tentoonstelling.

Een gigantisch bedrag in die tijd.  In het begin van de 20e eeuw was pindakaas een delicatesse die alleen de rijke mensen in huis hadden.

Het werd geserveerd bij elegante diners in de sjiekere hotels, theesalons en restaurants.

Pindakaas alleen voor rijke mensen

Tegen 1900 waren ook boterhammen met pindakaas populair. Mensen maakten ze met allerlei ingrediënten erin, waaronder: gelei, rozijnen, marmelade, kaas, komkommers, grapefruit, selderij, abrikozen, dadels, bananen en spek.

Naarmate meer bedrijven pindakaas gingen maken, werd het steeds minder luxe.

Toen de broodsnijmachine werd uitgevonden rond 1929 en men brood kon snijden en verpakken, werden boterhammen met pindakaas een hit bij kinderen.

En nu? Pindakaas is in de meeste huishoudens niet meer weg te denken bij het ontbijt en de lunch.

20 Feiten over pindakaas wat je nog niet wist

Na het lezen van dit artikel weet je straks alles over pindakaas. Verrassende en leuke feiten wat je doet glimlachen als je zelf een pindabaas bent.

Heb je zelf nog een leuke wetenswaardigheid over pindakaas? Laat dan even een reactie achter. Ik zou het supertof vinden als jij dit artikel kunt  aanvullen.

wist je dit al over pindakaas?

#1 Is pindakaas vegan?

Pindakaas past uitstekend in een veganistisch dieet. Bijna alle soorten zijn veganistisch.
Check altijd even goed de verpakking. Romige pindakaas kan melk of melk bestanddelen bevatten

#2 Is pindakaas glutenvrij?

Normaal gesproken is pindakaas glutenvrij. Kijk altijd wel even op de verpakking. Door kruisbestuiving kan het altijd sporen van gluten bevatten.

#3 Is pindakaas nu eigenlijk zoet of hartig

Lastige vraag. Dit hangt af van de soort die je hebt gekocht én hoe je de pindakaas met andere ingrediënten combineert. De Amerikaanse soorten pindakaas zijn trouwens wel een heel stuk zoeter dan Nederlandse merken zoals Calvé.

#5 Kan ik pindakaas aan mijn hond geven?

Honden zijn stapelgek op pindakaas. Kijk echter wel even op het etiket of er geen zout, suiker of zoetstoffen zijn toegevoegd. Met name de zoetstof Xylitol kan de suikerspiegel in het bloed van uw hond flink laten dalen en uw hond goed ziek maken.
Pindakaas als beloning voor je hond is prima. Gewoon af en toe kan helemaal geen kwaad.

#6 Is pindakaas koolhydraatarm?

De pindakaas van De Pindakaaswinkel heeft minder dan 2 gram koolhydraten (per 20 gram pindakaas). dus eigenlijk past het goed in een KETO dieet of koolhydraatarm dieet

#8 Kan pindakaas verraden of je ook alzheimer hebt?

Mensen met de ziekte van Alzheimer kunnen de geur van pindakaas minder goed detecteren met hun linkerneusgat dan met hun rechterneusgat.

Dit heeft te maken met de aantasting van de reukzenuw die signalen vanuit de neus naar de hersenen gaat
(bron: nu.nl)

#9 Waarom moet je pindakaas op een muizenval doen?

Het schijnt dat mjizen stapelgek zijn op pindakaas. Het voordeel van pindakaas is dat het langere tijd goed blijft, waar kaas en spek na enige tijd gaan schimmelen.
Heb je geen pindakaas? Ik heb gehoord dat chocopasta ook een goed alternatief kan zijn

#10 Waarom wordt pindakaas ook wel eens pindaboter genoemd?

Pindaboter, pindapasta of toch gewoon pindakaas. Pindakaas, zo noemen we het bij ons.

Het woord pindakaas vinden we voor het eerst in Suriname. Daar werd in de achttiende eeuw het woord pienda-dokoen gebruikt voor een blokvormige massa gestampte pinda's. Van dat blok werden plakjes afgesneden, net als bij kaas. Een Duitse zendeling vertaalde het woord als Pinda-Käse en dat kwam vervolgens in het Nederlands terecht als pindakaas.

Roomboter
Toen het broodbeleg na de Tweede Wereldoorlog vanuit Amerika naar Nederland kwam, is daarvoor het Surinaams-Nederlandse woord overgenomen. Het was misschien logischer geweest om net als in het Engels (peanut butter) en Frans (buerre de cacahuètes) het goedje pindaboter te noemen. Maar boter was in die tijd een beschermde term; alleen echte roomboter mocht boter heten.

Lees ook: Is pindakaas gezond? Of wordt je er alleen maar dik en vet van!

pindakaas feiten

Waar koop je de beste en lekkerste pindakaas?

Ik kwam op internet de website ‘De pindakaaswinkel‘ tegen. Ik heb er even een kijkje genomen en was eigenlijk best wel verrast van de keuze aan soorten pindakaas.

Niet alleen het feit dat je heel veel soorten pindakaas hebt, maar ook dat de pindakaas geen toegevoegde suikers, Geen palmolie en zoutarm is.

Naast de webshop heeft de pindakaaswinkel ook in de meeste grote steden fysieke pindakaaswinkels

Bekijk de website van de pindakaaswinkel maar eens

Nog meer feiten over pindakaas

#11 Hoe moet je pindakaas bewaren?

Bewaar jij pindakaas in de koelkast? Haal het er maar snel uit. De structuur van pindakaas verandert door de koude lucht in de koelkast van smeuïg naar hard en droog.

Je kunt je pindakaas het beste in een keukenkastje bewaren en de pot op de kop bewaren. Waarom? Door de pindakaas ondersteboven te bewaren blijft het smeersel veel langer smeuïg en dus lekkerder.

#12 Waarom moet je pindakaas aan je baby geven?

Veel ouders twijfelen of ze pindakaas aan hun baby mogen geven. Ze zijn bang voor een pinda-allergie. Uit onderzoek blijkt dat het tegendeel waar is. Jong beginnen met het eten van pindakaas kan een allergie juist voorkomen

#13 Hoelang is pindakaas houdbaar?

Pindakaas bestaat vooral uit pinda's met een scheut olie. Er valt niet zoveel aan te bederven zolang er goede (niet beschimmelde) pinda's zijn gebruikt. Bij in Nederland geproduceerde pinda's kun je daar veilig van uitgaan, geïmporteerde pinda's worden gecontroleerd.

Net zoals je een zak noten of een fles plantaardige olie niet in de koelkast legt, hoeft dat bij pindakaas ook niet. Het is één van de weinige producten die ook ná opening houdbaar zijn tot de THT-datum.

Ennuh.... Gebruik je iedere keer een vies mes, dan is de pindakaas wel snel bedorven

#14 Waarom moeten vogels speciale pindakaas hebben?

"Pindakaas is een goede aanvulling op het rantsoen van onze tuinvogels in de winter. Pinda's zijn erg calorierijk en voedzaam en de vogels vinden het ook erg lekker. Normale pindakaas is minder geschikt voor vogels dan de speciale vogel-pindakaas. In de normale pindakaas zitten gebrande pinda's die minder goed verteerd kunnen worden, maar het grootste probleem is de hoeveelheid zout. In gewone pindakaas zit voor onze tuinvogels te veel zout.

#15 Wat zijn goede combinaties met pindakaas?

Heel veel mensen combineren pindakaas met iets anders op brood. een aantal voorbeelden:
Broodje pindakaas met kaas
Broodje pindakaas met plakjes banaan
Broodje pindakaas met plakjes komkommer
Broodje pindakaas met een theelepeltje sambal
Broodje pindakaas met plakjes appel
Broodje pindakaas met plakjes peer
Broodje pindakaas met jam
Broodje pindakaas met hagelslag
Broodje pindakaas met geraspte wortel
Broodje pindakaas met stroop
Broodje pindakaas met knapperige bacon (en stroop!)
Broodje pindakaas met reepjes paprika
Broodje pindakaas met plakjes augurk
Broodje pindakaas met honing
Broodje pindakaas met schuddebuikjes

Wat is jouw favoriet? laat een reactie achter. Leuk!

#16 Helpt pindakaas bij het afvallen?

Op het moment dat je gaat lijnen, wordt in de meeste gevallen direct de pindakaas van tafel gehaald, want pindakaas is vet, en dus niet goed voor de lijn. Dit is beslist niet waar!!! Natuurlijk bevat pindakaas vetzuren, heel veel zelfs. Maar dit zijn onverzadigde vetzuren die er juist voor zorgen dat je lichaam efficiënter lichaamsvet verbrand.

#17 Waarom gebruiken sporters pindakaas?

Sporters gebruiken pindakaas voor spieropbouw. Naast de uitstekende voedingswaarden, is er ook een power-effect: studies hebben bewezen dat pinda's het testosterongehalte kan verhogen. Dit betekent: meer spieropbouw en meer vetverbranding.

#18 Kun je pindakaas als smeermiddel gebruiken?

een scharnier die piept? Smeer er maar een beetje pindakaas op De WD40 van moeder natuur!

#19 Hoe moet je kauwgom verwijderen met pindakaas?

Misschien had je er al een keer van gehoord. Smeer een flinke lik op de kauwgom plek. Laat dit een tijdje 'weken' en je zult zien dat je de kauwgom er daarna zo afveegt met een papiertje, doordat deze korrelig is geworden.

#20 Hoe maakt de 'Chinees' pindasaus?

Uiteraard van pindakaas! En het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.

Een uitje fruiten in beetje olie, afblussen met azijn. Beetje ketjap, suiker, zout peper, sambal oelek en pindakaas erbij. Aanlengen met lauw water.
De pindasaus gaat pas binden als het kookt

Pindakaas met een smaakje?

Wanneer je pindakaas besteld bij De pindakaaswinkel kun je kiezen uit een groot aantal varianten:

 • Pindakaas naturel
 • Karamel – zeezout
 • Chilipeper – citroengras (mijn favoriet)
 • Kokos – zeezout
 • Sport pindakaas
 • Dadel – kaneel
 • Pindasaus
 • Belgische karamel-Chocolade
 • Knoflook – gebakken ui
 • Pindaklaas (tijdelijk in het assortiment)
 • Witte chocolade
 • Koffie – zeezout

Verder zijn er nog de populaire XXL potten en de proefpakketten van mini potjes voor als je alle smaken een keer wilt testen.

Geweldige mooie aanbieding van de Pindkaaswinkel!

aanbieding depindkaaswinkel

Ben je echt een pindabaas? (dit vind ik zo'n mooie uitspraak van de pindakaaswinkel, die houden we erin) Ze hebben een mooie aanbieding op de website. 10 smaken voor 49,95. Normaal gesproken kost dit 57,50.

Klik hier om gelijk naar de aanbieding te gaan

Ook heeft de pindakaas een ontzettend leuk kookboek Echt een super leuk boek om te lezen met hele leuke illustraties erin. Een aanrader dus!

Bestel hier het Kookboek

 

pindakaas feiten

Over de schrijver
Hoi!, Fijn dat je er bent! Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic is Geert Louters ook de drijvende kracht van 24Taste.nl. Stapelgek op alles wat lekker en gezond is. "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen" Wil je afvalllen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Eerlijk en goed vlees kopen? Rechtstreeks van de boer!

Fijn dat je er bent!