08/10/2022

geert

Gezond

minuten leestijd

Is Hummus gezond? 10 verbazingwekkende feiten op een rij!

Hummus, ken je het al of klinkt het bij jou vreemd in de oren. Wanneer er toastjes op tafel komen zit er de laatste tijd steeds vaker hummus bij. Beginnen we deze spread uit het Midden Oosten steeds meer te waarderen?

Is hummus eigenlijk gezond? We zijn voor onze trouwe lezers op onderzoek geweest en hebben 0 verbazingwekkende feiten voor je waarom hummus gezond en ook nog eens super lekker is!

Wat is hummus

Hummus wordt  gemaakt door kikkererwten, tahin (gemalen sesamzaad), olijfolie, citroensap en knoflook in een keukenmachine te mengen. Een lekkere romige dip op basis van kikkererwten dus. 

Het heeft een rijke, nootachtige smaak die moeilijk te weerstaan is, vooral als hij wordt gebruikt als dipsausje voor groenten of met een lekker vers pitabroodje.

is hummus gezond

Als je van hummus houdt, ken je vast en zeker het gevoel dat je constant door wilt eten. Eén ding scheelt, hummus is gezond, dus als je er iets teveel van eet is het helemaal niet erg.

Hummus,hoe spreek je het nu eigenlijk uit en hoe schrijf je het?

Je komt nog al wat varianten tegen. Niet alleen op internet, maar ook in boeken. Hummus, hoemoes, hummous, humus of humous?  De juiste manier van schrijven is Hummus,

En je spreekt het uit als hoe-moes. Zo dan zijn we daar over uit. We gaan snel verder!

Waar komt hummus vandaan?

Verschillende landen claimen dat zij hummus hebben uitgevonden. Eén ding weten we zeker. Hummus komt uit het Midden Oosten. Maar we weten niet uit wlek land precies.

In het oude testament staat de zin: “Kom hier bij, en eet van het brood, en doop uw bete in den hometz.” Het woord ‘ hometz’ zou volgens de Israëliërs verwijzen naar hummus. In het moderne Hebreeuws betekent hometz echter azijn. Maar je brood dopen in azijn klinkt niet echt als een gastvrij gebaar.

In ieder geval is hummus in het Midden Oosten een onderdeel van de eetcultuur. Het is ook de oorsprong van kikkererwten, het hoofdbestandsdeel van hummus.

is hummus gezond

10 verbazingwekkende feiten waarom hummus gezond is!

Hummus val in de categorie powerfood. Powerfood is in onze ogen voeding wat supergezond is. Hier komen de 10 feiten waarom hummus gezond is

1 – Super voedzaam en boordevol plantaardige eiwitten

Hummus bevat een grote verscheidenheid aan vitamines en mineralent.

Een portie hummus van 100 gram biedt:

 • Calorieën: 166
 • Vet: 9,6 gram
 • Eiwit: 7,9 gram
 • Koolhydraten: 14,3 gram
 • Vezel: 6,0 gram
 • Mangaan: 39% van de ADH
 • Koper: 26% van de ADH
 • Foliumzuur: 21% van de ADH
 • Magnesium: 18% van de ADH
 • Fosfor: 18% van de ADH
 • IJzer: 14% van de ADH
 • Zink: 12% van de ADH
 • Thiamin: 12% van de ADH
 • Vitamine B6: 10% van de ADH
 • Kalium: 7% van de ADH

Hummus is dus een geweldige bron van plantaardig eiwit.

Ben je vegan? kies dan vaker voor hummus omdat je alle belangrijke voedingsstoffen dan binnenkrijgt!

2 – Rijk aan ingrediënten waarvan bewezen is dat ze ontstekingen helpen bestrijden

Een ontsteking is een manier waarop het lichaam zichzelf beschermt tegen infectie, ziekte of letsel. Soms kan een ontsteking echter langer aanhouden dan nodig. Dit wordt chronische ontsteking genoemd en is in verband gebracht met veel ernstige gezondheidsproblemen.

Hummus zit boordevol gezonde ingrediënten die chronische ontstekingen kunnen helpen bestrijden. Olijfolie is daar één van. Het is rijk aan krachtige antioxidanten die ontstekingsremmende voordelen hebben.

3 – Rijk aan vezels die de spijsvertering bevorderen en je goede darmbacteriën voeden

Hummus is een geweldige bron van voedingsvezels, die je spijsvertering kunnen verbeteren.

Het biedt 6 gram voedingsvezels per 3,5 gram (100 gram), wat overeenkomt met 24% van de dagelijkse vezelaanbeveling voor vrouwen en 16% voor mannen (bron).

Bovendien helpen voedingsvezels ook om de gezonde bacteriën die in je darmen te voeden.

Een studie heeft aangetoond dat het toevoegen van 200 gram kikkererwten, gedurende drie weken aan je maaltijden hielp om de groei van nuttige bacteriën, te bevorderen, terwijl de groei van schadelijke bacteriën werd onderdrukt (bron).

4 – Hummus kan helpen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden

Hummus heeft verschillende eigenschappen die kunnen helpen uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Hummus wordt voornamelijk gemaakt van kikkererwten, die een lage glycemische index (GI) hebben. De glycemische index is een schaal die het vermogen van voedingsmiddelen meet om de bloedsuikerspiegel te verhogen .

Voedingsmiddelen met een hoge GI-waarde worden snel verteerd en vervolgens opgenomen, waardoor een scherpe piek ontstaat en de bloedsuikerspiegel daalt. Omgekeerd worden voedingsmiddelen met een lage GI-waarde langzaam verteerd en vervolgens opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel trager en evenwichtiger stijgt en daalt.

5 – Hummus werkt cholesterolverlagend

Peulvruchten – waar kikkererwten onder vallen – zorgen voor een verlaging van het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL veroorzaakt beschadigingen aan de vaatwanden, waardoor de bloedvaten kunnen dichtslibben en er slagaderverkalking ontstaat.

Daarbij is hummus ook plantaardig. Vaker plantaardig eten, dus minder dierlijke producten, zorgt ook voor een verminderd risico op hart- en vaatziekten. En het is natuurlijk ook goed voor het milieu.”

6 – Hummus kan zorgen voor gewichtsverlies

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van  hummus kan bijdragen aan gewichtsverlies. 53% van de mensen die regelmatig kikkererwten of hummus consumeerden hadden minder kans om overgewict te hebben

Hun BMI was lager en hun tailleomvang was gemiddeld 5,5 cm kleiner dan mensen die niet regelmatig kikkererwten of hummus consumeerden ( bron ).

7 – Hummus voor sterkere botten

Zowel kikkererwten als tahin bevatten ook calcium dat, zoals we allemaal weten, bijdraagt aan een goede botgezondheid. Dit is vooral belangrijk voor vrouwen die hun gouden jaren bereiken, omdat hun botten calcium nodig hebben om osteoporose te voorkomen.

is hummus gezond

8 – Allergie? Eet vaker hummus!

Hummus is glutenvrij, notenvrij en zuivelvrij. Wanneer je één van deze allergieën hebt,  snap ik heel erg goed dat je hummus hebt ontdekt. Je kun t er zoveel smaken aan geven zodat je hummus kunt gebruiken om veel producten te vervangen waarvoor je een allergie hebt.

9 – Hummus als alternatief voor roomboter

Hummus is een heel mooi alternatief om als boter voor op je brood te gaan gebruiken. Boter bevat veel verzadigd vet en hummus bevat juist onverzadigd vet. Dit past beter bij een gezonde leefstijl. Hummus bevat echter geen vitamine A en D, wat je wel vindt in halva- en margarine.

Gezonde optie: een dun laagje halve- of margarine te smeren en een laagje hummus, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt.”

10 – Hummus voor sterke botten

Je botten zijn een van de belangrijkste delen van je lichaam waar je echt op moet letten en voor moet zorgen. Zonder botten kun je niet veel doen of helemaal niet bewegen. Je botten zijn ook verantwoordelijk voor een heleboel andere dingen. Het beschermen van je inwendige organen tegen verwondingen is ook een taak van je botten

Dus nu is de vraag: “hoe zorg je voor je botten?” Nou, ervoor zorgen dat het de juiste hoeveelheid calcium krijgt, is een begin.

Calcium is het mineraal dat je botten en tanden sterk houdt. In feite gaat 99% van het calcium dat u consumeert naar uw botten en uw tanden en dit mineraal alleen maakt ongeveer 2% uit van uw totale lichaamsgewicht.

Hummus bevat sesamzaad. Dit is één van de ingrediënten die je nodig hebt bij het maken van tahin die in hummus wordt gebruikt. Dit is een grote bron van calcium.

Hummus is super gezond!

Nu je weet dat hummus gezond is raad ik je aan om het lekker zelf te gaan maken.  Zorg altijd voor een goede basis hummus. Wanneer je de basis hummus klaar hebt kun je variaties gaan maken met fruit, groenten, kruiden, specerijen en wat je maar wilt toevoegen

Zo kun je de smaak krijgen die je zelf het lekkerste vind.

Je hebt geluk!

Ik heb ooit een super goed hummus recept gevonden die ik verder heb doorontwikkeld. Ik heb het voor je uitgewerkt in een apart artikel.

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!