28/08/2022

geert

Gezond

minuten leestijd

Koken zonder E nummers, Begin er gelijk mee!

Koken zonder E nummers is gemakkelijk dan je denkt. Begin er dan ook gelijk mee. Je ontdekt in dit artikel wat de gevaren zijn van E nummers. Maar je komt er ook achter dat er ook goede E nummers bestaan.

Ons eten is niet meer zoals het vroeger was. Niet alleen de bestrijdingsmiddelen zijn hier de boosdoeners van maar het zit tegenwoordig vol met E nummers. Meer dan de helft van de bevolking weet niet wat je soms allemaal voor chemisch spul binnenkrijgt.

Het beste is om gewoon onbewerkte voeding te gaan eten. Geraffineerd, bewerkt of junk food is goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar. Je kunt het sneller bereiden en het is ook nog eens lekker!

…..Tijd voor wat uitleg over E nummers dus. Na het lezen van dit artikel weet je straks:

 • Welke verschillende E nummers zijn er
 • Hoe herken je E nummers?
 • Hoe kun je E nummers vermijden
 • Wat zijn de goede E nummers?
 • koken zonder E nummers
koke zonder e nummers

Wat zijn E nummers?

E nummers zijn hulpstoffen die worden toegevoegd om de kwaliteit van voedingsmiddelen zogenaamd te ‘verbeteren’ E nummers geven meer kleur, smaak, glans of volume aan onze voeding.

E-nummers zijn goedgekeurd door Europese Unie (EU). Maar wil dat ook zeggen dat ze veilig zijn en niet schadelijk voor onze gezondheid

De veiligheid van E-nummers staat regelmatig ter discussie, onder andere van aspartaam en van smaakversterkers. Daarnaast is het ook nog zo dat er verschillende meningen zijn over welke E-nummers goed zijn en welke slecht. Kortom, de E-nummers zijn volop in beweging.

Zijn E nummers gevaarlijk?

Tja gevaarlijk? Ons lichaam is gewoon er niet voor gemaakt om E nummers binnen te krijgen. Het lichaam heeft gewoon heel veel moeite met het verteren van de synthetische stoffen die zijn toegevoegd aan eten.

Een trostomaat bevat 13 verschillende E nummers!

Er bestaan uiteraard ook natuurlijke E nummers Daar is eigenlijk niets mis mee. En dat maakt dus het hele verhaal van E nummers zo verwarrend.

Natuurlijke E nummers:

 • E 948 zuurstof
 • E 182 zorgt dat bietjes rood zijn
 • E 150a karamel
 • E 908 natuurlijk waslaagje op rijstkorrels dat wordt gebruikt voor bijvoorbeeld kauwgom
 • E 620 glutamine (zit van nature in spieren)

Deze E nummers moet je zoveel mogelijk zien te vermijden

Een aantal E nummers moet je eigenlijk zoveel mogelijk zien te vermijden. Ze zijn niet heel erg gevaarlijk maar deze stoffen kunen wel heel wat met je lichaam doen.

E 621 – Monosodiumglutamaat

Dit E nummer wordt ook wel VETSIN genoemd. Het zorgt voor een zoutachtige vleessmaak aan voedsel en is goedkoop waardoor deze veel wordt toegepast. Eigenlijk zorgt het ervoor dat de andere smaken in het product sterker worden. Het haalt de smaak van bepaalde stoffen omhoog

Merk je ook wel eens dat een zak chips helemaal leeg moet wanneer het open is? E621 is hier de oorzaak van!

Teveel E621 kan er dus daadwerkelijk voor zorgen dat je overgewicht kan krijgen. Heb je weleens last van hartkloppingen, hoofdpijn of duizeligheid? Verban Vetsin dan eens uit je voedingspatroon en ontdek of dit de oorzaak kan zijn.

Een goede vervanger van E621 is Kelp. Kelp bevat dezelfde eigenschappen, maar is natuurlijk. zodoende heb je geen last van bijwerkingen.

E 951 – Aspartaam

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof wat in steeds meer producten voortkomt. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat aspartaam kan bijdragen aan zeer veel verschillende kwalen. Van angstaanvallen, duizeligheid, hoofdpijn tot depressie, chronische vermoeidheid en diabetes.

Je kunt beter kiezen voor zoete alternatieven als verse vanille, kaneel, stevia, yaconsiroop, lucumapoeder, kokosbloesemsuiker, honing of mesquitepoeder.

E 640 – Glycine

Glycine is een aminozuur en onderdeel van alle eiwitten. Het wordt gebruikt als smaakversterker en een synthetische (en soms ook dierlijke) stof die gebruikt wordt als hulpmiddel voor additieven die zout kunnen vervangen. Ook deze stof bevordert net als Vetsin de eetlust.

Het komt veel voor in afbakbroodjes, stokbroden  en croissants. Ben je vegetariër of veganist? Kijk dan goed naar de verpakking!

E 220 – Zwaveldioxide

De naam zegt eigenlijk al genoeg E220 is een chemisch conserveermiddel. Zwaveldioxide, ook wel zwavelzuur, wordt gemaakt door het verbranden van het natuurlijke mineraal zwavel. Het voorkomt verkleuringen in levensmiddelen als witte wijn Het zorgt er ook voor dat onze voeding minder snel bederft.

de kans is zeer groot dat Wanneer je last hebt van bronchitis, bronchiale astma, hart- en vaatziekten E220 deze klachten kan verergeren. Verban dit dan ook gelijk uit je voedingspatroon

E 213 – Calciumbenzoaat

Deze stof is een chemisch conserveermiddel tegen bacteriën. Het wordt gebruikt om de houdbaarheid van dranken en voedingsmiddelen te verlengen. Het geeft een verhoogd risico op hyperactiviteit, oogirritaties, darmstoornissen, slapeloosheid, groeiaandoeningen bij embryo’s en gedragsstoornissen.

Deze stof wordt veel gebruikt in frisdranken, sambal en ijs Het wordt ook veel gebruikt in producten waar van nature weinig suiker

Hoe nu verder?

De slechte E nummers verbannen uit je voedingspatroon is gemakkelijker dan je denkt. Verban alle pakjes en zakjes uit je keukenkastje en ga lekker vers koken. Karin Luyten heeft hier hele mooie boeken over geschreven hoe je kan koken zonder pakjes en zakjes.

Gebruik dit als inspiratiebron en wordt weer creatief in de keuken. Uiteindelijk ga je merken dat je gezondheid wordt verbetert en je zult het ook gaan merken in je portemonnee.

koken zonder E nummers

klik hier om naar het artikel te gaan over koken zonder pakjes en zakjes

Koken zonder E nummers

Miss Natural (Eva van Zeeland) heeft een hele mooie online cursus ontwikkeld waar je alles ontdekt over E-nummers en de voordelen van koken zonder E-nummers. In 30 dagen leer je alles over schadelijke en niet-schadelijke E-nummers, de verschillende benamingen, waar je ze in kunt vinden en hoe je ze kunt vermijden.

koken zonder e nummers

Zo wordt het boodschappen doen voor een E-nummervrij leven een stuk makkelijker! na het volgen van deze cursus weet je straks alles over:

 • Wat zijn E-nummers?
 • Welke E-nummers zijn er en hoe zijn ze in te delen?
 • Waar zitten E-nummers in?
 • Wat zijn goede E-nummers?
 • Wat zijn slechte E-nummers?
 • Wat zijn de schadelijke gevolgen van slechte E-nummers?
 • Kun je teveel E-nummers binnenkrijgen?
 • Zijn combinaties van E-nummers gevaarlijk?
 • Hoe kun je eten zonder slechte E-nummers?
 • Hoe kun je E-nummers op de verpakking herkennen?
 • Welke tegenstrijdigheden en verwarring over E-nummers zijn waar?
 • Welke ontwikkelingen zijn er rondom E-nummers?

Speciale bonus voor snelle beslissers

Wanneer je besluit om de online cursus te gaan volgen heb je ook nog eens recht op de volgende bonussen

 • E-book “De Veiligheid en schadelijkheid van E-nummers” t.w.v. €9,95
 • E-book “Koken zonder E-nummers” t.w.v. €17,95

In de speciale besloten Facebook groep en het Forum van Miss Natural kun je contact maken met andere deelnemers, ervaringen delen én elkaar motiveren en vragen stellen.


Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>

geert louters 24Taste

Anderen bekeken ook:

>