20 geweldige feiten die je nog niet wist over pindakaas.
01 november 2020 
5 min. leestijd

20 geweldige feiten die je nog niet wist over pindakaas.

Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden. Een reclameleus wat bij veel mensen altijd bij blijft. Sommige mensen gruwelen van pindakaas. Maar het grootste gedeelte vindt pindakaas hartstikke lekker.

Zoals Petje Pitamientje altijd zegt: “Stom he… Ik vindt het gewoon lekker!”

Hoe is pindakaas eigenlijk ontstaan?

We gaan heel wat jaren terug in de tijd. Pindakaas bestaat namelijk al heel erg lang.

De geschiedenis van pindakaas begint natuurlijk met pinda’s. Wat heel veel mensen niet weten is dat pinda’s geen noten zijn, maar peulvruchten, zoals erwten en bonen.

De pinda’s zelf zijn ontstaan in Bolivia en groeiden later ook in Peru en Brazilië en in het Caribisch gebied. Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers namen ze uiteindelijk mee naar Europa, Azië en Afrika.

slavenvoer

Pinda’s werden in die tijd gegeten door slaven op de schepen die ze naar Noord-Amerika brachten. Ze planten ze in hun kleine tuinen rondom hun verblijf.

Meestal werden pinda’s gebruikt als voedsel voor varkens, koeien en ander vee, maar de slaven aten ook rauwe, geroosterde of gekookte pinda’s.

Slaven moesten in die tijd koken voor de plantage-eigenaren, en ze voegden pinda’s toe aan de maaltijden die ze gingen bereiden. Dat maakte pinda’s tot een populair ingrediënt.

Destijds werden pinda’s ook geconsumeerd om uithongering te voorkomen. Uiteindelijk werden de pinda’s gegeten als een populaire snack.

De uitvinding van pindakaas

uitvinder van de pindakaasDe eerste persoon die pindakaas populair maakte, was John Harvey Kellogg. Hij was vegetariër en eind 1800 vond hij een manier uit om noten tussen twee walsen te verpletteren om notenboter te maken als vervanging voor koeienboter en room.

Kellogg was directeur van een sanatorium en gaf zijn pindakaas aan enkele van de rijke patiënten.

Officieel werd pindakaas op de Wereldtentoonstelling van 1904 aan het publiek voorgesteld. Hij verkocht  voor $ 705,11 aan pindakaas tijdens de wereld tentoonstelling.

Een gigantisch bedrag in die tijd.  In het begin van de 20e eeuw was pindakaas een delicatesse die alleen de rijke mensen in huis hadden.

Het werd geserveerd bij elegante diners in de sjiekere hotels, theesalons en restaurants.

Pindakaas alleen voor rijke mensen

Tegen 1900 waren ook boterhammen met pindakaas populair. Mensen maakten ze met allerlei ingrediënten erin, waaronder: gelei, rozijnen, marmelade, kaas, komkommers, grapefruit, selderij, abrikozen, dadels, bananen en spek.

Naarmate meer bedrijven pindakaas gingen maken, werd het steeds minder luxe.

Toen de broodsnijmachine werd uitgevonden rond 1929 en men brood kon snijden en verpakken, werden boterhammen met pindakaas een hit bij kinderen.

En nu? Pindakaas is in de meeste huishoudens niet meer weg te denken bij het ontbijt en de lunch.

20 Feiten over pindakaas wat je nog niet wist

Na het lezen van dit artikel weet je straks alles over pindakaas. Verrassende en leuke feiten wat je doet glimlachen als je zelf een pindabaas bent.

Heb je zelf nog een leuke wetenswaardigheid over pindakaas? Laat dan even een reactie achter. Ik zou het supertof vinden als jij dit artikel kunt  aanvullen.

Lees ook: Is pindakaas gezond? Of wordt je er alleen maar dik en vet van!

pindakaas feiten

Waar koop je de beste en lekkerste pindakaas?

Ik kwam op internet de website ‘De pindakaaswinkel‘ tegen. Ik heb er even een kijkje genomen en was eigenlijk best wel verrast van de keuze aan soorten pindakaas.

Ik heb er ook een uitgebreide review over geschreven en mijn persoonlijke ervaring

Niet alleen het feit dat je heel veel soorten pindakaas hebt, maar ook dat de pindakaas geen toegevoegde suikers, Geen palmolie en zoutarm is.

Naast de webshop heeft de pindakaaswinkel ook in de meeste grote steden fysieke pindakaaswinkels

Bekijk de website van de pindakaaswinkel maar eens

Pindakaas met een smaakje?

Wanneer je pindakaas besteld bij De pindakaaswinkel kun je kiezen uit een groot aantal varianten:

 • Pindakaas naturel
 • Karamel – zeezout
 • Chilipeper – citroengras (mijn favoriet)
 • Kokos – zeezout
 • Sport pindakaas
 • Dadel – kaneel
 • Pindasaus
 • Belgische karamel-Chocolade
 • Knoflook – gebakken ui
 • Pindaklaas (tijdelijk in het assortiment)
 • Witte chocolade
 • Koffie – zeezout

Verder zijn er nog de populaire XXL potten en de proefpakketten van mini potjes voor als je alle smaken een keer wilt testen.

Geweldige mooie aanbieding van de Pindkaaswinkel!

aanbieding depindkaaswinkel

Ben je echt een pindabaas? (dit vind ik zo’n mooie uitspraak van de pindakaaswinkel, die houden we erin) Ze hebben een mooie aanbieding op de website. 10 smaken voor 49,95. Normaal gesproken kost dit 57,50.

Klik hier om gelijk naar de aanbieding te gaan

Ook heeft de pindakaas een ontzettend leuk kookboek Echt een super leuk boek om te lezen met hele leuke illustraties erin. Een aanrader dus!

Bestel hier het Kookboek

pindakaas feiten

Over de schrijver
Hoi!, Geert hier! Wat supertof dat je op 24Taste bent beland.Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. Ik ben stapelgek op alles wat lekker en gezond is."Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Niet de informatie gevonden waar je naar op zoek bent?

We hebben meer dan 200 verschillende artikelen op 24Taste staan!

Eerlijk en goed vlees kopen? Rechtstreeks van de boer!

Meer informatie
Nobel vlees, dat ga je zeker proeven