25/10/2022

geert

acne

minuten leestijd

Collageen en acne: Helpt collageen tegen acne?

Steeds meer mensen gebruiken collageen supplementen. Er wordt dan ook gedacht dat collageen talloze voordelen kan bieden voor onze gezondheid, waaronder het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering en het verminderen van acne.

Acne is een veelvoorkomend probleem in Nederland en de rest van de wereld. Vandaar zoeken veel mensen naar huidverzorgingsproducten en supplementen waarmee de ernst van acne kan afnemen.

Supplementen, poeders en crèmes met collageen zouden gunstig kunnen zijn voor mensen met puistjes. In dit artikel leg ik je precies uit waarom collageen en acne een positief verband kunnen hebben!

Wat is acne?

Voordat ik je meer vertel over de potentiële voordelen van collageen voor mensen met acne zal ik je iets meer vertellen over deze huidaandoening in het algemeen.

Acne is een huidaandoening die ongeveer 85% van de bevolking treft op een punt. Het kenmerkt zich voornamelijk als zwarte puntjes en rode en witte bulten die op de huid verschijnen. Wanneer de puistjes wegtrekken, kunnen littekens achterblijven.

Het is tot op heden nog niet precies bekend waarom acne ontstaat. Waarschijnlijk komt het door factoren, zoals hormonen, voedingsmiddelen en stress. Het kan ook met je genen te maken hebben.

Aangezien acne mensen zowel mentaal als lichamelijk kan schaden, is het de hoogste tijd er iets aan te doen. Wellicht wordt collageen jouw remedie!


Wat is collageen?

Collageen is een lichaamseigen eiwit die voorkomt op veel plaatsen in het lichaam. Hoewel er tientallen soorten collageen bestaan, bestaat de huid voornamelijk uit type I collageen.

Collageen kan bijvoorbeeld bijdragen aan de soepelheid, stevigheid en algehele staat van de huid. Naast de huid bevindt collageen zich bijvoorbeeld ook in gewrichten, spieren en organen.

Je kunt collageen beschouwen als lijm. Het houdt je lichaam bij elkaar. Helaas maakt je lichaam steeds minder collageen aan naarmate je ouder wordt. Hierdoor kan de huid slapper en ouder worden. Ook de gezondheid van de rest van het lichaam kan drastisch achteruit gaat door een tekort aan collageen.

De laatste tijd wordt collageen geprezen door veel bekende influencers over de hele wereld. Maar ook dermatologen, oftewel huidspecialisten, raden aan producten met collageen te gebruiken.

Binnen zeer korte tijd van je acne af?

Bestel het E-book van Fleur. Voor maar 17,- Ga jij de strijd winnen van je acné!

leven zonder acne ebook

Helpt collageen bij acne en puistjes?

Resultaten van échte collageen gebruikers hebben laten zien dat collageen kan helpen tegen acne. Daarnaast heeft collageen een aantal eigenschappen die de huid met acne ten goede kunnen komen.

Een mogelijk voordeel van collageen is het hydrateren van de huid. Een goed gehydrateerde huid hoeft minder talg aan te maken, en heeft dus minder last van verstopte poriën. Minder verstopte poriën betekent minder mee-eters en dus minder acne.

Ook zou collageen een ontstekingsremmende werking hebben. Dit zou betekenen dat puistjes minder ontstoken, gevoelig, rood en gezwollen zouden kunnen worden.

Tevens wordt collageen vaak in verband gebracht met littekens. Door het hydrateren, verstevigen en elastischer maken van de huid zouden acne littekens minder zichtbaar kunnen worden.

Bovendien wordt collageen het meest gebruikt om rimpels en fijne lijntjes te voorkomen en minder zichtbaar te maken. Wie wilt dat nou niet?

Welk collageen gebruiken tegen acne?

Zoals eerder vermeld, bestaat de huid voornamelijk uit collageen type I. Maar ook collageen type III kan bijdragen aan een meer elastische huid. Vandaar kan je het beste kiezen voor collageen typen I en III als je acne effectief wilt bestrijden.

collageen en acne

Om acne te bestrijden, kan je kiezen uit verschillende producten met collageen, namelijk:

  1. Collageen crèmes
  2. Collageen poeders en pillen
  3. Collageen dranken

Hoewel je misschien zult denken dat je met een collageen crème het spul direct op de plaats kunt aanbrengen van je acne betwijfel ik de werking van collageen crèmes sterk.

Collageen crèmes zijn nog vrij nieuw. Veel commerciële merken spelen in op de stijgende vraag en houden bij het ontwikkelen van hun   producten geen rekening met de gevoelige huid van een acne patiënt.

Zoals jij waarschijnlijk al weet kan de huid met acne snel geïrriteerd en ontstoken raken door huidverzorgingsproducten met slechte ingrediënten.

Je moet ook begrijpen dat collageen poeders en pillen makkelijker kunnen worden opgenomen door je lichaam, en je lichaam op meerdere plaatsen ten goede kan komen dan enkel je gezicht, hals of rug.

Daarom raad ik je aan te kiezen voor zuivere collageen poeder zonder toevoegingen. Overweeg bovendien om te kiezen voor viscollageen in plaats van rundercollageen, omdat viscollageen het meeste lijkt op de collageen in ons lichaam.

Bekijk anders hier eens: “de top 8 beste collageen poeders van 2022” voor een handig overzicht van de beste collageen producten voor de huid.

Conclusie: moet je collageen gebruiken tegen acne?

Het gebruiken van collageen kan een geweldige keuze zijn voor mensen met acne. Denk aan voordelen van collageen voor acne, zoals het verminderen van de talgproductie en het verminderen van acne ontstekingen. Naast puistjes kan collageen ook de algehele toestand van je huid ten goede komen.

Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig naar de voordelen van collageen. Toch zijn online talloze verhalen te vinden van mensen die collageen hebben gebruikt met veel succes. Acne patiënten hebben er daadwerkelijk veel baat bij gehad.

Je kunt een keuze maken uit verschillende collageen producten, zoals crèmes, poeders, tabletten en drankjes. Toch raad ik je aan te kiezen voor zuivere, viscollageen poeder als je last hebt van acne.

Binnen zeer korte tijd van je acne af?

Bestel het E-book van Fleur. Voor maar 17,- Ga jij de strijd winnen van je acné!

leven zonder acne ebook

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!