25/10/2022

geert

koken en recepten

minuten leestijd

De prijs van saffraan: waarom is saffraan zo duur?

Saffraan is een specerij afgeleid van de bloem van de saffraan krokus. Het is een van de duurste specerijen ter wereld omdat er 150.000 bloemen nodig zijn om slechts één kilo saffraan draadjes te maken.

Dit specifieke kruid bestaat al meer dan 3000 jaar en is nog steeds even populair als altijd.

Saffraan is er in twee varianten: draadjes en poeder.

De draden worden meestal gebruikt in gerechten zoals risotto, terwijl het poeder wordt gebruikt om eten en drinken, zoals thee of koffie, op smaak te brengen.

Het kost ook veel tijd om elke bloem te oogsten. De stempels worden met de hand geplukt en gedroogd in de zon of in ovens bij lage temperaturen voordat ze worden gesorteerd en verpakt.

De prijs van saffraan: waarom is saffraan zo duur?

Hoe kun je de beste kwaliteit van saffraan herkennen

Saffraan van de beste kwaliteit heeft een sterk aroma dat je kunt ontdekken zodra je de verpakking opent.

Er zijn drie factoren waarmee je rekening moet houden bij het kopen van saffraan:

1. De kleur van de draad: Saffraan met een dieprode kleur wordt als een hogere kwaliteit beschouwd dan andere kleuren omdat het betekent dat ze langer hebben gerijpt voordat ze worden geoogst.

2. De geur: Saffraan met een sterk aroma wordt als een hogere kwaliteit beschouwd dan die zonder of met een zwakker aroma.

3. Het gewicht  van de saffraan: Hoe hoger het gewicht, hoe meer kwaliteit.

Saffloer versus saffraan

Saffloer is een plant die tot dezelfde familie behoort als saffraan, maar ze zijn niet hetzelfde. Saffraan wordt gemaakt van de gedroogde stempels van een bepaalde plant en is meer waard dan goud. De wereldproductie van saffraan is ongeveer 200 ton per jaar.

Saffloer en saffraan hebben beide culinaire toepassingen, maar alleen saffraan heeft medicinale voordelen.

Hoe ziet saffraan eruit?

Saffraan is dieprood van kleur en bestaat uit zeer lichte draadjes. Deze rode kleur zorgt uiteindelijk voor een diepgele kleur.  Dit is dus een van de vele manieren waarop het wordt gebruikt.

Hoe test je de kwaliteit van saffraan?

Saffraan is duur, dus het wordt vaak gemengd met goedkopere alternatieven. Er is bijvoorbeeld iets dat 'saffraan' wordt genoemd en dat eigenlijk een goedkoop alternatief kan zijn.

Er zijn meerdere manieren om te bepalen of je een goede kwaliteit saffraan in huis hebt.

Echte saffraan wordt beoordeeld op de mate van roodheid, wat de kwaliteit aangeeft. Hoe roder de stempels, hoe hoger de oogstdatum en hoe intenser de smaak.

Een test om erachter te komen of je met saffraan te maken hebt, is door een draadje op een leeg wit vel papier te leggen en het voorzichtig nat te maken. Als je nu wrijft, moet het blad van kleur veranderen

De beste kwaliteit Saffraan kopen?

Geteeld in Iran dus de beste van de wereld!

Hoe smaakt saffraan eigenlijk?

Saffraan is een duur kruid dat al een paar duizend jaar bestaat en het is niet verwonderlijk dat niemand precies weet hoe hij of zij de smaak moet beschrijven. Het is licht zoet, rijk en aromatisch. Sommigen vergelijken het met de smaak van honing; anderen zeggen dat het aardser smaakt naar dennen of hooi. ,

De top 5 redenen waarom saffraan zo duur is

De prijs voor saffraan kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit, maar het kost meestal ongeveer rond de 8,- per gram. Dit lijkt veel geld, maar je hebt er ook maar heel erg weinig van nodig.

Reden 1: Saffraan is een moeilijk te kweken gewas

Saffraan is een moeilijk te kweken gewas, het kan alleen in een bepaald klimaat geteeld worden en moet met de hand worden geoogst. . Het gewas is ook erg duur om te produceren. De kruiden worden met de hand geoogst, wat een inspanning vraagt om hun kwaliteit te behouden.

Reden 2: De teelt vereist gespecialiseerde kennis en apparatuur

De teelt van saffraan is een ingewikkeld proces, waarvoor gespecialiseerde kennis en apparatuur nodig is. Er zijn ongeveer 150.000 bloemen nodig om een kilo saffraan te produceren.

Saffraan komt van de stengel van de plant Crocus sativus. De bloemen worden van de plant geplukt en vervolgens dagen of weken in de zon gedroogd totdat ze broos worden. De bloemen worden vervolgens met de hand gesorteerd om eventuele bladeren of groene meeldraden te verwijderen, waardoor ze minder waardevol zijn.

Na dit proces worden ze vervolgens vermalen tot een poeder dat saffraan zijn kenmerkende aroma en smaak geeft of de draden blijven heel.

Reden 3: Oogsten vereist vaardigheid en tijdrovende processen

Het oogsten van saffraan is een moeizaam proces dat veel tijd en vaardigheid vereist.

Het oogstproces voor saffraan is een moeizaam proces. Het duurt ongeveer 10 uur om 200 gram saffraan te oogsten, en het is niet eenvoudig om te doen. De stempels worden met de hand geplukt, wat betekent dat de oogster lange tijd over de planten moet buigen. Ze moeten ook voorkomen dat hun vingers vast komen te zitten in de stekelige haren van de plant terwijl ze werken.

Een hele klus dus, monnikenwerk!

De prijs van saffraan: waarom is saffraan zo duur?

Reden 4 - Beperkte aanvoer van saffraan gewassen

De saffraan oogst is beperkt omdat de saffraan krokus maar een paar weken per jaar bloeit.

Bovendien is het oogstproces zeer delicaat en vereist het veel vaardigheid om schade aan de plant te voorkomen. Dit maakt het voor de boeren moeilijk om mensen in dienst te nemen die weten hoe ze saffraan goed moeten oogsten.

Reden 5 - Het kostbare proces van het oogsten en drogen van saffraan

Het oogsten en drogen van saffraan is een zeer tijdrovend proces. Daarom is het dan ook één van de duurste specerijen ter wereld.

Het oogstproces begint in oktober wanneer de bloemen bloeien. De bloemen worden geplukt en vervolgens naar een droogschuur gebracht waar ze ongeveer vijf uur op grote trays worden gelegd om te drogen. De gedroogde bloemen worden vervolgens in zakken verpakt en op de markt verkocht.

Is saffraan echt duurder dan goud?

Saffraan is al duizenden jaren een van 's werelds meest gewaardeerde specerijen, gebruikt door oude rijken om kleding te verven, parfum te ruiken en voedsel op smaak te brengen.

Alexander de Grote zou een van de eerste fans zijn geweest. Cleopatra was ook een grote fan en gaf zich vaak over aan met saffraan doordrenkte merriemelk baden. Saffraan zorgde voor haar legendarische schoonheid en strijdwonden.

Saffraan is het zeldzaamste, duurste voedsel op aarde - waardevoller dan kaviaar, truffels,  en vanille

Er zijn perioden in de geschiedenis geweest waarin saffraan qua gewicht zelfs duurder was dan goud!

Waarom wordt saffraan zo gewaardeerd?

Behalve dat ze delicaat zijn, zijn saffraan bloemen niet de gemakkelijkste om te kweken. Ze kunnen niet worden blootgesteld aan te veel zonlicht, mogen niet te veel water krijgen en doen het niet goed bij koud weer; zelfs een enkele dag ijskoude temperaturen kan voldoende zijn om een hele oogst te vernietigen.

Saffraan bloemen worden in de zomer geplant en zijn halverwege tot laat in de herfst klaar om te oogsten.

Als het tijd is om te oogsten, moeten de saffraan draden kort na zonsopgang worden geplukt om te voorkomen dat ze worden beschadigd door de hitte van de middagzon.

Tel dat allemaal bij elkaar op en het antwoord op "waarom is saffraan zo duur" wordt verbluffend duidelijk.

De uitgesproken, moeilijk te beschrijven smaak van het kruid maakt de prijs de moeite waard. Dat gezegd hebbende, als je het geld voor saffraan draden niet kunt betalen, probeer dan een kruidenmix waarin saffraan is verwerkt voor een fractie van de kosten.

Wat kun je doen met saffraan?

Saffraan is een specerij die in veel gerechten wordt gebruikt. Het kan worden gebruikt in rijst, desserts en meer. Het heeft een uitgesproken smaak en aroma waardoor het zich onderscheidt van andere kruiden.

Saffraan heeft een rijke geschiedenis in Europa. Je weet dit misschien niet, maar het staat vooral bekend als het ingrediënt in de Spaanse Paella!

Saffraan wordt veel gebruikt in de mediterrane keuken. Het wordt vaak toegevoegd aan sauzen, vis- en risottogerechten.

De prijs van saffraan: waarom is saffraan zo duur?

Maar je hebt ook Saffraanbroodjes, een Saffraanyoghurt en bijvoorbeeld Gratin. Daarnaast geeft het smaak, het geeft ook kleur; slechts een paar saffraandraadjes zijn voldoende om smaak en kleur aan je gerecht te geven.

Als je het aroma van saffraan wilt ruiken, maal het dan en doe het in heet water. De aromatische geur zal snel naar boven komen, waarna het kan worden toegevoegd aan gerechten als risotto.

Het meest voorkomende gebruik van saffraan is als specerij in rijstgerechten. Deze gerechten zijn meestal geel of oranje vanwege de kleur van de saffraan. Saffraan kan ook worden gebruikt om desserts te maken, zoals puddingen en cakes.

Het kan ook worden gebruikt om een verscheidenheid aan gerechten te maken, zoals paella, risotto en bouillabaisse. Het kruid wordt ook vaak gebruikt als ingrediënt in rijstpudding en biryani. Saffraan kan ook worden gebruikt als ingrediënt voor cakes, koekjes, koekjes en gebak om smaak of kleur toe te voegen.

Saffraan wordt niet alleen gebruikt om te koken het wordt al eeuwenlang gebruikt voor medicinale doeleinden. Het is gebruikt voor de behandeling van depressie, angst en kan als antidepressivum worden gebruikt. Het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij artritispijn.

Wat is de beste kwaliteit saffraan?

De beste kwaliteit saffraan komt uit Iran. Dit type saffraan is het duurst omdat het als de puurste wordt beschouwd en de beste smaak heeft.

Iraanse saffraan heeft een betere smaak omdat het niet wordt gemengd met andere ingrediënten. Het heeft ook een betere kleur vanwege zijn puurheid.

bronnen:

De beste kwaliteit Saffraan kopen?

Geteeld in Iran dus de beste van de wereld!

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!