Perfect stoofvlees maken? 15 tips om ongelofelijk lekkere stoofvlees te maken!
03 maart 2022 
15 min. leestijd

Perfect stoofvlees maken? 15 tips om ongelofelijk lekkere stoofvlees te maken!

Perfect bereid stoofvlees is een heerlijk, stevig gerecht dat perfect is voor koude winterse dagen. Maar het is ook een gerecht dat vaak moeilijk te maken kan zijn.

Ultiem stoofvlees bereiden is een tijdrovend proces en het kan moeilijk zijn om de juiste balans van smaken te krijgen. Het vlees kan taai zijn en de groenten te klef.

Deze blog bevat alle ingrediënten over hoe jij straks perfect stoofvlees kunt bereiden. Uiteindelijk heb jij het ultieme stoofvlees recept die misschien wel jarenlang in de familie blijft. Alle geheimen van perfect stoofvlees ontrafeld dus!

perfect stoofvlees maken

1- Wat is stoofvlees en hoe moet je het bereiden?

Stoofvlees is een langzaam gegaard gerecht waarin vlees wordt aangebakken en vervolgens wordt gestoofd met groenten en op smaak wordt gebracht met kruiden en specerijen.

Het gerecht kan worden gekookt in een pan op het fornuis of in een slowcooker. Het vlees wordt soms eerst gebruneerd om het meer smaak en kleur te geven.

Stoofvlees wordt vaak geserveerd als onderdeel van een familiemaaltijd. Het kan alleen worden geserveerd of met aardappelen, rijst en groenten

Het woord "stoofpot" is afgeleid van het Franse woord "estouffade" wat "verstikken" betekent.

2- Het belang van slowcooking om het beste stoofvlees recept te bereiden

Slowcooking is een kooktechniek die geduld en tijd vereist. Het is een proces dat soms wel 12 uur kan duren.

Langzaam garen is de beste manier om vlees te garen, omdat het de taaie bindweefsels afbreekt en het vlees mals maakt.

Het kost ook minder tijd dan bakken of braden, waardoor je het kunt maken op een dag dat je niet veel tijd hebt om te koken.

3- Wat is het beste stuk vlees om te gebruiken voor een stoofpot?

Stoofpotrecepten kunnen variëren, afhankelijk van de regio, cultuur en persoonlijke smaak. Stoofschotels kunnen gemaakt worden met alle soorten vlees of groenten.

Enkele veel voorkomende soorten vlees die voor stoofschotels worden gebruikt, zijn rundvlees, lam, gevogelte, buikspek, schapenvlees of geit. Groenten kunnen uien, wortelen en knolselderij bevatten.

Er zijn veel soorten stoofschotels, maar enkele van de meest populaire zijn runderstoofpot, lamsstoofpot en groentestoofpot.

Gebruik een goede kwaliteit rundvlees om perfect stoofvlees te maken

Riblappen, runderlappen en sukadelappen zijn ideaal. Dit soort vlees heeft veel beweging gehad en hebben genoeg vet, wat tijdens het stoven erg mals gaat worden. 

Ribvlees heeft een grovere, draadachtige structuur en is zeer geschikt om in stukken te snijden.

perfect stoofvlees bereiden

4 - Maak gebruik van een slowcooker om perfect stoofvlees te maken

De beste manier om runderstoofpot te bereiden, is door een slowcooker te gebruiken. Zo wordt het vlees mals en worden de groenten precies goed gaar.

1. Leg de blokjes rundvlees op de bodem van je slowcooker en voeg uien, knoflook, wortelen, selderij, tomatenpuree en runderbouillon toe.

2. Voeg eventueel aardappelen toe aan het vlees en eventueel extra groenten.

3. Breng op smaak met peper en zout. Kook op lage temperatuur gedurende 8-10 uur of tot het vlees zacht genoeg is om met een vork uit elkaar te vallen.

5 - Perfect stoofvlees: Het belang van laag en langzaam koken

Slow cooking is een van de belangrijkste technieken om onder de knie te krijgen, niet alleen omdat het ervoor zorgt dat het vlees gelijkmatig gaar wordt, maar ook omdat het alle smaken de tijd geeft om tot hun recht te komen.

Deze techniek kan worden toegepast op een breed scala aan gerechten, van het braden van een hele kip tot het maken van stoofvlees. Slowcooking is perfect voor gerechten die lang in de oven moeten, zoals spareribs of een gebraad.

6 - Perfect stoofvlees: Hoe krijg jij je stoofvlees zacht?

Tegenwoordig zijn er tal van eenvoudige en effectieve trucs om uw stoofschotels mals te maken. U kunt bijvoorbeeld een snelkookpan gebruiken of in de oven koken.

Zet het vuur niet te hoog: stoofvlees moet zachtjes stoven, en zeker niet koken. Zachtjes pruttelen is oké, maar van koken wordt het vlees taai. Het deksel hoeft niet meteen op de pan, dan krijg je te veel vocht in je stoverij.

Het stoven van vlees kan lastig zijn, vooral als het gaat om het verkrijgen van de juiste temperatuur. Als u het vuur te hoog zet, kan de vloeistof koken en uw vlees taai en droog maken. Zet je deze te laag, dan wordt het gerecht waterig en duurt het lang om te garen. De sleutel is om je gerecht zachtjes te laten sudderen zonder te koken. 

7 - Gebruik bloem bij je stoofvlees

Door het spetteren van vochtig vlees op hete boter koelt het meer af dan nodig is. Voeg bloem toe aan het vlees voordat je het bakt. Door bloem te gebruiken, krijgt het een mooie kleur en is het een geschikt bindmiddel.

8 - Laat je stoofvlees niet te lang opstaan

Hoe langer je het laat garen, hoe malser het wordt. Waar je wel rekening mee moet houden als je een bepaalde techniek toepast, is dat het vlees op den duur helemaal uit elkaar valt.. Zo heb je geen stukjes vlees meer, maar wordt meer een dikke saus met geplukt vlees erin.

9 - Gebruik iets azijn in stoofvlees

Het gebruik van zuur bij het koken is niet nieuw. In feite wordt het al eeuwenlang gebruikt om gerechten mals te maken en smaken naar voren te brengen. Het kan een scheutje wijn, azijn, citroensap of een ander zuur (tomaat, tomatenpuree of zelfs appelstroop) zijn dat het bindweefsel in stoofpot malser en zachter maakt.

perfect stoofvlees maken

10 - Taai stoofvlees weer mals krijgen? Zo doe je dit!

Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op. -Voeg zuren aan je vlees toe, zoals (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd. 

De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees mals wordt.

Vlees is een goede bron van eiwitten, dus het is belangrijk om het bindweefsel af te breken. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken, waardoor het vlees mals wordt en het zorgt ook nog eens voor een smaakvolle maaltijd.

11 -Wat zijn de voordelen van stoofvlees

Stoofvlees is voor veel mensen een favoriet gerecht. Het is een makkelijk te maken comfort food en het smaakt heerlijk. Het bestaat al heel lang en het is het favoriete gerecht van veel gezinnen.

Stoofvlees is een betaalbare maaltijd die een gezin van vier of meer mensen zal voeden voor slechts ongeveer  10,- tot 15,-  afhankelijk van waar je winkelt. Dit maakt stoofvlees één van de goedkoopste maaltijden die je thuis kunt maken.

Stoofvlees kan van tevoren worden bereid, zodat het klaar is als je honger hebt. Op deze manier hoef je het alleen nog maar in de oven te schuiven of op te warmen en te genieten van je favoriete maaltijd met je familie of vrienden zonder poespas of moeite.

12 - kun je stoofvlees invriezen?

Het antwoord is ja! Je kunt je stoofpot invriezen.

De sleutel tot het invriezen van stoofvlees is het gebruik van diepvriesbestendig materiaal, zoals diepvrieszakken of stevige plastic diepvriesbakken.

Door je stoofpot in te vriezen is hij langer houdbaar en kun je er maandenlang van genieten. 

Tip van 24Taste: Zet altijd de invriesdatum op de verpakking en bewaar het maximaal drie maanden

13 - Hoe lang duurt het voordat je stoofvlees gaar is?

Dit is een vraag die al jaren en jaren wordt gesteld. Deze vraag gaat niet alleen over de kooktijd, maar ook over de ingrediënten.

Het recept is altijd anders en het hangt af van wat voor soort stoofpot je wilt maken. Wil je bijvoorbeeld een runderstoofpot maken, dan moet je deze minimaal 2 uur op het vuur staan.

perfect stoofvlees maken

14 - Wat is de beste manier om een stoofpot in te dikken?

Er zijn een paar manieren om een stoofpot dikker te maken. De ene manier is door een bloempapje te gebruiken, de andere door maïzena te gebruiken.

Maïszetmeel: Maïszetmeel werkt het beste als u een dikkere consistentie aan de stoofpot wilt toevoegen. Het geeft het ook een lichtere, meer doorschijnende kleur.

Bloem: bloem werkt het beste als je een dikkere consistentie aan de stoofpot wilt toevoegen. Het geeft het ook een donkerdere, bijna grijsachtige kleur.

15 - Welke bouillon kun je het beste gebruiken in een stoofpot?

In een stoofpot is het belangrijkste ingrediënt de bouillon. De bouillon is wat het gerecht op smaak zal brengen en het kan van elke soort vlees of groente worden gemaakt.

Een goed idee voor een stoofpot is om runder- of lamsbouillon te gebruiken, omdat ze allebei erg smaakvol zijn. Een andere optie is om groentebouillon te gebruiken als je een vegetarische optie wilt.

Om je eigen runder- of lamsbouillon te maken, moet je botten urenlang met groenten en kruiden in water sudderen totdat alle smaak eruit is gehaald.

Wat voor gerechten combineer je met je perfecte stoofvlees?

Uiteindelijk is je stoofvlees klaar, maar wat serveer je er eigenlijk bij? hopelijk haal je inspiratie uit onderstaande ideeën!

Stoofvlees met aardappelpuree

Een manier om stoofvlees te eten is met aardappelpuree. De saus trekt goed in en blijft goed bij de aardappelen zitten, en de aardappelpuree heeft een romigere textuur die goed samengaat met stoofvlees

Stoofvlees met patat

Veel mensen houden van een gerecht dat bestaat uit patat en aardappelen. geweldig toch dat je ze in de saus van het vlees mag dippen. Deze combinatie wordt ook wel frietstoofpot genoemd.

Als je het vlees op je frietjes legt doet, worden je frietjes klef. De beste optie voor friet met stoofvlees is om ze lekker krokant te hebben, of je maakt je frites zelf!

Bekijk deze simpele en gemakkelijke fritessnijder maar eens op bol.com>>>

Stoofvlees met bloemkoolrijst

Een andere optie voor je maaltijd is om bloemkoolrijst ernaast te serveren. Je krijgt alle voordelen van extra groenten en alle sauzen in dat gerecht worden erdoor geabsorbeerd!

Stoofvlees met rijst

Rijst kan natuurlijk bij elk gerecht worden geserveerd, maar we ontdekten dat het vooral goed samengaat met een runderstoofpot.

Stoofvlees met couscous

Stoofvlees is van oorsprong een Belgisch gerecht, maar kan bij couscous voor een exotische twist zorgen. Vooral met wat kruiden door de couscous gemengd, kan het erg goed smaken en zorgt het voor een frisse nieuwe smaak om te proberen.

perfect stooflees maken

Stoofvlees met tagliatelle

Op zoek naar iets originelers? Als je er zin in hebt, raden we je aan om tagliatelle te proberen. De ingrediënten in dit gerecht halen de smaken van Italië in één gerecht naar boven. Een ander voordeel van pasta, naast het feit dat het heerlijk is, is dat het kan helpen om je saus op zijn plaats te houden.

Bonustips om perfect stoofvlees te maken

Wacht met het bereiden van stoofvlees tot het de kans heeft gehad om op kamertemperatuur te komen. Voor grote stukken vlees wordt gewoonlijk een uur voor het koken aanbevolen, terwijl kleinere stukken minder tijd nodig hebben.

Veel mensen zijn het erover eens dat als je al die tijd in het bereiden van een stoofpot steekt en dan al die uren moet wachten, je op zijn minst begint met het licht aanbraden van je vlees in boter of een combinatie van boter en olie. 

Bak niet te lang, anders heeft het vocht geen tijd om te verdampen. Zo voorkom je dat je eten een mooie knapperige bruinachtige kleur of gewenste umami-smaak krijgt.

Runderstoofpot heeft een vloeistof nodig, bij voorkeur warm of heet. Door het koud toe te voegen, krimpt het vlees en wordt het taai.

Als u bijvoorbeeld wijn gebruikt in leg dan eerst het vlees opzij en giet u de wijn langzaam in de pan. Je vindt het misschien zelf ook niet leuk om meteen in een koude douche te springen, ik in ieder geval niet!

Voldoende vocht in de pan

Om ervoor te zorgen dat er voldoende vocht in de pan zit, moet je de deksel erop houden tijdens het bereiden. 

Ook als je kiest voor een bereiding in de oven. Naast de deksel kun je er ook voor kiezen om een stuk bakpapier of aluminiumfolie over het vlees te leggen en daarna de deksel erop. 

Vocht ontsnapt minder, het blijft in de pan en zorgt voor een goed gaar vlees. Later kun je de vloeistof binden en eventueel een saus maken.

Om ervoor te zorgen dat het vlees vochtig en gelijkmatig gaar is, moet u het onder de vloeistof houden. Een gesloten deksel maakt het koken ook efficiënter. Energiezuiniger dus!

Je hoeft riblappen en sucadelappen niet kleiner te snijden, als het goed is valt het vlees uiteindelijk vanzelf uit elkaar.

Het is belangrijk om te zorgen voor een goede pan met een dikke bodem, zoals gietijzer. 

In het kookboek van mijn moeder van jaren geleden staat een tabel met hoeveel tijd het kost om verschillende hoeveelheden vlees te bereiden. Ik heb gelezen dat het gemiddelde voor 500 g vlees ongeveer 2,5 tot 3 uur is.

Veel plezier met koken! Vlees van de slager kan een tikkeltje malser zijn dan dat uit de supermarkt. 

Neem de tijd en laat je huis zich vullen met de geur van sudderen in hun sappen.

perfect stoofvlees maken

Over de schrijver
Hoi!, Geert hier! Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. Ik ben stapelgek op alles wat lekker en gezond is. "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen" Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Niet de informatie gevonden waar je naar op zoek bent?

We hebben meer dan 200 verschillende artikelen op 24Taste staan!

Eerlijk en goed vlees kopen? Rechtstreeks van de boer!

Meer informatie
Nobel vlees, dat ga je zeker proeven